Dieta pentru acnee – iata ce legatura exista intre unele alimente si acnee, ce alimente par sa fie benefice si ce alimente ar trebui limitate in caz de acnee.
1. Ce este acneea?
2. Alimentatia – implicata in aparitia acneei?
3. Alimente indicate in caz de acnee
4. Plan nutritional pentru cei cu acnee
Acneea este o boala a pielii caracterizata prin puncte negre, puncte albe, inflamatie, eruptii cutanate, piele rosie si uneori leziuni profunde. Este clasificata in functie de gravitatea sa ca fiind:
Acneea apare de obicei in zone ale corpului care au glande sebacee – mici glande producatoare de sebum. Astfel de glande se gasesc in zona fetei, spatelui, pieptului, gatului, bratelor superioare. Desi afectiunea este mai frecventa in perioada adolescentei, ea poate continua pana la varsta adulta. Sebumul este format in principal din trigliceride (40-60%), ceride (19-26%), squalene (11-15%) si cantitati mici de colesterol. Avem foliculi de par si glandele sebacee pe tot corpul, cu exceptia palmelor si talpilor.
Cauzele care duc la acnee sunt complexe. Acneea este o afectiune plurifactoriala si complexa. Predispozitia genetica, fluctuatiile hormonale care duc la exces de sebum sau productia de cantitati mari de sebum de catre glandele sebacee, inflamatia, hiperkeratinizarea foliculara si colonizarea bacteriana pot duce la acnee. Hiperkeratinizarea foliculara este considerata o cauza principala. Formarea in exces de celule ale pielii blocheaza porii si duc la ceea ce numim medical microcomedoane.
De asemenea, Propionibacterium acnes (P. acnes) este o bacterie care se gaseste in mod normal pe piele, dar uneori poate cauza efecte nedorite. Hormonii joaca, de asemenea, un rol important in dezvoltarea acneei, motiv pentru care este adesea denumita „acnee hormonala”. Apare de obicei in perioada adolescentei din cauza cresterilor nivelului hormonilor sexuali in perioada pubertatii, indiferent de sex. De asemenea, femeile se confrunta cu acnee mai tarziu in viata deseori, acnee legata de fluctuatiile hormonale in timpul sarcinii, premenopauza si atunci cand folosesc contraceptive hormonale.
Acneea in perioada pubertatii este adesea asociata mai mult cu hormonul de crestere (GH) decat cu testosteronul si estrogenii. Acesta trece de la creier la ficat si declanseaza eliberarea de factor de crestere asemanator insulinei (IGF-1). IGF-1 promoveaza cresterea / diviziunea celulelor pielii, productia de sebum, efectul hormonului luteinizant (LH) si productia de estrogeni.
Nivelurile ridicate de insulina si rezistenta la insulina sunt asociate cu acneea si excesul de sebum Androgenii pot influenta direct celulele pielii daca celulele au un nivel ridicat de receptori de androgeni. De asemenea, androgenii pot creste dezvoltarea si actiunea glandelor sebacee.
Acneea este un tip de boala inflamatorie. Hormonii inflamatori si semnalele celulare stau la baza unei activitati inflamatorii. Corpul secreta cortizol ca raspuns la stres. Dovezile arata ca persoanele cu acnee au un sistem de secretie de cortizol supra-activ, in special in glandele sebacee. Astfel, stresul (stresul fizic sau mental), cat si inflamatia (existenta sau determinata de stres) agraveaza acneea.
Cercetarile actuale sunt concentrate tot mai mult pe conexiunea dintre nutritie si acnee. Acneea este o afectiune inflamatorie plurifactoriala. Este cauzata de inflamatii in zona care adaposteste foliculul pilos si glandele sebacee. Glandele sebacee produce sebum. Desi exista mai multe teorii, inca nu putem spune categoric ca anumite alimente provoaca acnee. Unele studii arata o asociere intre acnee si dietele cu indice glicemic mare, care includ consum mare de zahar, produse procesate, paine alba, paste si cereale intens procesate. Exista, de asemenea, cercetari care leaga consumul de lactate de acnee. Dovezile sunt inca slabe si nu stabilesc pana in prezent o relatie clara cauza – efect, ci doar o asociere.
Acneea se dezvolta atunci cand porii se blocheaza din diferite cauze – celule moarte ale pielii si/sau bacterii. Acest lucru apare si atunci cand corpul produce prea mult sebum, care impiedica pielea sa se usuce. Porii infundati pot duce la inflamatii si pot cauza formarea de cosuri si alte tipuri de leziuni. In timpul pubertatii, organismul trece prin schimbari hormonale si produce mai mult hormon numit factor de crestere asemanator insulinei (IGF-1). Unele studii sugereaza ca IGF-1 poate creste productia de sebum si agraveaza simptomele acneei, ingreunand vindecarea. Anumite alimente pot creste, de asemenea, nivelurile de IGF-1. Datele medicale sugereaza ca dieta poate fi implicata mai ales nu prin declansarea acneei, si prin intarzierea vindecarii acneei.
Cand nivelul glicemiei creste rapid, determina organismul sa elibereze un hormon numit insulina. Daca aveti exces de insulina in sange, acest lucru poate face glandele sebacee sa produca mai mult sebum, crescand riscul de acnee. Carbohidratii rafinati sunt absorbiti rapid in fluxul sangvin, ceea ce creste rapid nivelul de zahar din sange. Cand zaharurile din sange cresc, nivelul insulinei creste, de asemenea, pentru a ajuta la transferul zaharurilor din sange din fluxul sangvin si catre celule.
Insulina produce hormoni androgeni mai activ si creste nivelul de IGF-1. Acest lucru contribuie la dezvoltarea acneei, facand celulele pielii sa creasca mai rapid si stimuland productia de sebum.
Alimentele cu indice glicemic ridicat (GI) si sarcina glicemica ridicata (GL) cresc glicemia rapid. Exemple de astfel de alimente includ painea alba, chipsurile de cartofi, cartofi albi sau cartofi prajiti, gogosi sau alte produse de patiserie, bauturi indulcite etc. Unele studii (pe grupuri mici de persoane, insa), au aratat ca trecerea la o dieta cu indice glicemic redus a redus acneea. In general studiile au fost efectuate pe perioade de aproximativ 10-12 saptamani – perioada de dieta pentru acnee.
Masurarea GI determina cat de rapid si cat de ridicat poate creste acel aliment nivelul de zahar din sange. Masurarea GL ii permite unei persoane sa compare tipuri de alimente cu diferite valori GI si dimensiunile portiilor. O persoana poate calcula GL folosind aceasta formula: GL = GI x cantitatea de carbohidrati pe portie (in grame) / 100
Conform Asociatiei Americane pentru Diabet, exemple de alimente cu GI mare includ:
De cealalta parte, se considera ca dieta pentru acnee cu alimente cu indice glicemic redus poate reduce varfurile glicemice, ce pot fi legate de inflamatii in corp. Aceste varfuri determina corpul sa produca mai mult sebum. Exista si cercetari care nu arata astfel de rezultate, asa ca mai sunt necesare cercetari in aceasta directie.
Unele studii au aratat ca cei care consumau si lapte de vaca au avut mai multe riscuri de acnee decat cei care nu au consumat lapte. Cercetarile de pana acum s-au concentrat in special pe adolescenti si adulti tineri si au aratat doar o corelatie intre lapte si acnee, nu o relatie cauza -efect. Inca nu este clar cum poate contribui laptele la formarea acneei, dar exista mai multe teorii propuse. Laptele este cunoscut ca poate creste nivelul insulinei, independent de efectele sale asupra glicemiei, care poate agrava severitatea acneei. Laptele de vaca mai contine, de asemenea, aminoacizi care stimuleaza ficatul sa produca mai mult IGF-1, care a fost legat de dezvoltarea acneei.
Unii dintre hormonii din lapte pot cauza inflamatii in interiorul corpului. Inflamatia poate bloca porii, ceea ce duce la acnee. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili concret o legatura intre lapte si acnee.
De asemenea, nu exista dovezi care sa lege consumul de iaurt sau branza de aparitia acneei. In timp ce unele studii arata ca laptele de vaca poate creste riscul de a dezvolta acnee, niciun studiu nu a aratat ca produsele obtinute din lapte, precum iaurtul sau branza, duc la risc mai mare de acnee.
Lactatele sunt importante in alimentatie, astfel ca nu e indicat sa renuntati la lactate fara recomandarile unui medic.
Dietele care contin cantitati mari de acizi grasi Omega-6, precum dieta occidentala, au fost legate de niveluri crescute de inflamatie si acnee. Asta deoarece dietele occidentale contin cantitati mari de ulei de porumb si soia, care sunt bogate in grasimi Omega-6 si putine alimente care contin grasimi Omega-3, precum pestele si nucile. Acest dezechilibru de acizi grasi Omega-6 si Omega-3 poate duce la o stare inflamatorie, care poate agrava severitatea acneei. Desi legaturile dintre acizii grasi omega-6 si acnee sunt promitatoare, nu au existat studii controlate pe acest subiect, fiind necesare mai multe cercetari.
Ciocolata a fost suspectata ca fiind un declansator al acneei inca din anii 1920, dar pana acum nu s-a ajuns la un consens. Efectele ciocolatei asupra acneei nu sunt clare, dar se considera ca poate creste reactivitatea sistemului imunitar la bacteriile responsabile de acnee.
Este important de subliniat faptul ca ciocolata, in special cea cu un continut ridicat de lapte, are o cantitate mare de carbohidrati (zaharuri rafinate, deci un indice glicemic ridicat), care cresc nivelul plasmatic de legare la IGF si IGF. proteina (IGFBP). Astfel, efectul poate fi dat de efectul comedogenic al unei diete cu un indice glicemic ridicat. Unele date arata ca ciocolata neagra poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate imbunatati fluxul de sange catre piele si hidratarea pielii.
Faptul ca acneea poate fi o boala inflamatorie este sustinut de faptul ca medicamentele antiinflamatorii, precum corticosteroizii, sunt tratamente eficiente pentru acneea severa si ca persoanele cu acnee au niveluri ridicate de molecule inflamatorii in sange.
O modalitate prin care alimentele pot contribui la inflamatie este prin sensibilitatile alimentare, cunoscute si sub numele de reactii de hipersensibilitate intarziate. Sensibilitatile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar identifica gresit alimentele ca o amenintare si lanseaza un atac imunitar impotriva acestuia. Asta duce la un nivel ridicat de molecule pro-inflamatorii care circula prin corp, ceea ce poate agrava acneea.
Dietele de eliminare functioneaza prin restrictionarea temporara a numarului de alimente din dieta pentru a elimina declansatorii si pentru ameliorarea simptomelor, apoi adaugarea sistematica a alimentelor inapoi in dieta, in timp ce urmariti simptomele si cautati tipare.
Sanatatea intestinala este adesea diminuata atunci cand este stres cronic, ceea ce duce la inflamatie. Poate exista o legatura intre gluten si acnee (precum si intre gluten si alte afectiuni ale pielii).
Se considera ca alimentele care contin urmatoarele ingrediente sunt benefice pentru piele, deoarece reduc inflamatia:
Unele studii sugereaza ca alimentele bogate in zinc pot fi utile in prevenirea si tratarea acneei. Alimentele bogate in zinc includ:
Zincul este un mineral dietetic important in dezvoltarea pielii, precum si in reglarea metabolismului si a nivelului hormonal. Unele date sugereaza ca nivelurile scazute de zinc au fost legate de cazuri mai severe de acnee.
Nivelurile scazute de vitamina A si vitamina E par sa fie legate si de cazuri mai severe de acnee. Persoanele cu acnee pot sa diminueze severitatea acneei prin cresterea aportului de alimente care contin aceste vitamine. Discutati cu medicul inainte de a lua suplimente de vitamina A. Toxicitatea legata de vitamina A poate provoca leziuni permanente ale organelor majore.
Omega-3 este un tip de grasime care se gaseste in anumite plante si surse de proteine animale, cum ar fi pestele si ouale. Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza toxinele daunatoare din organism. Impreuna, se crede ca Omega-3 si antioxidanti reduc inflamatia. Deoarece acneea provoaca adesea stres emotional, consumul de Omega-3 si antioxidanti ca parte din dieta pentru acnee poate fi benefic pentru persoanele cu aceasta afectiune.
Alimentele bogate in acizi grasi Omega-3 utile in dieta pentru acnee includ:
Intestinul nostru gazduieste nenumarate bacterii si daca sanatatea intestinului este afectata, ar putea avea o influenta negativa asupra acneei. Prebioticele si probioticele pot ajuta la restabilirea sanatatii intestinale si pot reduce acneea. De asemenea, s-a descoperit ca celulele pielii actioneaza ca celule imune care semnaleaza un sistem imunitar prea activ. Pielea inflamata inseamna o inflamatie in corp si, probabil, in intestin.
De asemenea, tot in dieta pentru acnee se recomanda alimente bogate in:
Luati in considerare intotdeauna orice alergii alimentare sau sensibilitati pe care le puteti avea atunci cand va planificati dieta. Este recomandat sa mergeti la un nutritionist pentru a stabili impreuna cel mai bun plan alimentar pentru acnee. Anumite strategii pot functiona pentru unii oameni, dar nu si pentru altii. Pastrarea unui jurnal alimentar poate ajuta o persoana sa identifice alimentele care declanseaza sau agraveaza acneea. Notati fiecare masa si gustare si inregistrati tipul si severitatea simptomelor acneice care se dezvolta in fiecare zi. Cand schimbati dieta, este important sa aveti rabdare. Poate fi nevoie de pana la 12 saptamani pentru ca o modificare dietetica sa aiba efecte vizibile si concrete asupra pielii.
Exemplede diete care pot fi utile includ dieta Paleo – ce include carne slaba, fructe, legume si nuci. De asemenea, poate fi indicata si o dieta mediteraneana – este bogata in fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, peste si ulei de masline si contine cantitati reduse de lactate si grasimi saturate. O alta varianta poate fi, la indicatiile medicului, dieta Low FODMAP. Important este sa evitati alimentele procesate, bogate in zahar, sare si alimentele intens procesate.
Unele optiuni alimentare potrivite pentru piele includ:
O varietate de medicamente fara prescriptie medicala si cu prescriptie medicala sunt disponibile. Un medic va poate sfatui cu privire la un curs adecvat de tratament, care va depinde de gravitatea simptomelor.
Sfaturile generale pentru gestionarea acneei includ:
Potrivit AAD, o persoana ar trebui sa ia in considerare si legatura dintre stres si acnee. Stresul face ca organismul sa produca mai multi hormoni androgeni, care stimuleaza glandele sebacee din piele. Creste astfel productia de sebum, ce poate provoca acnee. Acneea poate afecta, de asemenea, stima de sine si iubirea de sine a unei persoane si poate duce la depresie, in special la adolescenti si adultii tineri. AAD recomanda luarea in serios a acneei si subliniaza importanta gestionarii stresului, impreuna cu urmarirea semnelor de depresie.
Referinte:
(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.14998
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962209009670
(4) https://www.todaysdietitian.com/newarchives/0219p38.shtml
(5) https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0365-05962010000300008&script=sci_arttext&tlng=en