Vitamina B12 are un rol esential pentru organismul uman, in special pentru sistemele nervos si circulator. Care sunt sursele bogate in aceasta vitamina, ce functii are si ce efecte poate avea deficitul?
(1) Informatii generale despre vitamina B12
(2) Rolul si proprietatile vitaminei in organism
(3) Surse de vitamina B12
(4) Beneficiile vitaminei B12
(5) Deficitul de vitamina B12 – cauze, simptome, riscuri
(6) Reguli de administrare a vitaminei
(7) Vitamina B12 – contraindicatii
Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este vitamina cu cea mai complexa structura. Este o vitamina hidrosolubila, la fel ca celelalte vitamine din complexul B, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa si circula prin sistemul circulator si excesul din organism este eliminat prin urina.
Organismul nu poate produce acest nutrient, aportul se face doar prin alimentatie sau administrarea de suplimente. Cobalamina se gaseste in produsele alimentara de origine animala, este adaugata in unele alimente (produse fortificate cu vitamina B12) sau este disponibila sub forma de suplimente alimentare. Pentru tratarea carentei de cobalamina, pot fi prescrise suplimentele alimentare sub diferite forme (injectabil, complimate, spray nazal sau oral).
Organismul are nevoie de vitamina B12 in formarea celulelor rosii din sange, sinteza ADN-ului, metabolismul celular, functionarea sistemului nervos.
Cobalamina este absorbita la nivelul stomacului, cu ajutorul unei proteine numite factor intrinsec. Proteina se leaga de molecula de cobalamina si ii faciliteaza astfel absorbtia in sange si in celule.
Rezerve de cobalamina sunt stocate la nivelul ficatului, pentru a fi folosite la nevoie. Aceste rezerve pot fi pastrate pana la 4 ani. De aceea, atunci cand apare un deficit de vitamina B12, de obicei simptomele apar gradual. Insa daca nu este tratat, deficitul poate avea consecinte severe pentru sanatate.
Aceasta vitamina joaca un rol esential in:
Vitamina B12, ca majoritatea vitaminelor din complexul B, nu poate fi produsa de corp. Poate fi luata din hrana sau din suplimentele alimentare. Vitamina B12 se gaseste in mod natural doar in produse de origine animala, ceea ce inseamna ca persoanele vegane sau vegetariene trebuie sa isi asigure aportul acestei vitamine prin consumul de produse fortificate cu vitamina B12 sau de suplimente alimentare.
Organele, in special ficatul de miel, au continutul cel mai ridicat de cobalamina. 100 de grame de ficat (de miel sau vita) asigura pana la 3500% din necesarul zilnic de vitamina B12. 100 de grame de rinichi asigura pana la 3000% din necesarul zilnic.
Produse care pot fi fortificate cu vitamina B12
Organismul absoarbe mult mai bine aceasta vitamina din alimentele de origine animala. Insa in cazul celor care au adoptat o alimentatie vegetariana sau vegana, produsele fortificate cu cobalamina sunt foarte importante pentru prevenirea carentei acestui nutrient. Vitamina B12 care se adauga in cereale, laptele vegetal sau alte produse vegane/vegetariene este derivata din surse non-animale.
Pe langa rolul si functiile acestei vitamine in organism, exista presupuneri ca administrarea de cobalamina ar avea efecte benefice pentru o serie de afectiuni si probleme de sanatate. De exemplu, boala Alzheimer, infertilitatea, oboseala, bolile cardiace etc. In prezent nu exista dovezi suficiente care sa sustina aceste efecte ale cobalaminei. De exemplu, in cazul bolii Alzheimer studiile clinice realizate pe persoane cu aceasta boala nu au demonstrat o imbunatatire a functiilor cognitive nici macar la administrarea de doze mari, de 1000 micrograme.
De aceea, aportul de vitamina B12 ar trebui sa se faca pentru a preveni carentele sau pentru a le trata, atunci cand este cazul, si nu ca posibile tratamente pentru alte afectiuni.
Deficitul de vitamina B12 este destul de comun in populatie, mai ales in cazul varstnicilor. Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea organismului de a absorbi cobalamina are de suferit.
Carenta de cobalamina poate aparea fie pentru ca persoane nu au un aport suficient al vitaminei din alimentatie, fie organismul nu poate absorbi suficienta vitamina B12, in ciuda faptului ca necesarul este indeplinit.
In categoria persoanelor cu risc de deficit de vitamina B12 sunt cele vegane sau vegetariene, care nu isi asigura aportul acestei vitamine din alte surse decat cele animale. Tot o categorie de risc o reprezinta persoanele care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica, pentru ca interventia afecteaza capacitatea organismului de a absorbi aceasta vitamina din alimente.
Prezenta unor afectiuni care afecteaza absorbtia nutrientilor (de exemplu, gastrita, boala Crohn sau boala celiaca) poate duce, de asemenea, la un deficit de vitamina B12.
Persoanele cu anemie pernicioasa, o boala autoimuna a sangelui, nu au suficient factor intrinsec, o proteina de la nivelul stomacului care ajuta la absorbtia cobalaminei. Si cei cu alcoolism cronic ar putea fi o categorie de risc pentru deficitul acestei vitamine, pentru ca organismul lor nu reuseste sa absoarba eficient nutrientii.
Si medicamentele pentru reducerea aciditatii gastrice pot contribui la deficitul de vitamina B12, pentru ca acidul gastric este necesar in absorbtia cobalaminei.
Cobalamina este stocata la nivelul ficatului, de aceea atunci cand apare un deficit, evolutia lui e de obicei fi lenta, pentru ca sunt folosite rezervele hepatice. In prima faza, simptomele sunt mai usoare, iar daca nu se iau masuri, devin mai severe. Dar manifestarile deficitului pot aparea si destul de repede.
In prima faza, cand nivelul de cobalamina din organism este usor sub limita normala, simptomele pot include:
In general, aceste simptome nu sunt suficent de specifice pentru a indica o carenta de vitamina B12. Ulterior pot aparea si:
Daca in continuare deficitul de cobalamina nu este gestionat, pot aparea modificari neurologice:
pierderea echilibrului;
Nedepistata, si implicit netratata la timp, carenta de cobalamina poate avea efecte foarte grave, precum probleme neurologice severe, ireversibile si boli ale sangelui. De asemenea, au fost raportate si cazuri de paralizie, psihoza sau orbire ca urmare a unui deficit.
La sugari, carenta de cobalamina se poate manifesta prin miscari neobisnuite (cum ar fi tremur la nivelul fetei), prebleme ale reflexelor, dificultati de hranire, iritatie. Daca deficitul nu este depistat si tratat, pot aparea si probleme de crestere.
Deficitul de cobalamina poate fi depistat prin analize de sange.
In multe cazuri, carenta de cobalamina poate fi prevenita. Persoanele vegane sau vegetariene este important sa isi asigure aportul acestei vitamine, fie prin consumul de produse fortificate cu cobalamina (cereale, paine, lapte vegetal), fie prin administrarea de suplimente alimentare.
Necesarul unui adult este de 2, 4 mg pe zi. In general, consumul unei varietati de produse animale asigura necesarul de cobalamina.
Necesarul zilnic recomandat de cobalamina difera in functie de varsta si de alte conditii, precum sarcina sau anumite afectiuni.
Sugari
Copii
Adolescenti si adulti
Sursa: MedlinePlus
Vitamina B12 administrata pentru prevenirea sau tratamentul unui deficit este disponibila sub mai multe forme:
cadrul multivitaminelor; de obicei, cobalamina se absoarbe mai bine atunci cand este administrata alaturi de altele din complexul B (niacina, riboflavina, magneziu, vitamina B6);
Inainte de a incepe un tratament cu suplimente de cobalamina, este important sa consultati medicul.
Dozele in exces de vitamina B12 nu s-au demonstrat a fi toxice sau daunatoare, pentru ca excesul este de obicei eliminat din corp prin urina. Insa este important sa nu depasiti doza care va este recomandata de medic. In cazul unui tratament pentru carenta de vitamina B12, dozele mari din aceasta vitamina pot avea efecte secundare precum:
Vitamina B12 poate avea interactiuni cu alte medicamente, acestea putand afecta absorbtia cobalaminei:
(1) Vitamin B12 – https://medlineplus.gov/ency/article/002403.htm
(2) Everything you need to know about vitamin B-12 – https://www.medicalnewstoday.com/articles/219822
(3) Top 12 Foods That Are High in Vitamin B12 – https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-foods
(4) Vitamin B12 deficiency can be sneaky, harmful – https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
(5) Vitamin B12 – https://nutritionfacts.org/topics/vitamin-b12/