Frica de esec ne impiedica de multe ori sa iesim din zona noastra de confort, sa incercam lucruri noi sau sa ne dezvoltam. De ce apare teama de esec si cum o putem reduce?
1. Ce reprezinta frica de esec?
2. Care sunt cauzele fricii de esec?
3. Cum se manifesta frica de esec?
4. Principalele efecte ale fricii de esec
5. Cum poate fi invinsa frica de esec?
Cei mai multi dintre noi au trait frica de esec macar o data. Nimanui nu-i place sa esueze, sa nu ajunga la rezultatul dorit. Insa in unele cazuri, frica de esec poate fi atat de puternica, incat poate paraliza orice incercare de a incerca ceva nou sau de a iesi din rutina. In astfel de situatii, motivatia de a evita esecul este considerabil mai mare decat motivatia de a reusi.
Teama de esec mai este numita si „atichifobie” in literatura de specialitate, fiind inclusa in categoria fobiilor specifice din DSM-5 ( Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale). Vorbim despre fobia de esec atunci cand frica este atat de mare, incat este debilitanta, avand un impact semnificativ asupra mai multor domenii ale vietii.
Frica de esec se poate manifesta pe mai multe planuri. Poate fi o teama de esec profesional, dar si de esecul in plan personal (de exemplu, in relatii).
Ideea de „esec” este subiectiva si individuala. Cu alte cuvinte, ceea ce esec inseamna pentru o persoana nu inseamna acelasi lucru pentru o alta. Interpretarea unui rezultat ca fiind un esec tine de standardele si convingerile noastre. De exemplu, acelasi rezultat poate fi interpretat ca un esec total, in timp ce pentru altcineva poate fi o oportunitate de a vedea ce mai are de invatat.
Frica de esec poate avea la baza o serie de cauze. Cele mai importante includ:
Cand parintii au asteptari foarte mari din partea copiilor, facand comentarii critice si negative constant, copiii interiorizeaza vocile parintilor pe masura ce cresc si ajung sa fie foarte critici cu ei insisi, spunandu-si aceleasi lucruri pe care parintii obisnuiau sa le spuna lor.
Daca am trecut prin situatii jenante si/sau in care am esuat puternic, exista un risc ridicat ca acestea sa isi fi pus amprenta asupra noastra, prin aparitia fricii de esec.
In general, frica de esec este foarte legata si de:
Frica de esec se face simtita pe mai multe planuri.
Manifestari la nivel cognitiv (ganduri si convingeri)
Manifestari la nivel emotional
Manifestari la nivel comportamental
Frica de esec se manifesta prin tendinta de a evita orice situatie sau activitate care s-ar putea solda cu un esec:
Frica de esec mai poate fi insotita si de urmatoarele aspecte:
Frica de esec ne impiedica sa incercam lucruri noi, sa incepem noi activitati, proiecte sau relatii noi, sa ne atingem obiectele si sa ne dezvoltam. Cu alte cuvinte, putem pierde numeroase oportunitati de dezvoltare pe toate planurile, din cauza ca ne temem ca vom esua daca incercam. Pe termen lung, frica de esec poate contribui la o scadere a calitatii vietii si a nivelului de satisfactie a vietii.
Din pacate, desi ne ofera un sentiment de siguranta pe moment, evitarea nu face decat sa mentina o problema. Pe masura ce evitam sa facem activitati si lucruri in care ar exista si un risc de esec, cu atat devine mai greu sa rupem aceasta „obisnuinta”.
Frica de esec poate fi redusa, fie lucrand noi insine cu noi, fie cu ajutorul unui terapeut. Problema este ca frica de esec are mecanisme la nivel inconstient. De aceea, avantajul in a lucra cu un specialist este ca acesta este pregatit in a recunoaste patternurile disfunctionale (inconstiente) implicate in frica de esec, cum ar fi perfectionismul sau autosabotajul, lucruri pe care singuri e posibil sa nu le observam. Sau daca le constientizam, e mai greu sa intervenim asupra lor.
…despre cum amanam sau evitam sa facem lucruri sau despre rusinea pe care preconizam ca am simti-o daca am da gres in ce facem. Atunci cand impartasim sentimentele si fricile cu persoane in care avem incredere putem, pe de o parte, sa vedem ca nu suntem singurii care trec prin astfel de situatii, si pe de alta parte, putem fi incurajati si sustinuti sa ne infruntam frica.
Atunci cand avem o frica, una dintre cele mai eficiente metode de a o combate este sa o confruntam. De exemplu, ne putem stabili o serie de obiective mici pe care ni le propunem in perioada urmatoarea de timp. Foarte util este sa identificam acele aspecte asupra carora avem control (depind in cea mai mare parte de noi) si sa ne concentram pe acelea. Pe masura ce reusim sa le indeplinim, increderea in noi insine va creste.
… cautand sa intelegem ce nu a mers si ce putem face altfel data viitoare. Mai concret, sa luam un esec din trecut si sa il analizam, identificand trei lucruri pe care le-am invatat in urma acelei experiente.
Cum fac fata ceilalti fricii de esec? Observand alte persoane (prieteni, colegi, sefi etc.) cum fac ei fata temerilor de a nu gresi sau esua, ne poate ajuta sa invatam noi strategii. Foarte util poate fi modelul unor persoane de succes din diferite domenii, care la inceput au esuat, dar nu s-au dat batute si in final au ajuns sa fie cunoscute. De exemplu, Warren Buffet, unul dintre cei mai bogati si cunoscuti oameni de afacere in prezent, a fost respins la Universitatea Harvard. Michael Jordan a fost eliminat din echipa de basket a liceului, pentru ca antrenorul lui considera ca nu e suficient de bun. Iar astazi, el e considerat unul dintre cei mai buni jucatori din toate timpurile.
Modul in care ne raportam la o sarcina pe care o avem de facut conteaza mult pentru rezultatele pe care le obtinem. Daca o vedem ca pe o amenintare, mintea si corpul nostru vor fi pregatite sa o gestioneze ca pe o amenintare. Daca insa o vedem ca pe o provocare, avem mai multe sanse sa nu esuam comparativ cu situatia anterioara.
In situatiile in care intr-adevar esuam, sa avem compasiune pentru noi insine. Mai multe despre autocompasiune si beneficiile ei gasiti in acest articol.
(1) Overcoming Fear of Failure – https://www.mindtools.com/pages/article/fear-of-failure.htm
(2) Three Ways to Overcome Fear of Failure at Work – https://greatergood.berkeley.edu/article/item/three_ways_to_overcome_fear_of_failure_at_work
(3) 10 Signs That You Might Have Fear of Failure – https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201306/10-signs-you-might-have-fear-failure