Lipsa de vitamine in organism se dezvolta lent si este dificil de diagnosticat, iar deficitele vitaminice multiple survin mai frecvent decat deficitul vitaminic unic. Aflati care sunt semnele si simptomele lipsei de vitamine, dar si multe alte informatii din urmatorul articol!
1. Informatii generale despre lipsa de vitamine
3. Semne si simptome ale lipsei de vitamine
8. Sfaturi pentru a preveni lipsa de vitamine
Vitaminele permit corpului sa functioneze corect, sa creasca si sa se dezvolte armonios si sanatos. Astfel, vitaminele joaca multe roluri importante pentru functionarea corpului, de exemplu:
Conform Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA, cea mai buna modalitate de a-i oferi organismului cat mai multe vitamine este sa aveti o dieta alimentara echilibrata, care sa contina o varietate de alimente. Insa, daca nu puteti totusi sa va procurati sursele de vitamine necesare prin alimentatie, atunci puteti sa solicitati medicului sau farmacistului suplimente alimentare in functie de nevoile pe care le aveti. In general, populatia lumii se confrunta cu lipsa de vitamina A, vitamina B12 si vitamina D, care sunt printre cele mai importante pentru buna functionare a organismului.
Lipsa vitamine A din organism poate fi cauzat in anumite situatii medicale mai speciale, precum confruntarea cu anumite boli sau afectiuni, cum ar fi:
Cauzele deficitului de vitamina B12 pot fi:
Cauzele in care poate sa apara deficitul de vitamina D pot fi:
Vitamina A este o vitamina solubila in grasime si este foarte importanta pentru reglarea functiilor din organism, care ne ajuta sa avem o vedere buna, un sistem imunitar puternic, un sistem reproductiv sanatos si o buna stare a sanatatii pielii. Exista doua tipuri de vitamina A care se gasesc diverse alimente: vitamina A preformata si provitamina A.
Vitamina A preformata este, de asemenea, cunoscuta sub numele de retinol si se gaseste frecvent in carne, peste, oua si produse lactate. Persoanele cu cel mai mare risc de deficienta al vitaminea A, de cele mai multe ori, sunt femeile insarcinate, mamele care alapteaza, sugarii si copiii. Fibroza chistica si diareea cronica pot creste riscul de deficienta al vitaminei A.
Iata 8 semne si simptome care ajuta la depistarea de deficienta a vitaminei A.
Vitamina A este importanta pentru crearea si repararea celulelor pielii. De asemenea, aceasta vitamina ajuta la combaterea inflamatiilor cauzate de anumite probleme ale pielii, cum ar fi aparitia eczmelor. Acest tip de afectiune este caracterizata prin piele foarte uscata, senzatii de mancarimi si inflamatie locala.
Problemele oculare sunt unele dintre cele mai cunoscute probleme legate de deficitul de vitamina A. In cazuri extreme, obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina A poate duce la orbirea completa. Astfel, ochii uscati sau incapacitatea de a produce lacrimi reprezinta unul dintre primele semne a lipsei de vitamina A in organism.
Vitamina A este necesara pentru buna functionare a sistemului reproducator, atat la barbati, cat si la femei, precum si dezvoltarea sanatoasa la copii. Daca aveti probleme de infertilitate, s-ar putea sa va confruntati cu o lipsa de vitamina A. Astfel, deficitul de vitamina A poate duce la infertilitate la barbati si femei.
Deficitul de vitamina A este, de asemenea, legat de avorturile spontane.
Deoarece vitamina A ajuta la cresterea sanatoasa a invelisului de pielie si lupta impotriva inflamatiilor, ea poate ajuta la prevenirea sau tratarea acneei. Studiile multiple au asociat niveluri scazute de vitamina A cu prezenta acneei. Fie ca este vorba de Vitamina A sub forma de solutie sau in forma de capsule, aceasta poate trata acneea. Cercetarile arata ca lotiunile si cremele care contin vitamina A pot reduce numarul de leziuni ale acneei in proportie de 50%.
Vitamina B12 este cunoscuta si sub numele de cobalamina si are rolul de ajuta la buna functionare a sistemului hematologic si nervos, fiind un factor important in sinteza acizilor nucleici de ADN si ARN si in degradarea de acizi grasi.
Vitamina B12 se gaseste in mod natural in produse alimentare de origine animala, inclusiv carnea, pestele, pasarile de curte, ouale si produsele lactate. Cu toate acestea, vitamina B12 se poate gasi si in produsele fortificate cu B12, cum ar fi unele soiuri de paine si lapte vegetal. Din nefericire, deficitul de B12 este obisnuit, mai ales la varstnici. Sunteti in pericol de deficienta daca nu obtineti suficienta vitamina B12 direct din alimentatie sau daca nu luati suplimente alimentare care sa contina aceasta vitamina.
Din pacate, simptomele unei lipsei de vitamina B12 poate dura ani de zile pana sa apara, insa odata ce este facuta diagnosticarea, aceasta poate fi complexa. Un deficit de vitamina B12 poate fi uneori confundat cu deficitul de folat. Nivelurile scazute de vitamina B12 determina scaderea nivelului de acid folic.
Iata cateva semne si simptome ale deficitului de vitamina B12.
Vitamina D este o vitamina extrem de importanta care are efecte puternice asupra mai multor sisteme din organism.
Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D functioneaza ca un hormon si fiecare celula din corp are un receptor pentru aceasta. Aceasta vitamina se gaseste, de asemenea, in anumite alimente, cum ar fi pestele gras si produsele lactate, insa este foarte dificil sa se obtina suficienta cantitate numai din dieta alimentara.
Deficitul de vitamina D este foarte frecvent. Se estimeaza ca aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume au niveluri scazute ale vitaminei D in sangele lor.
Iata cateva semne si simptome ale deficientei vitaminei D.
Determinarea vitaminei A se efectueaza in momentul in care pacientul are unele simptome din cele enumerate anterior sau in urma efectuarii unor analize medicale de sange. Astfel, vitamina A se poate determina din serul sanguin uman, prin metoda cromatografica de lichide sub inalta presiune cu urmatoarele valori de referinta 0.3-0.8 mg/L (300-800 µg/L).
Pentru testarea cantitatii vitaminei A din diverse surse alimentare, exista un standard special de masurare a vitaminei ce este reprezentat de activitatea vitaminei A ca retinol.
Diagnosticarea lipsei de vitamina B12 se efectueaza prin determinarea numarului de eritrocite, a volumului celular mediu si a concentratiei medii de hemoglobina din sange. In cazul deficitului de B12, volumul celular mediu este crescut si astfel, concentratia medie a hemoglobinei este in functie de gradul de deficit vitaminic.
Este recomandata sa se determine valoarea vitaminei B12 in urmatoarele situatii: gastrita atrofica cronica, gastrectomie, alcoolism, anemie, dieta vegetariana, megaloblastica, medicatie antiulceroasa, persoane care se confrunta cu SIDA,
Vitamina D poate fi in serul sanguin care este obtinut din sangele venos. Este important ca o persoana care se afla in urmatoarele situatii sa efectueze un test de verificare a deficitului de vitamina:
Puteti efectua analize pentru depistarea lipsei de vitamine din organism in cadrul policlinicilor sau spitalelor de care apartine, fie in carul unor cabinete medicale private. Cereti medicului specialist sfaturi in ceea ce priveste realizarea acestui tip de analize care se efectueaza prin recoltarea unor probe de sange.
Beriberi este o boala cauzata de o deficienta a de vitamine din organism, cunoscuta si sub numele de deficienta de tiamina. Aceasta boala apare in cea mai mare parte la persoanele cu tulburari de consum de alcool.
Simptomele bolii beri-beri se pot manifesta prin:
Prin urmare, boala beri-beri este o afectiune care se manifesta atunci cand organismul este malnutrit, lipsit de vitamine sau cand exista fluctuatii ale carentelor vitaminice.
Vitamina A trebuie sa se ia in urmatoarele situatii:
Vitamina B12 trebuie sa se ia in urmatoarele situatii:
Vitamina D trebuie sa se ia in urmatoarele situatii:
Vitamina A se gaseste in mod natural in diverite alimente de origine animala, precum:
De asemenea, aceasta vitamina se mai gaseste in fructe si legume verzi, precum:
Vitamina B12, se poate gasi in mod rapid prin consumarea de:
Pe langa faptul ca soarele este o sursa bogata si naturala de vitamina D, mai exista si alte optiuni alimentare din care se poate extrage, cum ar fi:
Stim cu totii ca o dieta alimentara echilibrata impreuna cu practicarea exercitiilor fizice regulate sunt foarte importante pentru o sanatate optima, dar daca nu acordati o atentie deosebita in ceea ce priveste consumul de vitamine din produsele alimentare, atunci este posibil sa suferiti de o deficienta nutritionala. Cresterea consumului de vitamine si minerale poate incepe prin a consuma mai multe fructe, legume si suplimente alimentare care sa fie de inalta calitate, provenite din plante.
Iata alte cateva sfaturi care va pot ajuta in a preveni lipsa de vitamine din organism:
Referinte: