In ultima duminica din luna martie, milioane de oameni din intreaga lume trec la ora de vara. Afla din urmatorul articol cum te afecteaza schimbarea orei si cum te poti adapta mai usor in aceasta perioada.
1. Ora de vara si ora de iarna – ce reprezinta?
2. Schimabarea orei: consecinte fizice si psihice
3. Persoane predispuse la tulburari
4. 10 sfaturi pentru o adaptare usoara la ora de vara
5. Sfaturi pentru prevenirea tulburarilor de somn
In ultima duminica din martie, milioane de oameni au pierdut o ora de somn cand ceasurile au fost reprogramate si s-au dat inainte cu o ora. Astfel, ora 3:00 dimineata a devenit ora 4:00.
Acest ritual anual marcheaza inceputul oficial al verii, care se incheie in luna octombrie, mai exact in ultima duminica din octombrie, vom reveni din nou la ora de iarna.
V-ati intrebat vreodata de ce se schimba ora in aceasta perioada, de unde a venit ideea, cine a venit cu ea si cum simt oamenii aceasta schimbare?
Ora de vara a fost introdusa cu mai mult de un secol in urma, ca parte a Legii timpului de vara din 1916. Legea pentru ora de vara a gandita si propusa la inceputul secolului al XX-lea. Motivul acestei schimbari a orei inainte in lunile de vara este ca am avea diminetile mai intunecate, dar serile vor fi mai usoare si mai lungi. Ideea a fost propusa in Marea Britanie de catre constructorul William Willett, spune dr. Richard Dunn, invatator principal pentru istoria stiintei la Observatorul Regal din Greenwich.
Asadar, legea privind ora de vara a intrat in vigoare dupa o campanie a constructorului William Willett. Acesta a propus ca ceasurile sa mearga inainte cu o ora incepand din primavara si sa se intoarca cu o ora inapoi la inceputul toamnei spre iarna. In acest fel, oamenii vor economisi energie si vor petrece mai mult timp in aer liber in timpul zilei.
In timp ce ora de vara a fost in cele din urma stabilita in perioada Primului Razboi Mondial, Willett nu a fost prima persoana care a conceput ideea de a schimba ora pentru a ne bucura mai mult timp lumina zilei.
Prin urmare, ora de vara a fost adoptata in Marea Britanie in 1916. Aceasta idee a venit pentru a economisi combustibil si bani. De atunci, cercetatorii din Marea Britanie s-au jucat cu mutarea ceasurilor de mai multe ori, inclusiv aducerea lor cu 2 ore inaintea GMT in timpul celui de-al doilea razboi mondial. De asemenea, acestea au fost aduse pentru perioade in primavara anului 1947, in conformitate cu deficitul de combustibil. A existat un experiment, intre 1968 si 1971, care a tinut ceasuri cu o ora inainte de GMT pe tot parcursul anului. Marea Britanie a revenit apoi la sistemul nostru actual familiar de GMT in timpul iernii si al verii, intre martie si octombrie.
Ideea de resetare a ceasurilor primavara si toamna a fost sugerata initial de Benjamin Franklin. Omul de stiinta a publicat aceasta idee in eseul sau „Un proiect economic pentru diminuarea costului luminii”. Totodata, omul de stiinta, a declarat ca aceasta modificare a orei de vara ne aduce mai multe beneficii pentru sanatate si vom fi mai productivi, atunci cand ne culcam si ne trezim devreme.
Camera Reprezentantilor a votat 252 la 40 pentru a promova o lege „pentru a salva lumina zilei”. In ciuda protestelor publice, oficialii guvernamentali au impus schimbarea orei pana in 1919. Astfel, au permis guvernelor de stat si locale sa decida daca sa continue aceasta noua practica. Insa, schimbarea la ora de vara a fost reluata in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Insa, aceasta decizie a cazut in fata statelor.
De fapt, chiar si atunci cand Congresul a facut oficial momentul schimbarii unei legi in cadrul Actului Uniform al Timpului din 1966, el a afirmat doar ca, daca publicul a decis sa respecte timpul de vara, trebuie sa faca acest lucru uniform. Hawaii si Arizona (cu exceptia Rezervarii Navajo) inca mai aleg sa nu participe la conventie. Acest lucru l-au facut si unele teritorii din SUA, inclusiv Samoa Americana, Guam, Puerto Rico si Insulele Virgine.
In plus, vechii romani au implementat, de asemenea, un sistem similar ca mijloc de a-si folosi timpul in mod eficient in timpul zilei.
In timp ce schimbarea la ora de vara prin modificarea orei inseamna mai multa lumina naturala in lunile calde, unii oameni se tem de schimbarea timpului, deoarece pot avea anumite efecte negative asupra sanatatii si bunastarii.
Se spune ca, majoritatea dintre oameni ajung sa-si piarda 40 pana la 50 de minute de somn in primele zile de la modificarea orei si chiar si acea mica schimbare poate afecta sanatatea.
Se spuna ca exista si anumite riscuri mai delicate ca sa le spunem asa cu privire la schimbarea la ora de vara. Mai exact la unele femei care vor sa ramana insarcinate prin fertilizarea in vitro FIV, exista riscul sa aiba avorturi spontane, conform unui studiu publicat in Chronobiology International. Ratele de avort au inregistrate ca fiind mult mai mari in cazul in care femeile au facut un transfer de embrioni in decursul a 21 de zile dupa ce s-a trecut la ora de vara.
O echipa de cercetatori suedezi a efectuat un studiu in anul 2008 in ceea ce priveste atacurile de cord. Conform acestora, dupa primele 3 saptamani de la schimbarea orei, rata a crescut in proportie de aproximativ 5%.
Intr-un articol publicat in revista New England Journal of Medicine din anul 2008, cercetatorii si medicii de specialitate au asociat atacurile de inima din primavara cu tulburarile de somn ale oamenilor. Lipsa de somn poate elibera hormoni de stres. Acestia pot cauza diferite complicatii mai severe la persoanele deja expuse riscului de a avea un atac de cord.
In aceasta perioada de acomodare cu privire la trecerea la ora de vara, multi oameni ar trebui sa acorde o atentie mai deosebita asupra sanatatii. Potrivit unui studiu recent, exista tendinta de a avea mai multe infarcturi in primele luni de primavara.
Exista studii conform carora, trecerea la ora de vara si toata aceasta perioada de tranzitie de dupa poate fi legat cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Accident vascular cerebral este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, reprezentand 87% din toate cazurile. Acesta este cauzat de un cheag care blocheaza fluxul sanguin catre creier.
Persoanele cu cancer au cu 25% mai multe sanse de a avea un accident vascular cerebral. Acest lucru se intampla dupa schimbarea la ora de vara. Dupa alte cercetari efectuate in anii precedenti, se spune ca riscul de accindent vascular cerebral a fost, mai mare pentru persoanele ce aveau peste 65 de ani in aceasta perioada de tranzitie.
Conform unui studiu publicat in anul 2012 in revista Journal of Applied Psychology, se spune ca in prima zi de luni dupa modificarea si trecerea la ora de vara, oamenii sunt mai putin productivi la locul de munca.
Cyberloafing este un termen potrivit caruia se descrie utilizarea internetului in scop personal de catre angajati. In tot acest, angajatii pretind ca lucreaza in timp ce navigheaza pe internet. Dupa trecerea la ora de vara, cele mai cautate cuvinte pe Google sunt muzica, Youtube, video, glume, horoscop, vacante.
Cele mai predispuse persoane care pot suferi de anumite tulburari sunt cele care in momentul de fata au diferite tulburari psihice, precum atacul de panica, anxietate si depresie. In plus, trecerea la ora de vara creste rata frecventei de dureri de cap si cefalee in randul persoanelor mai sensibile, care au anumite tulburari pshice, dar si in randul adolescentilor.
Soferii sunt, de asemenea, mult mai predispusi la anumite riscuri odata cu schimbarea la ora de vara. Pe langa faptul ca pot avea tulburari de somn, fie de depresie, aceastia pot fi implicati in accidente rutiere.
Exista un studiu realizat de Universitatea Stanford din 2001 cu privire la acest subiect. A fost constat faptul ca schimbarile orei de vara afecteaza semnificativ numarul de accidente mortale.
Asadar, atentie la drum si nu va lasati distrasi de anumite intamplari si lucru din mediul inconjurator!
Tulburarile de somn sunt cele mai frecvente in perioada aceasta de tranzitie de la schimbarea orei de iarna la ora de vara. Iata cateva sfaturi si idei bune care va pot ajuta sa rezolvati probleme si tulburarile de somn:
Exercitiile de meditatie au numeroase beneficii pentru sanatate care impreuna cu un stil de viata sanatos – promoveaza un somn bun si odihnitor. Se spune ca practicarea meditatiei reduce semnificativ stresul, imbunatateste concentratia si supraenergizeaza sistemul imunitar prin stimularea mentala.
Practicarea de yoga s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra calitatii somnului. Yoga poate, de asemenea, sa atenueze stresul, sa imbunatateasca functionarea fizica si sa stimuleze atentia mentala.
Cercetatorii unui studiu efectuat in anul 2015 au descoperit ca terapia cu masaj este benefica pentru persoanele care sufera de insomnie, prin imbunatatirea calitatii somnului si a disfunctiei in timpul zilei. De asemenea, poate reduce senzatia de durere, anxietate si depresie.
Magneziul este un supliment mineral natural care ajuta muschii intregului corp sa se relaxeze si astfel, puteti avea un somn linistit.
Lavanda este folosita pentru a imbunatati starea de spirit, a reduce durerea si a promova un somn de calitate.
Melatonina va poate ajuta sa adormiti mai repede si sa va imbunatatiti calitatea somnului.
Cercetatorii dintr-un studiu din 2016 au descoperit ca melatonina imbunatateste semnificativ somnul la persoanele cu cancer si care sufera de insomnii. Asadar, un pahar cu lapte cald si putina miere va poate reglementa probleme cu somnul.
O solutie naturista pentru a avea un somn odihnitor sunt ceaiurile din plante. Descopera acum care sunt cele mai bune ceaiuri pentru un somn linistitor.
Referinte: