Urinari frecvente? Mictiunile frecvente sau polakiuria pot fi semnul unei afectiuni sau pot fi date de anumite comportamente.
1. Ce inseamna urinari frecvente?
2. Simptome
3. Care pot fi cauzele unor urinari frecvente?
4. Diagnostic
5. Solutii pentru urinari frecvente
Mictiunea este modul in care organismul scapa de fluidele reziduale. Urina contine apa, acid uric, uree, toxine si deseuri filtrate din interiorul corpului. Rinichii joaca un rol-cheie in acest proces. Urina ramane in vezica urinara pana cand atinge un punct de plenitudine si apare urgenta de a urina. In acel moment, urina este eliminata din corp. Urinarea frecventa nu este sinonima cu incontinenta urinara, care se refera la un control slab asupra vezicii urinare. Polakiuria poate fi data de cresterea productiei de urina (poliuria) sau de probleme cu eliminarea urinei.
Majoritatea oamenilor urineaza de 6 – 7 ori in decurs de 24 de ore. Urinarea frecventa poate fi definita ca necesitatea de a urina de mai mult de 7 ori in decurs de 24 ore in cazul unui consum de aproximativ 2 litri de apa.
Atunci cand o persoana elimina mai mult de 3 litri de urina pe zi, vorbim de urinare excesiva sau poliurie. Nu este acelasi lucru cu incontinenta urinara, care inseamna pierderi necontrolate de urina. Identificarea precoce a problemei poate duce la un tratament in timp util si eficient si poate preveni complicatiile.
Iata cativa termeni care sunt utilizati pentru a descrie simptome care pot insoti aceste urinari frecvente:
Simptome ale unei urinari frecvente:
O serie de modificari pot face sistemul urinar mai activ. Stilul alimentar, factorii de mediu sau anumite boli pot creste nevoia de a urina.
Daca de obicei apare dupa ce bem multe lichide, uneori poate fi un semn de probleme ale rinichilor sau ureterului, probleme ale vezicii urinare sau alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, diabetul insipid, sarcina sau problemele de prostata.
Exista multe tulburari si infectii ce pot avea printre simptome si poliuria. Procesul de urinare implica nervi localizati in creier, maduva spinarii si vezica urinara. Multe grupe musculare sunt, de asemenea, implicate.
Iata care sunt principalele cauze ale urinarii frecvente:
Motivul pentru care urinam des este, in cele mai multe cauze, consumul excesiv de cafea sau alte lichide.
Simptomele initiale ale diabetului de tip 1 si ale diabetului de tip 2 implica necesitatea de urinare frecventa. Cauza este faptul ca organismul incearca sa elimine excesul de glucoza din sange. Aceste urinari frecvente cauzate de diabet se numeste si poliurie. Diabetul este o afectiune in care organismul nu este capabil sa regleze nivelul zaharului din sange. Simptomele diabetului pot include urinari frecvente, sete, foame persistenta, oboseala, pierdere in greutate si iritabilitate.
Anxietatea sau teama genereaza de obicei un impuls de a elimina urina, deoarece organismul raspunde la stres prin eliminarea unei cantitati mai mari de apa din organism.
Sunt de obicei cauzate de bacterii care ajung in tractul urinar. Infectia in uretra se numeste uretrita, daca infectia ajunge la vezica, se numeste cistita si daca ajunge la rinichi se numeste pielonefrita. Simptomele infectiei tractului urinar pot include urinare frecventa, senzatie de arsura la urinare, urina decolorata si febra. Rinichii sunt afectati daca infectia nu este tratata la timp. Impreuna cu urinarea frecventa, cateva alte simptome care trebuie luate in considerare sunt starile de confuzie, urina foarte urat mirositoare, durere in timpul urinarii, dureri de spate si febra.
In mod normal, atunci cand vezica urinara este complet plina, nervii transmit semnale la creier si apare nevoia de a urina, dar in unele cazuri, nevoia de a urina apare si cand vezica nu este plina sau cand este doar partial plina, caz in care vorbim de vezica hiperactiva.
Inca din saptamanile initiale de sarcina, apare nevoia mai mare de a urina, din cauza presiunii extra asupra vezicii urinare.
Anumite medicamente pot cauza cresterea nevoii de urinare. De obicei vorbim de medicamente antidepresive, medicamente pentru hipertensiunea arteriala si diureticele.
In cazul maririi prostatei, tubul uretral este presat si poate provoca probleme cu trecerea urinei. Poate duce la urinari dese si intrerupte, vezica urinara devine iritabila si exista o nevoie frecventa de a urina.
Exista o disfunctie a creierului, a maduvei spinarii si a nervilor ce poate duce la o stare numita vezica neurogena. Acest lucru poate duce la pierderea controlului asupra vezicii urinare.
Sunt 2 tipuri de incontinenta: incontinenta de stres cand nu puteti controla vezica urinara in timp ce radeti, faceti sport sau stranutati, sau incontinenta data de o presiune asupra bazinului.
Diverticulita apare ca o durere in abdomenul inferior, insotita de diaree, sange in scaun si o nevoie crescuta de urinare.
In rare cazuri, aceasta este cauza urinarii frecvente. Simptomele sunt sange in urina, poliurie si durere in timpul urinarii.
Urinarea frecventa in timpul sarcinii este adesea cauzata de hormonii de sarcina, de cresterea cantitatii si vitezei de circulatie a sangelui prin corp si de dezvoltarea uterului. Modificarile hormonale fac ca sangele sa circule mai repede prin rinichi, vezica se va umple mai repede, determinand necesitatea de a urina mai des. De asemenea, uterul in continua crestere va pune presiune suplimentara asupra vezicii urinare.
In plus, necesitatea de a urina mai des poate fi chiar unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale sarcinii, de obicei incepand de la 6 saptamani de sarcina.
Cu toate acestea, urinarile frecvente in sarcina pot fi si un semn al unei probleme, cum ar fi infectii urinare sau alte probleme renale. In acest caz apar adesea si alte simptome, ca dureri si arsura la urinare, sange in urina etc.
Anxietatea si starile anxioase pot duce la urinari frecvente. Raspunsul la stres secreta hormoni de stres in fluxul sangvin, si se produc modificari fiziologice, psihologice si emotionale specifice. Acestea sporesc capacitatea organismului de a face fata unei amenintari. Una dintre aceste modificari la stres include accelerarea eliminarii deseurilor din corp, fiind motivul pentru care apare nevoia de a urina.
Frica extrema si alte stari similare poate duce la incontinenta urinara.
Urinarea frecventa noaptea este numita si nicturie. Se deosebeste de enuresis sau de incontinenta nocturna, in care persoana nu se trezeste din somn, dar vezica urinara se goleste oricum. In general oamenii pot dormi 6-8 ore fara nevoia de a urina, dar in alte cazuri, in functie de diferiti factori, persoana se trezeste noaptea pentru a urina. Nu vorbim de o singura data pe noapte, care este normal, ci de pana la 5-6 ori in caz de nicturie severa.
Nicturia este in general data de consumul prea mare de lichide inainte de somn, dar este adesea un simptom al altor afectiuni medicale, cum ar fi infectia urologica, o tumora a vezicii urinare sau a prostatei, o afectiune numita prolapsul vezicii urinare sau tulburari care afecteaza controlul sfincterului. Este, de asemenea, frecventa la persoanele cu insuficienta cardiaca, insuficienta hepatica, diabet zaharat necontrolat sau insipid.
Corpul are nenumarate metode de auto-conservare si expunerea la frig stimuleaza cateva procese pentru a ne mentine in siguranta. Pentru a ne mentine temperatura corpului, experimentam ceva numit vasoconstrictie atunci cand frig.
Cand temperatura corpului incepe sa scada, acesta va incerca sa reduca pierderile de caldura prin constrictia vaselor de sange si prin reducerea fluxului sangvin la suprafata pielii. Tensiunea arteriala va creste, deoarece acelasi volum de sange curge prin mai putin spatiu in corp. Ca raspuns, rinichii elimina excesul de lichid pentru a reduce tensiunea arteriala, ceea ce creste nevoia de a urina.
Diagnosticul incepe cu o serie de intrebari adresate (cum ar fi numarul de urinari pe zi, momentele urinarii, alimentatia, consumul de apa, medicamente administrate etc.), examen fizic si o serie de investigatii si teste. Aceste teste pot include teste de a analiza a urinei, ecografii renale, radiografii, CT abdominal, teste neurologice pentru a detecta orice tulburare nervoasa, teste pentru infectii urinare.
Tratamentul depinde de cauza urinarii frecvente. In cazul in care vorbim de diabet zaharat, tratamentul se va axa pe mentinerea unui nivel normal de zahar in sange. Pentru infectii urinare sau renale se prescriu antibiotice si analgezice, daca vorbim de vezica hiperactiva, se poate utiliza un medicament cunoscut sub numele de anticolinergic, ce impiedica aparitia contractiilor musculare involuntare in peretele vezicii urinare.
Alte tratamente includ:
Alimente care pot creste nivelul de urina si necesitatea de a urina:
Referinte:
(1) Frequent urination: Causes, symptoms, and treatment, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/70782.php
(2) Frequent Urination: Causes and Treatments, link: https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/frequent-urination-causes-and-treatments#1
(3) Frequent urination, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/frequent-urination/basics/causes/sym-20050712
(4) Urination: Frequent Urination: Diagnosis and Tests, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15533-urination–frequent-urination/diagnosis-and-tests