Andivele sunt printre legumele pe care majoritatea oamenilor nu stiu cum sa le gateasca si astfel nu pot beneficia de proprietatile si nutrientii acestora. Afla din urmatorul articol ce contin andivele, care sunt beneficiile consumului, dar si cateva retete pe care le poti prepara
3. Andive – beneficii si proprietati
Andivele sau sub denumirea stiintifica Cichorium endivia sunt un tip de legume cu frunze mari si de culoare alb-galbuie, apartind de familia plantelor cu numele de Asteraceae. Andivele sunt de 2 tipuri (cu frunze inguste si usor curbate si cu frunze largi), insa la noi in tara se gaseste doar un singur tip in supermarketuri si iti poti da seama care sunt dupa culoarea descrisa anterior, dar si dupa forma. Frunzele andivelor sunt mari, au o forma usor sferica, cu o suprafata neteda. Uneori, poti gasi o forma usor curbata pe marginea frunzelor.
Andivele sunt surse bogate de calciu, fier, magneziu, tiamina si potasiu. De asemenea, sunt bogate in vitamina A si vitamina C. In plus, aceste legume cu frunze sunt o sursa buna de folat, complexul de vitamina B si de seleniu. Totodata, aceste legume sunt sarace in numarul de calorii si grasimi, in schimb au un contin ridicat de fibre care ajuta la digestie.
100 de grame
Gustul usor amarui al frunzelor de andive nu sunt chiar pe placul tuturor, iar nutritionistii tind sa creada ca aceasta ar fi unul dintre motivele pentru care aceasta leguma nu este prea consumata. Insa, tocmai gustul de amareala poate sa devina un ingredient aparte care sa dea un gust deosebit preparatelor culinare.
Pentru a te bucura de gustul bun al andivelor trebuie sa le alegi corect. Intotdeauna alege andivele proaspete care trebuie sa aiba frunzele albe, cu varfurile galbene si frunzele lipite, fara pete sau alte urme.
Aceste legume cu frunze se pot pastra la frigider in lada pentru legume intre 3 – 5 zile, dar nu mai mult. Este indicat sa fie tinute intr-o punga de hartie sau de plastic, deoarece odata intrate in contact cu lumina, andivele se usuca mult mai repede si prind un gust amarui.
Consumul de andive este benefic pentru sanatatea pielii, a parului, dar si pentru intregul organism. Sa le luam pe rand:
Pielea noastra este cel mai mare organ, dar si cel mai vizibil. Astfel, mentinerea sanatatii acesteia este o sarcina importanta caruia trebuie sa ii acorzi o atentie speciala. Astfel, consumul moderat de andive:
Consumul de suc proaspat de andive este extrem de benefic pentru pielea ta, deoarece te poate ajuta sa scapi de acnee. Totodata, acest suc este un remediu important care ajuta la detoxifierea organismului.
Deoarece sunt o sursa buna de vitamina E, andivele te pot ajuta sa-ti mentii hidratarea naturala a pielii, prevenind astfel uscarea si craparea acesteia.
Sclerodermia este o afectiunii a pielii in care diferite parti din tesutul pielii devin mai dure si mai aspre. Astfel, consumul de andive poate trata aceasta tulburare, restabilind textura naturala a pielii prin intermediul vitaminei A.
O problema comuna care afecteaza sanatatea si aspectul parului este datorat nivelului mare de poluare. Consumul regulat de andive iti poate vindeca parul deteriorat, prevenind caderea si deshidratarea completa a acestuia.
Continul bogat de vitamina A din aceasta leguma joaca un rol esential in cresterea firelor de par groase si puternice. Fiind un bun antioxidant, vitamina A mentine echilibrul sebumului, ajutand scalpul sa fie hidratat. Drept urmare, foliculii de par nu se usuca si, prin urmare, vei capata fire de par groase si puternice.
Aceasta leguma cu frunze verzi iti poate oferi, de asemenea, o podoaba capilara bogata, cu o stralucire aparte. Prezenta vitaminei E din andive joaca un rol important in ceea ce priveste stimularea cresterii parului, stimuland in acelasi timp circulatia sangelui la nivelul scalpului pentru a-l face frumos si sanatos.
Pe langa faptul ca andivele mentin parul si pielea sanatoasa, aceste legume te ajuta sa duci o viata sanatoasa. Prin urmare, include andivele in dieta ta alimentara si bucura-te de beneficiile pe care la aduce pentru sanatate:
Andivele contin multe fibre alimentare, ceea ce le face un excelent laxativ natural, ajutand la reglarea unor probleme stomacale, cum ar fi constipatia. Totodata, aceste legume sunt o alegere buna pentru tratarea unor afectiuni gastrice. In plus, daca andivele sunt consumate inainte de o masa principala a zilei, acestea va ajuta sa stimulati eficient pofta de mancare.
Daca suferi de anemie, ar trebui sa consumi zilnic o perioada de timp andivele. Boala este cauzata in principal din cauza deficitului de fier din corp, iar cum leguma cu frunze verzi este bogata in minerale, aceasta este o alegere sanatoasa. Poti consuma leguma atat in stare cruda, cat si sub forma de suc de proaspat, amestecand cateva frunze de patrunjel si putina telina. Acest suc actioneaza ca un tonic pentru sange, ajutand la vindecarea anemiei.
Deoarece este un antiiflamator natural, leguma cu frunze verzi poate preveni si chiar trata multe afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul. Consuma un suc obtinut din frunze proaspete de andive, frunzele de la o telina si cateva bucatele de morcovi. Consuma acest suc in mod regulat si vei preveni atacurile si simptomele astmului.
Cand vine vorba de mentinerea sanatatii cardiovasculare, andivele joaca un rol important, deoarece este o leguma care are un continut scazut de grasimi saturate. Totodata, leguma contine o cantitate buna de potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control. Mai mult, andivele detin in compozitia lor insulina naturala polizaharidica, care ajuta la scaderea eficienta a lipoproteinei cu densitate joasa, adica a colesterolului rau (LDL) in organism. Toate acestea contribuie la mentinerea sanatatii inimii.
Antivele sunt, de asemenea, legume bogate in calciu, un mineral important care se regaseste in componenta dintilor si a oaselor. De aceea, includerea acestei legume in dieta alimentara ajuta la prevenirea pierderilor de calciu din organism. Prin urmare, oasele si dintii vor deveni mai puternici si sanatosi, previnind astfel multe boli grave, cum ar fi artrita, osteoporoza sau pierderea dintilor.
Sucul de andive este un bun detoxifiant pentru organism, care ajuta la stimularea vezicii biliare pentru a secreta cantitatea corecta de bila, eliminand in acest fel toxinele acumulate in ficat.
Andivele sunt printre cele mai bune legume care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Aceste legume cu frunze albe sunt bogate in multe substante nutritive esentiale, care ajuta la prevenirea unor afectiuni oculare, cum ar fi cataracta, degenerarea maculara legata de inaintarea in varsta si glaucomul.
Bogate in vitamina E, andivele, conform mai multor cercetari medicale, pot combate tulburarea neurologica degenerativa numita boala Alzheimer. Cu alte cuvinte, consumul frecvent al andivelor in stare proaspata ajuta la mentinerea sanatatii sistemului neuronal.
Vitamina E este una dintre cele mai bune vitamine care ajuta la combaterea cancerului de prostata. In plus, andivele mai contin si vitamina A, care ajuta la prevenirea cancerului oral (bucal) si a cancerului pulmonar. In plus, continutul de calciu din aceasta leguma ofera protectie impotriva declansarii cancerului ovarian, dar si al cancerului la san. De asemenea, fibrele alimentare din compozitia andivelor ajuta la combaterea cancerului de colon.
Deoarece au un numar redus de calorii, andivele sunt beneficice pentru persoanele care doresc sa slabeasca. Astfel, asigura-te ca adaugi andivele in dieta ta zilnica de slabit andivele. Poti sa le consumi crude, sub forma de salata sau poti sa consumi sucul acestora.
Dupa cum s-a mentionat anterior in articol, 100 de grame de andive contin doar 15 calorii, ceea ce inseamna ca aceste legume sunt ideale in curele pentru slabit. Poti sa le consumi in stare cruda sau gatita, acestea ajutand oricum la reglarea digestiei, favorizand scaderea in greutate (oferindu-ti senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp) si obtinerea unui abdomen plat.
Prin urmare, tot ce ai de facut este sa:
Urmeaza acest plan si vei putea slabi, asta daca nu faci abuz de alimente grele, carbohidrati rafinati, sucuri si dulciuri.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala andivele, apoi se vor taia marunt, dar trebuie sa fie groase de aproximativ 3 sau 4 milimetri. Apoi, se va curata o ceapa si se va taia rondele. Se curata si avocado impreuna cu ardeiul gras rosu si se toaca marunt. Se adauga toate ingredientele intr-un castron, insa avocado va fi ultimul ca sa nu se paseze. Apoi, se adauga putin iaurt grecesc, uleiul si mirodeniile. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala si curata andivele daca este nevoie. Apoi, se vor taia andivele in lung pentru a desface toate foile si miezul, care se pun intr-o salatiera. Se stoarce zeama unei lamai, se adauga uleiul, piper si sare. Se amesteca si apoi se poate servi. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare: Andivele se curata de cotoare si de frunzele exterioare si se invelesc in sunca. Apoi, se asaza intr-un vas de cuptor. Separat, se prepara sosul alb din unt, faina si lapte si se toarna peste andive.
Se dau 20 de minute la cuptor, apoi se presara cascavalul ras si se mai lasa 10 minute. In cele din urma, andivele pot fi servite simplu sau ca o garnitura alaturi de peste sau o friptura de vita. Sa ai pofta!
Desi sunt rare reactiile alergice in urma consumului de andive, exista persoane care pot fi alergice la aceste legume. Daca ai reactii adverse imediat dupa consumarea legumelor cu frunze albe, cum ar fi urticarie, eruptii cutante, mancarime, umflarea pielii, intrerupe consumul si mergi la medic de urgenta.
Referinte: