Puncte negre – iata de ce apar punctele negre, cum le deosebim de alte probleme ale pielii si ce solutii sunt recomandate pentru reducerea lor.
1. Ce sunt punctele negre?
2. Cauze
3. Tratament pentru puncte negre
Punctele negre sunt o forma foarte usoara de acnee care afecteaza de obicei zona nasului – puncte negre pe nas. Sunt mici umflaturi inchise la culoare ce apar cand deschiderile foliculilor de par se infunda. Aceste puncte sunt vizibile in zone precum nasul, spatele, umerii sau pieptul. Punctele negre contribuie la formarea acneei si apar atunci cand elemente ca celulele moarte ale pielii si sebumul raman blocate in pori. Apar de culoare neagra sau inchisa din cauza oxidarii pigmentului de melanina prezent in piele.
Punctele negre sunt neinflamatorii de obicei. Asta inseamna ca nu contin bacterii si nu vor provoca durere si disconfort la fel ca pustulele sau cosurile. Au o forma usor ridicata, dar sunt mai plate decat cosurile. Din cauza culorii inchise, punctele negre sunt usor de observat pe piele. Cosurile se formeaza atunci cand bacteriile ajung la nivelul foliculului de par, provocand roseata si inflamatie.
Punctele negre sunt adesea confundate cu filamentele sebacee, care nu sunt pori infundati. Filamentele sebacee sunt formatiuni de sebum in foliculii de par, de obicei proeminente, ce apar pe nas si frunte. Porii produc in mod continuu sebum pentru a mentine pielea hidratata in mod natural. Filamentele sebacee apar ca pete mici cenusii sau albe. Cand se aplica presiune, sebumul este eliberat din pori.
De asemenea, punctele albe sunt diferite.Punctele albe se gasesc mai profund decat punctele negre si raman mai deschise la culoare, deoarece nu sunt expuse la aer. Punctele negre sunt denumite comedoane deschise, deoarece porul este lasat deschis si expus la aer. Motivul pentru care sunt negre este ca resturile (murdarie, sebum, celule moarte ale pielii, bacterii si machiaj) pot ramane in interiorul porilor. Si, pentru ca acesti pori sunt deschisi si expusi la aer, se oxideaza si capata o culoare maro-neagra. Punctele albe sunt cunoscute sub numele de comedoane inchise – porii infundati sunt acoperiti de un strat de piele.
Cand porii de la nivelul pielii sunt infundati, celulele moarte ale pielii din porul deschis reactioneaza cu oxigenul din aer si devin negre sau maronii, formand un punct negru. Punctele negre pot aparea din cauza unei combinatii de factori, inclusiv varsta, dieta si stilul de viata. Cei cu pielea mai grasa – piele cu tendinta acneica – au mai multe riscuri de a experimenta acnee si puncte negre. Cosmeticele pe baza de uleiuri sunt un factor potential agravant al simptomelor de acnee si puncte negre. De asemenea, absenta unei rutine zilnice de ingrijire a pielii poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea punctelor negre, deoarece permite acumularea de uleiuri pe piele. Citeste aici si despre alimentatie si acnee.
Unii factori pot creste riscul de a dezvolta puncte negre, si anume:
Alti factori includ:
Contrar credintelor populare, igiena precara nu provoaca in mod direct puncte negre. Spalarea excesiva in incercarea de a le indeparta le poate agrava, de fapt. Insa, lipsa unei rutine adecvate de ingrijire a pielii poate creste riscul de puncte negre, mai ales in prezenta altor factori de risc.
In primul rand, e important sa tineti cont de eventuale probleme asociate ale pielii, ca acnee, eczeme, rozacee – tratarea lor poate reduce punctele negre. E important sa mergeti la dermatolog pentru un diagnostic corect si un tratament potrivit. Ca o forma de acnee usoara, punctele negre tind sa se reduca de la sine atunci cand organismul regleaza mai bine hormonii dupa pubertate. Poate dura mult timp ca punctele negre sa se reduca sau pot persista multi ani.
Medicul dermatolog va poate recomanda dermatocosmetice pentru puncte negre. Produsele cu AHA si BHA – alfa hidroxiacizi si beta hidroxiacizi – pot fi recomandate. Unele dintre cele mai populare elemente din acest grup includ acidul glicolic, acidul salicilic, acidul lactic si acidul citric.
Acidul glicolic de exemplu ajuta la indepartarea stratului exterior de celule moarte ale pielii – si punctele negre. Aceste produse sunt tratamente topice, aplicate direct pe piele. Medicamentele eliberate pe baza de reteta care contin vitamina A, cum ar fi tretinoina, tazarotenul si adapalena, pot fi prescrise pentru a impiedica blocarea foliculilor si favorizeaza regenerarea pielii.
Acidul salicilic este un ingredient popular fara prescriptie medicala gasit in multe produse de curatare a pielii. Descompune celulele moarte ale pielii si uleiul suplimentar inainte de a va putea infunda porii. Cremele si lotiunile cu retinoizi pot fi utile – pot ajuta la desfundarea porilor si regenerarea pielii.
Tratamentele naturiste sunt adesea recomandate pentru acnee – ulei de arbore de ceai, ulei de cimbru, aloe vera si ulei de trandafir par sa ofere beneficii antibacteriene, dar sunt necesare cercetari suplimentare. De asemenea, unele remedii naturiste pot include mastile cu albus de ou – efect astringent si absoarbe excesul de sebum, exofliere cu miere si cafea etc. Retineti ca aceste tratamente naturiste pot irita pielea sensibila uneori.
Exista diferite tratamente cosmetice pentru puncte negre, efectuate la salon. Acestea includ tratamente IPL cu lumina intens pulsatila – micsoreaza glandele sebacee si regleaza productia de sebum. Procedura nu este dureroasa – sunt necesare mai multe sedinte. De asemenea, pot fi utile tratamente cosmetice de curatare, peeling-uri chimice, microdermabraziunea si curatare cu ultrasunete pentru indepartarea impuritatilor etc. Dermatologii sau cosmeticienii pot extrage si manual punctele negre – e important sa fie facuta tehnica potrivita. Va fi folosit un instrument special cu bucla rotunda pentru a indeparta punctele negre. Utilizarea acestor produse in mod corect poate ajuta la reducerea porilor infundati, insa aceste metode pot duce la iritarea sau deteriorarea pielii daca nu sunt efectuate in conditii de siguranta si igiena.
Referinte:
(1) https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-blackheads/
(2) https://www.healthline.com/health/blackheads
(3) https://www.medicinenet.com/difference_between_blackheads_and_whiteheads/article.htm
(4) https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/types-breakouts
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-blackheads-on-nose