Pubertatea este perioada cuprinsa intre sfarsitul copilariei si inceputul adolescentei. Pubertatea marcheaza aparitia primelor semne ale maturizarii sexuale la fete si baieti, fiind insotita de modificari fizice si emotionale importante. Afla cum iti pregatesti copilul pentru aceasta perioada si ce manifestari trebuie sa urmaresti.
Pubertatea desemneaza aparitia capacitatii de procreere datorita modificarilor anatomo-functionale prin care trece organismul unui copil. Termenul „pubertate” provine de la „pubescere”, in limba latina, care inseamna „a se acoperi cu par”, ilustrand astfel evolutia caracterelor sexuale secundare.
Prin dezvoltare la pubertate se intelege o perioada de aproximativ 2 ani de crestere rapida si schimbari corporale notabile. Este o etapa care da startul maturizarii sexuale a fetelor si baietilor. Iata ce trebuie sa stie parintii despre cand apare si cat dureaza pubertatea, prin ce transformari trec copiii aflati in pragul adolescentei si ce probleme pot aparea.
Varsta aparitiei pubertatii poate varia in limite destul de largi, in functie de diverse regiuni geografice, de modul de viata si mai ales in functie de particularitatile individuale ale fetelor si baietilor. In orice caz, pubertatea apare mai devreme la fete si mai tarziu la baieti. Dar este considerata precoce cand apare inainte de 8 ani la fete si sub 9 ani si jumatate la baieti.
In prezent se constata scaderea varstei la care incepe pubertatea. Fetele sunt mai afectate de un debut precoce al pubertatii, ca urmare a stilului de viata modern. In trecut se considera ca pubertatea era precoce mai ales in zonele geografice cu un climat cald, varsta medie fiind apreciata la 8-10 ani pentru fete si 10-12 ani pentru baieti, si mai tardiva in zonele cu un climat temperat, varsta medie estimandu-se la 12-13 ani pentru fete si 14-15 ani pentru baieti. In momentul de fata se pare ca varsta aparitiei pubertatii tinde sa se apropie la nivel global, indiferent de regiuni geografice.
Motivul? Factorii climatici si rasiali incep sa aiba o importanta mai redusa in determinarea pubertatii. In schimb, alimentatia, stilul de viata, factorii sociali, economici, informationali au o influenta majora. Generatiile actuale au traiesc in era tehnologiei, iar accesul fara precedent la informatii grabeste maturizarea copiilor din toate punctele de vedere.
Asadar, varsta la care apare pubertatea tinde sa scada, afectand contingente de varsta mai tinere decat in urma cu 20-30 de ani.
In perioada copilariei, organismul masculin si feminin secreta hormoni estrogeni in cantitati relativ egale. Diferentierile se produc din momentul pubertatii si adolescentei. Dupa varsta de 10-12 ani, hipotalamusul si hipofiza stimuleaza procesul de secretie hormonala astfel: o productie crescuta de androgeni (testosteron) in organismul masculin si o productie crescuta de estrogeni in organismul feminin.
Acesti hormoni actioneaza asupra tuturor tesuturilor organismului, provocand modificari mai mult sau mai putin vizibile. Inclusiv creierul este influentat din punct de vedere hormonal, fiind favorizata maturizarea proceselor congnitive si afective.
Modificarile hormonale sunt corelate cu schimbari corporale, precum si cu modificari ale comportamentului sexual si afectiv. Acestea variaza in functie de ritmul de dezvoltare al fiecarui copil. Statisticile prezentate arata ce se intampla in medie, dar de fapt, doar putine fete si putini baieti se potrivesc exact acestor scheme. Exista o mare variabilitate biologica a evolutiei pubertare, fara o anumita semnificatie patologica. Spre exemplu, la adolescentii de sex masculin, cresterea testosteronului sanguin, caracteristica instalarii pubertatii, poate incepe la circa 11 ani si jumatate sau abia catre 17 ani si jumatate, in ambele situatii tinerii avand o dezvoltare normala, dar in ritm diferit.
La fete se considera ca pubertatea apare odata cu prima menstruatie – menarha. Dar inainte de acest lucru se pot observa anumite semne prepubertare. Intr-o succesiune cronologica, prepubertatea la fete se manifesta dupa cum urmeaza:
Prima menstruatie apare in general intre 12 si 14 ani. Dupa primele cicluri menstruale, corpul fetei capata contur de femeie, iar inaltimea este aproape de cea pe care ea o va avea toata viata. Incepand cu acest moment, cresterea in inaltime incetineste, in primul an dupa menarha fiind de aproximativ 1 cm, iar in urmatorul an de 0,5 cm. Multe fete au menstruatii rare si neregulate in primii 1-2 ani, ciclurile fiind anovulatorii in majoritatea cazurilor. Nu sunt motive de ingrijorare, este o perioada de adaptare a organismului. Dupa aceea, ciclul menstrual se regleaza si are loc ovulatia, ceea ce inseamna tanara este fertila.
In medie, pubertatea apare la baieti cu 2 ani mai tarziu decat la fete.
Semnele de prepubertate la baieti se succed dupa cum urmeaza:
La 14-16 ani poate aparea si prima eliminare a spermei ce contine spermatozoizi, de obicei in timpul noptii, prin ejaculare spontana, numita si ejaculare onirica sau polutie. Inceputul pubertatii la baieti este marcat de acesta emisie de sperma.
Atat la fete, cat si la baieti se accentueaza mirosul corporal. Ca urmare a activitatii hormonale, transpiratia devine mai accentuata. O manifestare care genereaza numeroase probleme adolescentilor este acneea. Cosurile, cauzate de bacteriile blocate in glandele sebacee, sunt favorizate tot de activitatea hormonala.
Citeste despre Acneea – ghid complet pentru combaterea acneei
In ultimul an care precede aparitia pubertatii se observa o crestere rapida in inaltime, mai ales la fete, are loc un puseu de crestere. Cele mai importante cresteri in inaltime se apreciaza a fi de la 10-11 ani pana la 14 ani la fete si 12-16 ani la baieti. Valoarea maxima a inaltimii s-ar putea atinge la 18 ani la fete si la 20 de ani la baieti. Dupa aceasta varsta survine inchiderea cartilajelor de crestere.
Inaintea aparitiei pubertatii, cresterea in inaltime se produce mai degraba prin alungirea membrelor inferioare, iar dupa pubertate se accelereaza cresterea in lungime a trunchiului.
Cresterea in greutate survine la circa un an de la cresterea in lungime. In general, pana la varsta de 13-14 ani, fetele depasesc baietii de aceeasi varsta in inaltime si greutate. Acest decalaj scade treptat in perioada de varsta de 14-15 ani, in general dupa ce fetele au menarha. Insa dupa 16 ani, baietii incep sa aiba un ritm rapid de crestere, depasind in greutate si inaltime fetele de aceeasi varsta.
Pentru aprecierea dezvoltarii in inaltime si greutate a copiilor si adolescentilor, medicii utilizeaza tabele (percentile), care indica valorile statistice medii ale inaltimii si greutatii in functie de varsta.
Faptul ca pubertatea incepe mai devreme (pubertate precoce) sau mai tarziu (pubertate tardiva) nu inseamna, in cele mai multe cazuri, ca tinerii respectivi au o problema de sanatate. Este vorba doar despre un ritm propriu de dezvoltare, care in mare parte este mostenit genetic. Nutritia adecvata in copilarie joaca si ea un rol important. In trecut, in familiile sarace care nu-si permiteau o hrana adecvata, varsta inceperii pubertatii la fete era de 16 ani.
Cazurile extreme care se pot intalni sunt de pubertate precoce la 7 ani (fete) si 9 ani (baieti), iar pubertate intarziata la 14 ani (fete) si 16 ani (baieti).
Debutul pubertatii este insa insotit mai degraba de tulburari emotionale decat de anumite patologii. Spre exemplu, pentru o copila de 8 ani, care incepe pubertatea, sunt frecvente sentimentele de stanjeneala si jena in momentul in care constata ca e singura din clasa care a crescut si a capatat formele unei femei. Tot o cauza de stanjeneala este si dezvoltarea mai lenta. Fata de 12 ani care vede ca majoritatea colegelor au crescut si ea inca e cea mai mica din clasa are tendinta de a se simti in inferioritate, anormala. De asemenea, baiatul care are un ritm de dezvoltare mai lent, fiind inca un „pitic” la 14 ani, pe cand colegii lui devin barbati, este predispus la scaderea increderii in sine.
Pubertatea precoce adevarata, diagnosticata medical, apare prin activarea timpurie a mecanismelor de instalare a pubertatii: hipotalamusul si hipofiza incep sa produca hormoni care activeaza ovarele sau testiculele. Aceste mecanisme se pot activa fara o cauza aparenta (idiopatic) sau din cauza unor patologii cerebrale: tumori, traumatisme, meningita, iradiere cerebrala).
Este important de luat in seama si istoricul familial. Se constata ca momentul instalarii pubertatii se mosteneste si poate fi asemanator in cazul mamei si fiicei sau bunicii si nepoatei.
De asemenea, cresterea in greutate poate avea o influenta importanta asupra instalarii pubertatii. Fetele cu o greutate peste limita normala au tendinta de prezenta pubertate precoce. In schimb, baietii cu greutate mare prezinta mai frecvent pubertate intarziata.
Pubertatea intarziata – numita si intarziere constitutionala – poate fi ereditara si fara semnificatii patologice daca dezvoltarea este normala dupa intarziere. Pubertatea tardiva este mai frecventa la baieti decat la fete.
Totusi sunt cazuri in care intarzierea pubertatii (infantilismul sexual) se leaga de: anomalii cromozomiale (sindrom Down), boli genetice, boli cronice (diabet, hipotiroidism, fibroza chistica), malnutritie.
Fetele care practica sport de performanta si care au putin tesut adipos pot prezenta pubertate intarziata. Medicii spun ca este nevoie de o anumita cantitate de grasime corporala pentru initierea maturizarii sexuale.
Pubertatea poate da nastere unor sentimente contradictorii si schimbatoare: entuziasm, curaj, nerabdare, dar si tristete, frica, nesiguranta. De aceea, parintii trebuie sa fie alaturi de copiii care trec prin aceasta etapa, sa ii inteleaga, sa ii sustina si sa comunice cu mult tact.
Fata care se intelege foarte bine cu mama ei are tendinta de a fi incantata cand se maturizeaza, chiar daca este in avans fata de alte colege, pentru ca vrea sa semene cu mama. Pe de alta parte, copilul – fata sau baiat – care se teme sa devina mare este foarte probabil sa se simta speriat din cauza modificarilor aparute.
Este bine ca parintii sa le explice lucrurile intr-o maniera pozitiva. Pubertatea este o transformare fizica si emotionala de care toti copiii au nevoie pentru a deveni adulti. Evitati comparatiile intre tineri si incercati sa nu va concentrati asupra aspectului fizic. Incurajeaza-ti copilul sa fac sport si sa se odihneasca suficient. Daca doarme suficient, adolescentul va fi mai putin iritabil si stresat cand e treaz.
Cu cat vei reusi sa fii mai deschis in a aborda toate problemele cu care se confrunta copilul tau adolescent, cu atat vor creste sansele de a depasi impreuna cu bine perioada pubertatii.