Gheara diavolului este o planta folosita de secole pentru tratarea durerilor din artrita, precum si in indigestii, dureri de cap sau afectiuni ale pielii. Aflati ce principii active contine gheara diavolului, care sunt beneficiile si proprietatile acesteia si cum se utilizeaza.
Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) este o planta originara din desertul Kalahari aflat in sudul Africii. Planta creste in savanele din Namibia, Africa de Sud si Botswana si a fost denumita in acest fel in urma aspectului fructelor sale. Acestea sunt acoperite cu carlige care se prind de blana animalelor. Acest lucru favorizeaza transportarea semintelor in alte regiuni indepartate.
Radacinile plantei de gheara diavolului sunt folosite de secole de catre cetatenii Khoisan din sudul Africii pentru tratarea durerilor, artritei, indigestiei si a afectiunilor pielii.
Cu toate ca exista si alte specii de plante denumite tot gheara diavolului (printre care Proboscidea altheaefolia si Proboscidea parviflora, care se gasesc in Statele Unite), H. procumbens este singurul tip despre care se crede ca are proprietati medicinale.
Gheara diavolului este cunoscuta si sub denumirea de ”paianjenul de lemn”. Indigenii africani au denumit aceasta planta drept kamangu, in timp ce vorbitorii limbii Afrikaans i-au pus numele de ”teufelskralle”.
Gheara diavolului este o planta cu flori din familia susanului. Radacina sa contine mai multi compusi vegetali activi si este utilizata ca supliment din plante. In special, gheara diavolului contine glicozide iridoide, un tip de compusi despre care s-a demonstrat ca au efecte antiinflamatorii.
Unele, dar nu toate studiile sugereaza ca glicozidele iridoide pot avea si efecte antioxidante. Acest lucru inseamna ca planta poate avea capacitatea de a elimina efectele nocive pe care le au asupra celulelor moleculele instabile denumite radicali liberi.
Din aceste motive, specialistii au studiat potentialele efecte ale suplimentelor cu gheara diavolului drept remediu pentru afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita si guta. In plus, planta a fost propusa ca tratament pentru reducerea durerilor si pentru lupta cu kilogramele.
Gheara diavolului este folosita in medicina alternativa pentru ca poate ajuta in mod eficient la tratarea durerilor de spate sau a osteoartritei. Aceasta planta este uneori administrata impreuna cu un AINS (medicament antiinflamator nesteroidian), cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul, celecoxibul, diclofenacul, indometacina, meloxicamul si altele.
Remediul pare sa aiba si alte utilizari care nu au fost dovedite prin cercetare, printre care artrita reumatoida, durerile musculare, guta, anumite afectiuni ale pielii, migrene, dureri de cap, colesterol ridicat si probleme stomacale.
Osteoartrita este cea mai frecventa forma de artrita, afectand, potrivit statisticilor, peste 2,4 de milioane de adulti din SUA. Boala apare atunci cand structurile care acopera si protejeaza capetele articulatiilor oaselor – numite cartilaje – se uzeaza. Din cauza acestui lucru, oasele ajung sa se frece unul de altul, provocand umflaturi, rigiditate si dureri.
Cu toate ca este nevoie de mai multe studii de inalta calitate, cercetarile actuale sugereaza ca gheara diavolului poate reduce durerea cauzata de osteoartrita.
De exemplu, un studiu clinic care a implicat 122 de persoane cu osteoartrita la genunchi si sold a sugerat ca 2,610 mg de gheara diavolului pot fi la fel de eficiente in ameliorarea durerii produse de osteoartrita precum diacereina, un medicament frecvent utilizat pentru tratarea acestei afectiuni.
In mod similar, un studiu realizat in 2 luni la care au participat 42 de indivizi cu osteoartrita cronica a descoperit ca administrarea zilnica de suplimente cu gheara diavolului in combinatie cu turmericul si bromelaina, despre care se crede, de asemenea, ca au efecte antiinflamatorii, au redus durerile cu o medie de 46%.
Guta este o alta forma frecventa de artrita. Aceasta afectiune este caracterizata prin umflaturi dureroase si roseata la nivelul articulatiilor, de obicei la nivelul degetelor de la picioare, gleznelor si genunchilor. Este cauzata de acumularea de acid uric in sange, care se formeaza atunci cand purinele – compusi gasiti in anumite alimente – se descompun.
Specialistii folosesc de obicei anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pentru a reduce durerile si umflaturile cauzate de guta. Gheara diavolului a fost propusa ca tratament alternativ pentru cei cu guta datorita efectelor sale antiinflamatorii si a capacitatii de a ameliora durerea.
De asemenea, unii cercetatori sustin ca poate reduce nivelul acidului uric din sange, insa dovezile stiintifice in acest sens sunt putine. In cadrul unui studiu pe soareci, specialistii au folosit doze mari de gheara diavolului, iar acestea au scazut nivelul acidului uric.
Expertii au descoperit in urma unor cercetari efectuate in eprubeta si pe animale faptul ca aceasta planta poate combate inflamatiile. Cu toate acestea, nu exista studii clinice care sa sprijine afirmatiile privind utilizarea plantei in special in tratarea gutei.
Durerile lombare (partea de jos a spatelui) reprezinta o povara pentru multi. De fapt, s-a estimat ca 80% dintre adulti se confrunta cu ele la un moment dat sau altul.
Pe langa efectele sale antiinflamatorii, gheara diavolului poate avea si efect calmant, in special in cazul durerilor lombare. Cercetatorii sustin ca acest efect se datoreaza harpagozidelor, care sunt compusi vegetali activi ai ghearei diavolului.
In urma unui studiu, specialistii au descoperit faptul ca extractul de harpagozide a parut a fi la fel de eficient ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) numit Vioxx. Dupa 6 saptamani, participantii au declarat ca au avut dureri de spate mai mici cu 23% dupa administrarea harpagozidelor si cu 26% dupa AINS.
De asemenea, doua studii clinice au descoperit ca 50–100 de grame de harpagozide pe zi au fost mai eficiente in reducerea durerilor lombare in comparatie cu neadministrarea niciunui tip de tratament. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.
Inflamatiile apar ca raspuns natural al organismului in urma unei accidentari si infectii. Cand va taiati la deget, va loviti la genunchi sau sunteti doborati de gripa, corpul raspunde activand sistemul imunitar.
Unele inflamatii sunt absolut necesare pentru a va apara corpul de daune. In schimb, inflamatia cronica poate afecta starea de sanatate. De fapt, potrivit cercetarilor aflate in curs de desfasurare, inflamatia cronica este asociata cu boli de inima, diabet si tulburari ale creierului. Desigur, exista si conditii direct caracterizate de inflamatie, cum ar fi boala inflamatorie intestinala (BII), artrita si guta.
Gheara diavolului a fost propusa drept potential remediu pentru afectiunile inflamatorii, deoarece contine compusi ai plantelor numite glicozide iridoide, in special harpagozide. In cadrul unui studiu efectuat pe soareci, expertii au descoperit ca harpagozidele au suprimat in mod semnificativ actiunea citokinelor, acestea fiind molecule ale organismului cunoscute ca provoaca inflamatie.
Cu toate ca nu au fost facute prea multe studii pe oameni, dovezile sugereaza ca gheara diavolului poate fi un tratament alternativ pentru afectiunile inflamatorii.
Pe langa faptul ca are capacitatea de reduce durerile si inflamatia, aceasta planta poate suprima pofta de mancare prin interactiunea cu hormonul foamei, denumit grelina.
Grelina este secretata de stomac. Una dintre functiile sale principale este sa-i transmita creierului ca este timpul sa mancam prin cresterea apetitului.
Intr-un studiu realizat pe soareci, animalele care au primit praf din radacina de gheara diavolului au mancat mai putin in urmatoarele patru ore de la administrare decat cele care au primit tratament placebo.
Cu toate ca aceste rezultate sunt fascinante, aceste efecte de reducere a apetitului nu au fost inca studiate la oameni. Prin urmare, in acest moment nu sunt disponibile dovezi substantiale care sa sustina utilizarea ghearei diavolului in procesul de slabire.
Puteti gasi suplimente cu gheara diavolului sub forma de extracte concentrate si capsule sau macinate si transformate intr-o pulbere fina. Planta este, de asemenea, folosita ca ingredient in diferite ceaiuri din plante.
Cand alegeti un supliment, verificati concentratia de harpagozide, compusii activi ai ghearei diavolului.
In caz de osteoartrita si dureri de spate, specialistii au folosit doze zilnice de 600–2,610 mg de gheara diavolului. In functie de concentratia extractului, acest lucru inseamna 50–100 mg de harpagozide pe zi.
In unele suplimente alimentare utilizate ca remedii pentru boli osteo-articulare, gheara diavolului este asociata cu turmeric, bromelanina si alte extracte vegetale despre care se crede ca au efecte antiinflamatorii.
Pentru alte conditii, nu sunt disponibile suficiente studii pentru a determina care sunt dozele eficiente. In plus, gheara diavolului a fost folosita doar pentru un an in cadrul studiilor. Cu toate acestea, poate fi administrata in siguranta in doze de pana la 2.610 mg pe zi.
Retineti ca anumite afectiuni, cum ar fi bolile de inima, diabetul, pietrele la rinichi si ulcerul stomacal pot creste riscul de efecte adverse atunci cand luati gheara diavolului.
Gheara diavolului pare sa fie sigura atunci cand este luata in doze mai mici de 2.610 mg zilnic, cu toate ca efectele pe termen lung nu au fost cercetate.
Reactiile adverse raportate sunt usoare, cea mai frecventa fiind diareea. Reactiile adverse mai rare sunt reactiile alergice, cefaleea si tusea.
Cu toate acestea, cei care au anumite afectiuni au un risc mai mare sa dezvolte reactii mai grave, cum ar fi:
De asemenea, medicamentele obisnuite pot interactiona negativ cu produsele din aceasta planta. Printre aceste medicamente se numara antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), anticoagulantele si cele care reduc acidul stomacal:
Aceasta lista nu contine toate medicamentele care pot interactiona cu gheara diavolului. Pentru a fi in siguranta, discutati intotdeauna cu medicul despre utilizarea suplimentelor alimentare.
Referinte: