Postul alimentar religios – iata ce importanta are postul, care sunt principiile de urmat si ce recomandari medicale sunt ➤ Ce mancam in post.
1. Informatii generale
2. Postul religios si valoarea spirituala
3. Tipuri de post alimentar
4. Ce mancam in post?
5. Postul cu apa
6. Postul intermitent
7. Beneficiile postului
8. Dezavantaje si posibile riscuri
9. Recomandari nutritionale
Postul este parte comuna a multor religii. Se considera ca fiind un mod de apropiere de divinitate. Postul alimentar religios este important in viata credinciosilor, din punct de vedere spiritual. Pe parcursul anului sunt mai multe posturi, dintre care doua sunt considerate mai importante – Postul Pastelui si Postul Craciunului. Perioada de post este considerata un mod de purificare spirituala, de reculegere, rugaciune si care include abtinerea de la anumite alimente. Scopul este o purificare a trupului si a sufletului.
Poate fi vorba de o retinere totala sau partiala de la anumite alimente, de lunga sau de scurta durata, sau post intermitent.
Postul alimentar poate fi post pe o perioada scurta de timp sau post pe o perioada lunga de timp si implica abtinerea voluntara de la anumite alimente sau uneori chiar de la toate alimentele – postul negru. De-a lungul timpului, postul a fost promovat si practicat la nivel mondial de medici si de numeroase religii, organizatii culturale si nu numai.
Pe langa importanta spirituala, postul poate avea beneficii in ceea ce priveste detoxifierea organismului, reechilibrare si eliminarea anumitor toxine din organism.
La credinciosii ortodocsi, postul inseamna retinerea de la alimente de origine animala (carne, lactate, oua). Se poate consuma peste doar in unele zile cand sunt „dezlegari la peste”. Se recomanda si renuntarea la alcool si uneori renuntarea la ulei pe durata postului. Sunt 4 posturi intr-un an, posturi principale, impreuna cu zilele de miercuri si vineri din fiecare luna si ajunari de o zi (Ajunul Botezului Domnului etc.). Perioadele de post includ Postul Pastelui de 40 zile, Postul Sfintilor Apostoli, Postul Adormirii Maicii Domnului si Postul Craciunului. Dupa insumare, rezulta un total de 180-200 zile de post anual.
La crestinii romano catolici postul inseamna retinerea de la carne si preparate din carne. Se pot consuma lactate, oua si peste. Pe durata anului se recomanda abstinenta de la carne in fiecare vineri.
Atat la ortodocsi, cat si la catolici, postul include si abstinenta de la alcool, relatii sexuale, activitati recreative, limbaj licentios, ganduri rele, fapte rele, pofte, minciuni, barfe etc. Scopul este eliminarea distractiilor pentru scop spiritual. Este considerata ca o jertfa, ca o infranare de la anumite alimente, comportamente, pofte, ca o modalitate de purificare.
Postul alimentar religios variaza in functie de religii. De exemplu, in Islam vorbim de Ramadan care cuprinde 30 zile de post in care se interzic pe durata zilei (de la rasarit la apus):
Se axeaza pe purificarea sufletului si apropierea de Dumnezeu. Dupa apus se considera ca nu mai exista aceste restrictii.
La evrei, se tine post 7 zile pe an, in care timp de 24 de ore (de la rasarit la celalalt rasarit) nu se consuma deloc alimente sau apa. Uneori se tine postul de la rasarit pana la apus.
La budisti postul este practicat si tinut mai ales de calugari.
In cazul hindusilor postul e de o zi pe saptamana minimum, in care nu se consuma niciun aliment ziua (de la rasarit la apus), doar apa fiind permisa. La hindusi sunt mai multe tipuri de post, in functie de divinitate. Fiecare zeitate are atribuita o zi a saptamanii, si se tine post in ziua respectiva, in functie de zeitatea venerata.
Luteranii si reformantii, la fel ca penticostalii nu au date fixe pentru post, ci se alege individual – postul individual.
Postul spiritual difera in functie de credinta, confort si experienta, precum si de obiectivele personale. Poate fi practicat pentru sanatatea generala si starea de bine. Unii considera ca postul spiritual este o metoda de a trece peste numite momente dificiele, pentru intarirea credintei sau reconectarea cu natura. Unele motivatii includ doliul, reinnoirea credintei, cautarea unui scop in viata sau a unei directii, iertare divina, o problema majora decizionala, depasirea unei adictii sau a unei crize, tratament holistic de sanatate. Postul spiritual inseamna post fizic si implica axarea pe credinta. Este cu scop personal, pentru sanatate fizica si spirituala.
Ideea centrala este de a evita anumite alimente si nevoi fizice si de a ne axa pe credinta si spiritualitate. Este consierat un act de disciplina si auto-control. Presupune dezvoltarea abilitatii de a tine in frau anumite dorinte si nevoi. Se axeaza pe rugaciune, meditatie si alte forme de contemplare spirituala.
In cazul crestinilor ortodocsi, postul inseamna renuntarea la carne, lactate si oua, dar si peste. Pestele poate fi consumat doar in anumite zile. In rest, se pot consuma orice alimente de natura vegetala si se pune accentul pe o alimentatie sanatoasa. Postul nu trebuie sa insemne privarea organismului de nutrienti. Poate fi considerat o forma de dieta vegetariana.
Proteinele pe care in mod normal le luam din carne pot fi asimilate si din alte alimente. Se recomanda consumul crescut si variat de:
Putem prepara diferite ciorbe, supe, tocanite, salate, orez, diferite tipuri de paste etc. Un deficit caloric poate duce la scaderea masi musculare. Pentru a reduce pierderea de masa musculara in timpul postului trebuie sa ne asiguram ca avem un consum suficient de proteine zilnic.
Postul inseamna alegeri sanatoase si restrictie calorica si a unor nutrienti. E vorba mai ales de portii mici, dar si eliminarea unor grupe alimentare – carne, lactate, oua. Trebuie evitate variantele de inlocuitori de post, care contin potentiatori de aroma, coloranti, conservanti si mult prea multe euri. Alegeti alimente naturale, sanatoase, echilibrate. Desi soia este o sursa importanta de proteine, nu trebuie facut exces si trebuie mers pe variatie si echilibru nutritional.
Postul cu apa sau post negru este o perioada in care o persoana bea doar apa. Poate fi tinut din motive medicale, spirituale sau religioase. Nu este o perioada fixa de timp indicata, dar recomandarile medicale sugereaza intre 24 ore si pana la cel mult 3 zile. Motivele pentru care persoanele aleg sa tina postul cu apa sunt de natura religioasa, spirituala, pentru slabire, pentru detoxifiere, pentru alte beneficii medicale sua inainte de o procedura medicala.
Astfel de post nu este indicat pentru oricine, putand avea efecte pentru sanatatea anumitor persoane. Nu este indicat pentru cei cu anumite probleme de sanatate, cei subponderali, pentru femei gravide sau care alapteaza, pentru cei cu boli de inima, diabet tip 1, migrene severe necontrolate etc.
Postul cu apa favorizeaza autofagia, sau procesul prin care organismul descompune anumite elemente si recicleaza parti din celule care pot fi nocive. Diete populare ca dieta de detoxifiere cu lamaie sunt modelate dupa postul cu apa. Astfel de diete pot avea repercusiuni grave daca sunt tinute pe termen lung. Ca benefii ar putea reduce tensiunea arteriala, ar putea imbunatati sensibilitatea la insulina si leptina (hormoni ce influenteaza metabolismul organismului), poate reduce riscul pentru unele boli cronice, dar mai sunt necesare studii in acest sens.
Postul intermitent este un tip de dieta ce trebuie urmata pentru o perioada de timp in timpul unei zile. De obiei vorbim de 16-20 ore consecutive. Este un regim alimentar care alterneaza intre perioade de post cu restrictie totala sau partiala calorica, si perioada de consum fara restrictie. Se considera ca favorizeaza modificarea compozitiei corpului prin scaderea masei adipoase si a greutatii, imbunatatind sanatatea generala. Este un regim relativ dificil de urmat cu restrictii si care necesita un plan alimentar echilibrat.
Postul are in principal beneficii religioase si spirituale, dar aduce efect pozitive si pentru organism daca este tinut corect. Poate avea rol de detoxifiere si poate favoriza slabirea. Este vazut ca o forma de dieta vegetariana.
Beneficiile includ:
Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Nutrition Journal (The impact of religious fasting on human health – 2010) sugereaza ca postul poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, ca reglarea tensiunii arteriale, reglarea lipidelor, a sensibilitatii la insulina si reducerea stresului oxidativ. Explicatia ar fi data de reducerea aportului caloric. Pe de alta parte studiul a aratat si o reduce in general a consumului de proteine, riboflavina si calciu. Se observa o crestere a consumului de fibre si carbohidrati pe durata postului. Desi postul sste o modalitate de purificare spirituala, poate oferi si o imbunatatire pentru sanatatea fizica generala.
Consumul de alimente „de post” din comert poate asigura un aport prea mare de grasimi trans care pot avea efecte negative asupra sanatatii. De aceea, se recomanda limitarea consumului de alimente procesate si evitarea alimentelor prajite. Dezavantajul este dat mai ales de consumul de alimente bogate in coloranti, conservanti, adaosuri chimice, arome, variante vegetale nesanatoase etc.
Poate aparea riscul de carente nutritionale, inclusiv minerale si vitamine. In general vorbim de lipsa de calciu si lipsa de fier. De asemenea, poate aparea un aport caloric prea mic ce poate cauza probleme gastrice. Alimentatia insuficienta poate duce la malnutritie si poate cauza stari de oboseala, letargie, iritabilitate, somnolenta, poate afecta energia si desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite.
Poate fi dicifil de urmat uneori din cauza lipsei de inspiratie in ceea ce priveste alegerile alimentare, ceea ce poate duce la reducerea apetitului. Postul nu este indicat pentru oricine si poate cauza efecte adverse pentru persoanele cu diabet sau alte afectiuni medicale.
Postul a fost utilizat ca terapie inca din secolul al V-lea, cand Hipocrate recomanda abstinenta de la alimente sau bauturi pentru pacientii care aveau anumite simptome de boala. Postul alimentar inseamna nu doar renuntarea la anumite alimente, ci si adoptarea unor alegeri sanatoase cand vine vorba de mancarea de post.
Recomandari nutritionale:
Unele persoane NU ar trebuie sa tina post fara recomandarea si avizul medicului. In aceasta categorie intra persoanele cu urmatoarele afectiuni si probleme:
Referinte:
(1) How to fast safely: 10 helpful tips, link: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-fast
(2) Semnificatia postului, link: https://www.crestinortodox.ro/religie/semnificatia-postului-97724.html
(3) Fasting across religions, link: https://www.beliefnet.com/Faiths/2001/02/Fasting-Chart.aspx
(4) Water fasting: benefits and dangers, link: https://www.healthline.com/nutrition/water-fasting
(5) The impact of religious fasting on human health, link: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-57
(6) 8 Health benefits of fasting, backed by science, link: https://www.healthline.com/nutrition/fasting-benefits