Pielea este cel mai mare organ al omului, care protejeaza partea exterioara a corpului impotriva caldurii, a infectiilor si tuturor factorilor din mediu. Aflati care sunt regulile de baza pentru o ingrijire adecvata pielii, dar si multe alte informatii din urmatorul articol!
4. Reguli de baza pentru ingrijirea pielii
5. Cele mai frecvente afectiuni cutanate
6. Tratamente moderne pentru piele
7. Sfaturi pentru protejarea pielii
Pielea sau tegumentul este un organ de simt, care are un invelis conjunctivo – epitelial ce acopera intregul corp si-l protejeaza de toti factorii nocivi din mediu. Culoarea pielii poate fi determinata de foarte multi factori, precum:
Structura pielii are la baza 3 niveluri importante, care au roluri diferite:
Epidermul este stratul cel mai inalt (dupa cum puteti vedea si in imagine) – este o bariera impermeabila care confera pielii tonul, culoarea, aspectul si protectia impotriva factorilor din mediu.
Celulele moarte sunt inlocuite in mod continuu de pe epiderma, pe masura ce altele noi le iau locul. Celulele noi se refac in straturile inferioare ale epidermei. Pe parcursul a circa 4 saptamani, celulele se indreapta spre suprafata si inlocuiesc definitiv celulele moarte.
Keratinocitele sunt cel mai frecvent tip de celula din epiderm, iar sarcina lor este de a actiona ca o bariera impotriva bacteriilor, parazitilor, ciupercilor, virusilor, caldurii, razelor ultraviolete (UV) ale soarelui si pierderii de apa din organism.
Epidermul nu contine vase de sange. Insa, ceea ce este interesant este faptul ca, nuanta si intreaga culoare a pielii noastre este produsa de un pigment numit melanina, produs de melanocite. Aceste melanocite se gasesc in epiderm si protejeaza pielea de razele nocive UV.
Epidermul este subdivizat in cinci straturi, precum:
Intre epiderm si derm se afla o fibra subtire numita membrana de baza.
Rolul principal al epidermului este de a crea celule noi de piele, confera culoare pielii si protejeaza corpul.
Dermul este cel mai mare tesut conjunctiv, care protejeaza intregul organism de factorii stresori, confera rezistenta si elasticitate pielii. Daca dermul este intins foarte mult, de exemplu, pe timpul sarcinii, atunci acesta poate fi rupt, iar mai departe apar vergeturile.
Dermul contine foliculii de par, vasele de sange si vasele limfatice. Contine, de asemenea, si un numar de glande, inclusiv glandele sudoripare si glandele sebacee, care produc sebum, un ulei care lubrifiaza pielea, o protejeaza de umiditate si uscaciune, dar mai contribuie si la cresterea parului. Pe scurt, sebumul este un hidratant natural al pielii.
Dermul este in continuare impartit in doua straturi:
Dermul contine:
Hipodermul sau tesutul subcutanat controleaza temperatura corpului si depoziteaza straturile de grasime. Aceasta este cel mai adanc strat al pielii. Din punct de vedere tehnic, hipodermul se spune ca nu este o oarte a pielii, dar acesta ajuta la atasarea pielii de os si de muschi care stau la baza acestuia.
Hipodermul se afla si in muschii faciali care permit si controleaza efectiv toate miscarile fetei.
Unele dintre cele mai importante functii ale pielii sunt:
Totodata, pielea are si alte functii importante, precum:
Culoarea pielii umane poate varia de la negru la alb, iar acest lucru se datoreaza unui pigment numit melanina. Este de remarcat faptul ca, o colorarea a pielii este determinata in cea mai mare parte de culoarea tesutului conjunctiv de sub derm si a hemoglobina din venele dermului.
Principalul rol al melaninei este de a proteja pielea de lumina UV, care poate cauza cancer de piele. Atunci cand pielea este expusa la lumina UV, melanocitele incep sa produca melanina si astfel incepe pigmentarea dermului, adica bronzul.
In fiecare zi intrati in contact cu milioane de germeni si virusuri din mediu. Acestia pot sa ramana pe corpul vostru si, in unele cazuri, pot sa va faca rau. Practicile de igiena personala va pot ajuta si chiar sa preveniti anumite boli. Astfel, trebuie sa se acorde mereu o importanta pielii corpului pentru a fi sanatoasa si frumoasa. De aceea, ingrijirea zilnica printr-un ritual de igiena este foarte important, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Spalati-va pe maini de fiecare data dupa ce ati folosit toaleta. Curatiti-va cu sapun pentru aproximativ 20 – 30 de secunde. Clatiti mereu cu apa caldura si uscati-va cu un prosop curat. Daca nu aveti in preajma in anumite momente apa si sapunul, atunci folositi un dezinfectant pentru maini care sa contina cel putin 60% alcool.
Totodata, spalati-va pe maini:
Preferinta personala poate dicta cat de des doriti sa faceti dus, iar majoritatea oamenilor se spala pe intregul corp in fiecare. Spalarea cu sapun sau gel de dus ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii, a bacteriilor si a sebumului.
De asemenea, trebuie sa va spalati parul de cel putin doua ori pe saptamana. Samponarea parului si a scalpului va ajuta sa eliminati acumularea de piele moarta si va protejeaza impotriva reziduurilor uleioase care va pot irita pielea scalpului. Aflati cum se efectueaza corect ingrijirea parului si care sunt cele 10 sfaturi pentru un par sanatos.
Curatiti-va si aranjati-va mereu unghiile pentru a le mentine curate. Taierea unghiilor va ajuta la impiedicarea raspandirii de germeni in gura si alte locuri ale corpului. De asemenea, trebuie sa evitati rosul unghiilor.
O buna igiena dentara trebuie sa nu lipseasca in nicio zi, deoarece ingrijirea dintilor si a gingiilor este o modalitate de a preveni anumite boli gingivale. Periati-va dintii de cel putin 2 ori pe zi timp de 2 minute folosind o pasta de dinti si o apa de gura adecvata nevoilor voastre. Totodata, prin practicarea unei igiene orale corespunzatoare, veti preveni la aparitia de carii dentare, elimind bacteriile si germenii din interiorul cavitatii bucale.
Luati masuri de precautie atunci cand stranutati sau tusiti pentru a nu raspandi germenii si pe obiectele sau pe oamenii din jurul vostru. Masurile de precautie in acest caz constau in acoperirea gurii si a nasului cand stranutati sau tusiti. O alta masura de precautie este sa stergeti (dezinfectati) suprafetele din casa, ustensilele pe care le folositi pentru gatit si electronicele. De asemenea, aruncati orice tesatura murdara care nu mai poate fi dezinfectata si curatata la masina de spalat.
Daca nu acordati atentie igienei si ingrijirii pielii, atunci sunteti expusi in mod direct la anumite boli care va pot afecta sanatatea. Totodata, igiena neadecvata va duce la efecte secundare minore pe moment, precum mirosul corpului si piele grasa incarcata cu mult sebum.
De exemplu, daca nu va spalati frecvent mainile, puteti transfera cu usurinta germenii si bacteriile in gura sau ochi. Acest lucru poate duce la probleme stomacale, de ten, piele sau ochii. Ingrijirea dentara slaba este, de asemenea, un factor de risc pentru cateva probleme serioase de sanatate, inclusiv boala cardiaca
Igiena personala poate afecta, de asemenea, stima de sine.
Ingrijirea si curatarea tenului reprezinta un aspect foarte important pentru sanatatea si aspectul acestuia. Pentru a curata corect tenul trebuie sa efectuati urmatorii pasi:
Aflati acum care sunt cele 10 sfaturi pentru frumusetea pielii tenului pe care trebuie sa le respectati pentru a avea un ten curat, ingrijit, sanatos si radiant.
Cele mai frecvente boli si afectiuni dermatologice care dau batai de cap pielii, afectand sanatatea si aspectul estetic atat la adulti, cat si la copii sunt:
Masajul corporal cu miere se bazeaza pe interactiunea cu substantele active biologic ce se regasesc exclusiv in miere.
Acest tip de masaj cu miere:
Masajul corporal cu ulei de cocos este benefic pentru infrumusetarea pielii datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice.
Acest tip de masaj cu ulei cocos:
Electrostimularea este una dintre cele mai modern si eficiente metode de a scapa de grasimea in exces din anumite zone ale corpului. Aceasta terapie cu electrostimulatorul inlatura grasimea, intareste si defineste musculatura.
Aceasta producedura are la baza micro curenti care sunt aplicati pe fibrele musculare ale zonei de tratament, facandu-i sa lucreze. In timpul acestei proceduri, caloriile se ard la fel ca in timpul unui antrenament de fitness. Rezultatele acestei proceduri de electrostimulare:
Alegerile pe care le faceti in fiecare zi – ceea ce mancati, unde va duceti, cum va simtiti – afecteaza modul in care arata pielea.
Vrei sa avetii o piele sanatoasa? Uitati-va la dieta alimentara pe care o aveti. Aporturile mari de vitamina C si un consum mai mic de grasimi si carbohidrati sunt asociate cu un aspect mai frumos al pielii pe masura ce imbatraniti. Schimbarea dietei va ajuta la aspectul pielii. Alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi pestele, fructele si legumele, par sa ajute la protejarea pielii .
Crema anti-imbatranire poate contine vitamina C sau E. Puneti acesti antioxidanti la munca pentru a lucra si din interior. Consumul de alimente bogate in aceste vitamine, plus seleniu, poate ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale soarelui. Ele pot ajuta chiar la inversarea semnelor de imbatranire, cum ar fi ridurile si decolorarea pielii.
Exercitiile au efecte benefice asupra fiecarei parti a corpului in parte, inclusiv a celui mai mare organ, pielea. O circulatie mai buna a sangelui aduce mai mult oxigen si nutrienti si poate ajuta pielea sa produca colagen, care netezeste ridurile. Nu va ingrijorati in legatura cu transpiratia, deoarece exercitiile ajuta la desfundarea porilor. Spalati-va pe fata imediat dupa antrenament si evitati bandanele stramte, care nu permit pielii sa respire, iritand-o.
7-8 ore pe noapte va mentin corpul si pielea in forma maxima. Conteaza si modul in care dormiti. Daca dormiti cu fata pe perna in aceeasi pozitie ani de zile, veti obtine riduri in locul in care pielea vine in contact cu perna. Solutia? Dormiti pe spate.
Vergeturile – 90% dintre femeile gravide le obtin. Acestea ar trebui sa se estompeze dupa nastere. Cremele hidratante pot imbunatati aspectul vergeturilor. Si cremele cu vitamina A pe baza de prescriptie sau terapia cu laser pot ajuta. Acneea este o alta problema frecventa a pielii, cauzata de excesul de hormoni in corpul dumneavoastra. Spalati-va pe fata de doua ori pe zi si folositi o crema hidratanta fara ulei. Adresati-va medicului inainte de a utiliza orice produse pentru tratarea de acnee.
Unele femei dezvolta pete de culoare inchisa, melasma, pe fetele lor atunci cand sunt insarcinate sau iau anticonceptionale. O crestere in melanina, substanta care confera pielii culoarea ei, este responsabila de aceste pete de culoare inchisa. Melasma, de obicei, dispare dupa nastere sau cand incetati sa mai luati anticonceptionale. Pentru prevenirea modificarilor pigmentare folositi crema cu protectie solara in orice moment si evitati soarele. Melasma poate fi, de asemenea, tratata cu peeling chimic sau cu prescrieri topice de hidrochinona, retinoizi, acid azeleic, acid kojic sau hidroxiacizi. Insa, este necesara evitarea strict a luminii soarelui.
Indiferent daca adori sau nu soarele, sunt sanse ca pielea ta sa fie lezata de soare. Aproximativ 90% din toate daunele pielii se datoreaza soarelui. Cu cat creste timpul de expunere la soare, cu atat creste si riscul de cancer de piele. Protejeaza-ti pielea prin purtarea hainelor cu protectie solara. Cautati produse care contin oxid de zinc, dioxid de titan sau avobenzone. Purtati palarii cu boruri largi si haine cu maneci lungi si evitati soarele intre orele 10 si 14, cand razele sunt cele mai puternice.
Pe masura ce inaintati in varsta, pielea se modifica. Corpul nu produce la fel de mult colagen, iar elastina care permite pielii sa revina la loc se uzeaza. De asemenea, corpul mai produce sau pierde mai repede celulele pielii. Exfolierea pielii, folosirea unui sapun care nu usuca pielea si a cremelor hidratante pot ajuta la stimularea pielii supuse procesului natural de imbatranire. Utilizati retinoizi fara reteta sau creme cu vitamina C pentru a reduce ridurile fine.
Cofeina din cafea si ceai deshidrateaza, astfel incat aceasta poate duce la uscarea pielii. Dar un studiu a constatat ca, atunci cand este aplicata pe piele, cofeina poate inversa daunele provocate de soare si reduce riscul de cancer de piele.
Prea mult alcool este daunator pentru pielea, precum si pentru organism. Alcoolul este un diuretic. Determina organismul sa piarda apa, ceea ce poate contribui la pielea uscata. De asemenea, dilateaza vasele de sange. De-a lungul timpului, aceste vase de sange se pot deteriora permanent, astfel incat pielea ramane rosie. Alcool, in special vinul rosu, poate declansa, de asemenea, episoade de acnee rozacee.
Pur si simplu, fumatul este daunator pentru pielea: este al doilea factor, dupa soare, care cauzeaza riduri premature si uscarea pielii. De fapt, sub un microscop puteti vedea ridurile la fumatorii cu varsta de 20 ani. Fumatul reduce fluxul de sange la nivelul pielii si contribuie la distrugerea colagenului. Mai putin colagen inseamna mai multe riduri.
In fiecare zi, pielea este in contact cu poluarea – fumul de tigara, gaze de esapament sau noxe. Mentine pielea sanatoasa, mentinand-o curata. In functie de nevoile pielii, puteti curata fata cu un sapun delicat sau o solutie tonica pentru a elimina celulele moarte ale pielii, dupa care aplicati o crema cu retinoizi si o crema hidratanta.
Vremea rece si vantul usuca pielea, o face solzoasa, iar eczemele si acnea rozacee se pot agrava. Nu este vorba doar de vremea de afara, si caldura uscata din interior are un efect dur asupra pielii. In acest sens, puteti folosi un umidificator, beti apa multa si aplicati o crema hidratanta pe tot parcursul zilei. Nu uitati sa va dati cu crema cu protectie solara cand iesiti afara.
Chiar daca doriti sa va bronzati cat mai repede, folositi o crema cu protectie solara rezistenta la apa pe toata pielea expusa odata la fiecare doua ore. Si daca aveti pielea uscata, puteti folosi o crema hidratanta fara ulei pentru a evita pielea crapata cand e umed afara. Spalati-va cu apa dupa ce iesiti din piscina pentru a scapa de clorul de pe pielea voastra.
Referinte: