Palpitatiile sunt des intalnite, fiind de obicei legate de stres emotional sau efort fizic. Iata care pot fi si alte cauze ale palpitatiilor, cand indica o problema si ce putem face pentru a le reduce.
1. Ce sunt palpitatiile?
2. De ce apar palpitatiile?
3. Ce trebuie sa fac daca am palpitatii?
Palpitatiile cardiace inseamna constientizarea batailor inimii sau batai ale inimii mai intense si neregulate. Bataile normale ale inimii au un ritm constant si regulat. Insa, in anumite cazuri pot aparea mai multe batai pe minut. Cand suntem in repaus, pulsul este de obicei intre 60 -100 de batai pe minut. Ritmul cardiac poate accelera si incetini in functie de nivelul nostru de activitate, dar de cele mai multe ori nu suntem complet constienti de bataile inimii.
In caz de palpitatii puteti simti ca inima va bate foarte repede, neregulat. Palpitatiile cardiace pot dura cateva secunde, minute sau mai mult. Palpitatiile insotite de alte simptome, cum ar fi ameteli, lesin sau durere si disconfort in piept, pot fi uneori semnul unei probleme cardiace si pot necesita investigatii suplimentare.
Palpitatiile sunt foarte frecvente si majoritatea oamenilor se vor confrunta cu aceasta problema macar o data in viata. In cele mai multe cazuri, palpitatiile sunt inofensive si nu sunt un semn de probleme cardiace.
Palpitatiile sunt frecvente si de obicei nu indica o problema grava. Palpitatiile pot sa nu aiba o cauza evidenta, dar pot fi declansate de:
Palpatiile inimii pot avea o gama larga de cauze care includ emotii puternice, medicamente si factori ce tin de stilul de viata. Unii oameni au palpitatii dupa mese grele bogate in carbohidrati, zahar sau grasimi. Uneori, consumul de alimente cu o cantitate mare de glutamat monosodic, nitrati sau sodiu poate provoca palpitatii. Daca aveti palpitatii dupa ce ati consumat anumite alimente, ar putea fi din cauza unei sensibilitati alimentare. Pastrarea unui jurnal alimentar va poate ajuta sa va dati seama ce alimente pot fi implicate. Uneori, palpitatiile pot fi legate de unele modificari hormonale, ca cele din menopauza sau sarcina.
Mai rar, palpitatiile pot fi cauzate de o problema cum ar fi:
De asemenea, desi palpitatiile inimii pot fi inofensive, ele poate fi, de asemenea, un indiciu al unei afectiuni cardiace subiacente, cum ar fi:
In general, palpitatiile sunt al doilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii merg la un control cardiologic. Daca aveti palpitatii frecvent este important sa mergeti la medic. Medicul va adresa intrebari privind momentul cand au inceput palpitatiile, daca apar brusc sau treptat, cat dureaza, factori declansatori, alte simptome asociate. Se vor recomanda unele analize de sange, ca analize pentru nivelurile de calciu, potasiu, magnesiu si sodiu. De asemenea, se va face o electrocardiograma (EKG) pentru a masura activitatea electrica a inimii si uneori se recomanda monitorizare Holter EKG pentru 24 ore.
Citeste si: Factori de risc pentru bolile de inima
De cele mai multe ori, palpitatiile sunt inofensive si vor disparea de la sine. Insa, consultati intotdeaua medicul daca palpitatiile persista, pentru a identifica exact cauza. Chiar daca palpitatiile se opresc de la sine si nu duc la simptome severe, ar trebui sa va programati totusi la medic pentru un control. Tineti un jurnal in care sa notati cand apar si cat dureaza. Aceste informatii il vor ajuta pe medic sa stabileasca mai usor cauza. Solicitati asistenta medicala de urgenta daca palpitatiile inimii sunt insotite de:
De asemenea, solicitati sprijin medical daca palpitatiile sunt severe si dureaza mai mult de cateva minute. Veti avea nevoie de tratament daca testele arata ca palpitatiile sunt cauzate de o afectiune cardiaca subiacenta. Insa, retineti ca de obicei palpitatiile nu indica o problema grava, sunt inofensive, astfel ca nu este nevoie de tratament.
Daca palpitatiile nu au o cauza medicala, este posibil sa puteti reduce simptomele prin unele modificari simple. Iata cateva recomandari:
Includerea tehnicilor de relaxare in rutina zilnica poate ajuta la reducerea palpatiilor cauzate de stres sau anxietate. Exista multe optiuni, dar unele dintre cele mai populare includ:
Cand apar palpitatii, incercati sa nu intrati in panica. Atunci cand ne ingrijoram si ne stresam, ritmul cardiac se accelereaza pe masura ce corpul intra intr-un raspuns de „lupta sau fugi”. Daca avem palpitatii si ne panicam sau se ingrijoram din cauza asta, probabil ca palpitatiile se vor agrava. Respiratia profunda este una dintre cele mai bune modalitati de a calma mintea si inima.
Incercati sa evitati sau sa minimizati aportul de cofeina. De asemenea, evitati consumul de droguri, limitati consumul de alcool si renuntati la fumat. Intrebati medicul, de asemenea, daca vreunul dintre medicamentele pe care le luati contine produse stimulente care ar putea provoca palpitatii.
Consumati o dieta bogata in nutrienti si respectati un plan de mese. Scaderea glicemiei poate creste riscul de palpitatii. Inlocuirea zaharului si a altor carbohidrati simpli cu carbohidrati complecsi poate ajuta la mentinerea nivelului glicemiei stabil. De exemplu, incercati sa limitati consumul de zahar adaugat pe cat posibil.
Electrolitii sunt molecule prezente in intregul corp si au multiple functii. De exemplu, joaca un rol semnificativ in reglarea ritmului cardiac. Puteti creste numarul de electroliti din corp prin consumul de alimente bogate in potasiu, calciu, sodiu si magneziu. O dieta bine echilibrata ofera de obicei suficient sodiu. Alimentele bogate in potasiu includ cartofi, banane, avocado, spanac etc. Produsele lactate si legumele cu frunze verde inchis sunt bogate in calciu. Legumele, nucile si pestele contin magneziu.
Unele dintre cele mai frecvente declansatoare ale palpitatiilor sunt legate de situatii care activeaza acel raspuns de „lupta sau fugi”. Asta inseamna ca organismul este declansat sa creada ca este in pericol si se pregateste sa se apere de orice percepe ca fiind o amenintare. Incercati sa identificati factorii declansatori, astfel incat sa ii puteti evita in viitor. Pastrati un jurnal al activitatilor, inclusiv alimentele si bauturile consumate, orice medicamente pe care le luati, precum si starea emotionala si notati cand apar palpitatii.
O alta cale de a ne calma inima si de a activa sistemul nervos parasimpatic este reprezentata de actiunile numite manevre vagale sau pentru stimularea nervului vag. Aceste actiuni fizice activeaza nervul vag. Nervul vag are multe functii, inclusiv conectarea creierului cu inima. Manevrele vagale stimuleaza nervul vag si pot ajuta la reglarea batailor rapide ale inimii. Unele moduri prin care puteti stimula nervul vag includ:
Deshidratarea poate provoca palpitatii. Asta pentru ca sangele contine apa, asa ca atunci cand devenim deshidratati, sangele poate deveni mai gros. Cu cat sangele este mai gros, cu atat inima trebuie sa lucreze mai greu pentru o buna circulatie. Acest lucru poate creste pulsul si poate duce la palpitatii.
Ceaiul de paducel poate sa contribuie la reducerea palpitatiilor inimii. Insa, retineti ca paducelul poate interactiona cu medicamentele pentru inima, asa ca discutati cu medicul inainte de a lua extract de paducel sau inainte de a consuma ceai de paducel. Paducelul nu este recomandat in timpul sarcinii sau alaptarii si nu trebuie administrat copiilor.
Exercitiile fizice regulate sunt importante pentru bunastarea fizica, mentala si emotionala. Asociatia Americana a Inimii recomanda 150 minute de activitate aeroba de intensitate moderata pe saptamana sau 75 de minute de activitate aeroba intensa saptamanal. In plus, este esential si faceti cat mai des activitate fizica in aer liber, ca alergarea sau mersul pe jos, si sa petreceti timp in natura.
Cu toate acestea, exercitiile fizice pot declansa palpitatii in unele cazuri si este important sa se identifice si sa se evite tipurile de exercitii potential problematice. Daca intentionati sa incepeti un nou regim de exercitii si va confruntati des cu palpitatii, ar trebui sa discutati mai intai cu un medic.
Deficitul de magneziu din organism poate provoca, de asemenea, palpitatii ale inimii. Acest mineral asigura buna functionare a inimii si a sistemului nervos, precum si o mai buna circulatie a sangelui in organism. Consumati alimente bogate in magneziu, cum ar fi spanac, varza kale si alte legume de culoare verde inchis, dar si oleaginoase ca migdale sau caju, seminte, banane etc. Uneori medicii recomanda suplimente de magneziu.
Pentru palpitatiile inimii cauzate de atacurile de panica sau de anxietate, valeriana poate fi un remediu bun. Efectul relaxant al valerianei va ajuta sa va calmati si sa va restabiliti bataile normale ale inimii. In plus, favorizeaza somnul.
Chiar daca unele dintre aceste remedii pentru sanatatea inimii ajuta la ameliorarea problemei, daca palpitatiile sunt frecvente, severe sau insotite de alte simptome, este important sa mergeti la medic.
Referinte:
(1) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/palpitations
(2) https://www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/palpitations
(3) https://www.healthdirect.gov.au/heart-palpitations
(4) https://www.webmd.com/heart-disease/guide/what-causes-heart-palpitations
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321541
(6) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-palpitations/diagnosis-treatment/drc-20373201
Surse foto: Pixabay, Pexels