Burnout la parinti – foarte frecvent in randul parintilor, acest sindrom de epuizare fizica si emotionala poate avea consecinte importante pentru intreaga familie.
(1) Burnout la parinti – informatii generale
(2) Din ce cauze se pot confrunta parintii cu burnout?
(3) Simptome de burnout la parinti
(4) Cand este cazul sa te adresezi unui specialist?
(5) Cum poate fi tratat sindromul burnout la parinti?
(6) Burnout la parinti – riscuri si complicatii
(7) Sfaturi pentru prevenirea sindromului burnout la parinti
A avea copii poate fi minunat. Insa atunci cand parintii nu au resursele necesare pentru a face fata factorilor de stres care vin odata cu rolul de parinte si dezechilibrul e constant, poate aparea burnout-ul. Desi asociem burnout-ul cu mediul profesional, studii recente arata ca si parintii sunt o categorie vulnerabila, care poate fi puternic afectata de acest sindrom. Insa acest sindrom de epuizare la parinti a inceput recent sa fie studiat de cercetatori, in timp ce pe tema burnout-ului profesional s-au publicat mai bine de 23 000 de studii.
Burnout-ul se refera la sindromul de epuizare care apare in situatiile de dezechilibru prelungit, cand povara stresului perceput este semnificativ mai mare decat resursele persoanei de a face fata. Parintii se simt atat de epuizati, incat simplul fapt de a se gandi la ceva ce tine de rolul lor de parinti ii face sa simta ca au ajuns la capatul puterilor. In stadiul de burnout, parintii nu mai pot fi prezenti emotional pentru copii si ajung sa puna la indoiala abilitatile lor parentale.
Important! Burnout-ul poate afecta deopotriva mamele si tatii, de aceea se discuta despre burnout parental sau burnout la parinti, si nu doar burnout la mame, chiar daca ele sunt mai frecvent afectate.
La fel ca burnout-ul profesional, burnout-ul in cazul parintilor are trei componente:
1. Epuizarea coplesitoare legata de rolul de parinte. Persoanele simt ca a fi parinte necesita mult prea multa implicare. Sunt obosite si lipsite de energie inca de dimineata. Se simt atat de secatuite emotional de tot ce implica rolul de parinte, incat au senzatia ca au ajuns la limita.
2. Distantarea emotionala de copii. Cu cat sunt mai epuizati, cu atat parintii devin tot mai putin implicati in cresterea lor si in dezvoltarea relatiei cu ei. Ajung sa faca doar strictul necesar, in general aspectele practice, in detrimentul celor emotionale.
3. Sentimentul ineficientei ca parinte. Persoanele cu burnout simt ca nu pot gestiona problemele cu calm sau nu pot fi eficienti in rolul de parinti.
Burnout-ul este diferit de stres. Este un raspuns prelungit la stresul cronic si coplesitor resimtit de parinte. Stresul la care este supus zilnic un parinte poate duce la burnout.
Desi cele doua au caracteristici comune (oboseala, lipsa de energie), burnout-ul e diferit prin faptul ca:
Presiunea asupra parintilor este foarte ridicata. Ideea de a fi un parinte perfect, vehiculata tot mai mult odata cu explozia retelelor de socializare, accesului la informatii si la recomandarile despre ce si cum ar trebui sa faca un parinte, nu face decat sa creasca stresul unui parinte, cu posibile repercusiuni precum depresia si/sau burnout-ul.
Cercetarile realizate pana acum au identificat o serie de factori de risc care pot face parintii mai vulnerabili la aparitia burnout-ului. Sunt mai predispusi la sindromul de epuizare parintii care:
Si mamele, si tatii pot fi afectati deopotriva de epuizarea ce deriva din rolul de parinte. Insa impactul asupra mamelor este in general mult mai mare. Principala cauza este modul in care sunt ele programate neurologic. Ele au tendinta sa se sacrifice mai mult si sa puna nevoile celorlalti inaintea propriilor nevoi, mult mai mult decat o fac tatii.
In ceea ce priveste statutul lor profesional, atat mamele care lucreaza, cat si cele casnice sunt la risc de burnout. Mecanismul de aparitie a sindromului de epuizare este insa diferit.
Cum pot parintii sa afle daca sunt la risc de epuizare sau au ajuns deja intr-un stadiu de burnout?
Urmatoarele semne si simptome incep sa se instaleze si sa devina cronice:
Burnout-ul la parinti se caracterizeaza prin urmatoarele:
Contrastul dintre parintele care a fost la inceput si cel care a devenit. Parintele nu se mai recunoaste, constientizeaza ca s-a schimbat foarte mult si resimte puternic vinovatia, rusinea.
Viata de parinte presupune si zile bune, si zile mai putin bune. Dar daca te simti permanent deprimat, epuizat, lipsit de energie inca de dimineata, iar situatia nu pare sa se amelioreze, ba dimpotriva, se prelungeste, este posibil sa te confrunti cu simptome de burnout.
Avand in vedere impactul si consecintele acestui sindrom asupra parintelui, copiilor si partenerului de viata, este foarte important tratamentul cat mai timpuriu.
Parintii pot incerca singuri sa evalueze situatia si sa faca un efort constient pentru a reduce nivelul de oboseala, de supraincarcare, punand in aplicare metodele prezentate la capitolul privind preventia prezentat mai jos. Dar, daca se simt prea coplesiti, epuizati, fara energie, este momentul sa apeleze la un specialist, respectiv un psihoterapeut.
Primul pas in tratarea sindromului de epuizare este ca parintii sa constientizeze ca se confrunta cu burnout-ul.
In cadrul psihoterapiei, in functie de cauzele care au duc la burnout si de eventualele probleme asociate burnout-ului, se stabileste planul de tratament. Acesta poate include:
Acestea sunt doar cateva exemple de metode pe care psihoterapeutul le poate utiliza.
Acest tip de burn-out poate avea efecte importante deopotriva pentru copii si parinti. Uneori, din dorinta de a fi parinti perfecti sau foarte buni, din cauza epuizarii cronice, parintii ajung opusul a ce si-au dorit.
La fel ca burnout-ul profesional, epuizarea la parinti se asociaza pe termen lung cu simptome depresive, comportamente de adictie (dependenta), tulburari ale somnului, conflicte in cuplu.
Insa un studiu recent a aratat ca specifice burnout-ului parental sunt inca trei consecinte:
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Stanford University si Université catholique de Louvain pe 918 de parinti din Belgia. Un al doilea studiu, realizat de aceiasi cercetatori, de aceasta data pe 822 de parinti din UK, a ajuns la concluzii asemanatoare.
In functie de persoanele afectate, burnout-ul parental are urmatoarele consecinte:
Important! Riscul de neglijare si abuz al copiilor in caz de burnout la parinti este mult mai mare decat in cazul burnout-ului profesional sau depresiei parintilor.
Netratat, burnout-ul parental poate duce, pe termen lung, la aparitia unor boli organice sau tulburari psihice cronice, precum depresia sau anxietatea.
Conform cercetatorilor de la Stanford University si Université catholique de Louvain, orice poate face parintii sa-si incarce bateriile pentru a contracara epuizarea, este binevenit. Grija fata de ei insisi este importanta nu doar pentru parinti, dar si pentru copiii lor. Parintii trebuie sa retina ca sunt importanti si ca daca nu au grija de ei, va fi greu sa poata avea grija de cei dragi. Iar cand se simt epuizati, ar trebui sa ceara ajutor.
Pentru a preveni (si eventual ameliora) burnout-ul:
(1) Parental burnout can lead to harmful outcomes for parent and child – https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190828080538.htm
(2) Parental Burnout: What Is It and Why Does It Matter? – https://www.researchgate.net/publication/332402868_Parental_Burnout_What_Is_It_and_Why_Does_It_Matter
(3) International Investigation of Parental Burnout – https://www.burnoutparental.com/international-consortium?lang=en
(4) What is parental burnout? – https://www.burnoutparental.com/les-symptomes-du-burn-out?lang=en
(5) Parental Burnout: When Exhausted Mothers Open Up – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028779/
(6) Preventing Parental Burnout – https://www.first1000days.ie/preventing-parental-burnout/
(7) Parental burnout: 5 ways to defeat this silent killer – https://sg.theasianparent.com/parental-burnout-ways-to-defeat
(8) The Burnout We Can’t Talk About: Parent Burnout – https://www.psychologytoday.com/us/blog/targeted-parenting/201909/the-burnout-we-cant-talk-about-parent-burnout