E-urile sunt aditivi alimentari alcatuiti din substante chimice cu scopul de a modifica culoarea, gustul, textura si termenul de valabilitate al produselor alimentare.
5. Invatati sa cititi eticheta alimentelor
6. E-urile din alimentele copiilor
E-urile din lista ingredientelor alimentare care sunt ambalate inlocuiesc denumirea chimica sau comuna a anumitor aditivi alimentari. Acestea sunt folosite pentru a spori culoarea, aroma, textura sau pentru a impiedica fermentatia.
Aditivii alimentari au fost folositi de secole. Inca din Antichitate, romanii foloseau condimentele, cum ar fi sofranul, pentru a da alimentelor o culoare galbena bogata. Sarea si otetul erau folosite pentru conservarea carnii si legumelor pentru calatorii lungi.
In anii 1960, autoritatile de reglementare au decis sa faca o lista standardizata a acestor aditivi. In Europa, acestea sunt denumite cu litera E si un cod numeric (E reprezinta Europa). In Australia, se foloseste doar codul lor.
Deci, vitamina C este numita E300 in Europa. In Australia poate fi gasita pe etichete cu codul 300, cum ar fi „acidul alimentar 300”, „acidul ascorbic (300)” sau „vitamina C (300)”.
Numele de E-uri prezente in alimente reprezinta un cod pentru fiecare substanta ce este autorizata pentru a fi utilizata ca aditiv alimentar in produsele din Uniunea Europeana.
E-urile se gasesc in mai multe categorii, precum:
Lista E-uri cancerigene
Detalii despre cei mai folositi aditivi in produsele alimentare:
Altfel cunoscut sub numele de MSG, mono-glutamatul de sodiu, E621 este un agent de imbunatatire a aromei, utilizat in mod obisnuit pentru a imbogati produsele alimentare si pentru a le face mai gustoase. Din nefericire, se stie ca provoaca probleme pentru unii oameni – iar anumiti oameni par a fi mai sensibili la efectele sale decat altii. Printre efectele secundare cunoscute, mono-glutamatul de sodiu poate provoca simptome cum ar fi dureri de cap, greturi, ameteli, dureri musculare, palpitatii si chiar cancer.
Aspartamul E951 este un indulcitor artificial care este folosit in mod obisnuit ca ingredient indulcitor. In special, acesta se gaseste adesea in produse destinate dietelor sau diabeticilor, cum ar fi deserturi, alimente cu continut scazut de grasimi, bauturi cu continut scazut de zahar, gustari si dulciuri. Reactiile adverse, cum ar fi durerile de cap, au fost adesea raportate in urma consumul de alimente ce contineau aspartam.
E211, benzoat de sodiu, este folosit ca un conservant si se gaseste in produse cum ar fi margarina, salata, sos de soia, dulciuri si bauturi racoritoare. Studiile au constatat ca benzoatul de sodiu este asociat cu hiperactivitate la copii. In plus, poate provoca reactii la persoanele care sufera de afectiuni alergice sau astm.
Negru PN, E151 este o forma de vopsea neagra sintetica care este utilizata ca si colorant alimentar in unele produse. Cu toate acestea, preocuparile au fost ridicate in alte tari, deoarece au fost legate de reactii alergice la unii oameni. Este deja interzisa in Australia, Austria, America, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia, Belgia si Franta.
Albastru stralucitor, E133 este un alt colorant albastru sintetic, care adauga o culoare albastra unor produse. Unii oameni s-au dovedit a avea reactii alergice dupa consumarea produselor care contin E133, iar acest numar E este deja interzis in Austria, Suedia, Elvetia, Franta, Germania si Norvegia.
Benzoat de calciu, E213 este o forma de conservant care se utilizeaza pentru a prelungi termenul de valabilitate a alimentelor si bauturilor. Este adesea descoperit in produsele cu continut scazut de zahar, dar se asociaza cu efecte secundare la persoanele care sufera de afectiuni alergice.
Exista aditivi alimentari care sunt responsabili pentru declansarea mancarimilor de piele, a urticariei, dermatitei si a altor boli de piele.
Iata care sunt E-urile care produc declanseaza diferite afectiuni ale pielii:
Lista cu E-urile care pot ataca sistemul nervos:
Exista si aditivi alimentari care pot distruge vitamin B12 din organism, iar acesta este E200 – dioxid de sulf.
Din fericire exista si E-uri bune pe care trebuie sa le luati in considerare si de care nu trebuie sa va feriti. Acestia sunt:
In timp ce anumiti aditivi alimentari provoaca reactii adverse in organism, exista si alti aditivi care trebuie luati in calcul si care pot fi consumati in siguranta in cadrul unei diete bazate pe un plan alimentar sanatos.
De aceea, este foarte important sa va familiarizati cu tipurile de aditivi si sa incepeti sa cititi de fiecare data cand mergeti la cumparaturi etichetele alimentelor si ingredientelor inainte de a le achizitiona.
In plus, daca incercati sa eliminati din dieta dumneavoastra acele produse alimentare procesate si care sunt gata ambalate in locul alimentelor si ingredientelor proaspete, atunci organismul va fi mult mai sanatos si veti chiar si o stare generala mai buna.
Daca sunteti dornici sa mentineti o dieta bazata pe un plan alimentar cat mai natural, atunci trebuie sa va familiarizati cu lista E-urilor periculoase pentru le putea recunoaste si evita.
E-urile pot avea efecte majore asupra sanatatii copiilor, ba chiar asupra comportamentului acestora.
Exista multe studii conform carora exista multe legaturi intre colorantii alimentari si hiperactivitate la copii. S-a constatat faptul ca atunci cand copiii consuma anumite alimente ce contin culori artificiale in componenta lor se poate manifesta in scurt timp o crestere a hiperactivitatii sau chiar deficient de concentrare (ADHD).
E-urile care provoaca schimbarea de comportament la copii constau in colorantii alimentari cum ar fi:
Alimentele si bauturile care contin oricare dintre acesti sase coloranti trebuie sa aiba un avertisment pe ambalaj, conform caruia produsul alimentar poate avea un efect negativ asupra activitatii si atentiei la copii.
Referinte: