Depresia la copii si adolescenti poate lua diverse forme – iritabilitate, episoade de plans, furie, refuzul de a merge la scoala sau chiar simptome fizice. Iata care sunt celelalte simptome ale depresiei la copii, cauzele si factorii de risc, si ce solutii si tratamente exista.
1. Si copiii pot suferi de depresie!
2. Simptome depresie la copii si adolescenti
3. De ce apare depresia la copii?
4. Cum este diagnosticata depresia
5. Tratarea depresiei la copii
6. Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul cu depresie
7. Cum poti preveni depresia la copii
Si cei mici pot suferi de depresie, care se manifesta de cele mai multe ori diferit de depresia la adulti. Ocazional, a fi trist sau a fi lipsit de speranta este o parte din viata fiecarui copil. Cu toate acestea, unii copii se simt tristi sau isi pierd interesul pentru lucrurile de care se bucurau inainte sau se simt neputinciosi si lipsiti de speranta. Atunci cand cel mic simte tristete persistenta si lipsa de speranta, poate fi diagnosticat cu depresie. E important sa recunoastem depresia pentru a incepe tratamentul la timp si pentru a preveni agravarea!
Prevalenta depresiei la nivel global e in continua crestere, inclusiv depresia in randul copiilor. In 2017, tema „Zilei Mondiale a Sanatatii” a fost „Depression: Let’s talk” – „Depresia – Sa vorbim!”, tocmai pentru a atrage atentia asupra acestei probleme – pentru constientizare si luarea masurilor necesare pentru preventie, diagnosticare si tratament!
In Romania, 20% dintre copii sufera de probleme psihologice – 3,5% sufera de depresie si 13% de anxietate.
Si mai ingrijorator e faptul ca, conform datelor de la Institutul National de Sanatate Publica, se pare ca 8 din 100 liceeni s-au gandit la suicid in adolescenta si peste 4% au avut deja o astfel de tentativa.
Depresia, una dintre cele mai frecvente boli la romani, este o afectiune care duce la multe probleme si are consecinte sociale adverse, cum ar fi performante scolare slabe si afectarea relatiilor cu cei din jur. Cu cat problema persista mai mult, cu atat sunt mai mari consecintele sociale si, uneori, aceste efecte nu pot fi inversate. Depresia este inca oarecum un subiect tabu la noi in randul copiilor si stigmatizarea persoanelor cu probleme psihice este o problema reala si grava. Cu toate acestea, conform Asociatiei „Telefonul Copilului”, se pare ca tot mai multi copii cer ajutor din cauza depresiei, dar si pentru semnalarea unor cazuri de abuz, probleme la scoala sau in familie, necesitatea terapiei psihologice.
Copiii nu sunt imuni la depresie. Uneori, adultii presupun ca cei mici „nu ar trebui sa fie deprimati”, deoarece nu trebuie sa se ingrijoreze de probleme ca adultii, nu au facturi de platit si nu au responsabilitati. Retineti ca si cei mici experimenteaza stres sau suparare, chiar daca e dat de factori diferiti. Si cei mici au emotii, si chiar emotii puternice, pe care uneori nu le pot gestiona si nici macar nu le pot intelege. E de datoria parintilor sa ajute copilul sa isi inteleaga emotiile si sa le accepte.
Multe cazuri nu sunt niciodata diagnosticate, astfel ca nici tratate. Asta pentru ca cei mici si inclusiv adolescentii nu isi dau seama ca au aceasta problema, ca problema lor poate fi tratata, iar parintii nu recunosc schimbarile. E considerata o perioada de tristete normala sau in cazul adolescentilor e pusa pe seama modificarilor din aceasta tapa.
Depresia nu este o dispozitie trecatoare si nici nu este o afectiune care va disparea fara un tratament adecvat. Depresia nu este adesea diagnosticata si tratata, deoarece simptomele sunt catalogate ca modificari emotionale si psihologice normale care apar in timpul cresterii. Retineti ca, desi depresia este o boala grava, aceasta este, de asemenea, una tratabila.
RETINETI! Daca copilul este trist, iritabil sau nu se bucura de lucrurile din jur, lucru care se intampla zi de zi, poate fi un semn ca sufera de tulburari depresive majore, cunoscute in mod obisnuit ca depresie.
Depresia la copii si tineri este diferita de depresia la adulti si poate fi caracterizata mai mult de iritabilitate si furie decat de tristete. Este posibil ca cei mici si tinerii sa nu poata exprima in cuvinte cum se simt din cauza varstei lor. De asemenea, acestia pot nega faptul ca au o problema sau se pot preface fericiti, deoarece sunt ingrijorati ca cei din jur vor crede ca este ceva in neregula cu ei si nu ii vor intelege – si din teama de stigmatizare sau critica.
Nu catalogati simptomele de depresie ca fiind parte a copilariei sau adolescentei, sau o etapa care va trece. Depresia este o boala grava care trebuie abordata corect.
Semnele si simptomele depresiei pot fi comune cu ale altor probleme din copilarie (cum ar fi anxietatea la copii) si pot necesita ajutor de specialitate pentru a fi evaluate corect. Semnele de avertizare ale depresiei la copii se incadreaza in 4 categorii diferite: semne emotionale, semne cognitive (cele care implica gandirea), simptome fizice si schimbari de comportament. Nu orice copil care este deprimat experimenteaza fiecare categorie de simptome.
Starile de spirit tipice sau emotiile traite de copiii care sufera de depresie includ:
O stare de spirit depresiva poate aduce ganduri negative. Aceste procese de gandire pot agrava problema, deoarece ii fac pe cei mici rezistenti la sfaturile si incurajarile celorlalti.
Semnele includ:
Depresia nu este doar o boala a mintii. Provoaca modificari si din punct de vedere fizic:
Astfel de semne sau probleme de comportament pot fi mai usor de depistat si includ:
Nu se cunoaste intotdeauna cauza depresiei. Poate fi vorba de cauze genetice, de anumite evenimente din familie. Dintre cauzele mai putin stiute ale depresiei amintim si bullying-ul si folosirea excesiva a retelelor de socializare, a tehnologiei si a internetului, care ar putea fi asociate cu depresia. De asemenea, prezenta unei alte afectiuni, cum ar fi probleme de atentie, probleme de invatare tulburari de anxietate, de asemenea, poate duce la un risc mai mare de depresie.
Desi nu se cunoaste exact cauza, poate fi legata de o problema cu nivelurile de activitate din anumite parti ale creierului, precum si de un dezechilibru al substantelor chimice din creier care afecteaza dispozitia. Printre factorii care pot cauza aceste probleme se numara:
Copiii si adolescentii cu depresie au de aproximativ 8-20 de ori mai multe riscuri de suicid decat copiii si tinerii fara depresie. Cel mai adesea nu este vorba doar de depresie, ci depresia in combinatie cu alte afectiuni, inclusiv consumul de alcool si substante sau agresivitatea impulsiva.
Mediul familial joaca un rol semnificativ. Copiii din familii care se confrunta cu un conflict prezinta un risc mai crescut de suicid. In plus, copiii care sunt deconectati, fara legaturi cu familia, prietenii si institutii sunt mai susceptibili.
Pentru a diagnostica depresia, se va face un examen fizic si medicul va adresa intrebari despre starea de sanatate a copilului. Pentru primele semne de depresie trebuie solicitat initial sfatul medicului de familie care va decide ce trebuie facut mai departe. Unele boli pot provoca simptome care seamana cu cele ca depresie – cum ar fi afectiuni ale tiroidei. Deci, copilul poate beneficia de teste care sa ajute la eliminarea problemelor fizice, cum ar fi probleme cu tiroida sau anemie.
Este frecvent ca si copiii cu depresie sa aiba si alte probleme, cum ar fi anxietatea, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) sau o tulburare alimentara.
In momentul diagnosticarii depresiei si a tulburarilor de dispozitie similare, medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale folosesc diferite categorii. Toti au starea de spirit depresiva ca simptom principal, dar se dezvolta in moduri diferite. De exemplu:
De obicei, unul dintre primii pasi in tratarea depresiei este educarea copilului si a familiei. Asta inseamna ca cel mic si familia sa inteleaga exact problema, sa nu se invinovateasca si sa constientizeze necesitatea ajutorului. Consilierea psihologica poate ajuta copilul sa se simta mai bine. Tipul de consiliere va depinde de varsta copilului. Pentru copiii mici, terapia prin joaca poate fi cea mai buna varianta. Copiii mai mari si adolescentii pot beneficia de terapie cognitiv-comportamentala, care ii poate ajuta sa schimbe gandurile negative care ii fac sa se simta rau.
Medicamentele pot fi o optiune daca copilul este foarte deprimat. Combinarea medicamentelor antidepresive cu terapia psihologica functioneaza adesea cel mai bine. Un copil cu depresie severa poate fi necesar sa fie tratat in spital. Gravitatea simptomelor ghideaza adesea tratamentul. De exemplu, daca simptomele sunt usoare, medicul copilului poate sugera mai intai psihoterapia si poate considera medicamentul antidepresiv ca o optiune suplimentara daca nu exista imbunatatiri majore in urmatoarele cateva luni.
Exista cateva lucruri pe care le poti face acasa pentru a-ti ajuta copilul sa inceapa sa se simta mai bine:
Retine ca depresia nu este un semn de slabiciune. Oricine poate dezvolta depresie. De asemenea, nu este vina ta daca copilul tau este deprimat.
Nu poti preveni intotdeauna depresia la copii. Insa, poti lua masuri pentru imbunatatirea proactiva a sanatatii mintale a copilului, indiferent daca are probleme de sanatate mintala sau nu.
Referinte:
(1) Anxiety and depression, Centers for Disease Control and Prevention, link: https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html
(2) Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania, Salvati Copiii Romania
(3) Telefonul Copilului, Rapoarte anuale – Copiii suna, Noi raspundem
(4) Depression in children, link: https://www.webmd.com/depression/guide/depression-children#1
(5) Childhood depression, link: https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/childhood-depression
(6) Depression in children and teens, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ty4640
(7) Worried that your child is depressed?, link: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/handouts-depression/child/en/