Calculi vezicali sunt acele pietre formate din minerale dupa o perioada lunga de timp la nivelul vezicii urinare. Afla care sunt simptomele pietrelor la vezica urinara si ce solutii de tratament exista.
6. Ceaiuri pentru pietre la vezica urinara
Peste 90% din urina este apa. Restul contine minerale, cum ar fi sarea, si produsele reziduale, cum ar fi proteinele. Urina concentrata poate varia de la culoarea chihlimbarului pana la maro, in functie de tipurile de deseuri si de mineralele pe care le contine.
Urina concentrata este adesea rezultatul deshidratarii sau incapacitatii de a va goli complet vezica urinara. Aceasta se poate datora unei probleme extinse de prostata , vezica urinara sau infectii ale tractului urinar. Daca este lasata netratata, pietrele de la vezica urinara pot duce la infectii si alte complicatii.
Cine este predispus la calculi vezicali?
Majoritatea persoanelor care dezvolta pietre la vezica urinara sunt barbati – mai ales barbatii mai in varsta cu probleme de prostata. Barbatii in anii 80 au un risc mult mai mare decat barbatii mai tineri. Cu toate acestea, chiar si barbatii din cei 30 de ani care traiesc in tarile industrializate pot dezvolta pietre. Oamenii din aceste regiuni au mai multe sanse sa aiba diete bogate in grasimi si zahar.
Copiii care locuiesc in tarile in curs de dezvoltare sunt, de asemenea, sensibili la pietrele vezicii urinare. De multe ori nu au acces la apa suficienta pentru a ramane hidratate si dietele lor tind sa fie slabe.
Care sunt cauzele pietrelor vezicii urinare?
Formarea de calculi vezicali poate fi un simptom secundar al unei probleme de tract urinar care stau la baza. Cauzele care pot contribui la formarea pietrelor vezicii urinare includ:
Bacteriile si alte organisme pot provoca infectii ale vezicii urinare sau inflamatii.
Desi barbatii dezvolta mai multe pietre vezicale, femeile se confrunta cu mai multe infectii ale vezicii urinare decat barbatii. Femeile au uretera mai scurta, deci exista o cale mai scurta pentru ca bacteriile sa intre in vezica.
Uretera poate fi vatamata sau afectata de o boala sau anumiti microbi, astfel ca se poate ingusta din cauza infectiei si poate bloca curgerea urinei care iese din corp.
Glanda de prostata va inconjoara uretera, tubul subtire care transporta urina din vezica urinara. Cand glanda prostatei se largeste, atunci poate sa apasa asupra uterei si interfereaza cu urinarea.
Vezica neurogenica este o afectiune care afecteaza nervii care transporta mesajele de la creier la muschii vezicii urinare. Vatamarea sau deteriorarea acestor nervi poate impiedica creierul sa va spuna muschilor vezicii urinare sa se contracteze si sa se extinda pentru a urina. Acest lucru poate determina urina sa ramana in vezica si sa formeze pietre.
Peretele vezicii dumneavoastra poate deveni slab in unele zone si formeaza pungi care se umfla spre exterior. Urina poate colecta si depozita in aceste pungi minerale sau bacterii care duc la formarea de calculi vezicali.
Pietrele mici se pot forma in rinichi si se pot deplasa in uretere, doua tuburi care transporta urina de la rinichi la vezica. Acest lucru poate cauza probleme ale vezicii urinare.
Desi pietrele la rinichi difera in dezvoltarea lor, ele pot deveni calculi vezicali atunci cand ajung in vezica urinara.
Pietrele mici la rinichi pot trece fara a provoca durere prin urina, dar altele pot deveni suficient de mari incat trebuie sa fie indepartate de un medic.
Simptomele tipice de caliculi vezicali sunt:
Diagnosticarea de caliculi vezicali (pietre la rinichi) se va realiza de catre un medic specialist si poate implica:
Medicul dumneavoastra va examina abdomenul inferior pentru a vedea daca vezica urinara este marita (extinsa) sau poate efectua un examen rectal pentru a determina daca este crescuta prostata. Veti discuta, de asemenea, orice semne sau simptome de urinare pe care le aveti.
O proba de urina poate fi colectata si examinata pentru cantitati microscopice de sange, bacterii si minerale cristalizate. De asemenea, o analiza a urinei va ajuta sa determinati daca aveti o infectie a tractului urinar, care poate provoca sau poate fi rezultatul pietrelor vezicii urinare.
CT utilizeaza raze X si computere pentru a scana rapid si pentru a oferi imagini foarte clare despre interiorul corpului. O tomografie computerizata poate detecta chiar si existenta unor pietre foarte mici si este considerat unul dintre cele mai eficiente teste pentru identificarea tuturor tipurilor de pietre vezicale.
O ecografie cu ultrasunete, care bate unda sonora de pe organele si structurile din corp pentru a crea imagini, va poate ajuta medicul sa detecteze local pietrele vezicii urinare.
O radiografie a rinichilor, a ureterelor si a vezicii urinare va ajuta medicul sa determine daca sunt prezente pietre in sistemul dumneavoastra urinar. Din pacate nu toate formele de calculi veziculari sunt vizibili in urma efectuarii unei radiografii.
Pietrele din vezica urinara trebuie in general eliminate. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa beti o cantitate mare de apa in fiecare zi pentru a va ajuta sa eliminati in mod natural pietrele. Pe de alta parte, pietrele vezicii urinare sunt adesea cauzate de incapacitatea de a goli complet vezica urinara si de aceea, in majoritatea cazurilor este necesara indepartarea pietrelor chirurgical.
Intr-o procedura numita cistolitolapaxie, un medic introduce un tub subtire cu o camera de filmat pe capat in uretera (deschiderea care se gaseste la capatul penisului sau deasupra vaginului). Medicul poate vedea pietrele prin tub si le poate rupe.
Astfel, medicul va utiliza un laser, ultrasunete sau un dispozitiv mic pentru a sparge pietrele inainte de a le spala (sau de a le aspira). Aceasta procedura este efectuata sub anestezie.
Daca pietrele sunt prea mari pentru a fi indepartate folosind cistolitolapaxia, interventia chirurgicala este o optiune alternativa de tratament. Chirurgul va intra in vezica printr-o taietura in abdomen si va indeparta pietrele vezicii urinare. Atentie insa, caci orice procedura chirurgicala vine cu unele riscuri, astfel incat chistolitolapaxia va fi intotdeauna prima solutie pentru indepartarea de caliculi vezicali.
Se vor face bai dese si fierbinti in care se vor adauga cateva picaturi de ulei esential de rozmarin.
Se va realiza o masca – cataplasma – cu argila verde care se va pune la abdomenul inferior si se va tine timp de 2 ore. Cataplasma cu argila verde ajuta la ameliorarea durerilor provocate de calculii vezicali.
Iata care sunt ceaiurile pe care medicii specialisti le recomanda persoanelor care se confrunta cu calculi vezicali:
Prevenirea aparitiei de caliculi vezicali:
Referinte: