Malformatiile degetului mare de la picior, numite si Hallux Valgus sau monturi, sunt o problema foarte comuna si dureroasa.
1. De ce apar monturile?
2. Simptome
3. Diagnostic
4. Tratament naturist
5. Cum alegem incaltamintea potrivita?
6. Cand e necesara interventia chirurgicala?
7. Preventie
In cazul monturilor, articulatia degetului mare se inclina si devine proeminenta spre exterior. Aceste proeminente intra in contact cu incaltamintea si apar durerile. Pot aparea si deformari al celorlalte degete si dureri intense.
Unele studii arata ca aproape jumatate din populatia adulta are o forma de monturi. Problema afecteaza mai ales femeile, din cauza incaltamintei cu tocuri. Desi apar de obicei de adulti si varstnici, pot aparea si la adolescenti. Aproximativ 2% dintre copiii cu varste sub 10 ani dezvolta monturi.
Monturile pot fi cauzate de:
Monturile apar cel mai frecvent la femeile care poarta pantofi foarte inalti si ingusti in regiunea degetelor – pantofi tip stiletto, de exemplu. Aceste tipuri de pantofi comprima degetele de la picioare intr-o forma ingusta.
Degetul mare este alcatuit din doua articulatii, iar cea mai mare conecteaza degetele de la picioare la baza piciorului. Monturile se dezvolta la articulatia aceasta care devine afectata si inflamata.
Persoanele care au o boala autoimuna sau inflamatorie (cum ar fi artrita reumatoida, poliomielita sau lupus) ar putea, de asemenea, sa dezvolte monturi din cauza leziunilor tisulare.
Simptomele monturilor includ:
Monturile sunt diagnosticate de obicei prin simplul examen fizic efectuat de catre medic. Examenul se concentreaza pe cat de grava este deformarea si daca articulatia piciorului este flexibila sau rigida. Medicul va adresa o serie de intrebari cu privire la antecedentele medicale, sanatatea generala si simptomele prezente.
Radiografiile sunt necesare pentru a evalua cu exactitate gradul de angulatie a articulatiei picioarelor si pentru a planifica o posibila interventie chirurgicala. Radiografiile ofera imagini cu structuri dense, cum ar fi oasele si permit analiza degetelor si a cauzelor deteriorarii articulare.
Tratamentul initial este de obicei axat pe ameliorarea simptomelor. In general, monturile se trateaza prin interventie chirurgicala. Desi tratamentele non-chirurgicale nu pot trata un mont, pot ajuta la prevenirea agravarii sau ameliorarea simptomelor.
Iata care sunt principalele tipuri de interventii pentru a preveni agravarea si reducerea simptomelor:
Se opteaza pentru incaltaminte cu baza lata in zona degetelor, fara toc, cu talpa joasa si confortabila, care ofera spatiu pentru degetele picioarelor si poate ajuta la reducerea presiunii si la ameliorarea iritatiei si a durerii. Chiar daca aveti deja monturi, daca purtati incaltamintea potrivita, puteti reduce presiunea la nivelul degetului mare, ceea ce permite o circulatie mai buna si o gama de miscari care impiedica agravarea afectarii articulatiei.
Compresele reci aplicate de cateva ori pe zi timp de 20 de minute pot ajuta la reducerea umflaturilor. Nu aplicati gheata direct pe piele.
Aceste orteze speciale de obicei sunt purtate in timpul noptii, pot oferi o ameliorare suplimentara a si unele tipuri chiar pot oferi suport suplimentar si repozitionare, in functie de structura piciorului. Se pot folosi sisteme care distanteaza degetele de la picioare, mai ales pe timp de noapte.
Acestea pot ajuta la amortizarea zonei dureroase a montului. Aceste inserturi pot fi achizitionate din farmacii. Daca sunt prea groase, pot cauza mai mult disconfort, astfel ca este indicat sa testati mai multe dimensiuni pana gasiti un tip care se pliaza pe necesitatile dumneavoastra. Folosirea inserturilor de incaltaminte va poate ajuta sa corectati pozitia piciorului. Acestea lucreaza prin redistribuirea presiunii in afara articulatiei afectate. Inserturile ortotice sunt plasate sub picior in pantofi. Adesea, aceste produse sunt fabricate din spuma sau gel si se pliaza pe curbura piciorului in unele locuri, oferind in acelasi timp sprijin ferm in alte regiuni. Acestea redistribuie greutatea corpului mai uniform pe oase si articulatiile piciorului. Prin deplasarea presiunii departe de zonele dureroase si umflate, insertiile ortotice pot ameliora in mod eficient durerea cauzata de mont, umflarea articulatiei piciorului etc.
Exercitiile de intidere a degetelor si articulatiilor piciorului pot fi eficiente prin reducerea presiunii la acest nivel. Alt exercitiu util este rostogolirea talpilor pe o minge de tenis. Pentru a va intinde degetele de la picioare, indreptati-va degetele in fata timp de cinci secunde si apoi in directia opusa de cinci secunde, repetand de 10 ori sau mai mult zilnic.
Masarea picioarelor, degetelor de la picioare si in jurul montului poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la cresterea fluxului de sange in jurul articulatiei inflamate, reducand eventual marimea montului. Masajul permite de asemenea ca lichidul sinovial sa se deplaseze in jurul articulatiei si sa dizolve excesul de calciu intarit in mont, micsorandu-i dimensiunea. Puteti utiliza ulei de masline, unt de cocos sau ulei de ricin pentru masaj. Beti un pahar cu apa inainte de a incepe masajul pentru a va hidrata corpul si pentru a creste fluxul sangvin. Aplicati o presiune moderata si masati partea piciorului in linie dreapta. Masati montul, precum si baza degetului mare timp de 10 minute de doua ori pe zi.
Turmericul contine un compus numit curcumina care are efect antiinflamator. Consumul oral sau aplicarea topica a turmericului poate ajuta la reducerea inflamatiei, precum si la reducerea durerii. Se foloseste ½ lingurita pulbere de turmenic si 1 lingurita ulei de masline, se amesteca si se aplica pasta de 2 sau 3 ori pe zi pe mont. Se lasa sa actioneze timp de 20 de minute, apoi se clateste cu apa rece. Se poate aplica de 2 sau 3 ori pe zi, timp de 4 pana la 6 saptamani.
Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, pot ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea umflaturilor. Medicii pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a reduce umflarea si pentru a reduce durerea la nivelul piciorului, medicamente orale. Multe dintre aceste medicamente, inclusiv ibuprofen si naproxen, sunt disponibile fara prescriptie medicala. Daca aceste medicamente nu functioneaza, medicul va poate recomanda un medicament pe baza de prescriptie medicala. Indiferent de tip, aceste medicamente pot provoca reactii adverse, inclusiv greata si ulcere gastrice, astfel incat utilizarea prelungita trebuie sa fie monitorizata de un medic.
Deoarece pantofii cu dimensiune nepotrivita si prea ingusti in zona din fata a degetelor sunt o cauza obisnuita a monturilor, este important sa alegeti sa purtati pantofi care se potrivesc cu forma piciorului. In general, daca trebuie sa purtati pantofi cu toc, alegeti pantofi cu tocuri late, cu zona din fata lata si cu talpa moale. Evitati pantofii prea scurti, stramti sau cu varf ascutit si cei cu tocuri foarte inalte si subtiri. Pantofii cu toc inalt pun mai multa presiune pe picior si cresc probabilitatea aparitiei unor probleme la nivelul piciorului.
Cateva alegeri bune sunt sandalele, pantofii sport si pantofii din piele moale.
Daca tratamentul acesta nu ofera o ameliorare a simptomelor si montul nu se reduce sau chiar se agraveaza, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Cu toate acestea, interventia chirurgicala nu este recomandata decat daca un mont provoaca durere persistenta sau afecteaza calitatea vietii. In cazul in care montul provoaca durere, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. In general, se apeleaza la interventie chirurgicala daca in decurs de 1 an s-au aplicat alte tehnici de tratament non-chirurgicale care nu au avut insa niciun efect benefic.
Chirurgia poate fi solutia optima si daca exista riscul de dezvoltare a unor alte afectiuni din cauza degenerarii articulare.
Exista numeroase proceduri chirurgicale pentru monturi. Procedurile chirurgicale pentru monturi sau hallux valgus pot implica:
Recuperarea completa dupa o astfel de interventie poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Pentru a preveni o recidiva, va trebui sa purtati pantofi corespunzatori dupa recuperare
Daca aveti in familie persoane care sufera de hallux valgus, dar nu numai, este necesar sa aveti grija mai mult de sanatatea picioarelor, pentru a preveni aparitia acestor monturi, care nu sunt doar inestetice, dar provoaca si dureri si disconfort. Din pacate, atunci cand vine vorba de tratament si de prevenire, nu exista garantii, mai ales daca ati observat deja un mont care se formeaza.
Cu toate acestea, purtarea de pantofi de dimensiuni potrivite, evitarea incaltamintei inconfortabile (de exemplu, evitarea tocurilor inalte si a pantofilor cu varfuri ascultite tip stiletto) si care nu confera suficient spatiu in regiunea degetelor poate fi suficienta uneori pentru a preveni aceste monturi, mai ales daca nu exista alti factori de risc care sa contribuie la aparitia lor. Daca sunteti ingrijorat ca ati putea dezvolta monturi, discutati cu medicul. Acesta va pot oferi sugestii de tratament in functie de gravitate.
Referinte:
(1) The treatment of hallux valgus, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3528062/
(2) Bunions, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/bunions/
(3) Non-surgical treatment of hallux valgus: a current practice survey of Australian podiatrists, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4855349/
(4) Bunions, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/diagnosis-treatment/drc-20354805