Metabolismul este un termen folosit pentru a descrie toate reactiile chimice implicate in mentinerea starii vii a celulelor si a organismului. Aflati mai multe informatii despre rolul pe care il are metabolismul in urmatorul articol!
4. Cum functioneaza metabolismul?
6. Metode pentru reglarea metabolismului
Metabolismul este motorul chimic care va tine in viata. Viteza la care ruleaza variaza in functie de individ. Cei cu metabolism lent au tendinta sa arda mai multe calorii, care sunt stocate ca grasimi. Pe de alta parte, persoanele cu metabolism rapid ard mai multe calorii si sunt mai putin susceptibili de a acumula grasimi. Astfel, cuvantul „metabolism” este adesea asociat cu termeni precum „dieta”, „exercitiu” si „pierdere in greutate”.
Definitia medicala a metabolismului conform clinicii Mayo este – Prin procesul de metabolism, corpul transforma alimentele pe care le consumati in energia de care are nevoie. Este un proces vital pentru toate lucrurile vii, nu doar pentru oameni. Termenul de metabolism cuprinde toate procesele chimice continue care va tin in viata, inclusiv respiratia, digestia alimentelor si reparatia celulelor.
Metabolismul este alcatuit elementele din organism care sunt responsabile pentru mentinerea si construirea tuturor tesuturilor, care sunt producatoare de energie si mentin sanatatea.
Metabolismul bazal se refera numai la acea cantitatea de energie care este necesara organismului pentru a supravietui atunci cand acesta se afla in repaus total. De exemplu, poate fi vorba de numarul de calorii de care organismul are nevoie atunci cand dormiti sau stati linistiti si va relaxati. Energia consumata de intregul corp care este in stare de repaus este atunci directionata in mod automat catre canalul respirator, circular sanguin si ajuta la mentinerea unei temparaturi optime a organismului.
Metabolismul bazal poate fi influentat de mai multi factori, precum:
Nutritia este cheia metabolismului. Caile metabolismului se bazeaza pe substantele nutritive pe care le absorb complet pentru a produce energie. Aceasta energie, la randul sau, este ceruta de catre organism sa sintetizeze noi proteine, acizi nucleici (ADN, ARN) etc.
Uneori oamenii dau vine pe metabolismul lor pentru cresterea in greutate. Dar rata metabolica este un proces natural, iar corpul are multe mecanisme care il regleaza pentru a satisface nevoile individuale ale fiecarei persoane.
Din pacate, cresterea in greutate este un proces complicat, care implica mai multi factori precum, hormonii, dieta alimentara, impactul mediului asupra stilului de viata, inclusiv somnul, activitate fizica si stresul. Toti acesti factori duc la un dezechilibru al energiei organismului. Cresterea in greutatea are loc atunci cand mancati mai multe calorii decat ardeti – sau ardeti mai putine calorii decat mancati.
Pentru a pierde in greutate, trebuie sa creati un deficit de energie consumand mai putine calorii sau crescand numarul de calorii pe care le ardeti prin activitate fizica sau ambele.
Factori precum varsta, sexul si greutatea corpului cauzeaza variatii naturale in rata metabolica – cantitatea de calorii sau unitatile de energie pe care le ardem doar prin faptul ca suntem activi. Dar aceste diferente sunt normale si, de obicei, nu sunt cauza principala a obezitatii sau a incapacitatii de a pierde in greutate.
Problema reala este aproape intotdeauna consumarea a prea multor calorii si lipsa unei activitati fizice regulate, care ne lasa cu excesul de energie pe care il depozitam ca grasime in organism.
Obiceiurile zilnice afecteaza metabolismul in 3 moduri importante:
S-ar putea sa fi auzit ca mancarea anumitor alimente sau mancarea la un anumit moment al zilei va poate face metabolismul sa fie mai rapid. In realitate, viteza metabolismului ramane aproximativ aceeasi indiferent de momentul zilei sau de ceea ce mananci.
Cele cateva exceptii de la aceasta regula nu sunt bune strategii de pierdere in greutate. De exemplu, studiile au aratat ca cafeina creste usor rata la care ardeti calorii pe termen scurt. Dar corpul poate sa devina obisnuit cu cafeina in timp, asa ca efectul nu dureaza daca bei regulat cafea sau orice alt tip de bautura cu cofeina. Produsele promovate ca agenti de stimulare a metabolismului tind sa fie, in mod similar, ineficienti, iar unele au efecte secundare periculoase.
In plus, este important sa fie evitate consumul de alimente prajite, cum ar fi cartofii si consumul de zaharuri rafinate, cum ar fi cele gasite in bauturi racoritoare, bomboane si multe produse de panificatie. Aceste surse de energie sunt cele mai susceptibile de a fi stocate ca grasimi. In schimb, alegeti boabe intregi, proteine slabe, legume si fructe, pe care corpul le poate utiliza in energie si digera mai usor.
Fata de arderea caloriilor si construirea musculaturii, exercitiul fizic a fost legat de arderea grasimilor.
Chiar si mersul pe jos de 25 sau 30 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana, este de ajutor si exercitarea mai intensa ca – alergarea sau exercitiile aerobice – ard chiar si mai multe calorii.
Procesul de metabolizare are 2 parti principale.
Anabolismul va ajuta sa dezvoltati celule noi, sa pastrati energia si sa va mentineti tesuturile corpului.
Catabolismul descompune moleculele de grasime si carbohidrati. Acest lucru are loc pentru a elibera energia care alimenteaza anabolismul, mentinandu-va temperatura muschilor calda si permitand muschilor sa contracteze.
Insulina este unul dintre hormonii care ajuta la reglarea acestui ciclu, declansand anabolism dupa ce mancati. Daca sunteti supraponderal, exista un risc ridicat ca organismul sa nu mai raspunda la insulina. Ca rezultat, zaharul ramane in sange in loc sa fie stocat si utilizat ca energie.
Aceasta poate duce la diabetul zaharat de tip 2, care va poate afecta organele si va poate pune in pericol sanatatea declansand bolile de inima, accidentul vascular cerebral si afectiunile renale.
Iata cateva dintre conditiile care determina cresterea in greutate inexplicabila:
Printre acestea, hipotiroidismul este cea mai frecventa conditie de incetinire a metabolismului, in special in randul femeilor. Toate conditiile mentionate mai sus pot provoca multe alte simptome, inclusiv de:
Substantele naturale din antioxidantii de ceai verde, numiti catechine si cafeina, au dovedit ca ajuta la stimularea metabolismului si declanseaza arderea crescuta a grasimilor.
In plus fata de aportul natural de calorii, apa s-a dovedit a ajuta la buna functionare a metabolismului. Un studiu german a constatat ca, consumul a doua cesti de apa a crescut cu 30% ardere de calorii in decurs de 10 minute, iar efectul a fost mentinut mai mult de o ora. Pentru un gust mai placut si pentru aport de vitamine in plus, adaugati in apa felii de lamaie, zeama de lamaie, felii de castraveti, busuioc, frunze de menta sau seminte de chia.
Conform unui studiu s-a constatat ca rata medie metabolica a persoanelor care au consumat cafea cu cofeina a fost cu 16 procente mai mare decat cea a celor care au consumat cafea decaf (decofeinizata).
Ouale sunt bogate in aminoacizi cu catena ramificata, care va mentin buna functionare a metabolismului. In plus, ouale sunt, de asemenea, bogate in proteine si vitamina D.
Carnea slaba este plina in fier, iar deficientele ale acestui mineral pot sa incetineasca metabolismul. Consumati 3 pana la 4 portii zilnice de alimente bogate in fier, cum ar fi carnea puiul sau de curcan sau cerealele fortificate.
Ardeii iuti contin capsaicina, un compus chimic care poate creste rata metabolismului de ardere a caloriilor. Medicii nutritionisti sugereaza sa adaugati o lingura de paste de ardei iute la mancare, fie sa mancati ardeiul iute in stare cruda la o masa o data pe zi. In plus ardeii iuti sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamina C.
Cerealele integrale ajuta organismul sa arda mai multa grasime deoarece depun efort suplimentar pentru a se descompune mai mult decat cerealele procesate, cum ar fi painea alba si pastele. Alimentele intregi bogate in fibre, cum ar fi orezul brun si fulgi de ovaz, sunt cele mai bune a fi consumate. In plus, acestea accelereaza metabolismul.
Aproximativ 20% din femei au deficiente de fier, ceea ce este o veste proasta pentru talia si intregul corpul al acestora care stocheaza grasimi in loc sa arda caloriile necesare. O ceasca de linte ofera 35% din necesarul zilnic de fier.
Proteinele, fibrele si substantele nutrivite conduc la accelerarea arderilor de grasimi din organism. Astfel ca este ideal sa mancati peste de tip somon fie la gratar, fie in salate pentru a obtine substantele necesare plus o doza de acizi grasi Omega-3 esentiali.
Intr-un studiu publicat in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie Sportiva , suplimentarea dietelor cu ulei de peste timp de 6 saptamani a crescut masa musculara si a ajutat la scaderea grasimilor din corp. Alte studii au aratat efecte similare. Oamenii de stiinta speculeaza ca aceasta reactie se poate datora capacitatii uleiului de peste de a reduce nivelurile de enzime de depozitare a grasimilor din organism.
Referinte: