Bruxismul sau scrasnitul dintilor – o problema deranjanta atat pentru persoana in cauza, cat si pentru cei din jur. Iata care sunt cauzele de la baza, cum se manifesta, ce efecte poate avea si cum se poate trata.
1. Informatii generale
2. Cauze
3. Simptome
4. Tratament
5. Preventie
6. Complicatii posibile
Ce este bruxismul? Bruxismul este o problema dentara comuna cunoscuta si sub numele de scrasnirea dintilor. Poate sa apara in timpul somnului, dar nu numai, si de obicei nu este constientizata de persoana in cauza. Apare cel mai des la copii – aproximativ 20 -30% dintre copii prezinta simptome de scrasnit din dinti, de obicei in timp ce dorm – scrasnitul dintilor in somn. Uneori, copiii si adultii isi scrasnesc dintii si in timpul zilei – bruxism de zi, cand se simt anxiosi.
Bruxismul usor poate sa nu necesite tratament. Cu toate acestea, la unele persoane, bruxismul poate fi frecvent si sever si poate duce la tulburari ale maxilarului, dureri de cap, dinti deteriorati si alte probleme.
Ce provoaca scrasnitul dintilor? Cand vorbim de bruxism cauze, acestea nu sunt intotdeauna clare, dar sunt de obicei legate de alti factori, precum stresul, anxietatea sau problemele cu somnul.
La copii, scrasnitul e cauzat adesea de stres emotional, probleme alimentare, probleme cu somnul, eruptia dentara la cei mici, alinierea deficitara a dintilor etc.
Desi bruxismul e frecvent la copii, de obicei nu necesita tratament si se reduce pana la adolescenta. Adesea, starea se incheie atunci cand dintii permanenti ai unui copil sunt complet formati. Scrasnitul dintilor la copii mici duce foarte rar la probleme. Cu toate acestea, bruxismul poate provoca dureri la maxilar, dureri de cap, uzura a dintilor, sensibilitate sau durere.
Ca si alte tulburari de miscare legate de somn, bruxismul poate fi greu de diagnosticat, deoarece apare in timp ce dormi in general. Semnele si simptomele bruxismului includ:
Unii oameni isi macina dintii si nu au niciun simptom. Este posibil sa nu fie constienti ca o fac, mai ales daca o fac cand dorm. Uneori ei doar modul in care oamenii stiu ca isi scrasnesc dintii este pentru ca membrii familiei ii aud facand asta in timp ce dorm.
Scrasnitul dintilor poate pune presiune asupra muschilor, tesuturilor si a altor structuri din jurul maxilarului. Poate duce la:
Durerea de ureche poate aparea, partial deoarece structurile articulatiei temporomandibulare sunt aproape de canalul urechii. Alte simptome cheie includ anxietatea, depresia, tulburarile alimentare si insomnia. Daca zgomotul deranjeaza un partener de dormit, pot aparea probleme in relatie.
Multe persoane care isi scrasnesc dintii nici nu sunt constienti de asta, asa ca deseori cei din jur identifica problema. Daca suspectati ca copilul are aceasta problema, stabiliti un control. Medicul dentist va examina dantura si va vedea daca sunt semne ale acestei probleme.
Scrasnirea dintilor nu este doar un obicei enervant. Este o tulburare de somn legata de diverse probleme de sanatate. Daca aveti bruxism, puteti prezenta dureri de cap, dureri de maxilar, tensiune musculara si probleme dentare. De asemenea, este posibil sa aveti dificultati de somn peste noapte. Din fericire, exista multe modalitati de a opri scrasnitul dintilor. Unele dintre acestea sunt modificari ale stilului de viata. Acestea abordeaza cauza principala a bruxismului. Exista, de asemenea, alte remedii pentru a preveni actul fizic de a va scrasni dintii.
De obicei, o combinatie de tratamente este necesara pentru a opri bruxismul. Majoritatea tehnicilor fiind accesibile, eficiente si de lunga durata.
Exista multe tratamente disponibile pentru bruxism, inclusiv tehnici de relaxare, mindfulness si constientizare. Consilierea poate ajuta la ameliorarea stresului. Imbunatatirea calitatii somnului poate fi de folos. Aceasta poate include reducerea utilizarii de stimulanti, cum ar fi cofeina si nicotina, somnul suficient, rutina buna de culcare si sa va relaxati inainte de culcare. Tratarea apneei de somn la unele persoane poate ajuta, de asemenea, la controlul bruxismului de somn.
De asemenea, o a doua abordare include aspecte fizice, si anume:
Daca bruxismul provoaca durere, iata o serie de pasi simpli care pot fi de ajutor:
Astfel de dispozitive pot fi utile, protejand guta. Pot fi fixate pe dintii de sus sau pe dintii de jos si pot fi proiectate pentru a mentine maxilarul intr-o pozitie mai relaxanta. Gutierele formeaza o bariera fizica intre dintii de sus si cei de jos, pentru a-i proteja de daune. De asemenea, pot reduce zgomotele de scrasnire facute noaptea. Sunt din cauciuc sau plastic si pot fi facute de catre medicul stomatolog pentru a se potrivi perfect in gura.
Atunci cand cauza de baza a bruxismului este stresul sau anxietatea, tratamentele psihologice, cum ar fi terapia cognitiv comportamentala (CBT), pot ajuta. Daca scrasnirea dintilor are legatura cu stresul, este important sa incercati sa va relaxati si sa aveti un somn bun. Exista o serie de lucruri pe care le puteti incerca, inclusiv:
Tehnicile de inversare a obiceiului sunt concepute pentru a scapa de obiceiul de scrasnire a dintilor. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca utilizarea tehnicilor de inversare a obiceiurilor pot fi utile. Daca sunteti treaz cand va scrasniti dintii, s-ar putea sa fie util sa inregistrati cat de des va scrasniti dintii in fiecare zi, cand apare cel mai des obiceiul etc. Daca sunteti constienti de acest obicei, va fi mai usor de scapati de el. Pentru asta, va puteti antrena pentru a relaxa maxilarul atunci cand simtiti nevoia de a scrasni, musca sau inclesta gura. Puteti deschide usor maxilarul sau asezati-va usor limba intre dintii superiori si inferiori.
Se recomanda controale dentare periodice, astfel incat eventualele probleme cauzate de bruxism sa fie tratate cat mai curand posibil pentru a preveni deteriorarea ulterioara. Problemele dentare, cum ar fi dintii aliniati necorespunzator, crapati, strambi sau lipsa, pot fi tratate de obicei cu tratamente dentare reconstructive, cum ar fi implanturi, coroane sau plombe. Aceste tratamente pot schimba uneori suprafata de mestecat a dintilor si pot opri scrasnitul.
Medicamentele nu sunt folosite de obicei pentru tratarea bruxismului. Insa, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerilor sau umflaturii din jurul maxilarului cauzate de scrasnire. In unele cazuri, medicul va poate sugera un relaxant muscular inainte de a va culca pentru a va ajuta sa va ameliorati simptomele. Daca bruxismul este un efect secundar a medicamentelor antidepresive, medicul va poate sugera schimbarea medicamentului.
Managementul stresului si al anxietatii poate ajuta la reducerea sau prevenirea bruxismului la persoanele susceptibile. Sfaturile includ:
In majoritatea cazurilor, bruxismul nu cauzeaza complicatii grave, dar bruxismul sever poate duce la:
Multe cazuri de bruxism sunt usoare si nu duc la probleme. Unele cazuri mai grave pot deteriora dintii si pot duce la dureri faciale si probleme de somn. Sunetele nocturne pot trezi si alte persoane care dorm in apropiere (de exemplu, colegi de camera si parteneri). Daca stiti ca aveti aceasta problema, atunci ar trebui sa luati masuri pentru a preveni consecintele.
Referinte:
(1) Bruxism (teeth grinding), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
(2) Teeth grinding, link: https://www.sleepfoundation.org/articles/teeth-grinding
(3) Teeth grinding (bruxism) , link: https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/
(4) Teeth grinding, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/teeth-grinding
(5) Bruxism Causes and Treatment, link: https://www.verywellmind.com/grinding-teeth-380343
(6) What Is Bruxism?, link: http://www.bruxism.org.uk/what-is-bruxism.php