Sideremia este testul care masoara nivelului fierului seric din organism. Iata care sunt indicatiile testarii, ce rol are fierul in organism, ce inseamna valorile prea mari sau prea mici de fier.
1. Ce este fierul?
2. Testarea nivelului de fier din organism
3. Ce este sideremia?
4. Indicatiile testarii
5. Interpretarea rezultatelor
6. Ce este anemia prin carenta de fier?
Fierul este o parte esentiala a hemoglobinei, proteina din celulele rosii care leaga oxigenul si il elibereaza pe masura ce sangele se deplaseaza in alte parti ale corpului. De asemenea, fierul este necesar si folosit de alte celule, in special de celulele musculare. Desi toate celulele umane contin fier, acesta se gaseste in cea mai mare parte in celulele sangvine rosii.
Un nivel redus de fier poate interfera cu aceste functii vitale si poate duce la probleme de sanatate si chiar deces. Majoritatea oamenilor beneficiaza de doza necesara de fier din dieta, dar anumite boli necesita folosirea suplimentelor de fier. Alimentele bogate in fier includ carnea rosie, cerealele fortificate cu fier. Testarea fierului poate arata daca avem prea mult sau prea putin fier in organism.
Simptomele unui nivel scazut de fier includ:
Un nivel scazut de fier poate fi cauzat de:
O lipsa de fier poate afecta capacitatea corpului de a produce celule sangvine rosii. Daca nivelul fierului este prea scazut, puteti avea anemie. Asta inseamna ca nu sunt suficiente celule rosii sangvine sanatoase pentru a transporta oxigenul in organele si tesuturile corpului.
Simptomele unui nivel prea mare de fier includ:
Un nivel ridicat de fier poate fi cauzat de:
Exista mai multe teste diferite pentru a verifica nivelul de fier din organism. Aceste teste arata cat de mult fier circula in sange si cat fier e stocat in tesuturi.
Testele pentru fierul din organism includ:
Sideremia poate determina daca o persoana are niveluri anormal de mari sau scazute de fier in sange. Sunt o modalitate de a determina cat de mult fier este in sangele unei persoane. Testul utilizeaza serul, care este lichidul care ramane dupa ce medicul indeparteaza elementele de coagulare si celulele sangvine dintr-o proba de sange.
Fierul continut in serul de sange (sau plasma) este in mod normal legat de proteina transferina. Fiecare molecula de transferina poate transporta doua molecule de fier in zone ale corpului care au nevoie de acest element. 60% din fierul din organism este continut in hemoglobina, care este proteina esentiala ce transporta oxigenul din sange. Restul de 30% e stocat in feritina.
Cand depozitele de fier ale corpului cresc peste aceste valorile relativ normale, cantitatile de fier mai mari sunt stocate in tesuturi non-sangvine in molecule de feritina sau intr-un complex numit hemosiderina.
Scopul principal al testului este de a verifica daca o persoana are valori anormal de mari sau scazute de fier in sange, ambele putand cauza complicatii grave de sanatate. Rezultatele unui astfel de test pot ajuta la diagnosticarea si tratarea simptomelor.
Este, de obicei, indicat ca test de monitorizare cand un alt test arata rezultate anormale. Astfel de teste includ hemoleucograma. Testele anormale ale fierului ar putea fi un semn de deficit de fier sau nivel prea mare de fier.
De obicei se face acest test dimineata sau dupa post alimentar – abtinerea de la a consuma alimente inainte de test. Anumite medicamente pot afecta rezultatele acestui test.
Medicamentele care pot afecta rezultatul testului includ:
Nu opriti administrarea acestor medicamente fara a discuta intai cu medicul.
Pentru testare se va preleva o proba de sanga dintr-o vena. Proba va fi trimisa in laborator pentru testare.
Testul va masura nivelul total de fier din ser in micrograme de fier pe decilitru de sange (μg/ dl). Se poate recomanda impreuna cu testarea nivelului de transferina. Transferina este un tip de proteina care este responsabila pentru transportul fierului in sange. Nivelurile de transferina pot ajuta, de asemenea, la identificarea unui nivel prea mare sau prea mic de fier in sange.
Rezultatele pot varia in timp, in functie de starea de sanatate a unei persoane. Nivelurile normale definite tind sa difere de la un laborator la altul, dar de obicei se incadreaza in urmatoarele domenii;
Sideremia poate identifica valori prea mari sau prea mici de fier. Nivelurile scazute de fier variaza de la o persoana la alta si depind de sexul unei persoane. O valoare sub 60 μg/ dl este considerata in afara intervalului normal pentru femei. Pentru barbati, o valoare scazuta este sub 37 μg/ dl. Un nivel anormal de fier va fi de peste 145 μg/ dl pentru barbati si peste 150 μg/ dl pentru femei.
O dieta scazuta in fier poate duce la o deficienta. Nivelurile de fier prea mari sau prea mici pot indica mai multe probleme de sanatate diferite. Nivelurile scazute ar putea indica faptul ca o persoana nu consuma suficiente alimente bogate in fier sau ca organismul nu utilizeaza in mod corect fierul. Pentru femei, ciclurile menstruale intense pot contribui, de asemenea, la scaderea nivelului de fier.
Alte cauze posibile ale nivelului scazut de fier includ:
Cand concentratia de fier este prea mare, ar putea indica faptul ca o persoana consuma prea mult fier. Niveluri ridicate de fier pot aparea, de asemenea, daca o persoana are o boala numita hemocromatoza ereditara. Cauzele suplimentare ale nivelului ridicat de fier includ:
Se poate simti o usoara durere sau o senzatie de intepatura atunci cand se va recolta sangele. De asemenea, puteti sangera putin dupa aceea sau puteti dezvolta o mica vanataie la locul punctiei. In cazuri rare, este posibil sa va confruntati cu unele complicatii mai grave, cum ar fi:
Medicul va examina rezultatele si poate pot sugera suplimente de fier sau modificari ale dietei, in functie de nivelul de fier din sange. Medicul va poate sugera sa consumati mai multe alimente bogate in fier daca nivelurile de fier sunt prea scazute. Alimentele bogate in fier includ:
Mai multe teste pot fi necesare inainte ca medicul sa poata diagnostica o afectiune.
In schimb, cei cu un nivel ridicat de fier ar trebui sa evite excesul de fier in dieta lor. De asemenea, este indicat sa evite suplimentele de vitamina C – vitamina C sustine asimilarea fierului, desi acest lucru nu este necesar in majoritatea cazurilor. Daca o persoana are un nivel ridicat de fier ca rezultat al bolii cronice hepatice, ar trebui sa evite orice factor care ar putea afecta mai mult ficatul, cum ar fi consumul de alcool.
Anemia apare atunci cand aveti un nivel scazut al hemoglobinei in celulele rosii sangvine. Hemoglobina este proteina responsabila pentru transportul oxigenului catre tesuturile din corp. Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie si apare atunci cand corpul nu are o cantitate suficienta de fier. Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Cand nu exista suficient fier in fluxul sangvin, restul corpului nu poate obtine cantitatea de oxigen de care are nevoie.
In timp ce problema poate fi comuna, multi oameni nu stiu ca au anemie cu deficit de fier. Este posibil sa simtiti simptomele mult timp fara a cunoaste cauza. La femeile aflate la varsta fertila, cea mai frecventa cauza a anemiei cu deficit de fier este pierderea de fier in sange din cauza menstruatiei intense. O dieta saraca in fier sau anumite afectiuni intestinale care afecteaza modul in care organismul absoarbe fierul pot provoca, de asemenea, anemie cu deficit de fier.
Simptomele anemiei de deficit de fier pot fi usoare la inceput si este posibil sa nu fie nici macar observate. Potrivit Societatii Americane de Hematologie (ASH), majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca au anemie usoara decat atunci cand fac teste specifice de sange.
Simptomele anemiei moderate pana la severe prin carenta de fier includ:
Referinte:
(1) Iron studies, link: https://www.labtestsonline.org.au/learning/test-index/iron-studies
(2) Serum iron, link: https://www.ucsfbenioffchildrens.org/tests/003488.html
(3) Serum iron test, link: https://www.healthline.com/health/serum-iron#followup
(4) Serum iron test: High, low, and normal ranges, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322083.php
(5) Iron-Deficiency Anemia, link: https://www.hematology.org/Patients/Anemia/Iron-Deficiency.aspx