Prune – printre cele mai populare si hranitoare fructe care ofera o varietate de beneficii pentru sanatate. Aflati din urmatorul articol ce contin prunele si care sunt recomandarile privind consumul acestor fructe!
3. Recomandari privind consumul de prune
7. Contraindicatii si posibile riscuri
Prunele sunt fructe suculente, delicioase. Prunele, denumite stiintific Prunus, fac parte din familia Rosaceae, in care sunt incluse, de asemenea, piersicile, caisele si nectarinele. Existe diferite culori si forme ale prunelor. In principal, aceste fructe sunt impartite in trei grupe ca soiuri:
Conform nutritionistilor, prunele sunt o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C (acid sorbic), acid folic si vitamina k (filochinona). Totodata, aceste fructe sunt o sursa buna de vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6 si vitamina E (alfa – tocoferol). Pe langa vitamine, prunele mai contin minerale cum ar fi potasiul, fluorul, fosforul, magneziul, fierul, calciul si zincul. De asemenea, prunele contin fibre dietetice si un numar scazut de calorii.
Prunele uscate contin fier, calciu, potasiu, vitamina B, vitamina C, iar toti acesti nutrienti protejeaza celulele corpului de actiunile nocive si daunatoare ale radicalilor liberi ce pot duce la declansarea de anumite boli cardiovasculare, boli neurodegerative si chiar de cancer. Desi prin uscare prunele isi pierd putin din cantitatea de vitamine si minerale, acestea se pot rehidrata daca le puneti in apa.
Consumul de prune uscate aduce numeroase beneficii pentru organism:
Prunele sunt recomandate in dieta alimentara a femeilor insarcinate, deoarece sunt bogate in nutrienti precum potasiu, fosfor, magneziu, calciu si multe alte vitamine. Serviciul National de Sanatate din Anglia recomanda femeilor insarcinate sa manance intre cinci si sapte portii de fructe pe zi. Astfel, puteti sa mancati prune ca una dintre portiile zilnice. De exemplu, 2 prune fac una dintre acele portii recomandate. In plus, puteti beneficia de proprietatile, nutrientii, vitaminele si mineralele acestor fructe consumand fructul in stare proaspata, uscata sau sub forma de suc natural sau compot.
Prunele vor putea fi introduse in alimentatia bebelusilor incepand cu varsta de 6 – 8 luni. Aceste fructe trebuie consumate de cei mici, dar nu in exces pentru a nu se confrunta cu vreo reactie adversa data de efectul de laxativ al prunelor.
Pruna ofera beneficii si proprietati curative pentru organismului bebelusilor precum:
Prunele pot fi introduse ca una dintre gustarile din prima parte a zilei, respectiv pe la ora 10:00 dimineata. Totodata, atunci cand introduceti acest fruct, trebuie sa respectati distanta de timp dintre mesele cu prune si mesele in care cei mici au baut lapte pentru a evita indigestia.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se vor curata prunele de coaja si se vor scoate samburii. Separat se face branzica din 500 de ml de lapte. Dupa care, biscuitii se dau prin rasnita pana cand se obtine o pulbere. La final, se amesteca intr-un bol toate ingredientele pregatite anterior si se amesteca pana cand se face o pasta, iar apoi se poate servi bebelusului.
Aceste fructe contin vitamina C si fitonutrienti, cum ar fi luteina, criptoxantina, zeaxantina, acid neoclorogen si clorogenic. Aceste componente poseda calitati eficiente de antioxidanti care ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de radicalii de oxigen numiti radicali anionici superoxid. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food, de cercetatorii din Franta, a concluzionat ca fenolii prezenti in prune isi extind efectul protector asupra grasimilor esentiale din neuroni si asupra membranelor celulare impotriva oricarei leziuni cauzate de stresul oxidativ.
Un studiu din anul 2017 publicat in Journal of Obesity & Therapeutics a aratat ca prunele ajuta in combaterea sindromului metabolic, iar acest lucru se datoreaza prezentei compusilor bioactivi care se regasesc in fructe. Flavonoidele si componentele fenolice precum antocianele, acizii clorogenici, quercetina si catechinele prezente in prune exercita efecte anti-obezitate si antiinflamatoare asupra celulelor din organism, inclusiv celulele grase. Mai mult, fructele ajuta si la prevenirea problemelor legate de obezitate, cum ar fi tulburarile de colesterol, diabetul zaharat si anumite boli cardiovasculare.
Prunele exercita efecte anti-hiperglicemice si ajuta la combaterea diabetului. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Medicala Wakayama din Japonia, a publicat in Biomedical Research Journal un studiu conform caruia, consumul de extracte de prune ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la nivelul trigliceridelor din organism. Flavonoidele prezente in prune exercita efecte de protectie impotriva rezistentei la insulina si ajuta totodata la cresterea sensibilitatii la insulina in organism.
Consumul de prune uscate ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Flavonoidele precum este acidul cafeic ajuta la inhibarea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea de anumite boli si afectiuni precum este osteoporoza. Polifenolii impreuna cu continutul de potasiu prezent in prunele uscate, incurajeaza formarea oaselor, imbunatatesc si intaresc densitatea oasoasa si previn pierderea acesteia cauzata de deficienta de hormoni ovarieni in cazul femeilor care se afla in perioada de menopauza.
Conform unui studiu de cercetare, publicat in Journal of Nutrition, s-a demonstrat ca un consum regulat de prune uscate ajuta la restabilirea densitatii osoase care se pierde in timp, una dintre cauze fiind inaintarea in varsta.
Prunele sunt o sursa buna de fibre dietetica, care impreuna cu componentele de sorbitol si izatina ajuta la reglarea sistemului digestiv. Potrivit unui studiu de cercetare realizat in SUA, consumul de prune proaspete sau de prune uscate ajuta in reglarea si tratarea tulburarilor digestive, cum ar fi constipatia, in comparativ cu alte remedii naturiste. Componentele de sorbitol si izatina din aceste fructe au efect laxativ si regleaza secretia de lichide in intestine, promovand in acelasi timp curatarea colonului.
Mai multe studii au aratat ca flavonoidele prezente in sucul de prune natural sunt eficiente in cazul tulburarilor cognitive legate de inaintarea in varsta. In plus, fitonutrientii prezenti in prune ajuta la reducerea inflamatiilor in zonele neurologice si permit imbunatatirea functiilor de invatare si memorare. Astfel, consumul regulat de prune ajuta la prevenirea de tulburari neurodegenerative care sunt legate in principal de inaintarea in varsta.
Prunele contin vitamina B6 care ajuta la transmiterea semnalelor nervoase si mentin buna functionare a intregului sistem nervos. De asemenea, consumul de prune ajuta la dezvoltarea normala a creierului si ajuta la formarea hormonilor care influenteaza starile de dispozitie la o persoana. Triptofanul, un aminoacid prezent in prune, ajuta la producerea serotoninei neurotransmitatorului, care joaca un rol important in imbunatatirea somnului, a apetitului si a concentrarii.
Cercetatorii de la Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritie din Minnesota, SUA, au furnizat dovezi de sustinere a faptului ca un consum regulat de prune uscate ajuta la mentinerea fluiditatii sangelui in artere. Acest efect protector ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni cardiace precum este ateroscleroza, atacul de cord si accidentul vascular cerebral.
Consumul de prune este benefic pentru organism, deoarece ajuta la intarirea organismului si la apararea acestuia de infectii si inflamatii, iar acest lucru se datoreaza continutului ridicat de vitamina C. In plus, exista cercetari conform carora, prunele stimuleaza producerea de oxid nitric in organism, ceea ce inseamna ca impiedica metastazarea celulelor tumorale si ajuta la prevenirea de anumite boli.
Atat prunele proaspete, cat si prunele uscate ajuta la prevenirea hipercolesterolemiei si a hiperlipidemiei. Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Departamentul de Nutritie de la Universitatea din California, s-a dovedit faptul ca un consum regulat al acestor fructe, inclusiv de sucul natural de prune ajuta la mentinerea nivelurilor sanatoase de colesterol plasmatic si hepatic. Continutul de fibre prezent in prune are efect protector si asupra inimii prin reducerea LDL sau a colesterolului rau, contribuind in acest fel a ridicarea nivelurilor de HDL sau de colesterol bun.
Consumul de prune regulat ajuta la pierderea in greutate, incurajand organismul sa topeasca acele kilograme care sunt in plus. De exemplu, puteti urma o cura de slabire timp de 7 zile.
Aceasta cura de slabit cu prune nu trebuie sa dureze mai mult de 7 zile. Dupa primele 6 zile in care puteti sa mancati variat, in cea de-a saptea zi veti manca prune toata ziua. Trebuie sa stiti ca in urma acestei cure de slabit pot sa apara si reactii adverse ca:
De aceea, pe toata durata curei de slabit cu prune este important sa beti cel putin 2 litri de apa pe zi. In plus, este inficat sa anuntati medicul cu privire la nol regim, pentru a nu intampina diverse complicatii.
100 de grame
100 de grame
100 de grame
Ingrediente:
Mod de preparare:
Toate ingredientele se pun intr-un storcator de fructe sau la blender. In numai cateva minute, sucul de prune este gata de savurat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala bine prunele, se scot samburii, iar apoi se pune intr-o cratita pe foc si se amesteca ocazional. Veti vedea ca la putin timp dupa ce ati pus cratita pe foc, prunele vor isi vor lasa zeama. Lasati compozitia la fiert timp de o ora si jumatate, timp in care trebuie sa amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce timpul de fierbere s-a scurs, inchideti focul, iar magiunul este gata. Pentru a pastra magiunul pentru mai timp, pregatiti cateva borcane sterilizate cu capace. Apoi, dupa ce magiunul s-a racit, acesta se va ingrosa si se va pune in borcane. Depozitati borcanele intr-un loc ferit de lumina.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima data se vor spala prunele si se vor scoate samburii. Dupa care asezati prunele pe tavita de la deshidrator si lasati-le in aparatul de deshidratat fructe si legume timp de 4 ore. Daca nu aveti un deshidrator, asezati prunele pe o tava tapetata inainte cu o hartie de copt. Deshidratarea se va realiza astfel: 1 ora la 40 C, 1 ora la 50 C, 1 ora la 60 C apoi la 70 C lasati pana se deshidrateaza complet adica in 2-3 ore. Intre timp, prunele mai trebuie intoarse. Dupa ce ati scos prunele de la cuptor, asezati-le pe o farfurie la racit. Sa aveti pofta!
Consumul acestor fructe este asociat cu formarea de pietre la rinichi si trebuie evitat de persoanele care au probleme renale. Totodata, prunele nu sunt recomandate persoanelor care au diabet zaharat sau o boala diuretica acuta sau cronica.
Referinte: