Persoanele care au diabet zaharat trebuie sa aiba un plan alimentar sanatos care sa ii ajute sa-si controleze nivelul glicemic. Descopera in articolul urmator ce prespune o dieta tip – regim diabet.
4. Alimente interzise diabeticilor
5. De ce este importanta alimentatia in diabet?
6. Alte masuri preventive alaturi de regim diabetic
Daca aveti diabet, organismul vostru nu poate sa faca sau sa utilizeze corect insulina. Acest lucru duce la cresterea nivelului de glucoza din sange sau a nivelului de zahar din sange. O alimentatia sanatoasa va ajuta sa va pastrati nivelul de glicemie corect.
Nutritia si activitatea fizica sunt parti importante ale unui stil de viata sanatos atunci cand aveti diabet. Impreuna cu alte beneficii, dupa un plan de alimentatie sanatoasa si activa va puteti ajuta sa va mentineti nivelul de glucoza din sange, denumit si zahar din sange, in intervalul tinta. Pentru a va administra corect glicemia, trebuie sa echilibrati ceea ce mancati si sa beti lichide multe, sa aveti activitate fizica si sa luati medicamentele prescrise de catre medicul speciliast pentru diabet. Ce alegeti sa mancati, cat de mult mancati si cand mancati sunt niste intrebari importante pe care trebuie sa le luati mereu in considerare pentru mentinerea nivelului glucozei din sange in intervalul recomandat de catre medicul vostru.
A deveni mai activa si a face schimbari in planul alimentar, precum in mancare si ce anume beti poate parea destul provocator si de greu la inceput. Poate ca va este mai usor sa incepeti cu mici schimbari si sa obtineti ajutor din partea familiei, a prietenilor si a medicului.
Daca tineti zilnic un regim pentru diabet atunci veti putea sa:
Exista multe alimente bogate in vitamine, minerale si fibre care pot face parte din planul zilnic de alimentatie, care este bun pentru sanatatea voastra. Printre acestea se numara legumele fara amidon, fructele, legumele, nucile, semintele si cerealele integrale.
Alimente pentru diabetici:
Fasolea contine carbohidrati, iar ½ ceasca ofera, de asemenea, proteine la fel de mult ca o bucata de carne fara grasimi saturate. Pentru a economisi timp, puteti folosi fasolea conservata, dar asigurati-va ca va scurgeti si clatiti-o pentru a scapa de sarea adaugata.
Spanacul, patrunjelul, andivele, salata verde sunt cu vitamine si minerale, cum ar fi vitaminele A, C, E si K, fierul, calciu si potasiul. Aceste alimente au un numar scazut in calorii si carbohidrati. Incercati sa adaugati legume cu frunze verzi la orice masa. Le puteti adauga si in preparatele culinare.
Grapefruit, portocale, lamai si lime (lamaie verde). Alegeti care sunt favoritele voastre si savurati-le fie direct ca fruct intreg, fie puteti opta sa le stoarceti si sa faceti un suc natural in casa. Astfel, veti putea obtine o parte din doza zilnica de fibre, vitamina C, folat si potasiu.
Cartofii dulci contin vitamina A, fibre si sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C si potasiu. In plus, daca aveti pofta de ceva dulce puteti opta pentru un cartof dulce pe care sa presarati putina scortisoara.
Fructele de padure precum, murele, afinele, zmeura, capsunile, goji sunt cunoscute pentru nivelul ridicat de fibre dietetice, vitamina C, vitamina K, acid folic si mangan. Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti si sunt o sursa excelenta de vitamine pe care le puteti manca fie intre mese, fie atunci cand aveti pofta de ceva dulce. In plus, exista studii care demonstreaza faptul ca afinele stimuleaza si ajuta memoria si pot reduce riscul unui atac de cord. In schimb, fructele de goji mai contin beta-caroten, aminoacizi, fier si vitamina B. Toate fructele de padure le puteti consuma in stare solubila, fie puteti sa va faceti o gustare sanatoasa din seminte de chia, iaurt degresat si fructe de padure. Un deliciu pe care-l puteti manca oriunde.
Pestele este bogat in grasimi sanatoase, precum Omega-3 care ajuta la reducerea riscului de declansare a unor boli de inima sau inflamatii. Somonul este cunoscut ca fiind cel mai bogat in acizi grasi. Alti pesti bogati in Omega-3 sunt: heringul, sardinele, macroul, pastravul, tonul.
Alegeti pestele care va place cel mai mult si preparati-l fie la abur, fie la cuptor sau gratar. Evitati sa-l mancati prajit si sa adaugati carbohidrati tot la acea masa in care este servit si pestele.
Medicii specialisti recomanda consumul de peste (in principal de peste gras) de 2 ori pe saptamana persoanelor care au diabet zaharat.
Fructele in coaja lemnoasa sunt bogate in grasimi sanatoase si ideale pentru buna functionare si mentinerea sanatatii organismului. In plus, cateva fructe lemnoase va ajuta sa va gestionati senzatia de foame, de aceea, le puteti manca intre mese ca o gustare. In plus, ele sunt o sursa bogata de magneziu, fibre si sunt o sursa foarte buna de acizi grasi Omega-3.
Cerealele integrale sunt bogate in vitamine si minerale cum ar fi, magneziul, vitamina B, crom, fier si acd folic. In plus, cerealele integrale sunt o sursa excelenta de fibre. Acestea le puteti manca dimineata la micul dejun impreuna cu cateva fructe de padure si cu un iaurt fara grasimi.
Dupa cum probabi stiti, laptele si iaurtul ajuta la construirea oaselor si a dintilor puternici. In plus, fata de calciu, multe produse lactate sunt fortificate pentru a le face o sursa mai buna de vitamina D. Mai mult, laptele si iaurtul contin anumiti carnbohidrati care va ajuta sa va mentineti nivelul glicemic. Cautati doar acele produse care au un continut scazut de grasimi si de zahar adaugat.
Daca aveti diabet zaharat, trebuie sa va concentrati asupra consumului de proteine slabe, fibre cu continut ridicat de fibre, carbohidrati, fructe si legume mai putin procesate, lactate cu continut scazut de grasimi si grasimi vegetale sanatoase, cum ar fi avocado, nuci, ulei de canola sau ulei de masline. De asemenea, trebuie sa va administrati aportul de carbohidrati.
Discutati cu medicul vostru sau cu un nutritionist ca sa va ofere un numar exact de carbohidrati pentru mese si gustari. In general, femeile ar trebui sa manance aproximativ 45 de grame de carbohidrati pe masa, in timp ce barbatii ar trebui sa manance aproximativ 60 de grame. In mod ideal, acestea ar proveni din carbohidrati complexi, precum fructele si legumele.
Dieta mediteraneana este inspirata de alimentele traditionale din Marea Mediterana. O dieta mediteraneana poate avea succes in scaderea nivelului de glucoza, reducerea greutatii corporale si reducerea riscului de tulburare metabolica, potrivit unui studiu realizat in Diabetes Spectrum.
Alimentele consumate pe aceasta dieta includ:
Proteine: pasari de curte, somon si alte pesti grasi, oua
Produse alimentare pe baza de plante: fructe, legume cum ar fi, anghinare si castraveti, fasole, nuci, seminte
Grasimi sanatoase: ulei de masline, nuci cum ar fi migdale
Carnea rosie poate fi consumata o data pe luna. Vinul poate fi consumat cu moderatie, deoarece poate stimula sanatatea inimii. Nu uitati sa nu beti niciodata pe stomacul gol daca luati medicamente care ridica nivelul de insulina din organism.
Dieta paleo se bazeaza pe convingerea ca agricultura moderna este de vina pentru orice boala cronica. Urmasii dietei paleo mananca doar ceea ce stramosii nostri stravechi ar fi fost capabili sa vaneze si sa adune.
Alimentele consumate pe dieta paleo includ:
Proteine: carne, pasare, peste
Mancare pe baza de plante: legume, fructe, seminte, nuci (cu exceptia arahidelor)
Grasimi sanatoase: ulei de masline,ulei de avocado, ulei de nuca de cocos, ulei din seminte de in, ulei de nuci.
Dieta paleo poate fi o optiune buna pentru persoanele cu diabet atat timp cat persoana nu probleme sau o boala la rinichi. Conform unui studiu de 3 luni din Journal of Diabetes Science and Technology, o dieta paleo poate imbunatati controlul glicemic pe termen scurt pentru persoanele care au diabet de tip 2.
Glutenul este o proteina gasita in grau, secara, orz si toate alimentele obtinute din aceste boabe. Potrivit American Diabetes Association, 10 la suta din cei cu diabet zaharat de tip 1, de asemenea, au boala celiaca.
Regula de baza a dietei fara gluten este sa va uitati mereu pe eticheta oricarui produs pe care vreti sa-l cumparati. Cautati eticheta fara gluten (Free gluten) pe orice produs, inclusiv pe faina, fasole si alte alimente leguminoase.
Persoanele care au diabet se concentreaza pe consumul de alimente vegetariene. Dietele vegetariene se refera de obicei la diete unde nu se consuma carne, dar pot fi consumate produse de origine animala precum lapte, oua sau unt. Veganii nu vor manca carne sau orice alt tip de produs animal, inclusiv miere, lapte sau gelatina.
Alimentele care sunt sanatoase pentru vegetarieni si vegani cu diabet zaharat includ:
In timp ce dietele vegetariene si vegane pot fi diete sanatoase de urmat, cei care le urmeaza pot sa lipseasca pe substantele nutritive vitale daca nu sunt atenti.
Unele substante vegetariene sau vegane care ar putea fi necesare pentru a obtine prin suplimente includ:
Calciu. Gasit in mare parte in produse de origine animala precum, lactatele, calciul este un nutrient important care contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor. Broccoli si kale pot ajuta la asigurarea necesarului de calciu, dar pot fi necesare suplimente intr-o dieta vegana.
Iod. Necesar pentru metabolizarea alimentelor in energie, iodul se gaseste predominant in fructele de mare. Fara aceste produse de origine animala in dietele lor, vegetarienii si veganii ar putea avea probleme in a obtine suficient de iod necesar. Suplimentele alimentare in acest caz pot fi benefice.
B-12. Deoarece numai produsele de origine animala au vitamina B-12, un supliment poate fi necesar pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana stricta.
Zinc. Principala sursa de zinc provine din produse de origine animala cu continut ridicat de proteine, iar un supliment poate fi recomandat pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana.
Meniuri pentru diabet
Micul dejun: un ou fiert si un avocado care se va intinde pe o singura felie de paine si o portocala
Pranz: o portie de legume fierte mexicane, cu 1/3 ceasca de orez brun, 1/3 ceasca de fasole, o cana de spanac tocat, ¼ ceasca de rosii tocate, ¼ ceasca de ardei gras, branza slaba de vaca si sos de salsa proaspat
Gustare: 2 morcovi cu hummus
Cina: o ceasca de fasole fiarta sau o mancare de legume (gatita cu usturoi, ciuperci, verdeata, dovlecei si vinete) si putin piept de curcan
Micul dejun: o ceasca de fulgi de ovaz, ¼ cana de afine (fructe de padure), o mana de nuci si o lingura de seminte de chia. Toate puse intr-un bol cu iaurt fara grasimi.
Pranz: O salata de spanac cu 2 rosii, ½ avocado si cu piept de pui la gratar
Gustare: 1/3 cana de branza de vaci cu o felie de paine prajita
Cina: O salata mediteraneana
Mic dejun: o omleta din 2 oua cu spanac, ciuperci, ardei gras si avocado si o mana de fructe de padure.
Pranz: un sandwich din 2 felii de paine cu cereale integrale, o conserva de ton in apa amestecat cu morcovi maruntiti, putin marar, felii de rosii si un mar mic
Gustare: o mana de nuci
Cina: legume si piept de pui gatiti la abur si ½ cana proaspata de ananas.
Mic dejun: un cartof dulce cu branza de vaci
Pranz: piept de pui la gratar cu o salata si o mana de fructe de padure
Gustare: un iaurt grecesc simplu si o jumatate de banana
Cina: o salata cu quinoa si legume
Mic dejun: o omleta cu legume si o cana cu lapte semidegresat
Pranz: o salata cu spanac, rosii, branza cheddar, un ou fiert si carne de pui la gratar
Gustare: fructe de padure
Cina: somon cu sparanghel
Mic dejun: o cana cu iaurt cu putina grasime, cu o banana si o lingura de seminte de chia
Pranz: o salata cu multe legume, salsa ca dressing si o bucata de branza fara grasime
Gustare: rosii si castraveti cu hummus
Cina: cartofi copti, o ceasca de broccoli fiert si cu putin piept de curcan
Mic dejun: fulgi de ovaz, o lingura de unt de arahide, cateva felii de mar si o lingura de seminte de chia
Pranz: o supa de linte si o mancare de legume
Gustare: un grapefruit mic sau o portocala
Cina: o salata de sfecla rosie fiarta, cu putina branza fara grasime si cu paine prajita
Este important sa stiti faptul ca un consum de alimente gresite poate creste nivelul de zahar din sange si insulina si poate favoriza inflamatiile, ceea ce duce la riscul de imbolnavire.
Alimente si bauturi interzise:
O alimentatie speciala sau un plan bine pus la punct de catre medicul specialist sau nutritionist va va ajuta sa controlati glicemia, sa va mentineti o greutate normala varstei si sa controlati fatorii de risc pentru o boala cardiaca, precum hipertensiunea arteriala si acumularea de grasime in sange.
Mentineti nivelul de glucoza din sange la un nivel optim facand doar alegeri bune ce tin de o alimentatie sanatoasa.
Alimentatia diabetica sanatoasa include:
Daca aveti diabet zaharat, este important sa discutati cu medicul specialist si un medic nutritionist pentru a crea un plan alimentar care sa functioneze pentru organismul vostru. Mancati numai alimente sanatoase, aveti grija la portiile de mancare si gestiona-va nivelul de glucoza din sange.
Referinte: