Senilitatea este definita ca o scadere a abilitatilor mintale, cum ar fi pierderea memoriei sau confuzia, pe masura ce oamenii imbatranesc. Iata care sunt cauzele, simptomele asociate si ce e de facut.
1. Ce este senilitatea?
2. Senilitate vs Dementa
3. Simptomele senilitatii
4. Ce cauzeaza senilitatea?
5. Diagnosticarea senilitatii
6. Tratament
Senilitatea este definita ca slabiciunea sau afectarea mentala asociata batranetii si este legata de deteriorarea organismului si a mintii la varstnici.
Diferite zone ale creierului controleaza diferite abilitati. Atunci cand functiile mentale, cum ar fi memoria, limbajul, orientarea sau cognitia se deterioreaza, acest lucru poate fi un rezultat direct al modului in care dementa a afectat creierul. Aceasta poate include incapacitatea persoanei de a se concentra, de a-si reaminti informatii si de a judeca in mod corespunzator o situatie.
Senil a fost folosit mai frecvent in trecut, mai ales cand pierderea memoriei si confuzia au fost gandite, de unii, ca o consecinta normala a imbatranirii. Parerea era ca organismul si mintea pot incepe sa se deterioreze impreuna odata cu varsta si ca functionarea mentala deficitara era doar o parte normala a imbatranirii. Stiinta intelege acum ca pierderea de memorie semnificativa, dezorientarea si confuzia nu sunt parti normale ale imbatranirii, ci mai degraba sunt simptome ale unei tulburari neurocognitive, cum ar fi Alzheimer, dementa vasculara, dementa frontotemporala sau dementa cu corpi Lewy.
Folosirea comuna a cuvantului senil face referire la pierderea abilitatilor cognitive sau incapacitatea de a gandi clar. Desi este inca folosit ocazional, acest termen si-a pierdut popularitatea, partial pentru ca are un ton negativ, considerat uneori lipsit de respect.
Senilitatea este adesea combinata cu alte cuvinte, cum ar fi Alzheimer senil, dementa senila si placi senile. Senil poate fi adaugat si ca descriptor si aplicat la alte afectiuni medicale, cum ar fi artrita senila sau osteoporoza senila. Cuvantul „senil” in aceste cazuri se refera la varsta inaintata la care s-a dezvoltat afectiunea si nu are legatura completa cu functia cognitiva.
Senil este uneori folosit pentru a descrie placile care se acumuleaza in creier pe masura ce boala Alzheimer progreseaza. Aceste placi senile sunt adesea descrise ca unul dintre semnele caracteristice ale bolii Alzheimer, impreuna cu alte modificari.
Senilitatea si dementa nu sunt termeni interschimbabili. Cand oamenii imbatranesc, corpurile si mintile lor incetinesc. In cele mai bune cazuri, declinul este abia sesizat, iar acesti oameni raman la fel – pot sa mearga, se pot deplasa independent etc. In cele mai grave cazuri, persoanele in varsta pot dezvolta dementa si se poate chiar sa nu-si aminteasca numele celor dragi si ce s-a intamplat ieri. Pot fi in continuare puternici fizic, sau ar putea avea probleme de mobilitate.
Dementa apare atunci cand cel putin doua functii ale creierului sunt afectate – deci, cognitia si memoria. Apare atunci cand celulele creierului se deterioreaza. Daca va intrebati daca aveti dementa sau senilitate, o intrebare utila este aceasta: „va afecteaza viata de zi cu zi?” Faptul ca nu iti amintesti ce s-a intamplat acum 3 ani nu iti afecteaza, de exemplu, capacitatea de a gati. In schimb, faptul ca nu iti amintesti unde sunt puse condimentele iti poate afecta capacitatea de a gati. Boala Alzheimer este poate cea mai cunoscuta forma de dementa si poate cuprinde pana la 80% dintre cazurile de dementa (cel putin 60%).
Alti factori care pot creste riscul de dementa includ:
De fapt, exista mai mult de 100 de tipuri de dementa. Dementa nu este senilitate, deoarece declinul mental sever nu face parte din procesul normal de imbatranire. Sigur, poate fi un declin mental usor, dar dementa inseamna afectare mai grava. Poate afecta perceptia vizuala, abilitatile de rationament, abilitatea de concentrare, abilitatea de comunicare si memoria. Afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice, in timp ce senilitatea nu.
Dementa senila este deteriorarea psihica (pierderea capacitatii intelectuale) care este asociata cu unele caracteristici ale batranetii. Doua tipuri majore de dementa senila sunt identificate ca: cele cauzate de „atrofia” generalizata (dementa de tip Alzheimer) si cele cauzate de unele probleme vasculare (in principal, accidente vasculare cerebrale). Dementa senila este adesea folosita atunci cand se refera la boala Alzheimer.
Intrucat dementa este adesea treptata, semnele de senilitate pot fi dificil de acceptat. Retineti ca acest tip de uitare face parte din imbatranirea normala, mai ales daca este ocazional. Pe de alta parte, daca devine persistent si afecteaza viata de zi cu zi, atunci poate fi vorba de dementa timpurie. In mod clar, medicul poate face un diagnostic si poate spune daca e vorba de imbatranirea normala sau sunt anumite probleme.
Senilitatea este cauzata de degenerarea celulelor creierului. Ca urmare, simptomele de senilitate pot include:
Adesea, schimbarile de personalitate vizibile sunt semne de senilitate. Probleme ocazionale de memorie pot fi normale, in special in caz de imbatranire. Alte simptome comune de senilitate includ ocazional:
Diferenta dintre mintea in plina functionare si senilitatea este de doar 100 de milisecunde din viteza creierului. Reactionam la lumina in 50 de milisecunde, recunoastem sunetul in 100 de milisecunde si gandim in 300 de milisecunde. Cand gandirea incetineste pana la 400 de milisecunde, nu mai putem prelucra gandurile logic. Apar dificultati in transmiterea impulsurilor nervoase si transmiterea informatiilor. De obicei, pierdem 7- 10 milisecunde din viteza creierului la un deceniu incepand de la varsta de 20 de ani, ceea ce inseamna ca imbatranirea independent ne face sa pierdem celule ale creierului si viteza de procesare. Aceasta schimbare este foarte dificil de observat, deoarece imbatranirea apare intr-un ritm constant.
Aceste schimbari incep de la 20 de ani si se produc foarte lent.
Exista diverse boli asociate cu senilitatea, desi nu toate sunt asociate direct cu varsta inaintata si pot aparea la copii si bebelusi. Aceste boli degenerative ale creierului includ:
Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de senilitate, in care oamenii prezinta semne de senilitate sau probleme de memorie, cum ar fi dificultati in amintirea evenimentelor din trecut (in special cele mai recente), precum si invatarea de lucruri noi.
Alti factori de risc pentru senilitate includ:
Diagnosticarea corecta a bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi senilitatea, necesita un screening profesional si o evaluare de catre un medic. Cu toate acestea, senilitatea este adesea asociata cu bolile si afectiunile mentionate anterior. Semnele de senilitate sunt de obicei recunoscute de persoana care sufera sau de familie si prieteni apropiati.
In general, deoarece este o afectiune degenerativa, starea indivizilor care sufera de senilitate se inrautateste progresiv odata cu timpul. Desi unele conditii nu pot fi vindecate, recunoasterea timpurie va poate permite sa creati un plan de management care sa asigure cea mai mare calitate a vietii pentru cel mai mare timp, diminuand in acelasi timp simptomele comune de senilitate. Este necesara o examinare minutioasa si un diagnostic precis pentru a crea un plan de tratament eficient.
Nu exista niciun remediu pentru imbatranirea normala, dar puteti face cateva lucruri pentru a evita declinul si gravitatea impactului asupra pacientului. Medicamentele pot fi prescrise pentru a incetini progresul senilitatii si al altor boli degenerative ale creierului, dar rezultatele tratamentului sunt adesea asociate cu reactii adverse nedorite, in special la pacientul in varsta. Medicatia poate fi folosita si in asociere cu terapii psihiatrice sau comportamentale. In plus, alegerea corecta a alimentatiei, a exercitiilor fizice si a stilului de viata sunt importante pentru sustinerea claritatii mentale. Pe masura ce imbatranim, este important sa participam la activitati de stimulare mentala, pastrandu-ne astfel mintea activa, valabil mai ales pentru persoanele in varsta.
Fizic vorbind, orice exercitiu pe care il faceti este util. Exercitii particulare, cum ar fi tai chi, pot face minuni pentru antrenamentul de forta si conservarea muschilor. Tai chi va poate ajuta, de asemenea, sa va mentineti echilibrul si il puteti efectua fara a fi in forma fizica de varf.
Se recomanda si mentinerea unei vieti sociale active si efectuarea de activitati care antreneaza creierul – citit, jocuri, puzzle-uri etc. Este usor pentru persoanele de orice varsta sa cada in rutina si, atunci cand esti in rutina, nu este stimulat nici corpul, nici creierul. Pentru a iesi din rutina, puteti incepe cu modificari aparent simple, cum ar fi ajustarea traseului plimbarii dimineata si inscrierea la o noua activitate.
Strategiile organizationale pot contribui, de asemenea, la minimizarea efectelor senilitatii. De exemplu:
Referinte:
(1) How Senility and Dementia Differ, link: https://www.verywellhealth.com/what-does-senile-really-mean-98594
(2) Senility vs Dementia, link: https://www.seniorliving.org/compare/senility-vs-dementia/
(3) Dementia Symptoms, Causes, Types, Stages, and Treatments, link: https://www.medicinenet.com/dementia/article.htm
(4) Senile dementia, link: https://www.alzinfo.org/articles/senile-dementia/