Cearcane – afectiune care se manifesta prin inflamarea pielii de sub pleoapele inferioare. Aflati din urmatorul articol care sunt cauzele aparitiei cearcanelor, ce boli pot ascunde acestea, dar si cateva metode de eliminare si prevenire eficiente!
3. Cauzele aparitiei cearcanelor
5. Semne care te trimit la medic
6. Metode pentru eliminarea cearcanelor
7. Sfaturi pentru prevenirea cearcanelor
Cearcanele reprezinta o afectiune prezenta in mod frecvent atat la femei, cat si la barbati. Adesea cearcanele apar in urma oxidarii hemoglobinei sau in momentul in care vasele capilare se rup. Totodata, pielea din jurul ochilor este mult mai sensibila, iar orice presiune prin fortarea ochilor (de exemplu, lucratul din fata unui calculator sau laptop) sau chiar stresul pot duce la spargerea vaselor capilare care sunt mai mici. Astfel incat circulatia normala a sangelui va fi ingreunata.
Chiar daca va odihniti si dormiti suficient noaptea, este posibil ca nu intotdeauna cearcanele sa dispara. In acest caz, inseamna ca in interiorul organismului exista anumite probleme, afectiuni sau dezechilibre ce pot fi legate in mod direct cu ficatul, inima, rinichii sau de sistemul digestiv.
Exista o serie de factori care contribuie la aparitia de cearcane. Cele mai comune cauze includ:
Suprasolicitarea, oboseala cronica sau simplu fapt ca stati cateva ore in plus fata de ora normala de somn pot face ca cearcanele sa se formeze sub ochi. Privarea de somn, mai exact somnul insuficient, insomniile sau alte tulburari legate de somn pot cauza aparitia de tesuturi intunecate si de vinisoare de sange sparte sub pielea din jurul ochilor. Totodata, lipsa somnului poate duce la formarea de pungi sub ochi.
Cearcanele de sub ochi devin mai vizibile odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru se datoreaza faptului ca pielea pierde in mod natural colage si devine mult mai sensibila, subtire si translucida.
Deficienta de fier din organism este asociata cu lipsa oxigenarii tesuturilor. Drept urmare, apare o stare de oboseala permanenta in organism care nu poate fi justificata. Lipsa de fier duce la epuizare chiar si atunci cand faceti unele activitati simple. Prin urmare, ochii vor fi cei care vor trada persoanele anemice care sunt din nefericire posesoare ale cearcanelor.
Cearcanele pot fi mostenite prin gene, iar aceastea isi fac aparitia inca de la o varsta frageda, din copilarie. In anumite cazuri, cearcanele pot sa dispara, alteori pot ramane o viata intreaga.
Fumatul si consumul excesiv de alcool pot contribui la aparitia cearcanelor intunecate de sub ochi.
Alergiile declanseaza o secretie de histamine in organism. Aceaste histamine cauzeaza o diltarea a vaselor sangvine, iar cum pielea de sub ochi este cea mai subtire si sensibila, aceasta poate sa para mai intunecata si mai umflata.
Lipsa somnului sau epuizarea mentala au repercursiuni asupra chipului, iar acestea se pot agrava odata cu trecerea timpului. Drept urmare, incercati sa va odihniti suficient in fiecare noapte, deoarece organismul are nevoie de un moment de liniste si de repaus pentru a-si acumula din nou energia necesare pentru buna functionare. Daca oboseala fizica si/sau mentala nu va lasa sa va odihniti, incercati sa faceti urmati un tratament natural de cateva saptamani. De exemplu, valeriana este un calmant ideala al sistemului nervos, care ajuta in tratarea insomniei si a tuturor tulburarilor de somn.
Orice trauma in zona ochilor se va vedea cu usurinta prin schimbarea culorii pielii de sub ochi. Acest lucru se datoreaza vascularizatiei bogate, dar si a stratului subtire de piele care este cel mai sensibil.
Hiperpigmentarea este o afectiune a pielii care apare odata cu inaintarea in varsta, fie sunt pete hepatice, cicatrici post-acnee sau sunt cauzate de un ton neuniform al pielii. Melanina este pigmentul din piele.
Daca cearcanele sub proeminenta, acestea pot fi cauzate de un exces de melanina. Cauzele care duc la formarea unui exces de melanina in organism pot fi:
Sangele care este vizibil sub piele este cauza cea mai frecventa a cearcanelor sub ochi. Acumularea de sange se poate intampla in multe zone ale corpului. Dar, desi probabil veti vedea doar inflamatii in majoritatea zonelor, zona ochilor este suficient de subtire pentru a va arata ce se intampla dedesubt.
De unde stiti daca cearcanele intunecate sunt cauzate de acumularea de sange? Trageti usor pielea de sub ochi in jos cu un deget. Dispare zona intunecata pe moment? Daca da, cearcanele sunt cauzate de acumularea de sange.
Acumularea de sange este incurajata de:
Cearcanele pot ascunde anumite boli ca:
Afectiunile renale au mai multe simptome. De exemplu, acestea se pot manifesta prin:
Lipsa nutrientilor si vitaminelor din dieta pot duce la aparitia cearcanelor de sub zona ochilor. De asemenea, carenta poate cauza cel mai comun tip de anemie atunci cand celulele nu primesc suficient oxigen.
Cele mai comune simptome ale anemiei sunt:
Bolile endocrine cum ar fi hipertiroidia si gusa pot sa determine apartia de cearcane. Cauzele aparitiei cearcanelor, in acest caz, sunt cauzate de disfunctiile hormonale.
Bolile si disfunctiile endocrine pot fi deseori asimptomatice, insa atunci cand se manifesta, simptomele pot varia in functie de cauza principala. De exemplu:
Hipertiroidism:
Hipotioidism:
Daca pielea de sub ochi este prea umflata si inchisa la culoare, trebuie sa discutati cu medicul specialist, mai ales daca semnele par sa se inrautateasca odata cu trecerea timpului.
Exista o serie de moduri in care puteti sa scapati de cearcanele de sub ochi. Insa, pentru ca fiecare om este diferit, este posibil ca unele dintre remedii sa nu functioneze la toata lumea.
Oboseala si lipsa somnului pot duce la aparitia cearcanelor intunecate de sub ochi. De asemenea, cearcanele pot face ca intregul ten sa para mult mai palid, iar cearcanele sa para mai intunecate. Asadar, asigurati-va ca veti dormi in fiecare noapte intre 7 si 8 ore.
Uneori vasele de sange dilatate pot intuneca zona de sub ochi. O compresa rece poate determina restrangerea vaselor de sange, ceea ce poate duce la diminuarea cearcanelor intunecate.
Reduceti sau eliminati intru totul expunerea la soare.
Masati usor zona de sub ochi cu un amestec format din cantitati egale de ulei de migdale si vitamina E. Repetati acest masaj in fiecare seara inainte de culcare, iar dimineata spalati zona cu apa rece. Repetati procesul in fiecare seara pana cand cearcanele vor disparea.
Ceaiul nu este doar de baut si puteti sa-l folositi pentru a trata cearcanele intunecate de sub ochi. Folositi pliculete de ceai negru sau de ceai verde, deoarece acestea contin o cantitate semnificativa de cafeina. Cafeina din compozitia ceaiurilor are proprietati antioxidante si pot creste fluxul de sange spre piele. In plus, cafeina protejeaza de razele ultraviolete si intarzie procesul de imbatranire.
Mod de utilizare pliculete ceai
Fierbeti doua pliculete de ceai negru sau de ceai verde timp de 3 pana la 5 minute. Lasati apoi plicurile sa se raceasca la frigider timp de 20 de minunte, iar apoi stoarceti lichidul care este in plus. Aplicati pliculetele de ceai sub zona de sub ochi si lasati-le sa actioneze timp de 15 pana la 30 de minunte.
Exista o serie de creme hidratante care v-ar putea ajuta sa reduceti cearcanele de sub ochi. Cautati acele creme care contin ingrediente precum cafeina, vitamina E, aloe vera, acid hialuronic si retinol.
Acest tratament cu micro ace este cunoscut ca fiind o terapie de inducere a colagenului. Creatorii acestei metode sustin ca se pot reduce in mod semnificativ ridurilor, cicatricile si zonele depigmentate, cum ar fi cearcanele.
Procedura cu micro ace implica inteparea pielii cu ace de mici dimensiuni. Dupa ce a fost strapunsa pielea se efectueaza tratamentul cu colagen local. Procedura poate fi efectuata pe parcursul a 7 sendinte, cu cate o luna pauza.
Inainte de a merge la culcare, seara trebuie sa acordati o ingrijire atenta tenului prin demachierea si curatarea ochilor. Iata cateva motive pentru care nu este bine sa dormiti cu machiajul aplicat pe ten, respectiv cu mascara sau orice alt tip de machiaj de ochi:
Asadar, acordati o atentie speciala demachierii folosind o apa micelara adecvata tipului vostru de ten.
Odata cu inaintarea in varsta, colagenul din piele tinde sa se diminueaze si, astfel muschii si tesuturile de sub ochi vor trage pleoapele in jos. Prin urmare, cresteti aportul de vitamine in dieta alimentara, in special de vitamina C pentru a ajuta organismul sa absoarba mult mai rapid acidul hialuronic. Acest acid se gaseste in mod natural in corp, insa cantitatea sa care este stocata poate sa scada odata cu inaintarea in varsta.
Cele mai bune surse de vitamina C:
Alte metode de eliminarea cearcanelor negre sunt folosirea:
Iata cateva modalitati simple prin care puteti sa preveniti aparitia cearcanelor:
Cearcanele la copii pot sa apara din pricina:
Simptomele care insotesc adesea cearcanele intunecate de sub ochi sunt:
Daca cearcanele si simptomele persista, mergi in cel mai scurt timp la medic!
Referinte: