Splina marita poate fi provocata de o serie de infectii sau afectiuni grave, cum ar fi ciroza sau alte boli hepatice. Aflati mai multe despre splina marita din materialul urmator.
Splina este un organ important pentru organism, ea avand o varietate de responsabilitati.
Splina este localizata in partea stanga a abdomenului superior, fiind protejata de cutia toracica. In mod normal, este de dimensiunea unei portocale sau a unui pumn mic. Splina are doua tipuri de tesut: pulpa rosie, care este responsabila cu filtrarea sangelui si pulpa alba, care are responsabilitati privind imunitatea.
Are cel putin 4 functii majore:
O splina marita afecteaza fiecare dintre aceste functii vitale. Pe masura ce splina incepe sa capete proportii, filtreaza celulele rosii normale, precum si pe cele anormale, reducand astfel numarul de celule sanatoase din sange. De asemenea, retine prea multe trombocite.
Globulele rosii si trombocitele in exces pot, in cele din urma, sa infunde splina si sa afecteze functionarea normala a acestui organ. O splina marita poate chiar suplimenta aprovizionarea cu sange propriu, lucru care poate afecta sau distruge parti ale organului.
In mod normal, medicul nu poate sa simta splina la palpare deoarece este localizata sub cutia costala. In anumite cazuri, totusi, splina isi mareste dimensiunile (splenomegalie) si poate fi simtita.
Aceasta marire poate fi asimptomatica sau poate fi dureroasa.
Cresterea acuta a dimensiunilor splinei poate fi provocata de o hemoragie produsa in interiorul acestui organ. Sangerarea poate fi rezultatul traumatismului la nivelul partii stangi a cutiei costale sau a abdomenului superior.
Pentru evaluarea unei splenomegalii, medicul poate solicita teste ca ecografia sau tomografia computerizata (CT), iar tratamentul va fi tintit catre cauza subiacenta. Uneori, pentru punerea diagnosticului corect, splina trebuie indepartata chirurgical.
Cresterea dimensiunilor poate aparea, de asemenea, in urmatoarele situatii:
Splina marita poate provoca:
Unii oameni cu splina marita pot sa nu prezinte niciun simptom, boala fiind descoperita numai in timpul unui examen fizic de rutina. Daca sunteti foarte slab, este posibil sa simtiti splina marita prin piele.
Un simptom des intalnit al splinei marite este senzatia de disconfort. De asemenea, pacientii pot experimenta dureri in partea stanga sub coasta, unde se afla splina.
Daca splina incepe sa apese pe alte organe, poate incepe sa afecteze fluxul sanguin catre splina. In acest fel, exista riscul ca splina sa nu poata filtra sangele in mod corespunzator.
Daca splina devine prea mare, ea poate incepe sa elimine prea multe globule rosii din sange. Persoanele care nu au suficiente celule rosii in sange poate ajunge sa sufere de anemie. Daca splina nu poate crea suficiente globule albe, ca urmare a extinderii acesteia, pacientii ar putea sa sufere si mai des infectii.
Un numar de infectii si boli pot determina o splina marita. Splenomegalia poate fi temporara, in functie de tratamentul administrat de doctor.
Printre factorii care contribuie se numara:
Oricine se poate confrunta cu splina marita la orice varsta, insa exista anumite grupuri de oameni care prezinta un risc mai mare. Printre acestia se numara:
La copii, cauzele unei spline marite sunt, de obicei, rezultatul unui raspuns hiperactiv al sistemului imunitar la infectii sau tulburari ale sistemului imunitar.
La copiii sanatosi, splina este, de obicei, suficient de mica incat nu se simte atunci cand acestia sunt palpati pe abdomen. Si in cazul celor mici exista anumite boli care pot determina umflarea splinei cu mult fata de dimensiunea normala. De obicei, acest lucru este cauzat de o infectie virala, cum ar fi mononucleoza. In unele cazuri, splina se poate mari din cauza unor boli mai grave, cum ar fi cancerul.
Medicii le recomanda, de obicei, celor cu splina marita sa evite pentru o vreme sporturile de contact, cum ar fi fotbalul, deoarece o splina marita se poate rupe. Iar daca acest lucru se produce, pacientul poate pierde o cantitate imensa de sange.
O splina marita este de obicei descoperita in timpul unei examinari fizice. De cele mai multe ori, medicul poate simti o splina marita in timpul unei palpari usoare a abdomenului in stanga sus. La unii oameni, insa, in special la cei care sunt mai slabi, splina poate fi simtita la palpare in timpul examinarii, desi este intr-o stare perfect sanatoasa si normala.
Medicul poate confirma diagnosticul de splina marita efectuand unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:
Testele imagistice nu sunt intotdeauna necesare pentru diagnosticarea unei spline marite. Dar daca medicul va recomanda un test de imagistica, nu aveti nevoie de nicio pregatire ulterioara speciala pentru ecografie sau RMN.
In cazul tomografiei computerizate, insa, poate fi necesar sa nu mancati cu ceva timp inainte de test. Medicul va va informa in avans, in cazul in care este necesar acest lucru.
Exista anumite cazuri in care medicul poate recomanda efectuarea mai multor teste pentru a gasi cauza pentru care splina s-a marit. Doctorul poate recomanda testarea functiei hepatice si a maduvei osoase. Aceste teste pot furniza informatii mai detaliate despre celulele sanguine decat analizele de sange.
Medicul poate recolta o proba de maduva osoasa solida in cadrul unei biopsii medulare (biopsie la nivelul maduvei osoase). O alta varianta este aspiratia de maduva osoasa, procedura in cadrul careia doctorul elimina portiunea lichida a maduvei. In multe cazuri, ambele operatiuni sunt efectuate in acelasi timp (examenul maduvei osoase).
Atat probele de maduva osoasa lichide cat si solide sunt de obicei prelevate din pelvis. Specialistul introduce un ac in os printr-o incizie. Pacientul este anesteziat total sau local inainte de test pentru a usura disconfortul din timpul procedurii.
O biopsie la splina este foarte rar efectuata din cauza riscului de sangerare.
Ocazional, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru indepartarea splinei. Operatia reprezinta varianta optima atunci cand nu exista nicio cauza identificabila a maririi splinei. Dupa indepartarea chirurgicala, splina este examinata sub microscop pentru a se verifica un eventual limfom al splinei.
Tratamentul in cazul unei spline marite se concentreaza asupra conditiei de baza. De exemplu, daca problema este o infectie bacteriana, tratamentul va presupune administrarea de antibiotice.
Splina tratament
Daca aveti splina marita, dar nu prezentati simptome si cauza nu poate fi descoperita, medicul va poate sugera sa mai asteptati o perioada, timp in care sa fiti foarte atenti la semne. De asemenea, va trebui sa reveniti la medic pentru reevaluare dupa 6 sau 12 luni sau chiar mai devreme daca apar simptome.
Daca o splina marita produce complicatii grave sau medicul nu poate identifica sau trata cauza, indepartarea chirurgicala a splinei (splenectomie) poate fi o optiune. In cazuri cronice sau critice, operatia poate reprezenta cea mai buna speranta pentru recuperare.
Indepartarea splinei necesita o atentie deosebita. Pacientii se pot bucura de o viata activa fara splina, insa prezinta riscuri mai mari de a contracta infectii grave sau chiar amenintatoare de viata dupa indepartarea acesteia. In unele cazuri, radiatiile pot fi folosite pentru a reduce dimensiunile splinei si pentru a evita interventia chirurgicala.
Dupa indepartarea splinei, pacientii pot urma anumiti pasi pentru a reduce riscul de infectie, cum ar fi:
Splina nu este direct implicata in digestia alimentelor. De aceea, durerea data de splenomegalie nu este influentata de consumul unor alimente aume. In schimb, durerea provocata de o splina marita se agraveaza de multe ori dupa consumarea unei cantitati mari de alimente – fie ca este vorba de broccoli sau de un cheeseburger. Pentru a evita aceste simptome dureroase, consumati incet cateva mese mai mici pe toata durata zilei. In loc sa mancati un mic dejun, pranz si cina, impartiti consumul de alimente in sase sau sapte mese mici la fiecare cateva ore.
Este indicat sa consumati o multime de fructe, legume, proteine slabe si cereale integrale. Acestea ii ofera organismului nutrientii necesari pentru a lupta impotriva infectiei sau a bolii.
Ceaiul de ghimen negru este excelent in tratarea splinei marite.
Evitati sporturile de contact – cum ar fi fotbalul si hocheiul – si limitati alte activitati in functie de recomandarile medicului. Astfel, puteti reduce riscul unei rupturi de splina.
De asemenea, este important sa purtati centura de siguranta la volan. In cazul unui accident de masina, centura de siguranta poate ajuta la prevenirea ranirii splinei.
In cele din urma, asigurati-va ca va faceti vaccinurile conform recomandarilor, deoarece riscul de infectie este mare.
Referinte: