Durerea de calcai este o problema des intalnita si, in cele mai multe cazuri, este cauzata de o anumita forma de leziune mecanica. Aflati care pot fi cauzele durerii de calcai si ce tratamente sunt disponibile in astfel de cazuri.
Oamenii se plang foarte des de dureri de calcaie. Durerea apare de obicei sub calcai sau chiar in spatele lui, unde tendonul lui Ahile se leaga la osul calcaiului. Uneori, durerea poate aparea in lateralul calcaiului.
Durerea care apare sub calcaie este cunoscuta sub numele de fasceita plantara. Aceasta este cea mai frecventa cauza a durerilor de calcaie. In schimb, durerea din spatele calcaiului este un semn al tendinitei lui Ahile. Durerea poate afecta si partea interioara sau exterioara a calcaiului si a piciorului.
In cele mai multe cazuri, durerea nu este cauzata de o vatamare. La inceput, este de obicei usoara, dar se poate agrava si uneori poate fi invalidanta. De obicei, dispare fara tratament, insa uneori poate persista si poate deveni cronica.
Cauzele sunt artrita, infectiile, o problema autoimuna, traumatismele sau o problema neurologica. De obicei, durerea de calcai nu apare in urma unei singure accidentari, cum ar fi o rasucire sau cadere, ci in urma stresului repetat si a lovirii calcaiului.
De ce te doare calcaiul?
Fascia plantara este un ligament puternic asemanator unui arc, care face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si varful piciorului. Fasceita plantara este provocata de multe ori de structura piciorului. Cand fascia plantara este intinsa prea mult, fibrele tesuturilor moi se inflameaza. Inflamatia apare de obicei in zona osului calcaiului, insa uneori afecteaza si mijlocul talpii. Durerea se resimte sub picior, mai ales dupa perioade lungi de repaus. Daca tendonul lui Ahile se intareste, pot sa apara crampele musculare la nivelul gambelor.
Inflamatia poate aparea in partea din spate a calcaiului, in bursa (sac plin cu lichid, de dimensiuni reduse, care protejeaza zonele in care tendoanele, pielea ori musculatura interactioneaza cu oasele). Poate aparea in urma unei aterizari incomode sau tari pe calcaie sau din cauza presiunii incaltamintei. Durerea poate fi resimtita adanc in interiorul calcaiului sau in partea din spate a acestuia. Uneori, tendonul lui Ahile se poate umfla. Durerea se agraveaza de obicei pe timpul serii.
Acestea sunt frecvente la adolescenti. Osul calcaiului nu este inca pe deplin dezvoltat la acestia si se suprasolicita. Astfel, se acumuleaza prea mult os in zona calcaielor. Aceasta problema este de multe ori cauzata de platfus. De asemenea, poate aparea si din cauza purtarii tocurilor inalte inainte ca osul sa se dezvolte complet.
Aceasta afectiune este provocata de presiunea pusa pe nervul din spatele piciorului, adica a nervului tibial. Acesta este un tip de neuropatie de compresie care poate aparea fie la glezna, fie la nivelul labei piciorului.
Aceasta problema este produsa de stresul repetitiv, exercitiile fizice intense, practicarea anumitor sporturi sau de munca asidua. In special alergatorii sunt predispusi la fractura de stres la nivelul oaselor metatarsiene ale piciorului. Poate fi, de asemenea, cauzata de osteoporoza.
Aceasta este cea mai frecventa cauza a durerii de calcai la copiii si adolescentii care practica sporturi de performanta. Este cauzata de suprasolicitare si microtraumatisme repetitive produse la nivelul platoului de crestere al osului calcaiului. Cei mai afectati sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 15 ani.
Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de tendinopatie degenerativa, tendinita, tendinoza si tendinopatie. Este o afectiune cronica produsa de degenerarea progresiva a tendonului lui Ahile. Uneori, functionarea tendonului lui Ahile este afectata de anumite rupturi microscopice multiple ale tendonului, care nu se pot vindeca si repara corect. Aceste rupturi microscopice apar daca tendonul lui Ahile este suprasolicitat. In cele din urma, tendonul se ingroasa, se slabeste si provoaca dureri.
Alte cauze ale durerii de calcai sunt:
Durerea aparuta in lateralul piciorului afecteaza partea exterioara a calcaiului sau a labei piciorului, iar durerea din zona mediana a talpei piciorului afecteaza marginea interioara a acesteia.
Aceste dureri pot fi provocate de:
Cele mai multe cauze ale durerii de picior sunt mecanice, produse de anumite tulburari, accidentari sau probleme de structura osoasa.
Durerea de calcai apare de obicei treptat si se inrautateste cu timpul. In multe cazuri, pacientul nu are nicio accidentare in zona afectata. In schimb, durerea de calcai poate fi declansata de purtarea unor pantof cu talpa plata. Incaltamintea plata poate intinde fascia plantara pana cand zona devine umflata sau inflamata.
Cu toate acestea, alte persoane se pot confrunta cu dureri grave in cazul in care s-a produs o ruptura. Poate fi posibil ca persoana sa fi observat un sunet specific (pocnet, trosnet) in momentul accidentarii, iar, in acest caz, durerea de calcai apare imediat.
Durerea de calcai este de obicei resimtita sub picior, in talpa, spre partea din fata a calcaiului. Simptomele pot fi mai grave dupa ce va dati jos din pat dimineata, si dupa o perioada de odihna in timpul zilei, insa se amelioreaza dupa ce incepeti sa mergeti sau sa faceti putina activitate. Se pot agrava din nou spre sfarsitul zilei.
Mergeti la doctor daca:
Este absolut necesar sa va adresati unui medic daca:
Doctorul va examina piciorul si il va intreba pe pacient cat de puternica este durerea de calcai, cat de mult poate merge si sta in picioare, ce tip de incaltaminte foloseste si care este istoricul sau medical.
In plus, va testa capacitatea muschilor, incepand de la genunchi si va verifica orice forme neobisnuite sau modificari ale pielii calcaielor. In acest fel, specialistul poate diferentia problema de o eventuala formatiune, psoriazis si alte afectiuni. De asemenea, va apasa pe calcaiul afectat pentru a detecta problemele la nivelul nervilor, un eventual chist sau o fractura de stres.
Toate acestea verificari pot fi suficiente pentru ca doctorul sa stabileasca diagnosticul. In unele situatii, insa, pot fi necesare analize de sange sau examene imagistice. Fasceita plantara este cea mai frecventa cauza a durerii de calcai, insa pot exista multe alte cauze posibile. Cu ajutorul unui diagnostic precis, medicul poate sa puna la punct si un plan de tratament eficient.
Majoritatea oamenilor isi revin in cateva luni cu ajutorul unui tratament conservator.
Printre variantele de tratament se numara:
Terapia cu unde de soc presupune trimiterea unor unde sonore catre zona afectata pentru a stimula vindecarea. Acest tratament este recomandat doar pentru cazurile de lunga durata care nu au fost remediate prin terapiile conservatoare.
Daca nimic altceva nu functioneaza, medicul poate recomanda operatia. In cadrul acesteia, chirurgul poate detasa fascia plantara de osul calcaiului. Exista riscul ca aceasta miscare sa slabeasca arcul piciorului.
Atela de noapte poate fi montata pe gamba si picior si trebuie purtata in timpul somnului. Acest dispozitiv tine fascia plantara si tendonul lui Ahile intr-o pozitie intinsa peste noapte.
Daca reuseste sa deosebeasca bursita calcaiului de fasceita plantara, medicul poate recomanda utilizarea unui brant de amortizare sau a unui suport pentru calcaie pentru a limita miscarile care provoaca problema. De asemenea, este nevoie de odihna si poate fi necesara o injectie de steroizi.
Inflamatiile din spatele calcaiului pot fi ameliorate cu gheata si materiale de compresie. De asemenea, veti fi nevoiti sa va inlocuiti incaltamintea. In plus, injectiile cu cortizon pot reduce sau combate durerea. Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul va indeparta durerea de calcaie in 6 saptamani. Cu toate acestea, daca durerile sunt puternice si persistente, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Exercitiile de intindere a muschilor gambei pot fi de ajutor. Aici aveti cateva exemple:
Puteti ameliora durerea usoara de calcai cu ajutorul remediilor la domiciliu. Printre acestea se numara:
Unele studii recente au sugerat ca injectiile cu botox pot ajuta la tratarea fasceitei plantare.
Nu toate durerile de calcaie pot fi prevenite. Cu toate acestea, puteti lua anumite masuri usoare pentru a evita ranirea calcaiului si pentru a preveni durerea:
Referinte: