Apa potabila este apa destinata consumului uman, reprezentand una dintre necesitatile omului pentru a supravietui. Afla cum te asiguri ca bei apa de cea mai buna calitate din materialul urmator.
Apa este o nevoie umana fundamentala. Fiecare persoana de pe Pamant are nevoie de cel putin 20 pana la 50 de litri de apa curata si sigura pe zi pentru a bea, gati si, pur si simplu, pentru a-si mentine igiena corporala.
„Apa potabila” inseamna pur si simplu apa care este sigura de baut, acest lucru devenind din ce in ce mai rar in lume. Utilizarea sporita a acesteia afecteaza resursele de apa dulce din intreaga lume, iar o lista aparent fara sfarsit de contaminanti poate transforma apa potabila intr-un pericol pentru sanatate sau ii pot schimba aspectul, facand-o imposibil de baut.
Cei mai multi dintre noi nu ne gandim la calitatea apei potabile. Pornim un robinet, umplem un pahar si bem. Dar cata apa trebuie sa consumam in fiecare zi? Este apa pe care o bem sigura sau ar fi mai bine sa consumam apa imbuteliata? Ce putem face daca apa de la robinet a devenit brusc contaminata?
Dintre cele peste 2 miliarde de persoane care nu dispun de apa potabila curenta, 844 milioane de persoane nu au nici macar servicii de apa potabila de baza. Dintre acestia, 263 milioane de persoane trebuie sa se deplaseze o ora pentru a colecta apa. Aproximativ 159 milioane de oameni beau apa din surse netratate.
Apa potabila nesigura este o cauza majora a bolilor diareice, cum ar fi holera, care ucid aproximativ 800.000 de copii sub varsta de 5 ani pe an, de obicei in tarile aflate inca in curs de dezvoltare. Se asteapta ca 90 de tari dintre intreaga lume sa nu atinga obiectivul de acoperire universala privind apa potabila pana in 2030.
Este clar ca trebuie sa ramanem hidratati, insa apa de la robinet, de acasa, este sigura?
Cand apa de baut paraseste o statie de epurare si se afla in drum spre casa ta, trebuie sa respecte standardele stricte de siguranta. Asta nu inseamna ca apa care curge la robinet nu contine contaminanti, ci ca nivelurile de contaminanti nu prezinta niciun risc grav pentru sanatate.
Desigur, pot aparea si accidente. Daca apa curenta ajunge sa fie contaminata cu anumiti factori care pot cauza o boala imediata, furnizorul de apa trebuie sa informeze populatia de urgenta. Furnizorii trebuie, de asemenea, sa ofere sugestii alternative privind sursele de apa potabila sigura. In plus, acestia au 24 de ore la dispozitie pentru a informa clientii privind orice incalcare a standardelor care ar putea avea un impact major asupra sanatatii, in urma expunerii pe termen scurt.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa vizitezi un laborator local specializat in contaminarea apei. Aceasta este o modalitate foarte buna de a testa contaminantii specifici. Acest lucru este esential mai ales daca tu sau o persoana apropiata care locuieste cu tine este insarcinata. Poti apela la laboratoarele nationale de testare pentru servicii personalizate de testare a apei. Acestea includ testarea apei din locuinte sau chiar a apei imbuteliate.
Daca iti este mai simplu, ai la dispozitie aceste kit-uri de testare a apei online. Acest test al apei este o modalitate rapida si usoara de a determina daca apa este sigura. Astfel, poti observa daca este ceva neobisnuit cu privire la apa curenta, cum ar fi un miros, o culoare sau un gust anormal.
Acestea sunt benzi mici, de unica folosinta, care isi schimba culoarea in contact cu apa pentru a arata care este concentratia unei substante chimice specifice. In functie de test, utilizatorul introduce banda de hartie sau plastic in proba de apa. Dupa scurt timp, banda trebuie scoasa din apa, iar culoarea ei trebuie comparata cu o diagrama de culoare pentru a afla concentratia substantei chimice. Aceste kituri sunt extrem de simple, insa pot fi mai putin eficiente decat alte metode, mai ales daca utilizatorii nu respecta instructiunile.
In cadrul acestui test, utilizatorul adauga un praf sau cateva picaturi de lichid reactiv in apa aflata intr-un tub de plastic reutilizabil. Utilizatorul pune apoi tubul de proba intr-o cutie de plastic mica. Aceasta cutie contine un disc de plastic cu o gradatie de culoare imprimat pe acesta. Utilizatorul roteste discul color pentru a gasi partea care corespunde cu apa din mostra si apoi citeste concentratia substantei chimice de pe disc.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au impartit contaminantii din apa potabila in organici, anorganici, radiologici si microbiologici si sunt cuprinse masuri privind gustul, mirosul si aspectul.
Contaminantii organici sunt substante chimice pe baza de carbon, inclusiv solventii si pesticidele, care ajung in apa prin scurgeri agricole sau prin deversari industriale. Acestea pot fi responsabile pentru o serie de probleme de sanatate grave, de la cancer pana la intreruperea functiei endocrine.
Printre contaminantii radiologici se numara amoniul, radonul, cesiul, plutoniul si uraniul. In America de Nord, radonul este principala cauza a cancerului pulmonar la nefumatori si cea mai importanta cauza ecologica a mortalitatii cauzate de cancer.
Poluantii anorganici, cum ar fi acizii minerali, sarurile anorganice, metalele, cianurile si sulfatii, exista in mediu. Metalele grele pot provoca probleme neurologice la oameni, in special la cei nenascuti si la copii si, de asemenea, se acumuleaza in unele alimente.
Arsenicul poate provoca maladii grave, cum ar fi:
Fosforul si azotul pot introduce, de asemenea, cianotoxine in apa de baut.
Agentii patogeni din apa, printre care bacteriile, virusurile, protozoarele si parazitii, ajung de obicei in apa prin fecale si pot provoca o serie de afectiuni, printre care:
Milioane de oameni sunt, de asemenea, infectati cu boli tropicale care provin din apa, printre care se numara trahomul, cea mai comuna cauza de orbire care poate fi prevenita.
Clorul este principalul contaminant al apei potabile. Aceasta substanta chimica este folosita ca mijloc de purificare a apei si de distrugere a microorganismelor si a altor agenti patogeni din apa, insa are si cateva efecte daunatoare. Din pacate, tratamentul cu clor nu garanteaza ca apa de baut de la robinet nu contine microorganisme nesanatoase.
Clorul este un element natural cu multe utilizari, de la purificarea apei pana la dezinfectare si albire. In cantitati mici, expunerea la clor gazos sau lichid poate fi otravitoare. Clorul sub forma de gaz are o culoare verde-galbui si un miros puternic. Inhalarea gazului poate provoca dificultati in respiratie. Ionul de clor este abundent in natura si poate fi gasit in cantitati mari in saruri.
Modul in care apa contaminata iti poate influenta sanatatea depinde de tipul de contaminanti. De exemplu:
Cryptosporidium este un agent patogen care poate patrunde uneori in apa curenta. Poate provoca o boala gastrointestinala, denumita criptosporidioza, care ar putea fi fatala.
Nitratii pot contamina apa si reprezinta o amenintare imensa pentru sugari. In intestine, nitratii sunt transformati in nitriti, care impiedica sangele sa transporte oxigen. O enzima prezenta in sistemul copiilor mai mari reface capacitatea sangelui de a transporta oxigen.
Plumbul poate provoca atat probleme de dezvoltare fizica cat si psihica la sugari si copii. Adultii care au consumat apa timp de mai multi ani pot prezenta probleme renale si hipertensiune arteriala.
De-a lungul anilor, cercetatorii au descoperit ca persoanele care sunt expuse la apa clorinata pe perioade lungi de timp prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer la vezica urinara. De asemenea, au fost descoperite legaturi intre consumul de apa potabila clorinata si cancerul colorectal, insa e nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma astfel de legaturi.
Clorul poate fi descris ca un pesticid al carui unic scop este de a provoca daune organismelor vii. Apa potabila contaminata cu clor distruge celulele si tesuturile din corpul nostru. Acest lucru spune totul despre comportamentul carcinogen al clorului.
Consumul de apa contaminata cu clor si inotul in bazine cresc riscul aparitiei unor probleme respiratorii, cum ar fi astmul, in special la copii.
Clorul prezent in apa curenta poate prezenta amenintari serioase pentru sanatatea cardiovasculara.
Apa potabila este cea mai cautata in toata lumea. Dispozitivele de tratare a apei se pot strica uneori sau pot surveni alte probleme neprevazute. Agentia pentru protectia Mediului impune oficialitatilor din sanatate publica sa informeze daca apa nu mai indeplineste standardele de siguranta sau daca nu a fost controlata conform normelor. Chiar daca aspectul, mirosul si gustul apei sunt la fel ca cele ale apei pure, contine substante ce pot produce imbolnavirea. Din contra, substantele chimice adaugate pentru a purifica apa ii pot da un gust sau un miros neplacut, dar sunt lipsite de riscuri daca sunt corect folosite.
In incercarea de a face ca apa potabila sa fie mai sigura, unii oameni isi monteaza filtre de apa acasa. Exista patru tipuri principale:
Filtrul de apa potabila cu carbon activ pot elimina anumiti contaminanti organici care afecteaza gustul si mirosul apei. Unele sisteme sunt, de asemenea, concepute sa elimine solventii si pesticidele sau anumite metale cum ar fi cuprul sau plumbul.
Aceste aparate pot elimina mineralele, cum ar fi calciul si magneziul, care fac ca apa sa fie tare.
Filtrele de apa cu osmoza inversa pe baza carbon pot elimina nitratii si sodiul, precum si pesticidele si produsele petrochimice.
Aceste aparate fierb apa si condenseaza aburul, creand apa distilata.
Referinte: