Uleiul de cocos a castigat tot mai multa popularitate in ultimii ani, fiind util atat pentru uz exten, cat si intern. Iata ce beneficii are uleiul de cocos pentru sanatate.
1. Compozitia uleiului de cocos
2. 6 beneficii ale uleiului de cocos
3. Toate uleiurile de cocos sunt la fel?
4. Sfaturi privind consumul de ulei de cocos
Cocosul are o aroma minunata si in plus are si beneficii pentru sanatate. Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, si devine lichid odata cu cresterea temperaturii.
Potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA), o lingurita sau 15 g de ulei de cocos contine:
In plus, mai contine cantitati mici de vitamina E, vitamina K si alte vitamine si minerale.
Iata care sunt proprietatile uleiului de cocos:
Principalele beneficii sunt date compozitiei de grasimi sanatoase numite acizi grasi cu lant mediu care includ:
Spre deosebire de acizii grasi cu lant lung gasiti in uleiurile pe baza vegetale, acesti acizi cu lant mediu sunt mai usor de digerat, nu se depun usor sub forma de grasime, au proprietati antimicrobiene si antifungice.
Uleiul sau untul cocos ajuta la o crestere sanatoasa a parului si confera stralucire. Acesta este motivul pentru care este folosit ca ulei de ingrijire a parului si in compozitia diferitelor produse de ingrijire a parului. Se poate folosi si uleiul extra virgin organic. Pur si simplu se aplica pe par sau se foloseste ca o masca pentru par. Scalpul se poate masa cu ulei de cocos, pentru a preveni matreata.
Pentru varfurile deteriorate se aplica putin ulei de cocos pe varfuri si se maseaza, fara a necesita spalarea.
Stiati ca uleiul de cocos este un aliat excelent pentru piele? Uleiul pur presat la rece, organic, nemodificat chimic, actioneaza ca un hidratant eficient pentru toate tipurile de piele, mai ales pielea uscata si atopica. Spre deosebire de uleiul mineral, nu poate avea efecte adverse asupra pielii.
De asemenea, ajuta la tratarea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv psoriazis, dermatita, eczema si alte infectii ale pielii. Din acest motiv, uleiul de cocos este ingredientul de baza pentru diferitele produse de ingrijire a corpului, cum ar fi sapunurile, lotiunile si cremele care sunt folosite pentru ingrijirea pielii. Uleiul de cocos poate chiar sa intarzie aparitia ridurilor si a imbatranirii pielii, datorita proprietatilor antioxidante.
Uleiul sau untul de cocos poate fi aplicat ca lotiune hidratanta emolienta dupa baie, poate fi folosit pentru indepartarea machiajului, inclusiv in zona ochilor, ca balsam de buze, ca agent cicatrizant, pentru dermatita atopica, dupa barbierit sau epilare, ca ulei de baie, pentru picioare crapate, dupa expunerea la soare, pentru exfoliere (impreuna cu zat de cafea), pentru inmuierea cuticulelor etc.
Uleiul sau untul de cocos are un factor de protectie solara de 4 astfel incat poate oferi o mica protectie impotriva soarelui. Cu toate acestea, daca sunteti expusi la radiatii solare mai mult timp, trebuie folosita si o alta metoda de protectie solara cu FPS mai mare.
Uleiul de cocos poate fi util si pentru pierderea in greutate. Uleiul nerafinat, presat la rece poate ajuta la reducerea grasimii abdominale, daca inlocuieste alte tipuri de ulei. Este, de asemenea, usor de digerat in comparatie cu alte uleiuri comestibile si ajuta la functionarea sanatoasa a sistemului endocrin.
Trigliceridele cu lant mediu din uleiul de cocos pot creste numarul de calorii pe care le arde organismul in comparatie cu aceeasi cantitate de calorii din grasimile cu lant lung. Creste rata metabolica a organismului, arzand mai multe calorii si ajutand persoanele obeze si supraponderale sa piarda in greutate, daca se adopteaza si o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ.
Calciul este o componenta importanta a dintilor. Deoarece uleiul sau untul de cocos faciliteaza absorbtia calciului de catre organism, acesta ajuta la dezvoltarea unor dinti puternici. De asemenea, poate preveni cariile si poate reduce gingivita si depunerile de tartru.
Poate fi folosit la periaj impreuna cu pasta de dinti, aplicat direct pe zonele afectate sau sub forma de gargara in cantitati mici (oil pulling).
Unele bacterii si virusuri sunt acoperite cu un strat de lipide ce protejeaza ADN-ul. Cand este consumat, uleiul de cocos distruge membrana lipidica, ucigand agentii patogeni fara a distruge gazda. Proprietatile antimicrobiene sunt date de monogliceridele si acizii grasi liberi (in principal acidul lauric si acidul capric) care se gasesc in uleiul de cocos.
Uleiul sau untul de cocos reduce trigliceridele, LDL-colesterolul si colesterolul total in timp ce creste HDL-colesterolul sau colesterolul „bun” si imbunatateste functia antioxidanta si factorii de coagulare a sangelui.
Acidul lauric prezent in acest tip de ulei ajuta la prevenirea diferitelor probleme cardiace cum ar fi nivelurile ridicate ale colesterolului si tensiunea arteriala ridicata. Trebuie insa consumat cu moderatie, la fel ca orice alte surse de grasimi.
Categoric NU. Rafinarea, prelucrarea si dezodorizarea pot schimba compozitia chimica a uleiului de cocos si pot reduce semnificativ nivelul de antioxidanti benefici. Pentru consum alimentar se recomanda untul de cocos virgin si/sau untul de cocos organic, produs prin presare la rece, fara procesare chimica.
Exista in esenta doar doua tipuri de ulei de nuca de cocos: virgin si rafinat. Uleiul virgin este parfumat si are gust de nuca de cocos, in timp ce uleiul rafinat este lipsit de gust si de miros.
Uleiul sau untul de cocos virgin inseamna ca uleiul a fost extras din pulpa proaspata a nucii de cocos la temperaturi scazute fara a fi rafinat, albit sau deodorizat. In plus, uleiul de nuca de cocos virgin tinde sa aiba o aroma mai intensa decat uleiul de cocos rafinat.
Uleiul acesta poate fi folosit la gatit, pentru cocacere, dar nu este indicat pentru prajire, Trebuie ales uleiul natural, neprocesat, care sa nu contina adaosuri de elemente. Uleiul rafinat are un punct de ardere mai ridicat, astfel ca la supraincalzire sa nu se arda si sa poata fi pastrat mai mult timp. Procesarea termica a uleiului produce modificari in compozitia, mirosul si gustul uleiului.
Exista rareori efecte secundare asociate cu acest tip de ulei. Ocazional, poate aparea o alergie de contact pentru anumite persoane care sunt alergice la nuca de cocos. Rareori apar astfel de dermatite dupa contactul cu ulei de cocos. Din contra, este cunoscut pentru reducerea efectelor secundare asociate cu alergiile cutanate.
Spre deosebire de majoritatea altor uleiuri, si acesta are un punct de topire ridicat – aproximativ 24-25 grade Celsius. Prin urmare, este solid la temperatura camerei si se topeste numai atunci cand temperatura creste considerabil. Este adesea in aceasta forma si nu trebuie pastrat in frigider.
Daca il utilizati prin aplicare topica, in special pentru ingrijirea parului sau a pielii, topiti uleiul (daca este solid) tinand borcanelul sau sticla la lumina usoara a soarelor sau scufundand usor intr-un bol cu apa calda. Puteti, de asemenea, sa puneti putin ulei intr-un recipient mai mic si sa il incalziti. Uleiul se topeste cu usurinta si la contactul cu pielea, care este mai calda.
● Uleiul de cocos trebuie consumat cu moderatie.
● Evitati produsele care contin ulei de cocos hidrogenat.
● Pastrati ulei de cocos intr-un loc racoros, intunecat. Ca si alte grasimi saturate, este solid atunci cand este la temperatura camerei si devine lichid cand este incalzit.
● Spre deosebire de majoritatea altor uleiuri, uleiul sau untul de cocos are un punct de topire ridicat – aproximativ 24-25 grade Celsius.
● Daca este aplicat extern pe par sau piele, se lasa la topit intr-un vas. Daca se foloseste la gatit, se poate adauga solid.
Uleiul de nuca de cocos este utilizat in mod special la prepararea pestelui si a legumelor in regiunile tropicale. Poate fi folosit pentru a inlocui alte uleiuri, dar trebuie consumat doar cu moderatie. Uleiul de cocos poate fi folosit ca o alternativa la unt in diferite retete.
Referinte:
(1) Coconut Research, link: https://www.lucybee.com/coconut-oil/coconut-research/
(2) Effects of Coconut Oil on Human Health, link: https://www.researchgate.net/publication/280598039_Effects_of_Coconut_Oil_on_Human_Health
(3) Coconut oil boom, link: https://www.aocs.org/stay-informed/read-inform/featured-articles/coconut-oil-boom-may-2016
(4) Saturated fats: Why all the hubbub over coconuts?, link: https://www.strokeassociation.org/en/news/2018/05/01/saturated-fats-why-all-the-hubbub-over-coconuts
(5) Top 10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil, link: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
(6) What to know about coconut oil, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857.php