Cum sa inveti eficient si sa nu uiti informatiile pana la examen sau dupa ce l-ai sustinut? Afla care sunt strategiile cele mai utile atunci cand ai de invatat si la care ar trebui sa renunti pentru a ajunge la rezultatele dorite.
(1) Informatii generale despre procesul de invatare
(2) Cum sa inveti – metode si tehnici de a invata eficient
(3) Somnul si invatarea
(4) Exista alimente care te ajuta sa inveti?
(5) Cum sa inveti – dificultati si intrebari frecvente
Invatam pe tot parcursul vietii – nu doar la scoala, la facultate sau la locul de munca, ci si in viata de zi cu zi. Invatarea este procesul prin care dobandim noi informatii, cunostinte, comportamente, abilitati si deprinderi.
Invatarea este un proces care variaza in complexitate. De la cel mai simplu proces, cel al habituarii (obisnuirii) cu un anumit stimul, pana la cel mai complex, care implica toate procesele cognitive (gandirea, memoria, gandirea, creativitatea, motivatia). Invatarea pentru un examen sau a unei abilitati (o limba straina, sofatul, skiatul etc.) este un proces complex, constient, in care ne mobilizam resursele in vederea atingerii scopului.
Fiecare dintre noi are un mod propriu de invatare, care include metode testate, ritualuri de invatare si obiceiuri pe care ni le-am format de-a lungul timpului. Daca insa metodele de invatare pe care le folosesti nu te ajuta la examene sau ai vrea sa obtii rezultate mai bune, este posibil sa nu le folosesti pe cele mai eficiente. O serie de tehnici de invatare au fost testate in cadrul studiilor si s-a observat ca unele strategii sunt mai folositoare, in timp ce altele nu ajuta foarte mult.
Strategiile care functioneaza cel mai bine atunci cand inveti includ:
Sesiuni scurte de invatare
Invata in perioade mai mici de timp (de exemplu o ora), in care sa elimini orice factor distractor si in care sa te concentrezi maxim. Vei fi mult mai eficient decat daca ai aloca mai multe ore invatatului, dar te-ai lasa distras de diversi factori (verificarea telefonului, discutii cu prietenii etc.).
Pune-ti intrebari
Pune-ti frecvent intrebari din materialul pe care il ai de invatat. Atunci cand citesti pentru prima data informatiile, intrebarile cu “de ce” (De ce se intampla asa? De ce e asa si nu altfel?) ajuta mult la procesarea informatiilor si adaugarea de sens acestora. Pentru ca nu doar citesti superficial, ci si intelegi, faci legaturi intre informatii, intre ce stiai deja si ce afli acum. Apoi, pe masura ce parcurgi materialul/materia, formuleaza intrebari la care sa raspunzi la finalul unui capitol, sesiuni de invatare si ca o recapitulare. In acest mod previi uitarea si identifici unde mai ai de lucrat.
Testeaza ce ai invatat
Evaluarea informatiilor pe care le inveti, in timpul procesului, la final sau chiar inainte de a incepe sa studiezi este o metoda utila pentru a retine mai multe informatii.
Fa asocieri intre informatii
Cu cat faci mai multe legaturi intre informatiile noi si cele pe care le stii deja, cu atat vei retine mai usor. Metoda e utila in special atunci cand ai un volum mare de informatii de invatat. In cazul conceptelor abstracte, foloseste-te de asocieri cu exemple concrete sau povesti in care sa integrezi conceptele.
Invata in mai multe moduri senzoriale
Daca esti obisnuit sa inveti doar vizual, adica citind informatiile, luand notite sau facand scheme pe hartie, combinarea cu alte modalitati senzoriale de invatare te poate ajuta mai mult. De exemplu, daca asculti materiale audio despre tematica respectiva sau daca povestesti cuiva despre ceea ce inveti este mult mai probabil sa retii mai bine informatiile.
Exista si tehnici frecvent utilizate de elevi si studenti, dar despre care studiile au aratat ca sunt ineficiente. In plus, sunt consumatoare de timp si dau iluzia ca sunt utile. Printre acestea se numara:
Daca atunci cand ai de invatat, cel mai neproductiv lucru pare sa fie sa dormi, in realitate somnul te ajuta extrem de mult. Somnul ofera creierului o perioada de repaus, in care sa proceseze toate informatiile cu care a fost bombardat. Si sa le transforme in amintiri solide, pe care sa le poti accesa cu usurinta atunci cand ai nevoie. Somnul te ajuta sa te concentrezi, sa inveti si sa nu ai pierderi de memorie. Pentru a beneficia de avantajele oferite de somn in invatare, trebuie sa te asiguri ca dormi suficient si ca nu ai treziri dese, pentru ca fiecare faza de somn are un rol important:
Studiile au aratat ca a sacrifica somnul pentru a avea timp mai mult pentru a invata este contraproductiv.
Cafeaua si produsele care contin cofeina sunt probabil cele mai consumate de cei care au de invatat. Cofeina este cea mai populara substanta psihoactiva, consumata la nivel global. Aceasta blocheaza actiunea adenozinei, o substanta chimica de la nivelul creierului, care sustine somnul. De asemenea, are efect de imbunatatire a functiilor cognitive (memorie, creativitate, motivatie).
Pentru sanatatea si buna functionare cognitiva se recomanda o alimentatie sanatoasa. Aceasta include multe fructe, legume, cereale integrale, plante cu frunze verzi si alimente bogate in Omega 3. Studiile arata ca alimentele benefice pentru inima si vasele de sange sunt si cele mai indicate pentru sanatatea creierului si implicit a functionarii mintale.
Numarul de ore pe zi dedicat invatarii depinde foarte mult de scopul final al invatarii, de timpul avut la dispozitie pentru a te pregati, de interesul pentru materia respectiva. Pe langa acestea, ideal este sa nu fie afectat somnul, pentru ca asa cum mentionam mai sus,
este esential pentru fixarea informatiilor noi. De asemenea, studiile arata ca o spatiere a sesiunilor de invatare este mult mai benefica decat comasarea multor ore de invatat odata.
Procesul de invatare este unul complex, in care intervin numerosi factori. Oricare dintre acestia poate afecta sau face mai anevoioasa invatarea. De la lipsa motivatiei de a invata, lipsa interesului pentru domeniu, pana la conditiile neadecvate studiului si tehnicile ineficiente de invatare, toate pot contribui la o mai mare dificultate de a invata.
Pregatirea pentru un examen (la scoala, la facultate sau in orice alt context) ar trebui, ideal, sa se faca treptat, inca din timpul anului scolar/universitar sau, dupa caz, de cand intri in contact cu materia din care vei sustine examenul. In acest mod, invatarea dinaintea examenului va fi o consolidare mai buna a informatiilor care iti sunt deja familiare.
Daca ai o perioada limitata in care trebuie sa te pregatesti pentru examen (de exemplu: in sesiune, un examen pentru angajare pe baza unei bibliografii), poti avea in vedere cateva aspecte care sa te ajute:
Invatarea unei limbi straine este un proces diferit de invatarea de informatii pentru un examen. Abilitatile si deprinderile necesita mult exercitiu, iar limbile straine intra in aceasta categorie. A invata sa vorbesti o limba straina presupune exersarea constanta a vocabularului (cuvintele noi), a gramaticii si conversatiei. Exersarea este necesara nu doar pe masura ce inveti, dar si ulterior, pentru a mentine achizitiile pe care le-ai facut. Cu alte cuvinte, daca nu folosesti noua limba straina, sunt sanse mari sa o uiti. Vorbeste frecvent in limba respectiva, ideal cu un vorbitor nativ, uita-te la filme sau emisiuni in limba noua pe care o inveti si gaseste tot felul de modalitati prin care sa poti fi in contact cu acea limba straina.
(1) 4 science-backed ways toward better learning (Hint: drop the highlighter) – https://www.health.harvard.edu/blog/4-science-backed-ways-toward-better-learning-hint-drop-highlighter-2017060111775
(2) Improving Students’ Learning With Effective Learning Techniques: Promising Directions From Cognitive and Educational Psychology – http://www.indiana.edu/~pcl/rgoldsto/courses/dunloskyimprovinglearning.pdf
(3) 5 Research-Backed Studying Techniques – https://www.edutopia.org/article/5-research-backed-studying-techniques
(4) Studying 101: Study Smarter Not Harder – https://learningcenter.unc.edu/tips-and-tools/studying-101-study-smarter-not-harder/
(5) Do smart drugs work? – https://qbi.uq.edu.au/brain/learning-memory/do-smart-drugs-work
(6) Sleep And Mental Health – https://www.sleephealthfoundation.org.au/news/sleep-blog/sleep-and-mental-health.html
(7) Why we sleep – Matthew Walker
(8) Foods linked to better brainpower – https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foods-linked-to-better-brainpower
(9) How to Become a More Effective Learner – https://www.verywellmind.com/how-to-become-a-more-effective-learner-2795162