Depresia de iarna sau tulburarea afectiva sezoniera este o forma de depresie care se instaleaza in sezonul rece si dispare primavara sau vara. Cititi mai multe informatii despre cauzele, optiunile de tratament si preventia acestei tulburari.
(1) Ce este depresia de iarna?
(2) Cauze si factori de risc
(3) Simptomele depresiei de iarna
(4) Diagnostic
(5) Cum se trateaza depresia de iarna?
(6) Masuri de preventie
Pe masura ce zilele se scurteaza si temperaturile de afara scad, unele persoane se confrunta cu o serie de simptome: scaderea energiei, tristete, iritabilitate, nevoia de a se odihni mai mult. Acestea pot fi semnele unui tip de depresie ce apare in lunile reci – depresia de iarna sau tulburarea afectiva sezoniera.
Persoanele cu tulburarea afectiva sezoniera experimenteaza manifestari similare cu ale depresiei. Acestea debuteaza, in general, la sfarsitul toamnei si evolueaza progresiv pe durata lunilor de iarna, pana la aparitia zilelor insorite de primavara, uneori chiar vara. De obicei, tulburarea urmeaza acelasi pattern de aparitie si remisie in cazul unei persoane.
Conform DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale), tulburarea afectiva sezoniera este un subtip al episodului depresiv major sau al tulburarii bipolare. Are un pattern de aparitie sezonier si se caracterizeaza prin aparitia simptomelor depresive in sezonul rece si remiterea acestora in celelalte anotimpuri, pe o perioada de minimum 2 ani.
In cazuri mai rare, tulburarea afectiva sezoniera poate aparea vara – depresia de vara. Pe langa simptomele depresive comune episodului depresiv major, cele doua tipuri ale tulburarii afective sezoniere se evidentiaza prin manifestari specifice:
Daca in depresia de iarna factorul declansator este considerata reducerea expunerii la lumina naturala, in depresia de vara se presupune ca sensibilitatea la caldura si umiditate ar fi cauza.
Depresia de iarna afecteaza 1-2% din populatia generala. Poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa in intervalul 18-30 de ani. Genul feminin este mai frecvent afectat decat cel masculin, insa barbatii prezinta de obicei simptome mai severe.
Exista mai multe teorii legate de cauzele privind depresia de iarna.
Principala cauza se considera a fi un dezechilibru biochimic ce apare la nivelul creierului, cauzat de o mai scurta expunere la lumina naturala in zilele scurte de iarna.
Reducerea cantitatii de lumina naturala la care suntem expusi poate duce la afectarea modului in care lucreaza hipotalamusul, ceea ce duce la urmatoarele probleme:
Dezechilibrul biochimic poate fi cauzat si de o tulburare de reglare a serotoninei sau de o hiperproductie de melatonina in sezonul rece. In primul caz poate rezulta o scadere a nivelului de serotonina, care, la fel ca si productia prea mare de melatonina, poate afecta negativ dispozitia.
Tabloul simptomatic in depresia de iarna este similar cu al depresiei majore. Simptomele distinctive pentru aceasta tulburare includ oboseala, in ciuda faptului ca persoana are tendinta de a dormi mai mult decat de obicei, pofta de carbohidrati (in special dulciuri si fast-food) si tendinta de a manca mai mult decat de obicei, asociata cu cresterea greutatii corporale.
Simptome generale de depresie:
Simptomele variaza in intensitate de la o persoana la alta. Daca aceste manifestari iti afecteaza performanta la serviciu, relatiile cu ceilalti, viata de familie, este indicat sa apelezi la ajutor specializat.
Diagnosticarea clinica a depresiei de iarna poate fi dificila din cauza simptomelor comune cu alte forme de depresie. De obicei se suspecteaza tulburarea afectiva sezoniera atunci cand exista o recurenta a simptomelor depresive in aceeasi perioada a anului, respectiv toamna-iarna, alaturi de simptomele specifice: oboseala si stare de letargie, somnolenta, cresterea apetitului alimentar cu o pofta ridicata pentru carbohidrati, luarea in greutate.
Evaluarea dispozitiei si simptomelor depresive se face prin interviu clinic si chestionare specifice, iar criteriile din DSM-5 pentru tulburarea depresiva major cu pattern sezonier confirma diagnosticul:
Simptomele depresiei de iarna se amelioreaza de la sine odata cu trecerea sezonului rece, reaparand in anul urmator (de aici si caracterul recurent).
Optiunile de tratament in depresia de iarna includ psihoterapia, tratamentul medicamentos (antidepresive), fototerapia (terapia cu lumina).
Fototerapia consta in expunerea persoanei la o lampa cu lumina artificiala alba, fluorescenta, la o distanta de 30-45 centrimetri, timp de 30 de minute zilnic, dimineata devreme. Persoana trebuie sa stea cu ochii deschisi, dar nu este nevoie sa priveasca spre lumina, ci poate face si alte activitati (citit, de exemplu). Tratamentul se face de obicei pana in perioada cand in mod normal simptomele s-ar remite spontan (primavara sau vara), pentru ca s-a observat ca intreruperea fototerapiei inainte se soldeaza cu recaderi.
Tratamentul cu antidepresive este prescris de un medic psihiatru. Pentru tulburarea afectiva sezoniera de prima intentie sunt antidepresivele din clasa inhibitorilor de recaptare a serotoninei. S-a observat o mai buna eficienta a tratamentului farmacologic in asociere cu psihoterapia sau cu fototerapia.
Exista mai multe tipuri de psihoterapie, insa indiferent de cum acestea abordeaza depresia, toate au ca scop general ca persoana sa inteleaga natura si factorii implicati in depresie si sa invete sa gestioneze simptomele depresive.
Pe langa aceste optiuni de tratament, persoana poate lua masuri de prevenire sau de ameliorare a simptomelor depresive. Acestea vizeaza stilul de viata si reteaua sociala (familie/prieteni) si sunt prezentate pe larg in capitolul urmator.
Multe persoane experimenteaza o scadere a dispozitiei odata cu venirea sezonului racoros, insa doar o minoritate ajung sa dezvolte depresia de iarna.
Ce se poate face pentru a preveni aparitia acestei tulburari, dar si pentru a ameliora simptomele in cazul in care celor care se confrunta cu aceasta tulburare depresiva:
(1) Seasonal Affective Disorder (SAD) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651
(2) Seasonal Affective Disorder (SAD) – https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/seasonal-affective-disorder
(3) Seasonal Affective Disorder (SAD) – https://www.nhs.uk/conditions/seasonal-affective-disorder-sad/
(4) How Moms Can Fight Seasonal Affective Disorder – https://www.sleepfoundation.org/articles/how-moms-can-fight-seasonal-affective-disorder
(5) Seasonal Affective Disorder (SAD) –
(6) More Than Just the Winter Blues? – https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/more-just-winter-blues
(7) Seasonal Affective Disorder: An Overview – https://www.psychiatryadvisor.com/home/topics/mood-disorders/depressive-disorder/seasonal-affective-disorder-an-overview/
(8) Seasonal Affective Disorder – http://medind.nic.in/iaa/t13/i12/iaat13i12p607.pdf