Dieta ketogenica este o dieta scazuta in carbohidrati, care ofera numeroase beneficii pentru organism.
CUPRINS:
Dieta ketogenica a fost lansata in anul 1921 de catre doctorul Russell Wilder pentru a trata pacientii de epilepsie. Insa, de-a lungul anilor, dieta propusa de Dr.Russell Wilder a fost cercetata de numerosi nutritionisti si iata ca astazi, dieta are la baza un regim alimentar strict care poate reduce diverse inflamatii ale corpului, dar poate preveni totodata si instalarea diabetului.
Dieta ketogenica are la baza un consum moderat de proteine si grasimi bune.
Daca in programul alimentar sunt incluse zilnic alimente bogate in carbohidrati, corpul nostru produce glucoza in insulina. Deoarece glucoza este utilizata ca energie prima, grasimile din corp sunt stocate in fiecare celula. Astfel, adoptarea unui regim alimentar sanatos bazat pe dieta ketogenica, aportul carbohidratilor din organism vor folosi glucoza acumulata si o vor transforma in energie. Acest intreg proces poarta denumerea de cetoza – care reprezinta un proces natural pe care corpul iti initiaza si ne ajuta sa supravietuim atunci cand avem un aport alimentar foarte scazut. Asadar, in urma acestui proces, organismul fiecaruia dintre noi produce corpi cetomici.
Prin urmare, dieta ketogenica propune un regim alimentar strict care are la baza reducerea carbohidratilor si nu a caloriilor necesare.
Dieta ketogenica este alcatuita din 2 etape prin care trebuie sa treceti pentru a avea rezultatele mult dorite (vezi care sunt Avantajele dietei ketogenice).
In prima etapa este importanta acomodarea cu intregul regim. Motivarea permanenta si vizualizarea succesului reprezinta elemente cheie care va vor ajuta sa treceti de aceasta prima etapa, care dureaza intre 2 – 3 saptamani, conform medicilor nustritionisti.
Pe tot parcursul acestor saptamani respectati mesele principale ale zilei si mancati la ore fixe. Ca punct de pornire, puteti sa consultati exemplul de meniu ketogenic realizat pentru o saptamana, iar in functie de acesta puteti sa alcatuiti simplu si rapid un alt meniu pentru toata Etapa 1, consultand lista alimentelor si bauturilor permise in dieta ketogenica.
Dupa ce ati trecut de prima etapa, succesul este de partea voastra si cu singurata nu va fost usor, dar rezultatele sunt cele care va fac fericiti si multumiti. In continuarea dietei, etapa 2 consta in mentinerea greutatii ideale prin respectarea in continuare a programului alimentar si a obiceiurilor sanatoase deja formate. Va este permis o data pe saptamana sa consumati si alte tipuri de alimente, de exemplu 2-3 biscuiti la cafeaua de dimineata sau chiar si o felie de pizza intr-una dintre zilele din weekend. Nu uitati ca este important in continuare sa mancati la ore fixe, sa faceti exercitii fizice regulate (cam de 4 ori pe saptamana), plimbari cat mai dese si sa mentineti un echilibru constant in alimentatie.
Grasimi sanatoase poate suna ca un paradox, dar acestea sunt extrem de sanatoase si benefice organismului, contin un nivel de antioxidanti, dar si o cantitate de grasimi monosaturate, cat si polinesaturate. De exemplu:
Toate aceste grasimi sanatoase prezentate sunt benefice pentru dieta si sanatatea organismului.
In dieta ketogenica trebuie sa va pregatiti fiecare masa din urmatoarele alimente ce sunt impartite pe mai multe categorii, astfel:
Orice produs alimentar ce are in compozitie un continut ridicat de carbohidrati trebuie sa nu mai exista in farfuria voastra. Astfel, iata o lista cu alimente, dar si cu bauturi care trebuie reduse in prima faza si apoi treptat sa fie eliminate pentru a respecta ca la carte dieta ketogenica:
Iata un exemplu de meniu ketogenic pe care-l puteti incepe oricand si este bazat pe un plan dietetic conform alimentelor permise si prezentate in lista anterioare denumita – Produse alimentare si bauturi recomandate in dieta Ketogenica. Mult succes si sa aveti pofta!
Mic dejun: bacon, oua fierte si rosii.
Pranz: salata cu fasii dintr-o friptura de piept de pui la gratar, cu branza feta si ulei de masline extravirgin.
Cina: somon cu o portie de sparanghel fiert in unt.
Mic dejun: omleta cu putin busuioc presarat, rosii, branza de capra.
Pranz: supa de broccolli.
Cina: branza cheddar cu o salata de rosii, castraveti si ardei gras.
Mic dejun: o cana cu lapte de vaca si o mana de nuci.
Pranz: salata de creveti cu ulei de masline si avocado.
Cina: cotlet de porc la gratar cu putin parmezan, broccolli fiert si o salata verde cu seminte de floarea-soarelui si dovleac.
Mic dejun: omleta cu avocado, sos salsa, ardei gras, ceapa si condimente sanatoase.
Pranz: o portie de guacamole cu oua fierte de prepelita.
Cina: pui cu pesto, crema de branza simpla si legume.
Mic dejun: branza de vaci, 2 rosii.
Pranz: vita prajita in ulei de nuca de cocos si legume trase la tigaie.
Cina: burger cu sunca, oua, branza si fara sosuri.
Mic dejun: omleta cu sunca, branza brie si legume proaspete.
Pranz: o salata cu ton.
Cina: peste cu spanac si ou toate gatite in ulei de nuca de cocos.
Mic dejun: oua ochiuri prajite cu slanina si ciuperci.
Pranz: burger cu salsa, branza si guacamole.
Cina: friptura de vita cu o salata.
Pe tot parcursul dietei ketogenice incercati sa imbinati legumele cu diferite tipuri de carne pentru a oferi organismului vitamine si nutrienti benefici pentru sanatatea si buna functionare a corpului.
In cazul in care apare senzatia de foame intre mesele principale ale zilei, iata o lista cu cateva gustari sanatoase care sunt recomandate in dieta ketogenica:
Desi dieta ketogenica asigura o stare de bine a organismului si poate preveni aparitia anumitor boli, pot exista si efecte secundare sau nedorite pana ce organismul se adapteaza la noul regim alimentar. Aceste efecte secundare pot dura in jur de 3 sau 4 zile de la inceperea dietei, iar pe parcurs pot aparea urmatoarele simptome:
Pentru a combate aceste simptome, este recomandat sa nu renuntati din prima la alimentele ce contin carbohidrati, ci sa incepi sa eliminati din cantitate in mod treptat pana la eliminarea completa a acestora.
Deoarece dieta ketogenica produce schimbari asupra intregului organism, specialistii in nutritie recomanda hidratarea in permanenta cu minimum 2 litri de apa pe zi. In plus este recomandat sa luati o cantitate suplimentara de vitamine si multiminerale care vor revitaliza energia corpului. Astfel, o cantitate de 3000 de mg de potasiu si 300 de mg de magneziu pe zi vor reduce din efectele secundare din primele zile ale dietei ketogenice.
Restrictionarea carbohidratilor din dieta poate avea efecte secundare diferite de la persoana la persoana, precum greata, insomnia, oboseala, dereglari menstruale la femei (vezi care sunt Dezavantajele urmarii dietei ketogenice).
In plus, dieta ketogenica nu este potrivita pentru:
Inainte de inceperea dietei ketogenice este important sa discutati cu medicul de familie sau cu medicul endocrinolog, in special daca prezentati orice fel de afectiune medicala.
Referinte: