Primii ani de viata sunt definitorii pentru sanatatea copilului si dezvoltarea lui armonioasa, astfel ca este esential sa li se acorde toata grija si atentia de care au nevoie.
1. Informatii generale
2. Parenting-ul si sanatatea copilului
3. 5 sfaturi pentru dezvoltarea si sanatatea copilului
Copiii au nevoie de o nutritie adecvata, de protectie impotriva bolilor si a accidentelor si de un stil de viata sanatos.
Alimentatia sanatoasa, stilul de viata activ, siguranta si somnul sunt elemente esentiale pentru prevenirea bolilor, dezvoltarea armonioasa si sanatatea copilului, obiceiuri pe care mama si copilul, dar si restul familiei, e indicat sa le adopte si sa le urmeze.
Iata care sunt etapele de dezvoltare ale copilului:
Cresterea si dezvoltarea includ nu numai schimbarile fizice care vor aparea din copilarie pana la adolescenta, ci si unele schimbari in emotii, personalitate, comportament, gandire si vorbire pe care copiii le dezvolta pe masura ce incep sa inteleaga si sa interactioneze cu lumea din jurul lor.
Sanatatea fizica si psihica a parintilor reprezinta o parte importanta a cresterii copilului. In schimb, multi parinti uita sau nu au timp sa aiba grija de ei insisi. O parte importanta a parenting-ului inseamna grija de sine, astfel incat sa poti fi cat mai bun pentru copii si familie.
Tipul de parenting este influentat de stilul de viata, de religie, de ceea ce am vazut in familie sau in jur, de sanatate, locul de munca, de venituri, de starea emotionala a membrilor familiei etc. Cel mai important lucru pe care il puteti face ca parinte este sa le aratati copiilor ca ii iubiti. Petreceti timp impreuna si faceti tot ce va sta in putinta pentru a va cunoaste reciproc cat mai bine si pentru a crea o baza solida in relatia familiala.
Fiecare copil este un individ unic cu propriul temperament si calitati. Parintii trebuie sa fie flexibili si sa-si adapteze stilul de parenting pentru a satisface nevoile copilului.
Iata cateva sfaturi pentru parinti cu privire la modurile in care le putem oferi copiilor un start sanatos in viata.
Nutritia celor mici se bazeaza pe aceleasi principii ca si hrana pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de nutrienti – cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Copiii, totusi, au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la varste diferite. La fel ca adultii, copiii trebuie sa manance o varietate de alimente. Un stil de viata sanatos reduce riscul de boli, ajuta la dezvoltarea corecta si reduce riscul de obezitate.
Din alimentatia celor mici nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, nucile si semintele, cerealele integrale, grasimile sanatoase, lactatele, carnea, pestele, leguminoasele, ouale.
De celalalta parte, se recomanda evitarea excesului de sare, zahar, cereale si produse rafinate si procesate si grasimi nesanatoase. Evitati sucurile de fructe, care contin o cantitate prea mare de zaharuri si prea putine alte elemente nutritive. Copiii trebuie incurajati sa consume fructele intregi.
Fiecare copil este diferit si are nevoie de un numar diferit de calorii, in functie de de greutate, inaltime si stilul de viata, astfel incat nu exista un numar perfect de calorii pe care fiecare copil sa le manance, dar exista anumite recomandari generale privind caloriile zilnice pentru sanatatea copilului:
Fete(stil de viata moderat activ):
Baieti (stil de viata moderat activ):
Sursa: USDA Dietary Guidelines
Daca cei mici mananca mai multe calorii decat au nevoie, corpul transforma calorii suplimentare in grasimi. Prea multa grasime poate duce la supraponderabilitate si la alte probleme de sanatate.
Parintii joaca un rol important in modelarea obiceiurilor copiilor privind mancarea si activitatea fizica. Cand parintii mananca alimente cu continut scazut de grasimi si cu zahar adaugat si fibre bogate, copiii invata sa le placa si aceste alimente. Fiti un model pentru cel mic, un exemplu pozitiv in toate planurile.
Activitatea fizica ar trebui sa fie o experienta amuzanta si pozitiva pentru copii, astfel incat acestia sa ramana motivati si sa nu se descurajeze. Este important sa alegeti activitati care sa completeze abilitatile copilului. Trebuie ca cel mic sa incerce multe sporturi pentru a-l alege pe cel care ii place si de care este atras. Acest lucru necesita timp, rabdare si angajament, dar va merita pe termen lung.
La fel ca adultii, copiii ar trebui sa fie activi fizic. Expertii sugereaza cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata zilnic pentru majoritatea copiilor. Mersul pe jos, plimbarea cu bicicleta, saritul corzii si jocul de baschet, fotbal sau tenisul sunt modalitati bune pentru ca cei mici sa fie activi. Parintii joaca un rol important in a ajuta copiii sa iasa afara si sa faca miscare.
Iata ce beneficii are activitatea fizica pentru sanatatea copilului:
Comportament sedentar inseamna timpul petrecut intr-o activitate cu impact fizic redus, cum ar fi statul la calculator, jocurile video sau privitul la televizor. Copiii si adolescentii ar trebui sa petreaca mai putin timp angrenati in astfel de activitati sedentare si mai mult timp fiind activi fizic. Acest tip de comportament activ ar putea reduce si riscul de hiperactivitate.
Parintii ar trebui sa ii incurajeze pe copii sa efectueze o varietate de activitati, de la mersul pe jos, baschet, mersul pe bicicleta, patinaj, fotbal, inot, tenis, jogging etc.
Una dintre cele mai bune modalitati prin care copiii sa fie mai activi este sa se limiteze timpul petrecut in activitatile sedentare, in special la TV sau calculator. Parintii trebuie sa seteze limite pentru utilizarea acestor dispozitive, si acestea nu trebuie sa inlocuiasca anumite ore de somn sau activitate fizica. Daca pana la 2 ani celor mici ar trebui sa le fie oprit accesul la televizor sau mass media, copiii mici de 2-5 ani nu ar trebui sa priveasca la televizor sau la alte surse media mai mult de 1 ora pe zi. Pentru scolari limita de timp trebuie impusa de parinti, in functie de programul zilnic, de necesitati si stilul de viata al copilului.
Parintii trebuie sa monitorizeze activitatea online a copilului si trebuie evitat privitul la televizor sau surse online in timpul temelor sau in timpul mesei. Parintii trebuie sa ofere un exemplu celor mici privind utilizarea tehnologiei si a mass-media.
In primii ani, modul principal de invatare si dezvoltare al copilului este prin joc. Jocul este distractiv pentru cel mic si ii ofera o modalitate de a explora, observa, experimenta, rezolva probleme si de a invata din greselile proprii. Jocul este important si pentru ca ajuta la construirea de relatii. Cel mic petrece astfel timp fie cu alti copii, fie cu parintii.
Jocul este esential pentru dezvoltare deoarece contribuie la bunastarea cognitiva, fizica, sociala si emotionala a copiilor si a tinerilor.
Iata ce beneficii mai are jocul:
Copilul trebuie sa petreaca timp de joc cu alti copii, dar trebuie sa se joace si cu parintii si inclusiv singur.
Somnul este deosebit de important pentru copii, deoarece are un impact direct asupra dezvoltarii mentale si fizice.
Ritmurile circadiane sau ciclurile de somn-trezire sunt reglate de lumina si intuneric si aceste ritmuri necesita timp pentru a se dezvolta, ceea ce explica programele neregulate de somn ale nou-nascutilor. Ritmurile incep sa se dezvolte la aproximativ 6 saptamani, iar intre 3 si 6 luni majoritatea copiilor au un ciclu normal de somn-trezire.
Somnul – sau lipsa acestuia – este probabil cel mai discutat aspect al ingrijirii copilului. Nevoile orelor de somn variaza in functie de varsta, si de fiecare copil in parte. Nu exista un numar magic de ore de care toti copiii au nevoie intr-o anumita etapa a varstei, dar exista o serie de clasificari generale.
Daca bebelusii au nevoie de 14-17 ore de somn in primele 3 luni de viata si 12-15 ore pana la 11 luni, copiii de 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore, prescolarii de 10-13 ore, iar scolarii de 9-11 ore, conform National Sleep Foundation.
Oboseala la cei mici se poate manifesta altfel decat la adulti. Cand adultii sunt obositi, pot fi lipsiti de energie, dar copiii pot deveni hiperactivi, nervosi si cu stari de iritabilitate, nervozitate si comportament inadecvat. Fiecare copil are nevoie de un somn odihnitor si sanatos pentru o dezvoltare armonioasa. Trebuie stabilit un program zilnic de somn pe care copilul sa il respecte zilnic. Indiferent de varsta copilului, stabiliti o rutina de culcare care sa incurajeze obiceiurile bune de somn.
Urmarirea cresterii copilului este esentiala si poate una dintre partile cele mai interesante in meseria de parinte.
Pe langa indicii antropometrici (greutate, inaltime, circumferinta craniana), vorbim si de alte forme de dezvoltare:
Abilitatile motorii sunt miscarile care folosesc muschii mari ai corpului si includ statul jos sau in picioare, mersul, alergarea, mentinerea echilibrului si schimbarea pozitiilor. Abilitatile motorii fine utilizeaza muschii mici din maini si degete si reprezinta miscarile de finete: folosirea mainilor pentru a manca, a desena, a se imbraca, a se juca si a scrie, precum si coordonarea simturilor. Dezvoltarea acestor abilitati se bazeaza pe dezvoltarea adecvata a abilitatilor fizice generale (cum ar fi controlul mainii si forta umarului) care asigura o baza stabila. Abilitatile motorii brute (fizice) sunt cele care necesita miscarea intregului corp si care implica muschii mari ai corpului pentru a indeplini functii de zi cu zi.
Functiile senzoriale reprezinta inregistrarea efectiva (si interpretarea corecta) a perceptiilor senzoriale in mediul inconjurator (inclusiv corpul). Este modul in care creierul primeste, organizeaza si raspunde la stimulii senzoriali pentru a se comporta intr-o maniera semnificativa si potrivita.
Exista doua domenii principale de limbaj: limbajul receptiv (intelegerea limbii) si limbajul expresiv (folosirea limbajului). Comunicarea scrisa implica componente ale performantei fizice a scrierii de mana, ortografie, gramatica si planificare a povestirii.
Dezvoltarea cognitiva implica abilitati de gandire – invatare, intelegere, rezolvare de probleme, rationament si memorie. Implica totalitatea modalitatilor de dezvoltare a capacitatii cognitive a copilului.
Emotiile si interactiunile sociale includ conexiunea si relatiile cu ceilalti, cooperarea si reactiile la sentimentele altora. Abilitatile sociale sunt abilitatile pe care le folosim in fiecare zi pentru a interactiona si a comunica cu ceilalti. Acestea joaca, de asemenea, un rol substantial in dezvoltarea competentelor adecvate varstei.
In primii ani de viata parenting-ul ar trebui sa fie, fara indoiala, prioritatea de varf a parintilor. Petreceti timp cu cel mic, monitorizati-i dezvoltarea, comportamentul. Comunicati cu cel mic si fiti un bun exemplu pentru el. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Unii parinti se ingrijoreaza cand copilul lor inca nu merge sau nu i-au aparut inca primii dinti. Cele mai multe abilitati se dezvolta in aceeasi ordine, dar varsta care apar poate varia chiar si pentru copiii din aceeasi familie. Daca simtiti cu adevarat ca ceva nu este in regula cu dezvoltarea sau sanatatea copilului, consultati pediatrul.
Copiii si bebelusii sunt susceptibili la dezvoltarea diferitelor boli si la accidentari, asta si deoarece inca nu au control asupra a tot ceea ce se intampla in jur, si trebuie supravegheati constant. De asemenea, multe boli apar deoarece au tendinta de a duce diferite obiecte murdare la gura, pun mana pe diferite suprafete si intra in contact cu germeni etc.
Multe boli pot fi luate de la animale, inclusiv animale de companie.
Iata cateva sfaturi pentru siguranta copiilor in preajma animalelor:
Animalutele pot fi si benefice pentru copii, dar trebuie respectate o serie de masuri de siguranta si igiena. Se recomanda ca sugarii si copiii mai mici de 5 ani sa evite contactul cu reptilele (soparle, serpi si broaste testoase), amfibieni (broaste si salamande), pui de gaina si rata, animalele de la zoo.
Iata cateva sfaturi despre cum putem proteja copilul de accidente:
Referinte:
(1) Nutrition for kids: Guidelines for a healthy diet, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/nutrition-for-kids/art-20049335
(2) Activity Tips for Children, link: http://www.nutritionaustralia.org/national/resource/activity-tips-children
(3) Helping Your Child: Tips for Parents, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/helping-your-child-tips-for-parents
(4) Parents’ Grocery Shopping Tips, link: https://www.webmd.com/parenting/child-nutrition-shopping-tips
(5) Your pregnancy and baby guide, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/baby-safety-tips/
(6) Your child’s development: What to expect, link: https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/your_childs_development