Copilul se arunca pe jos, lovind cu picioarele si tipand, cand vrea ceva si nu primeste? Astfel de episoade, numite tantrum sau crize de furie, ii fac pe parinti sa foloseasca tactici nepotrivite de disciplinare, care, de fapt, inrautatesc situatia. Iata ce e de facut cand cel mic are tantrumuri sau crize de furie.
1. Ce reprezinta tantrum?
2. Cand incep crizele de furie?
3. Cauze pentru tantrum
4. Cum se manifesta o criza de furie
5. Cum reactionam cand copilul are tantrumuri
6. Cum pot fi evitate crizele de furie
7. Greseli frecvente in gestionarea crizelor de furie
8. Solutii pe termen lung pentru tantrum
9. Carti si activitati pentru crizele emotionale
10. Cand e nevoie de ajutor de specialitate?
Tantrum inseamna o criza brusca de furie si frustrare la copii. Poate fi vorba de o izbucnire fizica sau verbala, sau ambele, si poate implica anumite actiuni, comportamente, tipete, plans etc.
Reprezinta o etapa relativ normala cu care se confrunta multi copii pe masura ce invata sa devina mai independenti. Crizele sunt mai comune intre 1-4 ani (de obicei apar la aproximativ 18 luni), si se reduc pana cand cei mici merg la scoala. O criza de tantrum dureaza intre 2-15 minute.
Motivul acestor tantrumuri este in general ca cei mici vor sa se exprime, dar le este greu pentru ca inca nu stiu cum, se simt frustrati etc. Odata ce un copil vorbeste si se poate exprima mai bine, sunt mai putine riscuri de tantrum.
In ciuda notiunii de „terrible twos” („teribila varsta de 2 ani”), tantrumurile pot incepe inca de la 12 luni si pot continua peste varsta de 3 – 4 ani – desi apar cel mai frecvent pe la 18 luni. Tantrumurile sunt rare dupa 4 ani.
Iata care sunt cauzele pentru aceste crize de furie:
Unii copii sunt mai predispusi la tantrumuri, in special copiii care sunt hiperactivi sau foarte activi si energici sau copii care nu se adapteaza bine la medii noi. Pentru cei mai multi copii, crizele de furie sunt pur si simplu o modalitate de a-si arata frustrarile si pentru a testa limitele parintilor.
Semnele unei crize de furie includ:
Atunci cand copilul are un tantrum, este important sa ramai calm. Retine ca astfel de crize sunt relativ normale, ca nu e vina ta, nu esti un parinte rau, si nici fiul/fiica ta nu e un copil rau!
Cea mai usoara modalitate de a opri un tantrum este sa ii oferi copilului ceea ce isi doreste. Evident, aceasta strategie nu va face niciun bine pe termen lung, deoarece copilul va face in mod constant crize de furie ori de cate ori vrea ceva.
Nu exista solutii miraculoase pentru astfel de crize, nici rezolvare in 5 pasi. Ce a functionat in cazul unui copil e foarte probabil sa nu functioneze la altul. Ideea este sa descoperi ce functioneaza la copilul tau, pentru ca fiecare prichindel e unic si reactioneaza diferit!
Daca vei incepe sa tipi sau sa lovesti copilul, nu faci decat sa agravezi situatia foarte mult. E necesar sa ramai calm, linistit, fara a „ceda” sau a incalca regulile pe care le-ati stabilit. Poti incerca sa ii distragi atentia usor, sa treci la o activitate pe care copilul o indrageste. Pe de alta parte, una dintre strategiile de minimizare a duratei si severitatii tantrumului este de a ignora comportamentul. Daca copilul este in siguranta si nu deranjeaza alte persoane, mersul intr-o alta camera din casa poate scurta episodul. Nu vorbiti si nu reactionati pana cand comportamentul nu se opreste. Apoi, discutati cu calm problema cu cel mic si oferiti alternative fara a da curs cererii copilului. Daca vorbesti, foloseste un ton neutru.
Daca simti ca urmeaza un tantrum, este posibil sa il previi astfel:
Iata ce poti sa faci dupa tantrumuri:
Iata cateva sfaturi pentru a evita pe viitor astfel de crize:
Iata cateva greseli frecvente facute de parinti cand cei mici au tantrumuri:
Modificarea comportamentului este o modalitate eficienta de a impiedica pe viitoar crize de furie.
Pentru ca astfel de crize pot fi frecvente sau greu de gestionat, e important sa inveti strategii eficiente pe termen lung. Iata o lista cu o serie de carti de parenting eficiente. Te vor ajuta sa gestionezi mai bine astfel de situatii si sa inveti copilul sa isi inteleaga emotiile.
„Lacrimi si crize de furie” este o carte care te poate ajuta sa intelegi ce sta la baza crizelor de plans, sa iti intelegi copilul si sa reactionezi intr-un mod pozitiv la lacrimi si furie. Cartea iti explica si care sunt beneficiile plansului pentru cei mici – „Lacrimile sunt pentru suflet precum sapunul pentru corp”. Am fost crescuti in general cu credintele ca „nu e frumos sa plangi”, „esti urat cand plangi”, „nu ai motiv sa plangi”si indemnul „nu mai plange” – ceea ce poate duce la reprimarea sentimentelor. Orice copil are motivele sale pentru a plange. Mai ales in primii ani de viata e un mod de a-si exprima sentimentele, cand inca nu pot spune in cuvinte ceea ce vor. Cartea vine cu sfaturi si sugestii pentru a intelege plansul copiilor si pentru a reactiona intr-un mod benefic.
„Nu exista copii rai” e o carte care te invata, de asemenea, sa intelegi plansul copilului, si sfaturi utile pentru a reactiona in astfel de cazuri. Ofera sfaturi si solutii concrete pentru astfel de situatii, solutii pe termen lung pentru a preintampina si preveni astfel de crize, ce sa ii spui si ce sa nu ii spui copilului. Niciun copil nu e rau – ei au nevoie de intelegere, trebuie sa isi inteleaga propriile emotii, au nevoie de educatie, limite, abordari pozitive, atentia si toata grija ta.
„Cum sa-ti ajuti copilul sa treaca peste accesele de furie” te invata ca initial sa intelegi de unde vine toata furia si toata avalansa de sentimente, ca apoi sa afli cum sa te manifesti, cum sa reactionezi. Ofera sugestii si sfaturi utile pentru parinti. Madeleine Deny este din Franta si e autoarea a numeroase carti de parenting si carti pentru copii – este 100 de carti. Impartaseste cu cititorii exemple din propria experienta si vine cu o abordare pozitiva la principalele probleme cu care se confrunta parintii.
„Dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor” este o carte care le ofera parintiilor strategii eficiente pentru a sustine dezvoltarea inteligentei emotionale la copii. Cartea este structurata in functie de varsta si cuprinde informatii utile privind dezvoltarea psiho-emotionala si cognitiva a celor mici, precum si sfaturi, sugestii, tehnici pentru a sustine aceasta dezvoltare. Cartea favorizeaza cresterea constiintei de sine a copiilor, stima de sine, iubirea de sine, favorizeaza comunicarea si intelegerea propriilor emotii.
„De ce fac copiii crize de furie” este un exercitii pentru parinti si copii care incurajeaza folosirea limbajului pentru exprimarea emotiilor. Este o carte de parenting si psihologie, dar in acelasi timp e si o carte de povesti pentru cei mici. E adaptata astfel incat citirea ei sa fie un exercitiu comun pentru parinti si copii. Parintele invata mai bine sa inteleaga emotiile copilului, iar cel mic invata sa isi gestioneze si inteleaga propriile emotii si trairi – e o activitate parinte-copil benefica pentru ambele parti. E o carte viu colorata, cu multe imagine care descriu situatii de crize de furie diverse.
„Cutia mea cu emotii” este un joc distractiv si util pentru cei mici, ce ii poate ajuta sa isi descopere si inteleaga emotiile. Cuprinde 1 carticica (16 pagini cartonate) si 2 jocuri. Acestea includ 12 jetoane cu emotii si 6 mini puzzle-uri pentru a asocia emotiile cu anumite situatii. Este indicata pentru grupa de varsta 2-4 ani.
„Dezvoltare personala: rutine si emotii” este un joc ce contine 30 de flashcard-uri impartite in 2 categorii: rutina zilnica si emotiile, si o cart cu explicatii si exemple pentru aceste carduri. Flashcard-urile despre rutine ajuta copilul sa inteleaga ce inseamna o rutina, conceptul si notiunea de timp si exemple de activitati. Flashcard-urile despre emotii arata 8 stari sufletesti cu exemple sugestive. Este indicat pentru grupa de varsta 3-6 ani.
In cazul in care crizele de furie se inrautatesc si nu le poti gestiona, solicita sfatul medicului sau al unui psiholog pentru copii. Solicita ajutor si daca nu reusesti sa iti controlezi tu furia sau te ingrijorezi ca ai putea reactiona negativ la comportamentul copilului cu pedeapsa fizica.
Cele mai mari probleme legate de tantrumuri sunt:
Academia Americana de Pediatrie recomanda sa apelati la medicul pediatru sau medicul de familie daca:
Medicul va lua in considerare problemele fizice sau psihologice care ar putea contribui la crize. In functie de circumstante, este posibil sa fie necesara terapia psihologica. Interventia timpurie poate preveni viitoarele probleme de comportament si poate ajuta copilul sa aiba succes atat acasa, cat si la scoala.
Referinte:
(1) Temper Tantrums, link: https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html
(2) Temper tantrums in toddlers: How to keep the peace, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/tantrum/art-20047845
(3) Top Tips for Surviving Tantrums, link: https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Temper-Tantrums.aspx
(4) Temper Tantrums, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=temper-tantrums-90-P02295
(5) How to Handle a Temper Tantrum, link: https://www.webmd.com/parenting/guide/preventing-temper-tantrums-in-children#1
(6) Toddler Tantrums 101: Why They Happen and What You Can Do, link: https://www.zerotothree.org/resources/1790-toddler-tantrums-101-why-they-happen-and-what-you-can-do