Folosit in gastronomie pentru a aromatiza mancarea, rozmarinul este utilizat si in industria cosmetica pentru parfumul sau, iar recent au inceput sa fie studiate si testate si posibilele beneficii pentru sanatate.
1. Informatii generale
2. Ce contine rozmarinul?
3. Beneficiile rozmarinului
4. Cum se utilizeaza rozmarinul?
5. Rozmarinul in bucatarie
6. Precautii si contraindicatii
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta aromatica originara din zona mediteraneana. Este o planta perena, cu frunzele sub forma de ace si o aroma lemnoasa. Face parte din familia Lamiaceae, alaturi de alte plante precum oregano, busuioc, lavanda si cimbrul. Rozmarin planta salbatica se gaseste in Italia, Grecia si alte tari mediteraneene, dar este cultivata in intreaga lume pentru aroma sa. Franta, Spania si California sunt principalele state producatoare de rozmarin.
Se utilizeaza indeosebi frunzele, iar in gastronomie se folosesc si tulpinile si florile. Exista peste 20 de varietati de rozmarin, iar florile variaza in culoare, in functie de specie: pot fi roz, albe, mov sau bleu. De obicei recoltarea rozmarinului se face atunci cand planta infloreste.
Rozmarinul are un miros aromat caracteristic, cu note subtile de camfor. Gustul este picant, aromat, amarui si cu nuante de camfor.
Cunoscut mai degraba pentru utilizarea sa in gastronomie, ca planta aromatica, rozmarinul are si proprietati farmacologice, pentru care a fost folosit in medicina traditionala ca planta medicinala.
Fiind folosit din cele mai vechi timpul, in jurul rozmarinului s-au creat o serie de legende. Cele mai cunoscute leaga rozmarinul de Afrodita. In mitologia greaca, zeita e descrisa purtand un vesmant din rozmarin si mirt. O alta legenda spune ca Fecioara Maria ar fi dormit sub un rozmarin in timpul fugii in Egipt. Si-a pus pelerina la uscat pe el, iar florile rozmarinului au devenit albastre din albe. La greci si romani, se considera ca rozmarinul ii protejeaza de spiritele rele, iar egiptenii il foloseau la imbalsamari.
Astazi rozmarinul si proprietatile sale sunt subiect de studii pentru oamenii de stiinta, care testeaza beneficiile medicinale pentru care a fost utilizat de-a lungul timpului.
Rozmarinul contine o serie de compusi bioactivi, dintre care cei mai importanti sunt antioxidantii (acidul carnosic, acidul rozmarinic, carnosol, rosmasol, isorosmanol, epirosmanol) si compusii antiinflamatori. Contine si o serie de uleiuri esentiale: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa pinen. Aceste uleiuri au proprietati antiinflamatoare, antifungice, antibacteriene si antiseptice.
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, fiind implicati in sustinerea sistemului imun si a circulatiei sangelui. Dintre compusii antioxidanti, acidul rozmarinic se gaseste in cantitatea cea mai mare si are si activitatea antioxidanta cea mai ridicata.
Compozitia si cantitatea de antioxidanti din rozmarin depinde foarte mult de specie, conditiile climatice, zona geografica unde a crescut, cat este de coapta planta si cat de mult a crescut inainte sa fie recoltata. O evaluare a nivelului de antioxidanti din toate componentele plantei (frunze, flori, tulpini, radacini) a aratat ca cea mai mare concentratie de antioxidanti se gaseste in frunze.
Rozmarinul este bogat in fier, potasiu, calciu, vitamina A si vitamine din complexul B.
Rozmarinul are o serie de efecte, datorita compusilor sai activi biologic: antiinflamator, antioxidant si antimicrobian. Datorita acestor proprietati, rozmarinul a fost utilizat in medicina traditionala pentru o serie de probleme si afectiuni: probleme digestive (arsuri la stomac, balonare, lipsa apetitului), tuse, guta, hipotensiune arteriala, imbunatatirea nivelului de energie, imbunatatirea memoriei. Aplicat extern, rozmarinul este folosit pentru stimularea circulatiei sangvine, dureri musculare, gingivita, eczeme, stimularea cresterii parului. Cercetarea stiintifica privind beneficiile rozmarinului este deocamdata la inceput. In unele cazuri, rezultatele studiilor sugereaza ca rozmarinul ar fi eficient pentru o anumita afectiune, dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a se stabili cu certitudine ca beneficiile intr-adevar exista.
Unul dintre presupusele beneficii ale rozmarinului este ca ar imbunatati memoria. De altfel, savantii greci si romani il foloseau chiar in acest scop. Recent s-au realizat cateva studii privind rolul rozmarinului asupra memoriei, care au sugerat ca inhalarea uleiului esential de rozmarin ar preveni distrugerea acetilcolinei, un important neurotransmitator, implicat in procese cognitive precum gandirea, concentrarea atentiei si memoria.
Participantii la studii, care aveau de raspuns la un test si au inhalat aerul in care fusese difuzat ulei esential de rozmarin, s-au descurcat mult mai bine decat cei care inhalasera fie ulei esential de lavanda, fie aer in care nu fusese difuzat niciun ulei esential. Analizele de sange ale participantilor au aratat ca unele componente din rozmarin erau prezente in sange, ceea ce arata ca rozmarinul poate patrunde in organism doar prin respiratie. Trebuie mentionat insa ca studiile sunt insuficiente deocamdata pentru a putea concluziona ca rozmarinul chiar are efecte demonstrate asupra memoriei si concentrarii, cu atat mai mult cu cat sunt procese complexe, in care sunt implicati mai multi factori.
Rozmarinul a fost testat ca remediu pentru alopecia androgenica si alopecia areata. Alopecia androgenica este o afectiune care consta in pierderea progresiva a parului, fiind mult mai frecventa la barbati. Aplicarea de ulei esential de rozmarin a fost comparata cu tratamentul cu Minoxidil, unul dintre principalele tratamente utilizate in aceasta afectiune. S-a observat ca dupa aplicarea de ulei diluat de rozmarin de doua ori pe zi, timp de 6 luni, pacientii au avut aceleasi rezultate ca cei care au folosit Minoxidil. In schimb, uleiul de rozmarin ar putea fi mai tolerabil, intrucat nu a provocat pacientilor mancarimi la nivelul scalpului precum Minoxidilul. Rezultate similare s-au obtinut si pentru alopecia areata. Uleiul de rozmarin ar putea fi o solutie promitatoare pentru cei care se confrunta cu probleme de caderea parului, dar si in acest caz cercetarea e abia la inceput.
Compusii antioxidanti si antiinflamatori din rozmarin au un efect pozitiv asupra sistemului imun si circulator. Aplicat pe maini si picioare sub forma de ulei, incalzeste membrele reci si se presupune ca ar avea un efect de stimulare a circulatiei sanguine, prin dilatarea vaselor de sange. Si in acest caz e nevoie de mai multe studii pentru a confirma potentialul beneficiu pentru persoanele cu o circulatie a sangelui deficitara.
In industria cosmetica se foloseste extractul din rozmarin, in general din frunze, dar si din florile plantei. Se utilizeaza ca agent emolient pentru piele, in produsele de curatare si ingrijire a pielii, dar si ca ingredient important pentru aroma. Paleta de produse cosmetice in care se utilizeaza rozmarinul este foarte larga: sapunuri, lotiuni, pudre de fata, geluri de dus, deodorante, detergenti.
Rozmarinul poate fi utilizat si pentru a tine la distanta tantarii. Comparat cu alte 11 uleiuri esentiale, uleiul de rozmarin a avut efectul repelent cel mai indelungat impotriva tantarilor din specia Aedes aegypti, care transmit virusul Zyka.
Intr-un alt studiu, s-a testat un spray care continea 10% ulei de rozmarin impotriva capuselor, in zonele infestate din nord-estul Statelor Unite. S-a observat un efect la fel de eficient in controlarea raspandirii capuselor similar cu al insecticidului chimic bifentrin.
Despre rozmarin si uleiul de rozmarin se presupune ca ar avea beneficii pentru o serie de alte afectiuni, fiind si folosite in acest sens de-a lungul timpului. Studiile clinice care sa sustina aceste beneficii sunt insuficiente deocamdata, desi cele cateva cercetari realizate au ajuns la concluzii promitatoare. Este vorba despre afectiuni precum:
Cea mai cunoscuta intrebuintare a rozmarinului este ca planta aromatica, in gastronomie. Frunzele de rozmarin se folosesc proaspete sau uscate, pentru a condimenta supe, tocanite, carne, legume sau peste. De asemenea, poate fi consumat, in cantitati mici, sub forma de ceai de rozmarin.
O alta intrebuintare importanta a rozmarinului este in industria cosmetica, in principal a parfumurilor, dar si adaugat in produse precum sampon, balsam pentru par, gel de dus sau sapun.
Rozmarinul este folosit si ca planta medicinala, sub forma de ulei de rozmarin, folosit in general pentru ameliorarea durerilor musculare, imbunatatirea memoriei, sustinerea sistemului imun si circulator, imbunatatirea digestiei, cresterea parului. Se utilizeaza fie ca ceai, fie aplicat sub forma de ulei pe piele, in functie de nevoie (pe scalp pentru stimularea cresterii parului, pe zonele dureroase pentru efectul analgezic in durerile musculare etc).
O alta utilizare a rozmarinului este ca aditiv alimentar. Extractul de rozmarin are efect antioxidant, de aceea se foloseste in bauturi, in produse de patiserie si pentru a evita rancezirea grasimilor si uleiurilor, precum si degradarea fainii. Recent Uniunea Europeana a aprobat extractul de rozmarin (E392) ca antioxidant natural pentru conservarea alimentelor perisabile.
Rozmarinul se foloseste si in peisagistica si horticultura ornamentala, in special in zonele cu climat mediteranean. Poate fi usor modelat, este o planta rezistenta la daunatori si se ingrijeste relativ usor.
Rozmarinul are o aroma versatila, care il face potrivit pentru utilizarea in mancaruri variate, de la supe pana la paine. Poate fi utilizat rozmarinul proaspat sau uscat.
Iata in ce mancaruri se foloseste rozmarin:
Cand rozmarinul e inflorit, pot fi utilizate si florile, in special in preparate precum biscuiti, paine, salate si dressinguri, unde aroma sa fie mai subtila.
Cateva recomandari pentru utilizarea in bucatarie:
Un studiu publicat in Journal of Food Science a arata ca adaugarea de rozmarin (sub forma de extract si pudra) la carnea care urmeaza sa fie gatita pe gratar ar reduce formarea de agenti cancerigeni care apar in timpul prepararii termice pe gratar.
Rozmarinul utilizat ca planta aromatica in mancare este in general sigur. Consumate in exces, frunzele de rozmarin la copii si adulti pot provoca reactii adverse precum: voma, iritatie la nivelul stomacului si intestinului, afectarea rinichilor, coma, edem pulmonar. Poate provoca si dermatita alergica de contact.
Consumul de rozmarin in sarcina ar trebui limitat la doze mici pentru aromatizarea mancarii, pentru ca anumiti compusi din rozmarin ar putea provoca avort. Si la femeile care alapteaza este necesara prudenta in consum.
Uleiul esential de rozmarin poate avea efecte toxice daca este ingerat. De asemenea, persoanele cu alergii, dar si cele predispuze la crize epileptice ar trebui sa evite sa utilizeze ulei esential de rozmarin, intrucat s-a observat o legatura intre acesta si aparitia crizelor de epilepsie.
Rozmarinul poate interactiona cu unele medicamente:
Rozmarinul poate interfera cu absorbtia fierului, de aceea consumul acestuia ar trebui limitat la persoanele cu anemie.
Referinte
(1) Rosemary – https://www.newworldencyclopedia.org/entry/rosemary
(2) Everything you need to know about rosemary – https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370.php
(3) Rosemary – https://www.drugs.com/npp/rosemary.html
(4) Cooking With Rosemary: The Do’s and Don’ts – https://www.spiceography.com/cooking-with-rosemary/
(5) EVERYTHING YOU EVER WANTED TO KNOW ABOUT ROSEMARY – https://foodal.com/knowledge/herbs-spices/everything-you-ever-wanted-to-know-about-rosemary/
(6) Effects of Rosemary Extracts on the Reduction of Heterocyclic Amines in Beef Patties – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3841.2006.00149.x
(7) 14 Benefits and Uses of Rosemary Essential Oil – https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits
(8) What Is Rosemary Good For? – https://foodfacts.mercola.com/rosemary.html
(9) Safety Assessment of Rosmarinus Officinalis (Rosemary)-Derived Ingredients as Used in Cosmetics – https://www.cir-safety.org/sites/default/files/rosmarinus.pdf
(10) Rosemary – https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/rosemary
(11) Rosemary – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-154/rosemary