Coenzima Q10 are un rol esential in organism, mai ales in metabolismul energetic. Iata ce beneficii are, cum se administreaza, in ce doze si care sunt posibilele reactii adverse.
1. Informatii generale
2. Rolul in organism
3. Beneficii
4. Administrare
5. Alimente bogate in Q10
6. Efecte adverse
Coenzima Q10 este un compus care se gaseste in mod natural in organism. Cunoscut pentru efectele sale antioxidante, este esential pentru buna functionare a celulelor.
Coenzima Q10 este cunoscuta si ca Q10, CoQ10, vitamina Q10, ubichinona sau ubidecarenona.
O coenzima ajuta o enzima sa-si indeplineasca sarcinile. O enzima este o proteina care grabeste viteza cu care au loc reactiile chimice in celulele corpului. Celulele corpului folosesc Coenzima Q10 pentru a produce energia necesara pentru ca celulele sa creasca si sa ramana sanatoase. De asemenea, organismul foloseste Coenzima Q10 ca antioxidant.
Aceasta coenzima se gaseste in majoritatea tesuturilor corpului. Cele mai mari cantitati se gasesc in inima, ficat, rinichi si pancreas. Cele mai mici cantitati se gasesc in plamani. Coenzima scade in organism pe masura ce apare imbatranirea.
Pana in prezent, cercetarile coenzimei Q10 au primit un premiu Nobel pentru biochimie in 1978, cand omul de stiinta britanic Peter Mitchell a trasat exact modul in care functioneaza nutrientii in interiorul celulei.
Coenzima Q10 a fost izolata pentru prima data de Dr. Frederick Crane din Wisconsin, S.U.A., in 1957. In acelasi an, profesorul Morton din Anglia a definit ca un compus obtinut din ficat de sobolan cu deficit de vitamina A e acelasi cu aceasta coenzima. Profesorul Morton a introdus numele ubiquinona, adica chinona omniprezenta. In 1958, profesorul Karl Folkers si colegii de la Merck, Inc., au determinat structura chimica precisa: 2,3 dimetoxi-5 metil-6 decaprenil benzoquinona, au sintetizat-o si au fost primii care au produs-o prin fermentatie.
La mijlocul anilor 1960, profesorul Yamamura din Japonia a devenit primul din lume care a utilizat coenzima Q7 (un compus inrudit) in tratamentul bolilor umane: insuficienta cardiaca congestiva.
Despre coenzima Q10 trebuie sa stim ca este o quinona solubila in grasimi, cunoscuta in mod obisnuit ca ubiquinona, CoQ si vitamina Q10. Este disponibila in peste 100 de ingrediente si produse combinate. Este un antioxidant pe care organismul il produce in mod natural si se depoziteaza in componente ale celulelor numite mitocondrii.
Celulele corpului au nevoie de acest ingredient pentru productia de energie. Ca antioxidant, protejeaza celulele din organism prin neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce reduce stresul oxidativ din organism.
Iata cateva dintre beneficiile coenzimei Q10 asupra sanatatii – CoQ10 beneficii:
Coenzima Q10 poate fi benefica pentru pacientii cu anumite boli cardiace, inclusiv ateroscleroza, insuficienta cardiaca si boli coronariene. Coenzima poate reduce stresul oxidativ si poate sustine largirea vaselor de sange – un factor cheie in controlul tensiunii arteriale. CoQ10 ar putea ajuta la tratarea afectiunilor cardiace specifice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva si hipertensiunea arteriala, in special in randul persoanelor in varsta.
Insuficienta cardiaca apare atunci cand unele probleme afecteaza inima, pana in punctul in care nu este in masura sa se contracte, sa se relaxeze sau sa pompeze sange in mod regulat prin corp. Tratamentul cu CoQ10 ar putea ajuta la restabilirea nivelurilor optime de productie de energie, poate reduce daunele oxidative si imbunatateste functia inimii, si toate acestea pot ajuta in tratamentul insuficientei cardiace.
In plus, coenzima Q10 poate fi benefica pentru celulele cardiace, care au cerinte energetice ridicate si sunt extrem de sensibile la deficienta de coenzima Q10.
Mitocondriile sunt principalele surse de energie ale celulelor creierului. Functia mitocondriala tinde sa scada odata cu varsta. Disfunctia mitocondriala totala poate duce la moartea celulelor creierului si boli precum Alzheimer si Parkinson. Din pacate, creierul este foarte sensibil la deteriorarea oxidativa din cauza continutului ridicat de acizi grasi si a cererii mari de oxigen.
Aceasta deteriorare oxidativa creste productia de compusi nocivi care ar putea afecta memoria, cognitia si functiile fizice. CoQ10 poate reduce acesti compusi nocivi, incetinind posibil progresul bolilor Alzheimer si Parkinson.
Coenzima Q10 poate fi utila in tratamentul afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson si Alzheimer. Suplimentul poate fi util pentru astfel de pacienti. De exemplu, cercetarile pe animale au aratat ca coenzima poate inhiba supraproductia de beta-amiloid, un fragment proteic care formeaza placile cerebrale asociate cu boala Alzheimer.
Coenzima Q10 poate incetini neuropatia diabetica si sensibilitatea la insulina la persoanele cu diabet. Intr-un studiu din 2018, 50 de persoane cu neuropatie diabetica au primit fie 100 mg de CoQ10 pe zi, fie un placebo timp de 12 saptamani. Pacientii care au luat CoQ10 au avut reduceri semnificative ale glicemiei, markeri ai stresului oxidativ si rezistenta la insulina in comparatie cu grupul de control.
Stresul oxidativ poate induce deteriorarea celulelor. Aceasta poate duce la boli metabolice precum diabetul. CoQ10 s-a dovedit ca imbunatateste sensibilitatea la insulina si regleaza nivelul de zahar din sange. Suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta, de asemenea, la cresterea concentratiilor de CoQ10 in sange de pana la 3 ori la persoanele cu diabet care prezinta de obicei niveluri scazute ale acestui compus.
CoQ10 poate fi eficienta in prevenirea migrenelor, deoarece mentine sanatatea mitocondriilor. Deoarece CoQ10 traieste in principal in mitocondriile celulelor, s-a dovedit ca imbunatateste functia mitocondriala si contribuie la scaderea inflamatiei care poate aparea in timpul migrenelor. In plus, deficienta de CoQ10 a fost observata la persoanele care sufera de migrene. Astfel, suplimentarea cu CoQ10 pare sa ajute la prevenirea si tratarea migrenelor, deoarece creste functia mitocondriala si reduce inflamatia.
Fertilitatea feminina scade odata cu varsta din cauza scaderii numarului si calitatii ovulelor disponibile. CoQ10 este implicata direct in acest proces. Pe masura ce imbatranesti, productia CoQ10 incetineste, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin eficient in protejarea ovulelor de deteriorarea oxidativa. Suplimentarea cu CoQ10 pare sa ajute si poate chiar inversa aceasta scadere legata de varsta a calitatii si cantitatii ovulelor.
De asemenea, mai multe studii au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu CoQ10 poate imbunatati calitatea, activitatea si nivelul spermatozoizilor prin cresterea functiei antioxidante.
Pielea este cel mai mare organ din corp si este expusa pe scara larga la agenti nocivi care contribuie la imbatranirea pielii. Acesti agenti pot fi interni sau externi. Unii factori nocivi interni includ afectarea celulara si dezechilibrele hormonale. Factorii externi includ agentii de mediu, cum ar fi razele UV. Aplicarea CoQ10 direct pe piele poate reduce daunele provocate de agentii interni si externi prin cresterea productiei de energie in celulele pielii si sustinerea protectiei anti-antioxidante. Poate reduce deteriorarea oxidativa cauzata de razele UV si chiar poate reduce profunzimea ridurilor.
Stresul oxidativ este cunoscut ca produce unele leziuni ale celulelor si afecteaza functia lor. Daca organismul nu poate lupta eficient cu deteriorarea oxidativa, structura celulelor poate fi deteriorata, crescand posibil riscul de cancer. CoQ10 poate proteja celulele de stresul oxidativ si sustine productia de energie celulara, favorizand sanatatea si supravietuirea lor. CoQ10 joaca un rol esential in protectia ADN-ului celular si a supravietuirii celulare, ambele fiind puternic legate de prevenirea cancerului si reaparitia.
Utilizati Coenzima Q10 exact asa cum este indicat pe eticheta sau in conformitate cu indicatiile medicului. Nu folositi mai multe doze decat este recomandat pe eticheta.
Masurati cu atentie coenzima Q10 lichida. Folositi seringa de dozare furnizata sau folositi un dispozitiv de masurare a dozei medicamentoase (nu o lingura de bucatarie). Depozitati la temperatura camerei, departe de lumina, caldura si umiditate. Pastrati flaconul de medicament inchis cand nu il utilizati.
Inainte de a lua acest medicament, discutati cu medicul pentru a vedea daca e potrivit si sigur, mai ales daca:
CoQ10 poate fi gasita in doua forme diferite – ubiquinolul si ubiquinona. Ubiquinolul reprezinta 90% din CoQ10 in sange si este cea mai usor de absorbit forma. Doza standard de CoQ10 variaza de la 90 -200 mg pe zi. Dozele de pana la 500 mg sunt in general bine tolerate, iar mai multe studii au utilizat doze chiar mai mari, fara efecte secundare grave. Deoarece CoQ10 este un compus solubil in grasimi, absorbtia sa este lenta si limitata. Cu toate acestea, daca luati suplimentele de CoQ10 cu alimente, asta poate ajuta corpul sa-l absoarba de pana la 3 ori mai repede decat daca le luati fara mancare.
Suplimentele CoQ10 sunt disponibile pentru administrare fie prin injectie intravenoasa (IV), fie sub forma de capsule sau tablete, dar si lichid. O doza zilnica tipica pentru cineva care are un deficit de CoQ10 este de 90-200 mg, in timp ce nivelul sigur observat este de 1.200 mg pe zi.
Doza tipica depinde de starea de sanatate si motivul pentru care se utilizeaza.
Au fost studiate urmatoarele doze:
Coenzima Q10 este considerata posibil sigura de utilizat in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu utilizati acest produs fara sfaturi medicale daca sunteti gravida. Nu se stie daca ubiquinona ajunge in laptele matern sau daca ar putea afecta sanatatea bebelusului. Nu folositi acest produs fara sfaturi medicale daca alaptati un copil.
In timp ce puteti consuma cu usurinta CoQ10 ca supliment, aceasta poate fi gasita si in unele alimente. Se pare ca CoQ10 este absorbita in mod similar sub forma de capsula sau din alimente. Alimentele bogate in Q10 includ:
Oamenii pot obtine CoQ10 consumand anumite forme de carne si alte alimente, dar cantitatea prezenta in aceste alimente este prea mica pentru a creste semnificativ nivelul CoQ10 in organism.
Nu au fost raportate reactii adverse grave legate de CoQ10. Pot aparea reactii adverse usoare, cum ar fi insomnie sau disconfort gastric. Suplimentele CoQ10 par a fi sigure si bine tolerate.
Unele reactii adverse usoare mai pot include:
CoQ10 poate interactiona cu warfarina anticoagulanta si cu insulina medicamentoasa pentru diabet si poate sa nu fie compatibila cu anumite medicamente pentru cancer. Discutati cu medicul inainte de a lua CoQ10.
Administrarea statinelor poate reduce nivelul de CoQ10 din sangele unei persoane. Studiile au aratat o reducere semnificativa a concentratiilor plasmatice de CoQ10 dupa tratamentul cu statine. In plus, CoQ10 poate reduce eficacitatea medicamentelor de subtiere a sangelui, cum ar fi warfarina, iar acest lucru poate creste riscul formarii cheagurilor de sange. CoQ10 poate interfera, de asemenea, cu insulina si unele medicamente chimioterapice.
Referinte:
(1) Coenzyme Q10, link: https://nccih.nih.gov/health/coq10
(2) Coenzyme Q10: The essential nutrient, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/
(3) Coenzyme Q10, link: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602
(4) What are the benefits of CoQ10?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324113.php
(5) Coenzyme Q-10, link: https://www.emedicinehealth.com/coenzyme_q-10/vitamins-supplements.htm
(6) 9 Benefits of Coenzyme Q10 (CoQ10), link: https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10
1 Comment
bun ziua ma intereseaza urmatorul aspect………..persoana care a avut 2 infarcturi si apliacerea unui stent poate consuma q10……..