Colica renala este durerea intensa cauzata de obicei de pietrele la rinichi. Iata care sunt simptomele asociate, factorii de risc si ce solutii exista.
1. Ce este colica renala?
2. Care sunt cauzele?
3. Tratament
Colica renala este un episod de durere intensa, ce apare brusc si creste progresiv in intensitate. Este cauzata de obicei de pietrele la rinichi. Durerea apare ca corpul incearca sa elimine piatra sau pietrele. De obicei, severitatea depinde mai mult de gradul obstructiei decat de dimensiunea pietrei. Aceasta obstructie are ca rezultat dilatarea urinara si renala, care este cauza imediata a durerii intense. Colica renala acuta apare de obicei in unghiul costovertebral si se extinde anterior si inferior spre zona inghinala.
Cea mai frecventa cauza pentru colica renala este litiaza urinara (90%). In 5-10% dintre cazuri poate fi data de alte probeme, ca sindromul de jonctiune pieloureterala, cheaguri in tractul urinar din cauza sangerarilor, obstructie cauzata de anumite procese intestinale, probleme ginecologice, retroperitoneale, vasculare sau de alta natura, traumatisme etc.
Simptomele variaza in functie de marimea pietrei si de localizarea acesteia in tractul urinar. Pietrele mai mari pot provoca dureri severe, mai ales daca se blocheaza orice pasaje mici din tractul urinar. Durerea incepe in partea inferioara a spatelui si radiaza lateral in abdomen, zona inghinala si zona organelor genitale. Intensitatea nu este constanta, dar implica anumite momente cu durere foarte intensa, impreuna cu perioade de usoara reducere a durerii. Durata este, de asemenea, variabila ca durata – de la cateva ore la doua sau trei zile, desi pot sa apara episoade de doar cateva minute.
De obicei, durerea este insotita de simptome generale, transpiratie, greata si varsaturi si, frecvent, febra. Poate cauza ocazional nevoia de a urina frecvent in volume mici, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare si senzatie de usturime in timpul urinarii. Urina este de obicei inchisa la culoare, concentrata si uneori se poate observa cu ochiul liber prezenta sangelui.
Colica renala este doar unul dintre simptomele pe care le pot cauza calculii. Alte simptome care apar frecvent alaturi de colica renala includ:
Vezi aici mai multe despre culoarea urinei – ce e normal si ce nu.
Exista mai multe cauze pentru colica renala: poate fi cauzata de factori precum aportul insuficient de lichide sau antecedentele familiale ale afectiunii, printre altele. Cu toate acestea, cea mai frecventa cauza este prezenta pietrelor la rinichi, ce sunt formate din saruri minerale cristalizate, de obicei eliminate prin urina. Aceste pietre se formeaza atunci cand exista o concentratie mare a anumitor substante in urina. Cand sunt prezente pietre, rinichiul obstructionat retine urina si se dilata tractul urinar, ceea ce provoaca durere. In plus, fluxul limitat de urina poate provoca inflamatii si cresterea presiunii. Durerea este rezultatul unei combinatii de spasme ale muschilor ureterali, cresterea peristaltismului proximal, modificari inflamatorii localizate induse de piatra, umflaturi renale, edem si iritatie.
Pietrele la rinichi sau calculii renali sunt depozite chimice anormale, dure, care se formeaza in interiorul rinichilor. Aceasta afectiune se mai numeste litiaza renala, nefrolitiaza sau urolitiaza. Pietrele la rinichi sunt adesea mici cat firele de nisip. Sunt eliminate prin urina fara a provoca disconfort. Cu toate acestea, depozitele pot fi mult mai mari – dimensiunea unui bob de mazare sau chiar mai mari. Unele dintre aceste pietre sunt prea mari pentru a fi eliminate din rinichi. Unele reusesc sa se deplaseze in ureter. Pot ramane blocate si pot cauza dureri intense, blocarea debitului de urina, sangerari etc.
Pietrele la rinichi de obicei sunt formate din calciu si oxalat (o substanta chimica naturala care se gaseste in majoritatea alimentelor), dar sunt uneori compuse si din calciu si fosfat. Factorii care cresc riscul formarii de pietre de oxalat de calciu la rinichi sunt volumul urinar redus, concentratii mari de calciu si oxalat in urina, cantitati mici de citrat in urina (citratul actioneaza pentru a inhiba formarea pietrelor). Bolile care cresc riscul aparitiei calculilor renali cu oxalat de calciu include hiperparatiroidism, niveluri ridicate de acid uric in sange, boli intestinale, probleme renale etc.
Exista si pietre din acid uric ce se formeaza atunci cand urina este adesea prea acida. Acidul uric poate forma pietre singur sau alaturi de calciu. Unele pietre apar cand exista anumite tipuri de infectii ale tractului urinar in care bacteriile produc amoniac ce se acumuleaza in urina. Pietrele acestea sunt formate din magneziu, amoniac si fosfat. Pietrele de cistina sunt formate dintr-o substanta chimica pe care corpul o produce in mod natural, numita cistina. Pietrele de cistina sunt foarte rare si apar la persoanele care au o tulburare genetica ce determina eliminarea cistinei din rinichi in urina.
Pietrele la rinichi pot fi mici cat un fir de nisip sau mai mari – uneori cat un bob de mazare sau chiar mai mult. Acestea pot ramane in rinichi sau pot circula prin uretere si eliminate prin urina. Cand o piatra la rinichi se deplaseaza prin uretere si este eliminata prin urina, se numeste eliminarea unei pietre la rinichi. O piatra la rinichi se poate bloca, de asemenea, in tractul urinar si poate impiedica trecerea urinei. Cand se elimina o piatra la rinichi sau o piatra blocheaza fluxul de urina, pot aparea dureri severe.
→ Citeste aici mai multe despre pietrele la rinichi.
Diagnosticul se face prin analiza istoricului medical, examen fizic, teste de laborator si proceduri imagistice. Trebuie facut un diagnostic corect, pentru a exclude alte cauze, ca apendicita sau anevrismul aortic abdominal. Analizele includ sediment urinar, nivelul creatininei serice, hemoleucograma, nivelul pH-ului seric si urinar, evaluare electroliti, sumar de urina, urinoanaliza microscopica, proceduri imagistice.
De multe ori, pacientii ajung de urgenta la spital in cazul unui episod de colica renala. Cea mai urgenta terapie in faza acuta este reprezentata de analgezice. Medicamentele folosite includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi diclofenac sodic, dexketoprofen trometamol, ibuprofen, ketorolac, metamizol sau paracetamol. Alte medicamente posibile includ opiacee, spasmolitice, antiemetice sau anxiolitice. Daca vorbim de o infectie, se va trata cu antibiotice.
Se pot recomanda medicamente pentru durere, dupa cum este necesar, pana cand piatra este eliminata, sub supraveghere medicala. Daca piatra este depusa in ureter, medicii prescriu adesea tamsulosin. Medicamentul este un alfa blocant care ajuta la relaxarea ureterului si poate permite trecerea mai usoara a pietrei. In unele cazuri, este necesar ca piatra sa fie indepartata sau sparta in fragmente care pot trece mai usor – daca piatra este prea mare pentru a fi eliminata singura, durerea este severa, exista semne de infectie sau sangerari semnificative.
Medicii au mai multe optiuni pentru distrugerea sau fragmentare pietrelor depuse in tractul urinar:
In general, puteti ajuta la prevenirea calculilor renali consumand multe lichide si evitand deshidratarea. Acest lucru va dilua urina si scade riscul ca substantele chimice sa se combine pentru a forma pietre. Pietrele urinare pot sa reapara. Medicul poate prescrie un diuretic tiazidic daca o persoana are tendinta de a dezvolta pietre la nivelul tractului urinar cu oxalat de calciu.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/symptoms/
(2) https://www.healthline.com/health/renal-colic
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431091/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320421
(5) https://www.bmj.com/content/345/bmj.e5499