Cervicita este o inflamatie a colului uterin (cervix), partea de jos, ingusta si subtire, a uterului, care se deschide in vagin. Aflati care este tratamentul pentru a vindeca cervicita, dar si multe alte informatii in articolul urmator!
Cuprins:
1. Ce este cervicita?
2. Tipuri de cervicita
3. Cauze
4. Cervicita in sarcina
5. Simptome
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Sfaturi pentru prevenirea cervicitei
Ce este cervicita?
De cele mai multe ori cervicita este asimptomatica, cand, mai ales in stadiul incipient, nu exista semne si simptome, trecand practic neobservata. Ea are multe asemanari cu uretrita la barbati deoarece, in majoritatea cazurilor, imbolnavirile se datoreaza infectiilor transmise pe cale sexuala.
Principalele semne si simptome prezente la femei sunt sangerari intre perioadele menstruale si modificari ale secretiei vaginale. De multe ori, cervicitele provin de la bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Cervicita, de asemenea, se poate dezvolta si din cauze neinfectioase. Tratarea cu succes a cervicitei implica tratarea cauzei principale a inflamatiei.
Tipuri de cervicita
- Cervicita acuta – inseamna ca infectia a aparut relativ recent, iar aceasta se dezvolta in mod activ.
- Cervicita cronica – (rana pe col) inseamna ca infectia care a provocat raspandirea bolii a patruns in organism. Acest tip de cervicita se dezvolta lent si distruge in mod treptat toate tesaturile colului uterin.
- Cervicita mucopurulenta – are loc atunci cand in canalul cervical al femeii se formeaza puroi, care de cele mai multe ori are drept cauza gonoreea.
- Exocervicita – inseamna rana a colului uterin insotita de o membrana mucoasa a colului, care duce la dureri in abdomenul inferior la femei.
- Cervicita la barbati – este echivalentul uretritei nespecifice ca urmare a bolilor cu transmitere sexuala.
Cauze
Colul uterin (cervixul) reprezinta partea inferioara a uterului care asigura continuitatea acestuia spre vagin. Partea colului uterin situata in vecinatatea uterului poarta denumirea de endocervix, iar cea care se deschide la nivelul vaginului, exocervix. Colul uterin este tapetat cu doua tipuri diferite de celule: celulele glandulare (epiteliu glandular producator de mucus) pe suprafata endocervixului si celulele scuamoase (epiteliu scuamos) la nivelul exocervixului.
Cervixul actioneaza ca o bariera, mentinand bacteriile si virusii la intrarea uterului . Atunci cand cervixul este infectat, exista un risc crescut ca infectia sa se deplaseze in uter.
Posibile cauze ale cervicitei includ:
- Infectiile cu transmitere sexuala. Cel mai adesea, infectiile bacteriene si virale care cauzeaza cervicita sunt transmise prin contact sexual. Cervicita poate duce la aparitia infectiilor obisnuite cu transmitere sexuala (BTS), inclusiv gonoreea, chlamydia, trichomoniaza si herpesul genital. Nu exista nici o dovada ca papilomavirus uman (HPV) sau o alta infectie frecventa cu transmitere sexuala, provoaca cervicita.
- Suprainfectia bacteriana. O inmultire exagerata a unora dintre bacteriile care sunt prezente in vagin (vaginoza bacteriana), de asemenea, poate duce la cervicita.
Cauze noninfectioase:
- Reactii alergice. O reactie alergica, fie la spermicidele contraceptive sau la latexul prezent in prezervative, poate contribui la aparitia cervicitei.
- Reactii ale organismului la dispozitivele intrauterine sau diafragme contraceptive.
Cervicita in sarcina
Cervicita in timpul sarcinii poate afecta nivelul hormonilor si poate duce la cervicita cronica, deoarece in perioada sarcinii colul uterin este mult mai sensibil. Daca este lasata netratata in timpul sarcinii, cervicita care este cauzata de o boala cu transmitere sexuala poate duce la o nastere prematura a bebelulusui, ba chiar poate cauza un avort spontan. Totodata, poate provoca diferite infectii la nivelul ochilor si plamanilor nou-nascutului.
Toate femeile care sunt gravide trebuie sa fie testate pentru bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV, cat mai curand posibil in timpul perioadei de sarcina. Cel mai indicat ar fi sa va protejati atat pe voi, cat si pe copil impotriva HIV si a altor boli cu transmitere sexuala folosind prezervativele in timpului actului sexual.
Simptome
Cel mai adesea, cervicita nu produce semne si simptome, astfel ca prezenta ei ar putea fi pusa in evidenta cu ocazia efectuarii unui test Papanicolau sau a unei biopsii pentru o alta afectiune. Daca aveti semne si simptome, acestea pot include:
- urinare frecventa si dureroasa
- iritatie la nivelul organelor genitale
- dureri abdominale sau de spate
- durere in timpul actului sexual
- sangerari vaginale dupa actul sexual, intre menstruatii sau dupa menopauza
- secretii vaginale care pot contine si puroi si care, uneori, au un miros neplacut.
In cazul in care sunt prezente urmatoarele simptome se recomanda sa va adresati medicului specialist pentru consultatie.
- sangerare vaginala nonmenstruala
- durere in timpul actului sexual
- secretii vaginale persistente, neobisnuite
De multe ori, cervicita nu produce semne si simptome si poate fi descoperita doar cu ocazia efectuarii unui test Papanicolau de rutina. Acesta poate fi si un bun motiv pentru efectuarea unor examene pelvice regulate si teste Papanicolau.
Cervicita impact
Aparitia cervicitelor la femei sunt influentate de urmatorii factori :
- comportament sexual cu risc crescut, cum ar fi sexul neprotejat sau sexul cu mai multi parteneri
- debutul vietii sexuale la o varsta frageda
- existenta unui istoric de infectii cu transmitere sexuala
- angajarea intr-o relatie intima cu un partener care are un comportament sexual cu risc crescut (sex neprotejat, sex cu mai multi parteneri, infectii cu transmitere sexuala).
Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va combina informatiile din istoricul medical al pacientei cu cele din efectuarea unei examinari fizice, care includ:
- Examenul pelvin. In timpul acestui examen, medicul palpeaza manual organele pelvine detectand zonele umflate si sensibile. Totodata pentru examinarea vizuala a partii superioare a vaginului si a colului uterin medicul poate plasa un specul in vagin, avand rol de a indeparta peretii vaginului si a permite examinarea .
- Test secretii vaginale. Printr-un procedeu similar cu testul Papanicolau, medicul foloseste un tampon de vata pentru a preleva o proba de secretii din colul uterin si vagin. Procedura, in general, dureaza doar cateva minute. Lama cu secretii vaginale (proba) prelevata este apoi trimisa spre analiza la un laborator medical specializat. Analizele de laborator, de asemenea, pot fi efectuate si pe un esantion de urina.
- Colposcopia. Este un procedeu de inspectie care utilizeaza un instrument optic numit colposcop, pentru obtinerea unor imagini marite ale colului uterin.
Tratament
Pentru cervicitele care nu sunt cauzate de o infectie cu transmitere sexuala (BTS) nu este nevoie de tratament. In situatia in care cauza este o infectie cu transmitere sexuala, atat pacienta cat si partenerul ei sunt susceptibili de a avea nevoie de tratament.
Tratament medicamentos
Medicamentele prescrise elimina adesea inflamarea colului uterin.Tratamentul pentru infectia bacteriana se face cu antibiotice. Daca cauzele sunt virale, cum ar fi herpesul genital, tratamentul este un medicament antiviral. Cu toate acestea, medicamentele antivirale nu vindeca herpesul, care este o afectiune cronica si poate fi transmis partenerului in orice moment.
Pentru evitarea retransmiterii infectiei bacteriene, se recomanda, atat pentru pacienta cat si pentru partenerul ei, abtinerea de la relatii sexuale pana la terminarea tratamentului recomandat de catre medic.
Tratament naturist
- Fitoterapie
- Coada soricelului (flori). Se pune o mana de flori la 1 litru de apa. Se fierbe apoi 15 minute si se strecoara. Se fac 2 spalaturi vaginale pe zi.
- Galbenele (flori). Spalaturi vaginale de 2 ori pe zi, cu 10% flori la 1-2 l apa pentru o spalatura.
- Trifoi rosu. Spalaturi vaginale de doua ori pe zi, cu o mana de plante maruntite la 1 litru de apa, care se fierbe timp de 5 minute.
- Iasomia (lamaita). Spalaturi vaginale cu infuzie 10% la un litru de apa, 1-2 litri pentru o spalatura.
Complicatii ale cervicitei
Cervicita, care este cauzata de gonoree sau chlamydia, se poate raspandi la mucoasa uterina (endometrita) sau trompele uterine (salpingita), ducand la boala inflamatorie pelvina (BIP), o infectie a organelor reproductive feminine. Femeile care dezvolta BIP pot avea dureri pelvine, febra si scurgeri vaginale. Chiar daca nu exista semne si simptome, BIP netratata poate provoca infertilitate.
Sfaturi pentru prevenirea cervicitei
Una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul de cervicita este:
- Reducerea riscului de infectii cu transmitere sexuala si aceasta se poate face utilizand corect, la fiecare contact sexual, prezervativul. Prezervativele sunt foarte eficiente impotriva raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea si chlamydia.
- Relatiile monogame, pe termen lung, cu un partener neinfectat pot contribui, de asemenea, la micsorarea sanselor de infectie cu virusi transmisi pe cale sexuala. Orice infectie vaginala trebuie tratata imediat pentru a nu afecta colul uterin.
- Femeile care au o viata sexuala activa, li se recomanda efectuarea periodica, la un an, a testului Papanicolau, chiar in absenta simptomelor de cervicita.
- Se recomanda mare atentie la folosirea produselor de igiena intima a femeii (tampoane, sprayuri, etc.) care ar putea irita vaginul si colul uterin.
Referinte:
- https://factdr.com/health-conditions/cervicitis/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/symptoms-causes/syc-20370814
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321573.php
- https://www.healthline.com/health/cervicitis