Patlagina este o planta medicinala recomandata in special pentru sanatatea tractului respirator, intrucat ajuta la calmarea tusei si decongestionarea plamanilor. Aflati toate beneficiile si proprietatile terapeutice ale patlaginei, dar si cum se utilizeaza siropul de patlagina.
Patlagina este cunoscuta si sub denumirea de Plantago lanceolata sau Plantago major (nu trebuie confundata cu leguma asemanatoare bananelor, care se mananca frecvent in multe zone hispanice).
Este o planta perena care se regaseste in natura aproape peste tot la nivel global. De zeci de ani, planta este considerata de specialistii in botanica un remediu util pentru tuse, rani, inflamatia pielii si dermatita. Frunzele de patlagina zdrobite sunt aplicate topic (pe piele) pentru a trata muscaturile si intepaturile de insecte, eczemele, ranile sau taieturile mici. Din frunze si seminte se extrag compusii benefici ai acestei plante.
Exista aproximativ 250 de specii de patlagina. Pe langa Plantago lanceolata sau Plantago major (cea mai raspandite specii de patlagina), psyllium este o fibra solubila derivata din semintele Plantago ovata, o planta cultivata in principal in India. Psyllium este utilizat sub forma de supliment alimentar pentru a trata constipatia.
Componentele active ale frunzelor de patlagina sunt:
Pentru a face acest sirop este nevoie de aproximativ trei maini pline cu frunze de patlagina, doua cani de zahar granulat si un borcan mare. Frunzele se spala si se toaca fin. Pe fundul borcanului se pune aproximativ 1 cm din frunzele tocate si se adauga 1 cm de zahar si apoi se repeta operatiunea. Amestecul se comprima, apoi se sigileaza borcanul si se lasa la soare pe pervaz, pana se transforma in lichid. Dupa aceea, amestecul se strecoara folosind o panza sau un servet si se depoziteaza in borcane sau sticle mici.
Siropul se poate pastra pana la un an, daca este depozitat intr-un loc racoros, intunecat sau in frigider. Persoanele care sufera de raceala sau afectiuni respiratorii pot lua o lingura de sirop de trei ori pe zi sau, daca doresc, poate adauga siropul in ceai.
Siropul de patlagina disponibil in farmacii este un preparat pe baza de plante, avand un efect expectorant si antiinflamator.
Forma de dozare – sirop: lichid de culoare care variaza de la maro-rosiatic la maro, cu miros specific, prezinta o usoara opalescenta (150 ml in sticle de culoare inchisa.
5 ml de sirop contin:
Siropul de patlagina este un fitopreparat cu efect expectorant, antiinflamator si bacteriostatic.
Aceasta planta vine la pachet cu o multime de avantaje in procesul de vindecare. Astfel, poate fi folosita pentru tratarea afectiunilor respiratorii pentru ca ajuta la eliminarea secretiilor faringo-bronsice. In plus, calmeaza crizele de astm bronsic, este de ajutor in tratarea ulcerului gastric si duodenal, amelioreaza nivelul aciditatii, ajuta la combaterea infectiilor urinare si a hemoroizilor. De asemenea, poate fi o excelenta modalitate de a reduce starile de incordare prin faptul ca stimuleaza atentia, calmeaza psihicul si ofera liniste prin restabilirea echilibrului interior.
In plus, patlagina poate lupta impotriva hematuriei, abceselor, diareei, cistitei si hipertensiunii arteriale.
Siropul de patlagina este unul dintre principalele remedii traditionale pentru tratarea sau ameliorarea tusei. Siropul specific este compus din esenta concentrata si aroma dulce. Uneori, siropul de patlagina poate fi fructat, alteori floral, alteori poate avea un miros intepator.
Siropurile sunt diluate in proportie de 1:5 pana la 1:8 cu apa plata sau apa carbogazoasa (dupa gust si preferinte), poate fi adaugat in limonade, iar in timpul iernii poate fi combinat cu apa calda sau cu ceai. Patlagina poate fi extrem de utila in combaterea tusei.
Patlagina contine cativa compusi activi importanti din punct de vedere farmacologic. Acestia sunt acizii fenolici, terpenoide, polizaharidele, flavonoidele, triterpenoide si derivati de acid cafeic.
Siropul de patlagina poate fi administrat fara probleme copiilor mai mari de 2 ani. In plus, este un ajutor eficient pentru intreaga familie.
Acest sirop poate fi consumat in stare pura sau poate fi diluat in ceai de fructe, ceai din plante, apa etc.
De cele mai multe ori, aceasta planta este utilizata pentru ca poate imbunatati sau mentine sanatatea plamanilor. Frunzele de patlagina sunt bogate in mucilagii, care au activitate protectoare si demulcenta (de calmare a iritatiei gatului).
Cercetatorii din Bulgaria au descoperit ca frunzele de patlagina pot lupta impotriva bronsitei cronice. Datorita continutului de glicerina si pectina, care au proprietati demulcente naturale, planta exercita un efect linistitor asupra plamanilor, stimuland productia de mucus care ajuta la ameliorarea disconfortului si a iritatiilor.
Specialistii au aprobat folosirea patlaginei pentru combaterea tusei si iritatiilor provocate de infectiile respiratorii. Potrivit studiilor, planta are proprietati care ajuta la ameliorarea iritatiilor din plamani, sprijinind in acelasi timp sistemul imunitar pentru a elimina infectia.
Frunzele plantei au un continut ridicat de vitamine A si C, care stimuleaza imunitatea, iar continutul ridicat de tanin reduce inflamatia si combate infectia.
Continutul ridicat de mucilagii al frunzelor de patlagina, impreuna cu proprietatile lor antiinflamatorii fac din aceasta planta minunata un adevarat remediu pentru multe probleme digestive. Ierburile bogate in mucilagii absorb toxinele din intestin si confera volum scaunelor.
Planta are si proprietati astringente care o fac eficienta in tratarea diareei, gastritei si colitei. Poate ajuta la refacerea echilibrului acizilor care regleaza secretiile gastrice si poate trata inflamatiile la nivelul stomacului si intestinelor.
Potrivit Ministerului Sanatatii din Rusia, patlagina reprezinta un tratament eficient pentru colita cronica, gastrita acuta, enterita si enterocolita. Datorita proprietatilor sale linistitoare, demulcente, aceasta planta ajuta la refacerea mucoasei stomacale, care ajuta la protejarea impotriva ulcerelor.
In cazul in care ulcerul s-a format deja, continutul ridicat de tanin ii confera acestei plante proprietati anti-ulcer. Taninurile produc proteine care contribuie la inchiderea leziunilor si la crearea unui strat protector. Aceasta ”a doua piele” previne deteriorarea suplimentara si permite vindecarea straturilor interne.
Iridoidele si flavonoidele gasite in aceasta planta ii confera calitati antispastice puternice. Acestea pot ameliora crampele abdominale si durerile de stomac prin relaxarea muschilor netezi din stomac.
Aplicata pe piele, patlagina are puterea de a opri sangerarile si de a vindeca vanataile, muscaturile de insecte, albine, viespi si ulceratiile. Cand trateaza taieturile si alte rani deschise, nu numai ca opreste sangerarea, dar, de asemenea, previne infectia prin indepartarea murdariei. In plus, are efect antiseptic, dezinfectand rana.
In cele din urma, aceasta planta versatila contine un compus cunoscut sub numele de alantoina – un puternic agent de calmare a pielii care stimuleaza productia de celule. Patlagina este folosita si pentru ca poate calma in mod natural arsurile solare, poate trata acneea si rozaceea si poate mentine pielea sanatoasa, stralucitoare si fara alte probleme.
Expertii le recomanda persoanelor care iau anticoagulantul warfarina sa evite consumul de patlagina, deoarece contine vitamina K. Acest lucru este necesar pentru a reduce riscul modificarii eficacitatii medicamentelor.
Potrivit American Botanical Council, nu se cunosc efectele secundare si nici contraindicatiile administrarii patlaginei. Cu toate acestea, unii oameni au declarat ca s-au confruntat cu diaree si tensiune arteriala scazuta dupa ce au consumat aceasta planta.
Cei care care sufera de alergii, cum ar fi alergii ale pielii sau alergii alimentare (cum ar fi la pepene), pot fi alergici si la patlagina.
In plus, daca sunteti gravida sau alaptati, este recomandat sa evitati suplimentele pe baza de plante. Nu exista suficiente informatii privind siguranta suplimentelor pe baza de plante si, prin urmare, este mai sigur sa evitati pur si simplu aceste produse cand sunteti gravida sau alaptati.
De asemenea, siropul de patlagina este nerecomandat bebelusilor mai mici de 2 ani.
Referinte: