Drojdia de bere este un supliment alimentar care poate sustine sanatatea digestiva, imunitatea, fiind utilizata in tratarea unor afectiuni. Aflati mai multe despre beneficiile si proprietatile drojdiei de bere, cum se foloseste in cure interne si in uz extern.
Dupa cum ii spune si numele, drojdia de bere este o ciuperca minuscula, unicelulara (saccharomyces cerevisiae), fiind un ingredient esential in producerea berii.
In mod surprinzator, vine si cu o serie de beneficii pentru sanatate si este folosita de foarte mult timp drept un remediu natural pentru mai multe conditii, de la insomnie pana la sporirea productiei de lapte pentru mamele care alapteaza.
Studiile recente au descoperit, de asemenea, o serie de beneficii potentiale ale drojdiei de bere, aratand ca aceasta poate preveni diareea, sprijina digestia, fiind un probiotic, si chiar poate imbunatati sanatatea sistemului imunitar.
Pe langa toate aceste avantaje, intr-o lingura de drojdie de bere se aduna o multime de vitamine, minerale, proteine si fibre. In acest fel, va puteti suplimenta alimentatia cu nutrientii de care aveti nevoie.
Drojdia de bere contine bacterii probiotice (microflora) care ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a tractului digestiv. Drojdia de bere este un supliment nutritional si poate imbunatati nivelul de energie si poate consolida sistemul imunitar. Este o sursa bogata de:
Este, de asemenea, o importanta sursa de vitamine B:
Drojdia de bere este plina de nutrienti si contine o multime de fibre, seleniu si vitamine B in fiecare portie.
Doua linguri (30 de grame) de drojdie de bere contin aproximativ:
Multe persoane folosesc drojdia de bere ca remediu natural pentru diaree. De fapt, exista mai multe studii care au demonstrat ca drojdia de bere poate fi eficienta in reducerea riscului de diaree cauzata de antibiotice.
Diareea apare in mod frecvent ca efect secundar al consumului de antibiotice. Acest lucru este cauzat de faptul ca antibioticele perturba compozitia florei intestinale, care este alcatuita din tulpini de bacterii benefice care sustin o buna digestie si ajuta la imbunatatirea absorbtiei de nutrienti.
Drojdia de bere este un tip de probiotic, adica o tulpina de bacterii intestinale sanatoase care poate contracara efectele negative ale antibioticelor.
In cadrul unei analize care a cuprins 27 de studii si peste 5.000 de pacienti, drojdia de bere a avut capacitatea sa reduca diareea cauzata de antibiotice si a ajutat la tratarea diareei cauzate de afectiuni precum sindromul colonului iritabil si boala Crohn.
Drojdia poate fi utila in tratarea sindromului de intestin iritabil (SII), o afectiune digestiva caracterizata prin dureri abdominale, gaze, diaree si constipatie.
Potrivit unei analize din 2017 a studiilor aparute in World Journal of Gastroenterology, persoanele cu SII care au consumat drojdie de bere aveau cu 51% mai multe sanse sa-si diminueze cu 50% simptomele SII in comparatie cu tratamentele placebo.
Unele persoane cred ca drojdia de bere poate trata simpla raceala, gripa si alte infectii ale tractului respirator superior.
Felul in care aceasta ciuperca actioneaza ramane inexplicabil. Cu toate acestea, sustinatorii acestui remediu declara ca drojdia imbunatateste raspunsul imunitar astfel incat organismul ajunge sa se ”trateze”. Exista unele dovezi in acest sens, insa putin convingatoare.
In cadrul unui studiu din 2012 realizat in Utah, femeile care au luat un supliment zilnic cu drojdie de bere numit Wellmune, au avut cu 60 % mai putine infectii ale tractului respirator superior dupa 12 saptamani decat femeile care au primit tratamente placebo.
Exista, de asemenea, unele dovezi ca suplimentele pe baza de drojdie de bere pot reduce gravitatea infectiilor tractului respirator superior la cei care sunt deja bolnavi.
S-a demonstrat ca factorul de toleranta la glucoza (GTC) gasit in drojdia de bere creste raspunsul la insulina. Cel mai probabil, acest lucru se intampla prin legarea la insulina si cresterea absorbtiei acesteia in vasele de sange. Aceasta actiune poate fi deosebit de benefica pentru persoanele cu rezistenta la insulina.
Conform unui studiu realizat in 2013, mai multi adulti cu diabet zaharat de tip 2, care au primit 1.800 de miligrame de drojdie de bere pe zi, au avut o glicemie in post cu 9% mai mica dupa 12 saptamani.
In schimb, cei care au primit placebo au avut un nivel al glicemiei cu 7% mai mare.
Un studiu din 2013 realizat in Iran a demonstrat in continuare ca aceeasi doza de drojdie de bere (1.800 miligrame pe zi) a imbunatatit tensiunea arteriala la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, reducand presiunea sistolica (superioara) cu o medie de 4.1 mmHg si presiunea diastolica (mai mica) cu 5,7 mmHg.
Cu toate ca este bogata in vitamine B, fibre si minerale, aceasta ciuperca nu va topi kilogramele de una singura. Totusi, asta nu inseamna ca nu o puteti include intr-o dieta sanatoasa si echilibrata pentru slabit. Cu toate acestea, consultati un medic inainte de a face modificari in alimentatie.
Potrivit unui studiu din 2015, puteti adauga mai multe fibre in dieta pentru a pierde in greutate. Continand 5 grame de fibre per portie, drojdia de bere este o sursa excelenta de fibre. Adultii pot consuma intre 25 si 30 de grame de fibre pe zi.
Desi contine nutrienti care sustin pierderea in greutate, aceasta ciuperca este totusi o sursa de calorii. Daca incercati sa slabiti, trebuie sa tineti cont de caloriile din supliment si sa faceti ajustari, astfel incat sa nu mancati mai mult decat poate corpul sa arda. Consumarea a 95 de calorii suplimentare pe zi poate determina acumularea a 500 gr la fiecare sase saptamani, ceea ce pe parcursul unui an poate duce la acumularea a aproape 5 kg in plus.
Drojdia de bere beneficii
Cei care au suferit vreodata de migrene sunt familiarizati cu simptomele dure ale afectiunii. Aceste persoane nu-si pot indeplini sarcinile zilnice din cauze unor semne cum ar fi greata, sensibilitate la lumina si vedere distorsionata.
Drojdia de bere poate fi benefica in prevenirea si tratarea migrenelor datorita continutului ridicat de riboflavina.
In cadrul unui studiu, participantii care sufereau de migrene au fost tratati cu capsule cu riboflavina timp de sase luni. Iar rezultatele au fost imbucuratoare. Aceasta vitamina a scazut frecventa cefaleei, iar participantii au luat cu 64% mai putine medicamente.
Dupa cum spuneam, aceasta ciuperca este bogata in unele vitamine care sustin sanatatea ochilor. Aportul de tiamina poate fi asigurat de drojdia de bere. Cei care au putina tiamina in organism pot dezvolta afectiuni ale ochilor, cum ar fi glaucomul, o afectiune cauzata de deteriorarea nervului optic, care poate provoca vedere incetosata sau chiar pierderea vederii.
Drojdia de bere poate furniza, de asemenea, cantitati importante de riboflavina, o alta vitamina care poate lupta impotriva unor probleme de vedere cum ar fi keratoconus, caracterizata de o subtiere progresiva a corneei.
In plus, drojdia de bere contine antioxidanti, care pot proteja impotriva daunelor produse de radicalii liberi nocivi care se acumuleaza si cauzeaza boli cronice. Unele cercetari au descoperit ca antioxidantii pot fi eficienti si in prevenirea bolilor oculare si in promovarea sanatatii vederii.
Drojdia de bere contine o multime de vitamine B importante, cum ar fi riboflavina, tiamina, niacina, vitamina B6 si folatul. Aceste vitamine sunt esentiale pentru multe aspecte ale sanatatii, dar sunt deosebit de importante atunci cand vine vorba de sanatatea creierului.
Deficienta de tiamina, de exemplu, poate contribui la dezvoltarea mai multor probleme, printre care boala Alzheimer, precum si deficientele cognitive.
Folatul este esential pentru dezvoltarea creierului si pentru prevenirea defectelor de tub neural in timpul sarcinii.
Anemia este o afectiune cauzata de lipsa globulelor rosii sanatoase, care poate provoca simptome precum oboseala, slabiciune, unghii fragile si probleme de respiratie.
Exista mai multe tipuri de anemie. Dintre acestea, o parte sunt cauzate de deficientele de vitamine si minerale necesare pentru productia de globule rosii, cum ar fi fierul si vitamina B12.
Riboflavina, de exemplu, poate afecta metabolismul si absorbtia fierului si este esentiala pentru prevenirea anemiei cu deficit de fier.
Drojdia de bere este disponibila sub forma de:
Este, de asemenea, un ingredient al berii si al unor feluri de paine.
Doza medie pentru adulti este de 1 pana la 2 linguri pe zi. Poate fi adaugata in mancare, sub forma de drojdie de bere uscata, sau amestecata in apa, suc sau shake-uri, sub forma de drojdie de bere proaspata.
Drojdia de bere pentru ten poate face minuni. De secole, oamenii folosesc drojdia de bere pentru bunastarea pielii si a parului. Pe langa faptul ca este utilizata in productia de pizza, paine si alte alimente coapte, acest tip de drojdie este excelent ca supliment, pentru sanatatea pielii si a parului. Bunicile noastre mancau aceasta ciuperca pentru a lupta impotriva acneei si pentru a accelera cresterea parului.
Drojdia de bere este o sursa de proteine, aminoacizi esentiali si vitamina B, fundamentale pentru bunastarea organismului, a sistemului nervos si a sistemului imunitar.
In plus, vitaminele B stimuleaza cresterea parului, ceea ce il face mai puternic si mai rezistent. Incercati aceasta drojdie, in special in timpul sarcinii si a schimbarilor de sezon, cand parul este mai predispus la cadere.
In cele din urma, o masca de fata cu drojdie de bere poate curata in mod natural pielea si poate combate acneea.
Drojdia de bere este mai cunoscuta pentru rolul sau in producerea berii, dar stiati ca poate mentine pielea sanatoasa si lipsita de acnee? Drojdia de bere este frecvent utilizata pentru a trata acneea in Europa de Est.
Aceasta ciuperca este bogata intr-o varietate de minerale, insa contine doua minerale specifice care pot mentine pielea sanatoasa, ameliorand eventual acneea. Aceste doua minerale sunt seleniul si cromul. Seleniul ajuta organismul sa produca enzime antioxidante, care pot preveni deteriorarea celulelor protejandu-le si hranindu-le. Acesti antioxidanti sustin, de asemenea, refacerea celulelor, lucru care poate imbunatati atat sanatatea, cat si aspectul pielii.
Cromul ajuta organismul sa mentina un nivel echilibrat al glicemiei, lucru care poate reduce efectele acneei in cascada asupra organismului. Acneea este de obicei cauzata de un dezechilibru hormonal, care declanseaza o supraproductie de sebum sau ulei de catre glandele sebacee. Aceasta cantitate excesiva de ulei poate ramane blocata intr-un por, iar atunci cand este combinata cu celule moarte ale pielii, se aduna bacterii, si astfel apare acneea (sau cosurile).
Ca supliment sistemic. Cel mai simplu mod de a administra acest remediu este oral, ca supliment alimentar. Este recomandat sa adaugati pana la doua linguri pe zi in mancare sau sa o amestecati bine intr-un pahar cu apa sau suc, pentru ca are un gust natural amar.
Drojdia de bere poate fi consumata fara probleme pe termen scurt. La unii oameni, drojdia de bere poate provoca dureri de cap, tulburari stomacale si gaze.
Persoanele care au o infectie fungica activa (Candida sau alt tip de micoza) ar trebui sa evite drojdia de bere.
Aceasta drojdie poate interactiona cu anumite medicamente. Printre acestea se numara inhibitorii monoaminoxidazei (IMAO), utilizati pentru tratarea depresiei. Printre aceste substante se numara: isocarboxazida, fenelzina, selegilina, tranilcipromina.
Referinte: