Terapia prin arta presupune folosirea anumitor forme de arta pentru a mentine sau a imbunatati sanatatea mentala si emotionala a unui individ.
1. Ce este terapia prin arta?
2. Indicatii si beneficii
3. Cum actioneaza terapia prin arta?
Terapia prin arta este un tip de terapie care presupune folosirea formelor de arta in diverse moduri pentru imbunatatirea starii mentale si emotionale.
Este un tratament eficient pentru persoanele care se confrunta cu probleme de dezvoltare, afectiuni medicale, educationale, sociale sau psihologice.
Terapia prin arta reprezinta uniunea dintre arta si psihoterapie, si utilizeaza formele de arta ca mod principal de comunicare. Se bazeaza pe convingerea ca procesul creativ implicat in realizarea unor forme de arta duce la vindecare. Lucrarile create intr-o sesiune de arta (prin pictura, colaj, fotografie, sculptura etc.) devin punti intre comunicarea verbala si non-verbala, constienta si inconstienta, lumea interioara si realitatea exterioara.
Terapia prin arta, asa cum este definita de Asociatia Americana de Terapie prin Arta, permite exprimarea creativa care poate depasi limitele limbajului. Cu alte cuvinte, daca este prea dificil, confuz sau dureros de spus sau scris atunci poate prin desen, pictura, sculptura, colorare sau multe alte metode de arta vizuala persoanele pot depasi blocajul limbajului.
Persoanele care beneficiaza de terapia prin arta includ persoanele care au supravietuit unor accidente, persoanele care au fost victimele unor abuzuri si dezastre naturale sau provocate de om, persoanele cu afectiuni fizice medicale cum ar fi cancerul, leziuni cerebrale traumatice si alte dizabilitati de sanatate, persoanele cu autism, dementa, depresie si alte tulburari. Terapia prin arta ii ajuta pe oameni sa-si rezolve conflicte, sa-si imbunatateasca abilitatile interpersonale, sa gestioneze comportamentele problematice, sa reduca stresul si sa ajunga in armonie cu propria persoana. Terapia prin arta ofera, de asemenea, o oportunitate de a va bucura de viata prin intermediul artei.
Terapia prin arta ajuta copiii, adolescentii si adultii sa-si exploreze emotiile, sa imbunatateasca stima de sine, sa gestioneze dependentele, sa scada stresul, sa reduca anumite dificultati de invatare, sa reduca simptomele de anxietate si depresie si sa faca fata unei boli fizice sau unei dizabilitati.
● cognitie si functiile senzoriale si motorii;
● stima de sine si cunoastere de sine;
● rezistenta emotionala;
● intelegere si constientizare;
● imbunatatirea unor abilitati sociale;
● conflicte si suferinta.
Astfel:
● arta ii permite persoanei sa exprime tot felul de emotii diferite si complicate, cum ar fi: furie, frica, tristete si suparare;
● ajuta pacientul sa se inteleaga pe sine si scopul vietii sale;
● activeaza partea creativa a creierului, care la multi dintre noi este rar folosita;
● ajuta copiii cu dizabilitati de invatare;
● ajuta adultii care sufera de stres sever;
● ajuta copiii care sufera de probleme comportamentale sau sociale la scoala sau la domiciliu;
● ajuta persoanele care sufera de probleme de sanatate mintala.
Terapia prin arta este folosita deseori pentru persoanele cu autism, fiind un mijloc de exprimare ideal pentru aceste persoane. Se spune ca persoanele cu autism gandesc in imagini, astfel ca se folosesc artele vizuale pentru a comunica si analiza ceea ce se petrece in mintea lor.
Poate fi o forma ideala de terapie si pentru persoanele care au suferit abuzuri emotionale, fizice sau de natura sexuala. Aceste persoane isi pot bloca astfel de amintiri, le codifica in imagini si terapia prin arta ii poate ajuta sa rezolve aceste traume. Este adesea folosita pentru a depasi rezistenta, pentru a construi increderea, a reduce tensiunea si a stimula memoria.
De retinut! Chiar si cand individual, poate din confortul propriei locuinte, obtine anumite forme de arta sau admira arta, efecte benefice apar. In schimb, terapia prin arta propriu-zisa trebuie efectuata intr-un cabinet specializat, de catre o persoana autorizata. Aplicatiile mobile de terapie prin arta si cartile de colorat pentru adulti nu pot fi clasificate ca terapie prin arta decat daca sunt concepute de profesionisti licentiati.
Cu toate acestea, aceasta nu inseamna ca aplicatiile de colorat si cartile de colorat pentru adulti, printre multe alte resurse din afara biroului psihologului, nu sunt bune pentru auto-educare in acest sens. Aceste metode sunt excelente pentru utilizare.
Relatia unica dintre arta si psihologie, care au ambele potential de vindecare, poate face dificila definirea artei.
Daci unele idei sunt dificil sau imposibil de pus in cuvinte, pacientii isi pot externaliza trauma, de exemplu prin trasarea pe hartie, prin desen. Imaginile reprezinta un mediu alternativ pentru exprimare si comunicare. Odata ce experientele sunt externalizate ca imagini, este mai usor sa vorbim despre ele descriind operele de arta sau vorbind despre procesul de a produce arta.
Prin actul de creatie si a gandirii asupra procesului si a mediului, oamenii pot dezvolta abilitati care sporesc functiile cognitive, cresc gradul de constientizare a sinelui si ii ajuta sa faca fata simptomelor sau limitarilor dureroase impuse de dizabilitate sau boala. Scopul principal al terapiei prin arta este de a ajuta pacientii sa-si vindece ranile mentale si emotionale cat mai mult posibil.
Terapia prin arta poate fi utilizata in consilierea familiala, consiliere in caz de deces, tratamentul tulburarilor comportamentale la copii, tratamentul dizabilitatilor mintale si fizice, reducerea dependentelor, programele de management al stresului si multe alte domenii in care capacitatile de vindecare ale artei pot imbunatati starea pacientului.
In principal, terapia prin arta ajuta la imbunatatirea perceptiei si a stimei de sine, ajuta la concentrarea pe prezent, la identificarea raspunsurilor emotionale, ajuta la integrarea personala, la reglarea emotiilor, la schimbarea comportamentelor, la intelegerea propriei persoane.
Iata o lista cu tipuri de activitati folosite in terapia prin arta:
● redarea in imagini a unor emotii;
● crearea unei diagrame ale emotiilor;
● redarea unor imagini meditative;
● alcatuirea de jurnale creative;
● terapia cu papusi;
● scrisori;
● sculptura etc.
● pictura pe tonuri muzicale;
● desen cu multe culori;
● pictura cu degetele;
● desenarea unor mandale;
● desen cu ochii inchisi;
● desen in nisip;
● fotografiere etc.
● desenarea unui loc ce confera siguranta;
● exprimarea fricilor prin desen;
● desenarea persoanei pierdute, daca este cazul;
● crearea unui colaj motivational etc.
Referinte::
(1) Art therapy with adolescents, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071468/
(2) Art Therapy, link: https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/art-therapy
(3) Why Art Therapy Works, link: https://www.psychologytoday.com/us/blog/arts-and-health/201608/why-art-therapy-works
(4) 100 Art Therapy Exercises – The Updated and Improved List, link: http://intuitivecreativity.typepad.com/expressiveartinspirations/100-art-therapy-exercises.html
(5) Therapy through art. Facilitating treatment of sexual abuse, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1613683
(6) 5 Quick Facts about Art Therapy, link: https://psychcentral.com/blog/5-quick-facts-about-art-therapy/
(7) Art therapy for schizophrenia or schizophrenia-like illnesses, link: https://www.cochrane.org/CD003728/SCHIZ_art-therapy-for-schizophrenia-or-schizophrenia-like-illnesses
(8) The art of healing and healing in art therapy, link: https://www.psychology.org.au/inpsych/2015/june/gray