Masca textila de protectie este o solutie atunci cand nu dispunem de masti medicale, pentru a preveni raspandirea SARS-CoV-2. Iata care sunt recomandarile privind purtarea mastilor de fata.
1. Beneficiile mastilor de fata in contextul COVID-19
2. Tipuri de masti medicale
3. Masca textila – o varianta atunci cand nu dispunem de masti chirurgicale
4. Cum folosim corect masca de fata textila
5. Cum sa-ti faci o masca artizanala acasa
Mastile de fata sunt utile in prevenirea raspandirii SARS-COV-2. E recomandat sa purtam masca de fata in public, deoarece studiile recente sugereaza ca o persoana poate transmite noul coronavirus chiar si cand nu are simptome – pre-simptomatic (simptomele apar mai tarziu) sau asimptomatic (persoana nu are simptome deloc). De asemenea, virusul poate ramane o perioada in aer dupa ce o persoana infectata tuseste sau stranuta, existand riscul ca particulele sa fie inhalate de alte persoane.
Odata cu eforturile de „aplatizare a curbei” epidemiei in crestere in intreaga lume, s-a dezbatut eficacitatea purtarii unei masti de fata. Desi e esential sa mentineti distanta de minimum 2 m cand iesiti din casa si sa va spalati pe maini timp de 30 secunde cu apa si sapun, beneficiile unei masti sunt tangibile. In timp ce mastile (chirurgicale si textile) pentru fata nu garanteaza o protectie de 100% pentru purtator, ele reduc in mod considerabil probabilitatea de infectie. In Cehia a inceput miscarea #Masks4ALL care a contribuit la majoritatea deciziilor de impunere a mastilor in Cehia si alte tari din Europa si nu numai. In prezent, mai multe tari recomanda purtarea de masca de protectie in spatiile publice – masti chirurgicale sau, daca nu dispunem de astfel de mastil, sa apelam la masti improvizate.
Coronavirusul poate fi transmis direct de la o persoana la alta prin contactul cu picaturi respiratorii sau contactul cu suprafete contaminate. Exista mai multe rute posibile catre infectie. O persoana infectata poate tusi, stranuta sau respira in timp ce se afla la aproximativ 2 metri distanta de o alta persoana, iar virusul poate ajunge in ochii, nasul sau gura celeilalte persoane. O alta cale este cand o persoana infectata tuseste pe o suprafata sau atinge o suprafata cu mana murdara de picaturi respiratorii. Daca o persoana atinge apoi suprafata si transfera virusul la ochi, fata sau nas, devine infectata. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca virusul poate ramane o perioada in aer, putand fi inhalat de alte persoane.
Particulele respiratorii de dimensiuni mai mari pot fi imprastiate pana la o distana de 6 m prin stranut, pana la 2 m prin tuse si aproape 1 m prin expir. Sigur ca eficienta mastilor medicale este mai mare, dar mastile artizanale pot fi o ultima solutie atunci cand nu dispunem de masti medicale, pentru a reduce riscul raspandirii virusului.
Sursa: Institute for Systems Biology (ISB)
Exista doua tipuri principale de masti medicale:
Masca textila este o alternativa atunci cand mastile chirurgicale nu sunt disponibile. Acestea pot fi din bumbac sau tifon, si se recomanda sa fie in strat dublu sau triplu. Rolul lor principal este de a reduce eliberarea de particule infectioase in aer atunci cand o persoana vorbeste, tuseste sau stranuta, inclusiv cineva care are COVID-19, dar boala nu se manifesta. Masca de fata nu este un substitut pentru distantarea sociala si spalarea mainilor.
CDC continua sa studieze si sa evalueze raspandirea si efectele noului coronavirus. Au indicat ca studiile recente arata ca un procent mare de persoane cu coronavirus nu au simptome. De asemenea, cercetarile sugereaza ca inclusiv cei care nu prezinta simptome – acei oameni care sunt in faza pre-simptomatica sau cei asimptomatici – pot transmite virusul celor din jurul lor. Astfel, purtarea mastilor poate fi utila, pe langa regulile de distantare sociala si igiena corecta a mainilo. De asemenea, se recomanda igienizarea cat mai frecventa a suprafetelor atinse des si evitarea contactului cu persoane bolnave sau suspecte ca ar fi infectate.
CDC recomanda acum tuturor persoanelor sa poarte masca de fata in public. Purtati o masca de fata atunci cand mergeti la magazinul alimentar, farmacie, in transportul in comun si alte spatii publice.
Mastile artizalane pot contribui la controlul pandemiei de COVID-19, in asociere cu masurile de igiena si distantare sociala.
Trebuie sa tinem cont de faptul ca mastile ne pot oferi insa si un fals sentiment de siguranta. Important este sa respectam si celelalte masuri si recomandari. Trebuie sa purtam masca corect, sa ne spalam pe maini inainte de a o pune pe fata si inainte de a o da jos, precum si dupa ce o dam jos, sa o igienizam crect, sa nu ne atingem fata cat timp avem masca. Daca nu e fixata bine si avem tendinta sa tot ducem mana sa o fixam, putem face astfel mai mult rau decat bine. Masca trebuie sa acopere bine gura si nasul.
Masca de fata textila are eficienta de aproximativ 50-60%. Depinde de straturile de material (se recomanda strat dublu sau triplu din bumbac 100%), si e importat sa fie fixata bine pe fata.
O masca textila de protectie a fetei trebuie sa respecte urmatoarele (conform CDC):
Fara potrivire fixa pe fata, nu va oferi o protectie semnificativa impotriva virusului pentru purtator. O masca inconfortabila care necesita o ajustare constanta inseamna risc mare de atingere a mastii si a fetei, ceea ce duce la un risc mai mare de contaminare.
Vei avea nevoie de material in strat dublu (sau triplu). Materialul trebuie calcat si igienizat. Materialul se spala si se usuca, apoi se calca la temperatura mare. Se foloseste (pentru o masca cu strat dublu) o bucata de material de 36 cm lungime si 20 latime, care se pune in doua. Cu fierul se calcat se fixeaza o margine de 1 cm in ambele parti laterale. Se fac 3 pliuri pe lungime, pe care le intarim prin calcare – orientate de sus in jos.
Se fixeaza si se cos elasticele la partile laterale si se cos marginile laterale, respectand pliurile fixate. La final se coase si partea laterala de sus. Se poate face folosind masina de cusut sau se coase la mana cu ac si ata. In partea de sus care vine fixata pe nas se poate face initial si un canal de 1 cm prin care sa se introduca un fir de intaritura care sa asigure fixarea mai bine pe nas.
Aici aveti si un exemplu video:
Sursa: Youtube
Puteti vedea aici si un ghid oferit de Guvernul indian cu mai multe tehnici de confectionare a mastilor din panza.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html
(2) https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_Efficacy_of_Homemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24229526
(5) https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-use-face-masks-community.pdf
(6) https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71