Hipotiroidia inseamna scaderea nivelului de hormoni produsi de glanda tiroida.
1. Hipotiroidia: informatii generale
2. Simptome hipotiroidie
3. Hipotiroidia si durerile articulare
4. Cauze hipotiroidie
5. Diagnostic: analize hipotiroidie
6. Hipotiroidie: tratament
7. Dieta in caz de hipotiroidie
8. Stil de viata: stresul si tiroida
Hipotiroidia este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni foarte importanti pentru organism.
Aceasta insuficienta duce la o incetinirea generala a metabolismului organismului, fiind afectate in acest fel majoritatea organelor. Este cea mai frecventa afectiune a glandei tiroide.
Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in mijlocul gatului, mai jos de laringe (zona corzilor vocale) si deasupra claviculei. Tiroida produce doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (de asemenea, cunoscut sub numele de metabolismul organismului).
Tiroida este controlata de o glanda din creier, cunoscuta sub numele de glanda pituitara sau hipofiza. Hipofiza produce hormonul de stimulare tiroidiana (TSH), care stimuleaza tiroida sa produca T3 si T4.
Femeile, in special cele care au implinit varsta de 60 de ani, sunt cele mai predispuse la hipotiroidie.
Hipotiroidia netratat poate provoca o serie de probleme de sanatate, precum: obezitatea, dureri articulare, infertilitatea, pierderea auzului, anemie, raguseala, umflarea fetei si afectiuni cardiace.
Hipotiroidismul se dezvolta incet. Uneori, in functie si de organism, simptomele pot trece neobservate
Simptomatologia clinica variaza functie de gradul insuficientei tiroidiene si de rapiditatea cu care s-a dezvoltat aceasta insuficienta. Daca afectiunea s-a dezvoltat treptat, intr-o perioada de timp mare, atunci si simptomele sunt mai usoare. Majoritatea simptomelor reflecta de fapt un proces de incetinire a metabolismului, spre deosebire de hipertiroidie, unde are loc o accelerare a proceselor metabolice.
– vorbire inceata, cu bradilalie si voce groasa
– miscari ale corpului lente, greoaie(bradikinezie)
– functii cerebrale pastrate, dar incetinite ( bradipsihie )
– tulburari de memorie, micsorare a atentiei, idiotenie, micsorarea concentrarii
De mentionat ca nu toate simptomele enumerate mai sus sunt prezente in acealsi timp la toti pacientii cu aceasta afectiune. Pot fi prezente majoritatea lor sau doar cateva, iar la unii pacienti nu apare niciunul din simptome, diagnosticul punindu-se pe baza analizelor de laborator.
Ca si in cazul hipertiroidismului, hipotiroidia este mai frecventa la femei, acestea fiind de 4-5 ori mai afectate decat barbatii. Poate aparea la orice varsta dar este mai frecventa la varste inaintate.
Putem vorbi de doua grupe de cauze pentru hipotiroidism care definesc si cele doua tipuri de hipotiroidism :
Hipotiroidism primar care inseamna o afectare directa a glandei tiroide datorata:
– antitiroidiene de sinteza -utilizate in tratamentul hipertiroidiei care au drept efect inhibarea tiroidei cu scaderea producerii de hormoni; cand sunt administrate in exces duc la hipotiroidie;
– antiaritmice cu continut mare de iod
– alfa-interferon – folosit in tratamentul hepatitelor virale cu efect toxic pe tiroida
– medicamente psihiatrice care au efect toxic supra tiroidei, cu scaderea sintezei de T3 si T4;
Hipotiroidism secundar ce se refera la o glanda tiroida normala dar care, datorita stimularii deficitare de catre glanda pituitara prin intermediul hormonului TSH, elibereaza in sange cantitati insuficiente de hormoni. O serie de afectiuni ale zonei glandei hipofize pot constitui cauza acestui deficit de TSH.
Din totalul efectiunilor de hipotiroidism tipul primar reprezinta aproximativ 99% din cazuri iar cel secundar numai 1% din totalul acestora, intalnindu-se mult mai rar.
Ca si in cazul hipertiroidismului, simptomele si semnele enumerate anterior, desi sunt atat de extinse la nivelul organismului, sunt nespecifice si, din acest motiv, diagnosticul este pus de multe ori cu intarziere.
Confirmarea diagnosticului se face in principal cu ajutorul analizelor de sange care masoara cantitatea de hormoni tiroidieni (T3 si T4) si de stimulare a hormonilor tiroidieni (TSH). De obicei, in acest caz nivelul hormonului TSH este crescut.
De asemenea alte analize de sange, scanarea tiroidei prin ecografie sau computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica (IRM) si mai rar alte metode (scintigrafie, teste speciale) pot fi recomandate pentru a ajuta la determinarea cauzei hipotiroidiei (tiroidita cronica autoimuna, deficit de iod, tiroidita postpartum, tiroidita subacuta).
Tratamentul hipotiroidiei se face de obicei prin simpla substitutie a deficitului de hormoni tiroidieni, prin administrarea de hormoni de sinteza (levotiroxina), identici cu hormonii produsi de glanda tiroida. Tratamentul se administreaza dimineata, pe stomacul gol, o singura priza pe zi, inaintea administrarii altor medicamente sau consumului de alimente.
Tratamentul are drept obiectiv mentinerea in limite normale a nivelului de hormoni TSH si T4 si implict ameliorarea simptomelor. El trebui urmat, in majoritatea cazurilor, toata viata, si poate dura o perioada mai indelungata (cateva luni) pana la ameliorarea semnificativa a simptomelor.
Periodic, la intervale de timp stabilite de medicul endocrinolog, se vor reface testele de sange TSH si T4, pe baza carora se va adjusta doza de hormoni de sinteza administrata zilnic. Mentinerea unor concentratii, in limite normale, de hormoni tiroidieni, in sange, va garanta absenta efectelor adverse si deci calitatea vietii de zi cu zi si a sperantei de viata.
Tratamentele alternative sunt indicate mai ales in stadiul de hipotiroidism incipient, cand pot ajuta la ameliorarea simptomelor si reechilibrarea functiei tiroidiene. In stadiu avansat se impune tratamentul alopat clasic recomandat de medicul endocrinolog.
Fitoterapie: catina, salvie, sanzienele, ienupar, paducelul, algele marine .
Gemoterapie: tratament homeopatic cu remediul Thyroidinum CH30, asociat cu maceratul Extract din muguri de Mesteacan pufos – Betula pubescens MG=D1.
Desi schimbarea dietei dumneavoastra nu este suficienta intotdeauna pentru a restabili nivelele normale ale hormonului tiroidian, evitarea unor alimente poate imbunatati absorbtia organismului dumneavoastra a acestor hormoni.
Multe alimente si suplimente contin diversi compusi care afecteaza in mod direct tiroida. In general, este mai bine sa evitati consumul urmatoarelor alimente:
Alimentele bogate in vitamine si nutrienti imbunatatesc starea de sanatate a organismului dumneavoastra, dar si ajuta glanda tiroida. Cum? Datorita anumitor compusi si suplimente pe care le contin:
Stresul a devenit o stare obisnuita pentru secolul nostru, iar acesta afecteaza intregul nostru organism, bunastare, sanatate, dar si tiroida.
Tiroida dumneavoastra functioneaza in tandem cu glandele suprarenale . Glandele suprarenale, care sunt deasupra rinichilor, se pot descurca bine in cantitati mici de stres. Cand intampinati stres, acestea elibereaza cortizol, care sporeste diferite functii ale corpului.
Impactul stresului asupra tiroidei survine prin incetinirea metabolismului organismului. Acesta este un alt mod in care stresul si cresterea in greutate sunt legate. Cand functia tiroidiana incetineste in timpul stresului, nivelul de hormoni triiodothyronina (T3) si tiroxina (T4) scade. De asemenea, conversia hormonului T4 la T3 nu poate sa apara, ceea ce duce la un nivel mai ridicat de T3 invers.
Rezistenta la insulina si problemele de echilibrare a zaharului din san adesea apar alaturi de hipotiroidism. Nivelurile crescute de glucocorticoizi scad nivelul de TSH din sange. Trebuie sa existe un echilibru delicat intre hormonii de stres si cortizol pentru functia tiroidiana corespunzatoare. Daca acest echilibru delicat se modifica, simptomele tiroidiene pot creste.
Testele de laborator nu pot reprezenta intotdeauna imaginea corecta a modului in care va simtiti si medicamentele nu pot tine mereu pasul cu schimbarile cauzate de stres. Stresul cronic poate provoca probleme in corpul dumneavoastra de ani de zile inainte ca testele de laborator sa arate o problema. In tot acest timp, este posibil sa aveti simptome hipotiroidice, cum ar fi oboseala sau cresterea in greutate. Acest stres prelungit poate aparea ca depresie sau anxietate cand ambele sunt de fapt simptome hipotiroidice.
In general, persoanele care sufera de afectiuni ale glandei tiroidei ar trebui sa duca un stil de viata sanatos si echilibrat, care sa includa:
Referinte: