Necroza de cap femural reprezinta moartea tesutului osos de la nivelul soldului din cauza lipsei de alimentare cu sange. Aflati care sunt primele simptome ale necrozei de cap femural si ce tratamente sunt disponibile.
Osteonecroza de cap femural este o afectiune dureroasa care apare atunci cand alimentarea cu sange a capului femurului (coapsa) este perturbata. Deoarece celulele osoase au nevoie de un aport constant de sange pentru a ramane sanatoase, necroza aseptica a capului femural poate duce in cele din urma la distrugerea articulatiei soldului si la artrita severa.
Necroza de cap femural se mai numeste necroza avasculara sau necroza aseptica. Cu toate ca poate afecta orice os, osteonecroza apare de cele mai multe ori la nivelul soldului. Mii de persoane ajung in fiecare an la spital pentru a se trata de osteonecroza de sold. In multe cazuri, boala afecteaza ambele solduri.
Soldul este o articulatie de tip minge-cavitate. Cavitatea este formata din acetabul, care face parte din osul pelvisului mare. Mingea este capul femural, care este capatul superior al femurului (coapsa). Intreaga suprafata a mingii si a cavitatii este acoperita cu un cartilaj articular, o substanta neteda, alunecoasa care protejeaza oasele si care le permite sa alunece usor unul peste altul.
Din cauza unei fracturi osoase sau a dislocarii articulatiei, fluxul de sange catre o sectiune de os se poate intrerupe. Necroza de cap femural poate fi, de asemenea, cauzata de utilizarea pe termen lung a dozelor mari de steroizi si a consumului excesiv de alcool.
Osteonecroza de sold se dezvolta atunci cand alimentarea cu sange a capului femural este afectata. Daca nu este bine alimentat, osul capului femural moare si se degenereaza treptat. Drept urmare, cartilajul articular care acopera oasele soldului se deterioreaza, de asemenea, ceea ce duce la aparitia artritei.
Cu toate ca poate afecta pe oricine, necroza de cap femural este mai frecventa la persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani. Barbatii dezvolta osteonecroza de sold mai des decat femeile.
Nu se stie intotdeauna ce anume provoaca lipsa alimentarii cu sange. Cu toate acestea, medicii au identificat o serie de factori de risc din cauza carora o persoana este predispusa la dezvoltarea osteonecrozei de sold. Printre acesti factori se numara:
Dislocarile de sold, fracturile de sold si alte leziuni la nivelul soldului pot deteriora vasele de sange si pot afecta circulatia la nivelul capului femural.
Consumul excesiv de alcool in timp poate determina acumularea unor depozite de grasime in vasele de sange si poate ridica nivelul cortizonului, ceea ce duce la scaderea aportului de sange catre os.
Multe boli, printre care astmul, artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic, sunt tratate cu medicamente cu steroizi. Cu toate ca nu se cunosc exact motivele pentru care aceste medicamente pot provoca osteonecroza, cercetarile arata ca exista o legatura intre aceasta boala si utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor.
Osteonecroza este asociata cu alte boli, cum ar fi boala Caisson (boala scafandrului sau neurobuloza), inflamatie cap femural, anemia cu celule in secera, tulburari mieloproliferative, boala Gaucher, lupusul eritematos sistemic, edem cap femural, boala Crohn, embolie arteriala, pancreatita, diabet, infectia cu HIV / SIDA, tromboza, si vasculita.
Radioterapia pentru cancer poate slabi oasele. Transplantul de organe, in special transplantul de rinichi, poate provoca, de asenenea, necroza de cap femural.
Osteonecroza se dezvolta in etape.
Durerea de sold este de obicei primul simptom. Aceasta poate produce o durere surda sau una trepidanta in zona inghinala sau a feselor. Pe masura ce boala avanseaza, pacientul reuseste din ce in ce mai greu sa stea in picioare si sa calce cu piciorul al carui sold este afectat. De asemenea, miscarea articulatiei soldului provoaca dureri puternice.
Boala poate avansa in timp, simptomele aparand dupa cateva luni sau chiar un an. De aceea, este important ca doctorul sa diagnosticheze din timp osteonecroza de sold, deoarece, potrivit unor studii, cu cat tratamentul este acordat mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai bune. Unele persoane dezvolta necroza de cap femural pe ambele parti (bilaterala).
Luati legatura cu medicul daca aveti dureri persistente la nivelul articulatiei soldului. Solicitati imediat asistenta medicala daca banuiti ca ati suferit o fractura osoara sau o dislocare de sold.
In prima faza, medicul pune intrebari despre simptomele si istoricul medical al pacientului. Apoi, acesta va verifica starea soldului pentru a descoperi ce miscari specifice provoaca durerea.
De cele mai multe ori, pacientii cu necroza de cap femural au dureri severe la nivelul articulatiei soldului, insa isi pot misca relativ bine aceasta articulatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca in primele stadii ale bolii este afectat doar capul femurului. Mai tarziu, pe masura ce suprafata capului femural se deterioreaza, toata articulatia incepe sa fie afectata de artrita. Ulterior se pot dezvolta pierderea capacitatii de miscarea si rigiditatea la nivelul articulatiei.
Testele imagistice il vor ajuta pe medic sa confirme diagnosticul.
Radiografia ofera imagini asupra structurilor dense, cum ar fi oasele. Radiografia este utilizata pentru a determina daca osul capului femural s-a deteriorat si in ce masura. De regula, din cauza osteonecrozei, capul femural nu mai apare atat de rotund pe radiografie. De asemenea, osteonecroza este delimitata de o margine sclerotica albicioasa densa in portiunea laterala superioara a capului femural. Privita din lateral, poate fi observata, in majoritatea cazurilor, o linie luminoasa (semnul sau linia semilunei) chiar sub suprafata capului femural.
Radiografia nu poate scoate la iveala modificarile initiale ale osului. In acest caz, ele pot fi detectate cu ajutorul unei scanari RMN. Aceste scanari sunt utilizate pentru a evalua cat de mare este zona osoasa afectata de boala. De asemenea, rezonanta mangetica poate arata daca pacientul sufera de osteonecroza inainte ca aceasta sa provoace primele simptome (de exemplu – osteonecroza care se poate dezvolta in articulatia celuilalt sold).
Scopul tratamentului este de a preveni si alte pierderi osoase.
In stadiile incipiente ale necrozei avasculare, simptomele ar putea fi ameliorate cu medicamente si terapie. Doctorul va poate recomanda:
Medicamente, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul sodic, ar putea ajuta la calmarea durerilor provocate de necroza de cap femural.
Exista medicamente, cum ar fi alendronatul, care ar putea incetini evolutia necrozei avasculare. Cu toate acestea, dovezile sunt impartite.
Este important sa reduceti nivelul colesterolului si al grasimii din sange pentru a preveni blocarea vaselor care poate provoca necroza de cap femural.
Medicii le-ar putea prescrie anticoagulante, cum ar fi warfarina, celor care au probleme de coagulare a sangelui, cu scopul de a preveni formarea cheagurilor in vasele care alimenteaza oasele.
Evitati sa mai puneti greutate si stres pe osul afectat pentru a incetini deteriorarea osului. Pentru a face acest lucru, poate fi nevoie sa faceti cat mai putina activitate fizica sau sa folositi carje pentru a nu mai pune greutate pe articulatia afectata timp de cateva luni.
Un kinetoterapeut va poate invata exercitii care sa va ajute sa va mentineti sau imbunatatiti capacitatea de miscare a articulatiei.
Datorita curentilor electrici, organismul poate fi stimulat sa dezvolte un nou os, pentru a inlocui osul deteriorat. Stimularea electrica poate fi folosita in timpul operatiei si aplicata direct pe zona deteriorata. Sau poate fi administrat prin electrozi amplasati pe piele.
Tipurile de tratament nonchirurgical – cum ar fi medicamentele antiinflamatoare, modificarile de activitate si folosirea carjelor – pot contribui la ameliorarea durerii si la incetinirea avansarii bolii. Cu toate acestea, cele mai eficiente variante de tratament sunt cele chirurgicale. Pacientii cu osteonecroza de sold descoperita in stadii foarte timpurii (inainte de colapsul capului femural) pot fi supusi cu brio procedurilor de conservare a soldului.
Exista mai multe proceduri chirurgicale diferite utilizate pentru tratarea osteonecrozei de sold.
Aceasta procedura presupune efectuarea unei gauri mai mari sau a mai multor gauri mai mici in capul femural pentru a elibera presiunea si pentru a permite noilor vase de sange sa se formeze si sa inceapa sa irige zona afectata din nou. Daca necroza de cap femural este diagnosticata din timp, decompresia are de multe ori succes in prevenirea colapsului capului femural si a dezvoltarii artritei.
Aceasta operatie este strans legata de cea de decompresie a capului femural. In cadrul acestei interventii, practic se preia un os sanatos dintr-o alta zona a corpului si se pune in locul osului afectat. Grefele de os ajuta la regenerarea capului femural afectat si la regenerarea articulatiei soldului. Aceste grefe pot fi luate de la un donator, pot fi luate din propriul corp sau pot fi implantate grefe artificiale, sintetice. In zilele noastre sunt disponibile mai multe variante de grefe sintetice osoase.
Aceasta reprezinta una dintre cele mai eficiente grefe osoase pentru tratarea necrozei aseptice de cap femural aflata in stadiu incipient (inainte de intrarea in colaps a capului femural). Prin intermediul grefei fibulare vascularizate se face aditie osoasa de la nivelul fibulei (osul subtire al gambei) impreuna cu artera si vena care asigura vascularizatia osoasa.
Daca osteonecroza a avansat pana in punctul in care s-a produs deja colapsul de cap femural, cel mai eficient tratament este inlocuirea totala a soldului. In cadrul acestei proceduri, medicul indeparteaza osul si cartilajul deteriorat, apoi pozitioneaza noi suprafete de articulatii metalice sau din plastic pentru a restabili functia soldului.
Operatia mai este cunoscuta si sub numele de artroplastie totala de sold si este foarte eficienta, functiile soldului fiind recuperate in proportie de aproape 95%.
Daca nu este tratata, necroza avasculara de sold se agraveaza cu timpul. In cele din urma, se poate produce colapsul osului. De asemenea, necroza avasculara de cap femural face ca oasele sa-si piarda forma neteda, ceea ce poate duce la artrita severa.
Pentru a reduce riscul de necroza de cap femural si pentru a va imbunatati starea generala de sanatate:
Referinte: