Relatiile de prietenie sunt printre cele mai importante si valoroase relatii pe care le avem in decursul vietii. Ce rol au aceste relatii in viata noastra si asupra sanatatii noastre mintale si ce putem face pentru a avea relatii de prietenie de calitate?
1. Relatiile de prietenie – informatii generale
2. Importanta si rolul relatiilor de prietenie
3. Cum putea avea relatii de prietenie de calitate
Suntem fiinte sociale, avem nevoie de relatii sociale pentru a ne dezvolta si a putea functiona, iar relatiile de prietenie sunt unele dintre cele mai importante pentru buna noastra stare a sanatatii mintale.
Relatiile de prietenie sunt relatiile dintre doua persoane care de-a lungul timpului presupun intimitate, afectiune, petrecerea timpului impreuna, siguranta emotionala, sprijinul oferit unul altuia in atingerea scopurilor si atunci cand se confrunta cu factori stresori de viata.
Relatiile de prietenie sunt importante in fiecare etapa a vietii. Ele ne ofera sentimentul de apartenenta, sustinere si placerea de a fi cu aceste persoane dragi, atat in perioada copilariei, cat si la adolescenta si varsta adulta.
Cand vorbim de relatiile de prietenie, calitatea lor este mult mai importanta decat cantitatea. Prieteniile ocazionale sau superficiale nu ofera acel nivel de intimitate si de securitate emotionala de care avem nevoire.
Relatiile de prietenie sunt si un important factor de protectie in ceea ce priveste sanatatea mintala si abilitatea noastra de a face fata situatiilor dificile de viata. Prietenii ne ajuta totodata sa ne adaptam in acele perioade de tranzitie prin care trecem: plecarea la facultate, intrarea in campul muncii, relatiile romantice, nasterea copiilor, pensionarea si altele. De asemenea, studiile arata ca putem face fata mai usor dificultatilor atunci cand avem relatii de prietenie puternice.
Prietenii ne sunt alaturi si in momentele bune si in cele dificile. Numeroase studii arata cat de multe beneficii au aceste relatii:
Studiul Harvard Study of Adult Development este cel mai lung studiu despre fericire, care atrage atentia asupra importantei covarsitoare pe care relatiile sociale de calitate o pot avea asupra noastra. Desfasurat timp de aproape 80 de ani si inca in derulare, acest studiu a urmarit participantii pe intreaga lor viata si a ajuns la cateva concluzii importante despre relatiile noastre.
Relatiile sociale sunt foarte importante pentru sanatatea noastra, fizica si mintala, in timp ce singuratatea este nociva, toxica. Persoanele care au mai multe conexiuni sociale (cu familia, cu prietenii, cu comunitatea) sunt mai fericite, au o stare de sanatate fizica mai buna si traiesc mai mult decat cei mai putin conectati.
O alta concluzie importanta este ca o calitate ridicata a relatiilor interpersonala la varsta de 50 ani a participantilor a fost un factor predictor pentru starea de sanatate de la varsta de 80 de ani. Cu cat o persoana avea relatii apropiate mai bune, cu atat era mai protejata de neplacerile cauzate de procesul imbatranirii.
Relatiile de calitate se pare ca ne protejeaza si creierul. A fi intr-o relatie de atasament, care ne ofera siguranta, protejeaza functiile memoriei chiar si la varsta a treia. In schimb, cei care nu au relatii de calitate, prieteni apropiati pe care sa se poata baza oricand, acestia se confrunta cu declinul memoriei mult mai repede.
Relatiile de prietenie pot avea un puternic impact pozitiv asupra vietii noastre si a starii de bine; insa nu mereu este usor sa construim si sa mentinem aceste relatii. Ele sunt ca plantele, au nevoie sa fie hranite si ingrijite ca sa se dezvolte intr-un mod sanatos.
Uneori, relatiile de prietenie pot deveni toxice; de aceea daca nu te mai simti confortabil intr-o relatie, daca celalalt se poarta urat; te manipuleaza; nu ii pasa de sentimentele tale; te barfeste; nu ofera nimic in relatia voastra – ar putea fi o relatie toxica. A petrece timp intr-o astfel de relatie are, de cele mai multe ori, un impact negativ asupra sanatatii emotionale si fizice. Mai multe informatii despre relatiile toxice – in acest articol.
(1) Friendship and Mental Health Functioning – https://commons.und.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1019&context=psych-fac
(2) Why friendships are vital to your wellbeing – https://www.open.edu/openlearn/health-sports-psychology/health/health-studies/mental-health/why-friendships-are-vital-your-wellbeing
(3) Good genes are nice, but joy is better – https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/