Citeste mai multe despre elastografia mamara – care sunt indicatiile acestei proceduri, beneficii, ce implica o elastografie si riscurile posibile.
1. Ce este elastografia?
2. Elastografia mamara – ce implica?
3. Ce beneficii are elastografia mamara?
4. Ce implica sonoelastografia mamara?
5. Riscuri si contraindicatii
O elastografie este o procedura medicala ce analizeaza rigiditatea si elasticitatea tesuturilor moi. Astfel, ofera informatii cu privire la sanatatea tesuturilor. Poate ajuta la diferentierea leziunilor benigne de cele maligne. Anumite conditii patologice precum inflamatia si tumorile pot modifica elasticitatea tesuturilor. Prin urmare, analiza elasticitatii diferitelor tesuturi poate ajuta la diagnosticarea si gestionarea diferitelor stari patologice.
Elastografia foloseste vibratii de joasa frecventa in timpul unei ecografii (sonoelastografie) sau RMN pentru a masura rigiditatea (sau elasticitatea) organelor din interiorul corpului. Este cel mai frecvent utilizata pentru a evalua ficatul, tiroida si tesuturile mamare. Elastografia directioneaza vibratii de joasa frecventa catre tesut. Ecografia sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) masoara cat de repede circula aceste vibratii prin tesut. Un computer foloseste aceste informatii pentru a crea o harta vizuala care arata rigiditatea (sau elasticitatea) tesutului.
Majoritatea cancerelor de san in prezent sunt depistate prin mamografie, ecografie mamara sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Aceste teste sunt eficiente in detectarea maselor, evidentierea tumorilor benigne si a celor maligne. Singura modalitate de a afla cu siguranta daca un nodul este canceros este printr-o biopsie de san. Aproximativ 80% dintre biopsiile de san sunt negative pentru cancer, ceea ce inseamna ca au fost facute doar pentru a exclude un diagnostic de cancer de san.
Elastografia este un test de diagnostic non-invaziv care ar putea sa detecteze zonele suspecte si sa determine daca sunt sau nu canceroase. Elastografia mamara cu ultrasunete sau sonoelastografia este o tehnica imagistica ecografica ce ofera informatii cu privire la leziunile mamare, pe langa ecografia mamara conventionala si mamografie. Ofera o evaluare non-invaziva a „rigiditatii” unei leziuni. Creste specificitatea ecografiei conventionale printr-o caracterizare mai precisa a leziunilor mamare. Elastografia este practic o forma mai speciala de ecografie mamara. Indica duritatea unei mase sau a unui nodul mamar. Ulterior, se poate vedea daca este necesara sau nu o biopsie. Elastografia mamara se face in timpul unei ecografii normale. Insa, se foloseste cu dispozitiv ce este dotat cu un modul special. Retineti ca elastografia NU inlocuieste ecografiile mamare si mamografiile, ci le completeaza. Poate fi utila pentru formatiuni de dimensiuni mici, nu si pentru mase mai mari.
Elasticitatea, conform definitiei sale, este proprietatea unei substante de a se deforma atunci cand este supusa unei forte externe si de a-si relua forma sau dimensiunea initiala atunci cand forta este indepartata. In functie de modulul elastic specific, diferite tesuturi raspund diferit. In general, tesutul fibros revine la starea initiala mai lent decat tesutul adipos sau tesut muscular. Leziunile maligne tind sa fie mai dure decat leziunile benigne si aceasta este caracteristica generala care diferentiaza leziunile mamare. De obicei, masele beninge au o consistenta mai mare decat un tesut sanatos. De asemenea, pot fi mai putin dure decat masele maligne. Retineti ca pot aparea si rezultate fals pozitiv, deoarece unele mase ca fibroadenoamele hialinizate si necrozele de tesut adipos pot fi mai dure la palpare.
Aceasta tehnica imbina practic tehnicile de „palpare” mamara cu ecografia – pentru a aprecia duritatea maselor si a tesuturilor – cu scopul de a diferentia un tesut melign de unul benign. Se obtine un rezultat alb-negru sau color. In cazul imaginii alb-negru, zonele cu alb indica tesut mai moale, iar zonele cu negru indica tesut mai dur. In cazul imaginii color, poate fi o harta rosu-verde-albastru de obicei – tesuturile foarte dure apar cu rosu, cele medii cu galben, tesuturile moi cu verde, iar cele foarte moi cu albastru. Mai exista si varianta de imagine color in care tesuturile dure apar cu albastru, iar tesuturile moi si elastice cu rosu si verde.
Tumorile canceroase au o elasticitate foarte scazuta, ceea ce inseamna ca nu isi schimba cu usurinta forma atunci cand se apasa pe ele, in timp ce tumorile benigne tind sa fie flexibile. Aceasta proprietate permite ca elastografia sa fie eficienta in depistarea anumitor probleme maligne ale sanilor. Sonoelastografia poate ajuta la diferentierea unei mase maligne de una benigna. Este o procedura neinvaziva si nedureroasa. Poate ajuta la evitarea unor biopsii si poate identifica leziuni de dimensiuni foarte mici.
Permite o evaluare calitativa si cantitativa. Ecografia de san si mamografia permit depistarea unor noduli si a altor modificari la nivelul sanilor. Insa, elastografia mamara vine ca o completare si ne ajuta sa diferentiem mai bine masele maligne de cele benigne pe baza anumitor caracteristici. Poate ajuta la caracterizarea eficienta a formatiunilor mici si a chisturilor. De asemenea, ofera informatii pentru diferentierea intre masele maligne si cele beninge. Poate ajuta la diferentierea unui chist de un nodul solid si poate ajuta la evitarea unor biopsii.
De obicei, nu este necesara o pregatire specifica inainte de o elastografie mamara. Procedura dureaza aproximativ o jumatate de ora. Se va plasa la nivelul sanului un dispozitiv numit traductor, ce va fi mutat pentru a examina toata zona sanului. Prima parte a examenului va fi ca o ecografie standard de san. Tesutul mamar normal are caracteristici care apar pe rezultatele ecografiei, iar aceste caracteristici functioneaza ca markeri de pozitie pentru urmatoarea etapa. Apoi, se aplica o anumita presiune pe san – dar mai mica decat in cazul unei mamografii. Se obtine o alta imagine si sunt analizate automat imaginile din diferite regiuni. Preturile pentru ecografie mamara cu elastografie variaza intre 300-600 lei (bilateral).
Elastografia mamara cu ultrasunete nu prezinta riscuri si este, in general, considerata sigura pentru oricine, inclusiv pentru femeile insarcinate. Nu implica radiatii, folosirea unor substante de contrast sau orice elemente care ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare. Procedura nu este utilizata insa pentru mase de dimensiuni mari, pentru fibroze si in caz de implant mamar. De asemenea, nu se foloseste pentru a evalua modificarile postoperatorii ale sanului.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6443587/
(2) https://medlineplus.gov/lab-tests/elastography
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info/elastography
(4) https://medcraveonline.com/IJRRT/breast-elastography-present-and-future.html
(5) https://appliedradiology.com/communities/Breast-Imaging/breast-elastography-a-new-paradigm-in-diagnostic-breast-imaging