sfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acestea
Meniu
  • Sanatate de la A la Z
    • Boli frecvente
            • „Sindromul Peter Pan” – lipsa maturizarii la adulti
            • 10 Mituri despre artrita
            • 10 Mituri despre infectiile urinare
            • 10 semne ca ai probleme cu tiroida si solutii pentru rezolvarea lor
            • 10 sfaturi pentru a reduce durerea de spate
          • Vezi mai multe....
          • Zona zoster – cauze, simptome, tratament
          • Zincul si Covid-19 – ne poate apara acest mineral de infectare?
          • Wheezing (respiratie suieratoare) – cauze si remedii eficiente
          • Vorbitul in somn – de ce unele persoane vorbesc in somn
          • Vitiligo – cauze, simptome, tratament, prevenire
          • Virusurile – tot ce trebuie sa stii
          • Hepatita-C
          • Endometrioza
          • Artita si artoza
          • Erizipelul
          • Mielom multiplu
          • Cifoza
          • Panaritiu
          • Contraceptive hormonale
          • Corticosteroizii
          • Distonia vegetativa
          • Cele mai frecvente boli autoimune
        • calculatoareCalculatoare pentru sanatate
    • Inchide
  • Boli si afectiuni –
      • Afectiuni ORL –
      • Alergii –
      • Boli autoimune –
      • Boli cardiovasculare –
      • Boli de nutritie si metabolism –
      • Boli dentare si de igiena orala –
      • Boli dermatologice –
      • Dureri de spate –
      • Boli endocrine –
      • Boli gastrointestinale –
      • Boli ginecologice –
      • Boli habituale –
      • Boli hematologice –
      • Boli hepatice –
      • Boli infectioase –
      • Boli neurologice –
      • Boli oftalmologice –
      • Boli oncologice –
      • Boli ortopedice –
      • Boli pediatrice –
      • Boli renale –
      • Boli respiratorii –
      • Boli reumatismale –
      • Boli sexuale –
    • Inchide
  • Medici –
      • Specialitati medicale –
          • Alergologie –
          • Andrologie –
          • Cardiologie –
          • Chirurgie –
          • Dermatovenerologie –
          • Diabetologie –
          • Endocrinologie –
          • Gastroenterologie –
          • Genetica –
          • Ginecologie –
          • Hematologie –
          • Hepatologie –
          • Nefrologie –
          • Neonatologie –
          • Neurologie –
          • Oftalmologie –
          • Oncologie –
          • ORL –
          • Ortopedie –
          • Pediatrie –
          • Pneumologie –
          • Psihologie si Psihiatrie –
          • Recuperare medicala –
          • Reumatologie –
          • Stomatologie –
          • Urologie –
        • Inchide
      • Clinici si spitale –
          • Lista spitale –
            • Bucuresti –
            • Alba Iulia –
            • Arad –
            • Arges –
        • Inchide
    • Inchide
  • Stil de viata –
      • dietaDiete si nutritie –
        • ebook diversificare
          • Dieta ketogenica
          • Dieta fara lactoza
          • Dieta 5:2
          • Dieta anti-migrene
          • Dieta Atkins
          • Dieta Paleo
          • Dieta macrobiotica
          • Dieta mediteraneeana
          • Dieta vegetariana
        • Inchide
      • sportSport –
        • Stil de viata
          • Copiii si sportul – sugestii de activitati potrivite pentru cei mici
          • Cotul jucatorului de tenis – simptome, cauze si tratament
          • Sportul – beneficiile aduse de activitatea fizica regulata
          • Yoga – 10 beneficii pentru mentinerea sanatatii
          • Inotul – beneficii pentru sanatate
          • Mersul pe bicicleta – beneficii pentru sanatate
          • Ce inseamna un stil de viata sanatos?
          • Grasimea abdominala – cum o putem reduce?
          • Alergarea – beneficii pentru sanatate
          • Crampe musculare – cauze, simptome, tratament
        • Inchide
      • nutrientiNutrienti –
          • Vitamine –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Acidul folic – beneficii si proprietati
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
          • Minerale –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
            • Calciul – rol si beneficii
          • Proteine –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
            • Calorii – ce sunt si cate trebuie sa consumam pe zi?
          • Carbohidrati –
            • 10 sfaturi pentru formarea de obiceiuri alimentare sanatoase
            • Avocado – compozitie nutritiva si beneficii
            • Calorii – ce sunt si cate trebuie sa consumam pe zi?
        • Inchide
      • retete sanatateRetete si remedii –
    • Inchide
  • Tratamente medicale –
    • Medicamente –
    • Suplimente alimentare –
    • Inchide
  • Investigatii medicale –
    • Analize de laborator –
    • Investigatii specifice –
    • Pregatire analize –
    • Inchide
  • Terapii –
    • Remedii naturiste –
    • Gemoterapie –
    • Homeopatie –
    • Inchide
  • Mai multe
    • Utile –
      • Ghid prim ajutor –
      • Acte necesare –
      • Decontari sanatate –
      • Inchide
    • Sanatate –
      • Sanatate barbati –
      • Sanatate copii –
      • Sanatate femei –
      • Inchide
    • Frumusete –
    • Sarcina si Alaptarea –
    • Intrebari si raspunsuri –
    • Inchide
  • Despre noi –
    • Contact –
    • Comunitati –
    • Newsletter –
    • Resurse abonati –
    • Inchide
    • Inchide
✕
mersul pe jos
Mersul pe jos – beneficii pentru sanatate
22 decembrie 2018
bronsita vs astm, pneumologie
Bronsita vs. Astm | Diferente si asemanari
23 decembrie 2018

Orzul verde – beneficii si recomandari

Publicat de Malina Mancas la 22 decembrie 2018
orzul verde

Orzul verde este din ce in ce mai recomandat in alimentatie, ca supliment alimentar. Poate fi vorba de sucul de orz verde proaspat, de pudra sau capsulele din orz verde.

Cuprins:

1. Compozitia nutritiva a orzului verde
2. Ce beneficii are?
3. Cum se consuma orzul verde?
4. Posibile efecte adverse ale consumului de orz verde

Compozitia nutritiva a orzului verde

Orzul verde este bogat in calciu, vitamina E, enzime si clorofila. Spre deosebire de orzul normal, orzul verde este o planta cu valoare nutritionala mai mare, ce este consumata si procesata dupa ce este recoltata in primele stadii. In aceasta etapa contine numeroase substante nutritive si este usor de asimilat in tractul digestiv. Orzul verde contine cantitati mari de vitamine, minerale, ca potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, mangan, zinc, beta-caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, acid folic si acid pantotenic.

Se spune ca orzul verde are de 30 ori mai multa vitamina B1 si de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 6,5 ori mai mult beta-caroten si de aproape 5 ori mai mult fier decat spanacul, de 6 ori mai multa vitamina C decat citricele.

Orezul verde contine aceste substante nutritive esentiale intr-o forma care este foarte acceptabila de organism. Aceste substante nutritive sunt insotite de enzime esentiale.

Clorofila din orzul verde

Culoarea specifica verde a orzului verde este data de clorofila (substanta care le permite plantelor sa faca fotosinteza). Aceasta este acelasi produs chimic care face ca iarba sa fie verde. Clorofila poate avea efecte antioxidante, care sporesc functia sistemului imunitar si pot ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii si frecventei infectiilor si bolilor. Clorofila poate, de asemenea, ajuta organismul sa combata bolile mai rapid si sa reduca necesitatea tratamentului medical prelungit.

orz verde beneficii

Ce beneficii are?

Iata ce beneficii are orzul verde:

Orzul verde are rol antioxidant

Orzul verde contine o cantitate crescuta de antioxidanti. Impreuna cu vitamina E si beta-caroten, orzul verde este o sursa importanta de enzine specifice care ajuta la neutralizarea efectelor radicalilor liberi ai oxigenului produsi in timpul metabolismului energetic. Actiunea de protectie a acestor elemente impiedica dezvoltarea anumitor boli cauzate de stresul oxidativ.

Orzul verde – efect detoxifiant

Orzul verde are un puternic efect detoxifiant natural. Capacitatea de detoxifiere este eficienta in eliminarea metalelor grele daunatoare acumulate, inclusiv a plumbului, care poate cauza tulburari de comportament si de invatare, in special la copii. Principalii compusi implicati in acest efect sunt oligoelementele, zincul, seleniul si cuprul. In plus, continutul de clorofila si beta-caroten din orzul verde stimuleaza eliminarea deseurilor precum mucusul si acizii cristalizati. De asemenea, sprijina procesele metabolice pentru intarirea si detoxificarea ficatului.

Este o sursa abundenta de clorofila – un compus care transforma lumina soarelui in energie in cadrul plantei. Cand se consuma clorofila, se elibereaza un flux de oxigen in sange, ce are rol detoxifiant, eliminand toxinele si metalele grele.

Orzul verde si sanatatea pielii

Orzul verde este o sursa bogata de seleniu si poate imbunatati in mod semnificativ starea de sanatate a pielii noastre. Este o sursa de antioxidanti, vitamine si minerale care contribuie la o piele sanatoasa. Zincul ajuta pielea sa se vindece si favorizeaza vindecarea ranilor, poate reduce leziunile si alte probleme ale pielii. Seleniul ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si mentine tonusul acesteia.

Proprietatile antiinflamatorii pot reduce acneea si pot combate infectiile pielii. In plus, ne protejeaza pielea impotriva efectelor nocive provocate de factori externi, cum ar fi razele UV daunatoare, vantul si aerul rece. Orzul verde este o modalitate naturala de a stimula regenerarea celulelor fara efecte secundare. Componentele vitale, cum ar fi clorofila, vitamina B, fierul si fitocianina, un pigment albastru in orzul verde, favorizeaza formarea de celule sangvine, iar acest efect ajuta la prevenirea semnelor de imbatranire prin regenerarea celulelor imbatranite si ajuta la mentinerea pielii sanatoase si tinere.

Digestia si orzul verde

Un sistem digestiv sanatos este una dintre pietrele de temelie ale sanatatii. Orzul verde este o sursa naturala de sodiu organic, care este necesara pentru ca la nivelul stomacului sa aiba loc productia de acid clorhidric (fara de care alimentele noastre nu pot fi digerate). De asemenea, bogata in enzime digestive, poate ajuta la reducerea substantelor toxice si indigestibile in alimente.

Orzul verde contine o cantitate mare de fibre care actioneaza ca un probiotic pentru a favoriza bacteriile prietenoase din intestin. Poate fi util in reducerea colitelor datorita efectului benefic asupra bacteriilor daunatoare, ajuta la ameliorarea inflamatiei si a simptomelor asociate colitei. De asemenea, ajuta la echilibrarea fluidului din intestin si sustine eliminarea toxinelor din corp.

Orzul verde si scaderea in greutate

Supraponderabilitatea sau obezitatea sunt factori de risc pentru boli de inima, cancer, diabet si alte probleme legate de sanatate. Fibrele insolubile pot ajuta la scaderea in greutate, crescand nivelul de energie, oferind in acelasi timp organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie. De asemenea, ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, ceea ce inseamna ca se reduce apetitul alimentar exagerat.

Orzul verde si imunitatea

Se pare ca orzul verde este o sursa importanta de vitamina C, poate chiar mai mare decat citricele. Din acest motiv, poate sustine sistemul imunitar si imbunatateste sanatate generala. Poate reduce riscul de raceli sau gripa. Cuprul este un alt micronutrient important in stimularea imunitatii din orzul verde, imbunatateste sanatatea osoasa si este esential pentru producerea de hemoglobina in celulele rosii din sange.

Orzul verde este un pachet de substante nutritive cheie care ajuta la sustinerea sistemului imunitar, cum ar fi vitaminele, mineralele, aminoacizii, antioxidantii si enzimele.

Aliment alcalin

Consumul a prea multe alimente acide, fara a contrabalansa cu alimentele alcaline, face ca organismul se lupte pentru a mentine pH-ul sangvin normal, intre 7,35 – 7,45. Un mediu acid favorizeaza extragerea mineralelor alcaline din oase si dinti, ca magneizu, calciu si potasiu. Acest lucru va creste riscul de osteoporoza. De asemenea, organismul va depozita excesul de acid in muschi, principala cauza a fibromialgiei. Creste si riscul de acidoza, cand pH-ul arterial scade sub 7,35.

Orzul verde este un aliment alcalin datorita continutului de minerale alcaline (calciu, magneziu, mangan si potasiu). Are capacitatea puternica de a restabili echilibrul acido-alcalin in organism, oferind in acelasi timp protectie impotriva numeroaselor probleme de sanatate care pot fi cauzate de dezechilibru in pH-ul sangvin.

Cum se consuma orzul verde?

Se consuma fie suc din plante proaspete, fie pudra de orz verde sau capsule cu orz verde. Se amesteca sucul de orz sau pudra in apa sau suc, se agita bine si se consuma imediat. Se poate adauga si in fresh-uri de fructe, smoothie-uri sau alte preparsate. Incepeti cu o lingurita o data pe zi. Treptat puteti consuma pana la 3 lingurite de 2 ori pe zi.

Se poate prepara suc din orzul verde proaspat, folosindu-se un storcator obisnuit, un storcator special pentru ierburi sau chiar un blender. Sucul de orz verde are o aroma puternica, pe care multi o gasesc neplacuta. Pentru a-l face mai gustos, poate fi diluat cu apa, suc de legume sau suc de fructe. Pentru beneficii maxime, consumati imediat dupa prepararea sucului. Daca alegeti sa folositi pudra de orz verde, acesta se dizolva in apa, se adauga in sucuri, shake-uri sau alimente. Tabletele de orz verde sunt varianta cea mai usor de folosit.

sucul de orz verde

Care este diferenta dintre orz verde si grau verde?

Ambele sunt dense din punct de vedere nutritiv si destul de asemanatoare in ceea ce priveste compozitia nutritiva si continutul de fibre. Cu toate acestea, continutul de sodiu al orzului este in mod considerabil mai mare decat cel al graului. In plus, orzul verde neutralizeaza radicalii liberi si este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii. In schimb, graul verde contine mai multa clorofila decat orzul verde.

Orzul verde este cereala?

Orzul verde este planta tanara care mai tarziu creste formand boane de cereale. In consecinta, orzul verde utilizat ca supliment nu este o cereala. Poate fi folosita si de cei cu intoleranta la gluten – orzul verde este complet lipsit de gluten.

Orz verde – la tine acasa!

Nu numai ca puteti creste orz verde, dar cultivarea acasa are numeroase beneficii. Puteti controla toti factorii si aveti orz verde proaspat disponibil pe tot parcursul anului.

Pentru a cultiva orz verde trebuie sa aveti semintele potrivite. Semintele organice de calitate trebuie procurate dintr-un magazin de produse alimentare sigur. In plus, aveti nevoie de substratul corespunzator. Solul organic, compostul de seminte sau un amestec de fibre de nuca de cocos si sol de gradina sunt ideale. Ar trebui sa evitati solul de proasta calitate deoarece calitatea substratului va determina calitatea orzului cultivat acasa.

Semintele trebuie inmuiate in apa calduta timp de aproximativ 6 ore si clatite bine apoi. Se fixeaza substratul de 1 cm sau mai mult, umezit, da rnu foarte ud. Se raspandesc semintele uniform si se acopera cu un strat subtire de sol. Trebuie mentinut intr-un loc insorit si cald, cum ar fi pe marginea ferestrei. Rasadurile apar dupa aproximaiv 6 saptamani.

Pentru sucul de orz verde optim, recoltati plantele care nu sunt mai mare de 4-6 cm inaltime. Taiati iarba chiar deasupra nivelului radacinilor, pentru a permite sa creasca din nou.

pudra de orz verde

Posibile efecte adverse ale consumului de orz verde

Consumul de orz verde este in general sigur. Efectele secundare ale orzului verde sunt rare. Desi hipersensibilitatea la produsele din orz este asociata de obicei cu samanta si nu cu frunzele verzi sau cu lastari, pacientii cu boala celiaca sau alte sensibilitati la orz ar trebui sa evite utilizarea orzului verde.

Nivelurile ridicate ale anumitor vitamine si minerale, cum ar fi potasiul, vitamina K si fosforul, pot sa nu fie potrivite pentru persoanele cu anumite afectiuni (cum ar fi cei care fac dializa) sau care iau medicamente specifice (cum ar fi warfarina sau insulina). Orzul verde poate scadea nivelul glucozei din sange.

Din cauza lipsei cercetarilor stiintifice privind efectele orzului verde asupra sanatatii, nu se cunosc exact date privind siguranta consumului de orz verde pe termen lung sau in doze concentrate. Este bine sa discutati cu medicul inainte de a introduce orzul verde in alimentatie.

Referinte::
(1) Benefits Of Barley Grass And Its Side Effects, link: https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-barley-grass-and-its-side-effects
(2) 9 Surprising Benefits Of Barley Grass, link: https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/barley-grass.html
(3) 11 Amazing Health Benefits of Barley Grass, link: https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-barley-grass/
(4) Regenerative potential of barley grass, link: https://www.jstor.org/stable/2402371?seq=1#page_scan_tab_contents
(5) Evaluation of Barley Grass as a Potential Source of Some Nutritional Substances, link: https://pdfs.semanticscholar.org/86a1/5c0ae302757c4bb062e6f4258954d13b95e6.pdf

Distribuie
Malina Mancas
Malina Mancas
Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Te-ar mai putea interesa si:

talasoterapie si efectele benefice ale marii
30 mai 2022

Talasoterapia – ce efecte vindecatoare are marea


Citeste mai mult
protectia ochilor vara
22 martie 2022

Protectia ochilor vara – cum ne protejam ochii de soare?


Citeste mai mult
efectele stresului
25 februarie 2022

Stresul cronic – 10 efecte asupra organismului


Citeste mai mult

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2018 Sfaturimedicale.ro. Website realizat de ruxandramicu.ro