🌼Florile ne bucura si un efecte benefice asupra starii noastre de spirit, pot ajuta la reducerea anxietatii si a stresului. Iata mai multe motive pentru care e bine sa avem mereu flori proaspete in casa.
1. Beneficiile florilor proaspete acasa
2. Recomandari si sfaturi
Cei mai multi dintre noi iubim florile proaspete in casa, fie ca este vorba despre un buchet saptamanal, un rasfat din cand in cand sau sunt primite la anumite ocazii speciale. Nu este greu sa ghicim de ce – florile sunt frumoase, imbunatatesc aspectul unei camere si in plus ne pot imbunatati si noua starea de spirit.
Darurile sunt un limbaj al iubirii, iar florile sunt un exemplu minunat de cadou, cu diferite ocazii. Insa, nu trebuie sa asteptam sa primim flori, ci putem sa ne cumparam singuri un buchet saptamanal sau din cand in cand, ca un exemplu de grija de sine si iubire de sine.
In ciuda aspectului aparent fragil si a naturii efemere, florile combina multe elemente intr-un buchet frumos: cromoterapie, aromaterapie si capacitatea de a declansa hormoni naturali pozitivi. Exista atat de multe beneficii pe care florile le pot avea asupra bunastarii emotionale, fizice, spirituale si mentale.
Florile in casa, fie ca sunt in bucatarie, pe masa din sufragerie, pe biroul de lucru sau pe hol la intrare, pot imbunatati starea de spirit, pot creste nivelul de fericire si reduc starile de stres si anxietate. In plus, florile pot creste nivelul de concentrare si creativitatea si imbunatatesc performanta cognitiva.
🌷 Citeste pe larg despre: Fericire – cum influenteaza sanatatea si ce ne face fericiti
Iata mai multe despre beneficiile florilor proaspete in casa:
Un buchet de flori proaspete completeaza orice incapere si imbunatateste estetica. In plus, daca florile sunt parfumate, vor imbunatati si mirosul din locuinta – mai ales iasomie, trandafiri, lavanda, liliac, zambile sau tuberoze. Cand locuinta noastra este ordonata si frumos aranjata, se imbunatateste in multe moduri si starea noastra de bine. Despre locuinta si starea de bine poti citi mai multe aici. Deoarece florile vin in diferite culori, forme si dimensiuni, le putem folosi pentru a decora locuinta in functie de schemele de culori dorite.
Nuantele deschise si neutre pot scoate la iveala diferite tipuri de emotii. Fiind strans legata de cer si mare, culoarea albastra ofera un sentiment de seninatate si calm. Galbenul declanseaza un sentiment de caldura, creativitate si fericire, in timp ce rosul ofera energie, dragoste si emotie. Culorile neutre precum albul si bejul duc cu gandul la inocenta si puritate. Componentele naturale precum florile sunt un element cheie al designului interior. Indiferent de stil si spatiu, exista modalitati de a incorpora florile in locuinta ta.
🏠 Citeste si: Ordinea si curatenia in casa – beneficii pentru sanatate
Multe probleme de sanatate in societatea actuala sunt cauzate de stresul excesiv. Expunerea la plante si flori poate ajuta la reducerea stresului. Pe langa tratamentele traditionale recomandate de medici, este important sa avem grija si de stilul nostru de viata, de sanatatea mentala si emotionala, sa luam in considerare si terapii precum terapia prin muzica, prin arta, baia de padure etc. Florile pot fi o forma de terapie uneori.
Este cunoscut faptul ca prezenta si parfumul florilor pot ajuta oamenii sa se simta mai calmi, ajuta la relaxare si reduc stresul si anxietatea. Florile proaspete sunt unul dintre putinele lucruri care pot oferi o senzatie rapida de relaxare. Caracteristicile de culoare si mirosurile imbietoare ne pot duce automat intr-o stare de relaxare, mai ales in zilele stresante.
Prezenta florilor declanseaza emotii pozitive si sentimente de satisfactie. Faptul ca vedem florile si le simtim mirosul placut ne poate ajuta sa avem o stare generala mai buna instant. Cand cumparam, daruim sau primim flori, apare o crestere a nivelului de serotonina. Se spune ca acest hormon influenteaza o multitudine de procese fiziologice care ajuta la reglarea starii de spirit, a functiilor sexuale, a somnului, a memoriei si a comportamentului social.
Cand oferim sau primim flori apar imediat sentimente pozitive, se imbunatateste nivelul de compasiune, ceea ce duce la imbunatatirea relatiilor. 💐A oferi flori a fost intotdeauna o modalitate excelenta de a arata cuiva cat de mult inseamna pentru tine si de a construi relatii sociale. Simplele acte de bunatate au capacitatea de a ne face sa ne simtim conectati si de a ne reaminti ca suntem iubiti.
Exista studii care demonstreaza ca florile pot face o persoana mai empatica si mai sensibila la nevoile celorlalti. Florile primite pot fi un simplu gest care ne ajuta sa ne simtim iubiti si sustinuti. De asemenea, florile sunt o solutie perfecta pentru a comunica emotii atunci cand este greu sa gasesti cuvintele potrivite.
Citeste si: Starea de bine si calitatea vietii
Este de la sine inteles faptul ca florile imbunatatesc mirosul intr-o camera. Insa, in plus, unele plante pot filtra si curata si aerul din camera. Pe langa parfumul lor, exista si anumite tipuri de flori care pot purifica aerul. Margaretele, gerbera si crinii se numara printre acele flori despre care se stie ca pot imbunatati somnul, deoarece elimina toxinele din aer. Practic aduc efectele sanatoase ale naturii mai aproape, in confortul propriei case.
Unele studii au aratat ca parfumul generat de flori poate avea capacitatea de a debloca anumite parti ale creierului responsabile de placere si memorie. De asemenea, se pare ca un mediu de lucru cu flori in jur poate imbunatati substantial creativitatea, abilitatile de rezolvare a problemelor si productivitatea generala.
Florile sustin nivelul de concentrare, creativitatea si imbunatatesc performanta cognitiva. Ne pot stimula simturile, facandu-ne mai creativi si mai productivi in orice sarcina pe care o indeplinim. Pot ajuta, de asemenea, la cresterea nivelului de energie si la reducerea oboselii. In special florile de culori calde, cum ar fi galben, portocaliu si rosu, se considera ca stimuleaza creierul si ajuta la cresterea nivelului de energie.
Sigur ca la fel de benefic sau poate mai benefic din alte puncte de vedere este sa avem plante in ghiveci in casa – cu si fara flori. De asemenea, gradinaritul si cultivarea florilor ne conecteaza cu natura si reprezinta o modalitate relaxanta de petrecere a timpului liber. Florile sunt adesea folosite si ca o componenta a terapiei horticole. Terapia horticola sau ingrijirea plantelor este folosita pentru a ajuta pacientii care se confrunta cu afectiuni fizice si mentale. Ajuta la imbunatatirea starii de spirit si nu numai. Florile pot imbunatati atat sanatatea mentala, dar si sanatatea fizica.
De asemenea, s-a dovedit ca florile ajuta la reducerea timpului de recuperare dupa anumite boli. Pot genera un sentiment de bunastare iar tensiunea arteriala, ritmul cardiac si oboseala pot fi reduse.
Iti recomandam si: Natura si sanatatea – beneficiile naturii pentru sanatate
Florile sunt frumoase indiferent de soi sau de culoare. In ceea ce priveste limbajul florilor – sau floriografia 🌸(aceasta indica ceea ce transmite fiecare floare) – culorile florilor inspira diferite emotii si, ca atare, pot influenta starea de spirit care se va crea in casa. Galbenul ofera sentimente de fericire, incredere si caldura, imbunatatind starea de spirit si oferind un sentiment de optimism. Rozul este o culoare jucausa care inspira sentimente de bunatate, compasiune si afectiune. Rosul semnifica dragostea si, fiind culoarea pasiunii, ofera sentimente de curaj, energie si incredere. Albastrul evoca marea si cerul, generand calm si claritate mentala.
Orice flori ai alege pentru buchet, asigura-te ca acesta include multa verdeata. Verdele este culoarea naturii si este foarte calmant pentru ochiul uman. Culoarea verde inspira un sentiment de pace si ajuta la combaterea stresului sau anxietatii.
Simplul act de aranjare a florilor in vaza este o alta metoda cunoscuta de a calma simturile. In plus, florile vor arata mai bine si vor dura mai mult. A face aranjamente si buchete poate fi, de asemenea, un proces terapeutic si creativ. Aranjarea florilor ne permite sa fim inventivi, concentrati si in control.
🌻Nu uitati sa aveti grija de ele pentru a va asigura ca dureaza mult. Schimbati-le apa in mod regulat si scurtati tulpinile. Pentru ca buchetele si florile sa reziste mai mult, indepartati ambalajul de plastic sau hartie si panglica. Vaza trebuie sa fie curata pentru ca florile sa reziste mai mult. Apa trebuie sa fie, de asemenea, curata. Scurtati tijele florilor pe diagonala, la unghi de 45 grade (pentru a absorbi mai eficient apa) – cam 1 cm. Puteti folosi un cutit ascutit sau o foarfeca. De asemenea, puteti folosi si pliculete cu hrana pentru flori, ce le ofera nutrientii necesari pentru a rezista mai mult.
Te poate interesa si: Minimalismul – beneficii pentru sanatate