Intoleranta la gluten si boala celiaca sunt probleme din ce in ce mai frecvente in intreaga lume. Tot mai multe dovezi sustin insa ca de vina nu ar fi glutenul in sine, ci glifosatul, un erbicid pe care agricultorii il folosesc pe scara larga pentru tratarea culturilor de cereale. Aflati daca este vorba despre intoleranta la gluten sau la glifosat.
Intoleranta la gluten este o problema de sanatate care a explodat in ultimii ani. In prezent, in Europa si America de Nord se estimeaza ca 5% din populatie sufera de intoleranta la gluten, avertizeaza o meta-analiza care a trecut in revista aproape 300 de studii epidemiologice. Dar de ce acum apare aceasta problema, iar in trecut nu exista? De ce in urma cu 50 de ani nu exista boala celiaca? De ce populatia din Asia nu sufera de aceasta boala?
Rezultatele unui studiu, publicate in revista de specialitate Interdisciplinary Toxicology, sugereaza ca, in realitate, nu exista intoleranta la gluten, ci intoleranta la glifosat, un erbicid utilizat in agricultura.
„Glifosatul, ingredientul activ din erbicidul Roundup, este cel mai important factor cauzal al acestei epidemii”, sustin autorii.
Intoleranta la gluten apare ca raspuns la ingestia de produse care contin gluten, dar fara a exista markerii specifici bolii celiace. Tulburarea se manifesta prin disconfort intestinal, oboseala, probleme de concentrare, dureri articulare. Persoanele afectate resimt imbunatatirea starii de sanatate dupa adoptarea unei diete fara gluten. Din pacate, foarte multe persoane nu stiu ca au intoleranta la gluten si pot suferi din cauza consumului la gluten fara sa stie, punand simptomele resimtite pe seama altor afectiuni.
Spre deosebire de intoleranta la gluten, boala celiaca este o boala autoimuna provocata de ingestia de gluten. Pentru diagnosticul bolii celiace se utilizeaza un test de sange care depisteaza un anticorp numit transglutaminaza (TG2), considerat cel mai sensibil marker al celiachiei. In plus, diagnosticul este confirmat de biopsia intestinala. Simptomele pot fi atat digestive: dureri abdominale, diaree, balonare, cat si extradigestive: greutate scazuta, malnutritie, anemie, demineralizare osoasa, dermatita, dureri articulare, caderea parului, depresie.
Boala celiaca este singura boala autoimuna care poate fi vindecata, iar tratamentul consta in excluderea totala a glutenului din alimentatie.
Glifosatul, cunoscut sub denumirea comerciala Roundup, produs de compania Monsanto, este cel mai folosit erbicid total neselectiv din lume. Combate toate buruienile anuale si perene din culturile de grau, orz, secara, ovaz, porumb, soia si altele. Are o actiune sistemica, fiind absorbit prin frunzele plantei si translocat in intreaga planta, inclusiv in radacini, distrugand-o complet. Deoarece glifosatul tinteste o enzima din compozitia plantelor, dar care nu se gaseste la animale, s-a considerat pentru mult timp ca acest erbicid nu afecteaza sanatatea oamenilor. Ceea ce s-a dovedit o mare greseala. In prezent, tot mai multe studii au inceput sa traga semnale de alarma cu privire la riscul acestui erbicid asupra sanatatii umane.
Studii epidemiologice au aratat corelatii intre expunerea la glifosat si cresterea riscului de boli grave, precum: insuficienta renala, infertilitate, cancer, malformatii congenitale, boli autoimune.
Un studiu realizat de Stephanie Seneff, cercetator la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), si dr. Anthony Samsel, cercetator independent, arata ca utilizarea glifosatului se coreleaza cu cresterea numarului de persoane care sufera de boala celiaca si intoleranta la gluten. Cei doi cercetatori au investigat de asemenea relatia dintre expunerea la glifosat si dezvoltarea autismului. Ei au constatat ca glifosatul, odata ajuns in organism, are rol de transportator de aluminiu spre creier si de arsen spre rinichi.
Cercetatorii au testat modul in care glifosatul actioneaza asupra sistemului digestiv al pestilor. Constatarile au fost urmatoarele: s-au diminuat enzimele si bacteriile digestive, structura mucoasei intestinale a fost modificata, a aparut permeabilitatea intestinala (sindromul „leaky gut”). Aceste efecte sunt extrem de asemanatoare cu simptomele bolii celiace si a intolerantei la gluten.
Boala celiaca este asociata cu dezechilibre ale florei intestinale, efecte care sunt puse pe deplin pe seama glifosatului.
Boala celiaca este asociata cu afectarea enzimelor citocromului P450, ceea ce provoaca si glifosatul.
Anemia prin lipsa de fier asociata cu boala celiaca este atribuita si glifosatului, care are o puternica abilitate de chelare a fierului. Deficitul de triptofan, tirosina si alti aminoacizi se asociaza cu boala celiaca si expunerea la glifosat.
Pacientii cu boala celiaca prezinta un risc major de limfom non-Hodgkin, boala care este de asemenea atribuita expunerii la glifosat.
Monsato a patentat glifosatul sub numele de Roundup in anii 1970, fiind aprobat ca erbicid utilizat inaintea cultivarii plantelor agricole. In 1996, Monsanto a lansat prima specie de porumb modificat genetic, numit Roundup Ready, care rezista la glifosat. Astfel, utilizarea glifosatului a inceput sa creasca semnificativ, ajungand la peste 100 de milioane de tone in SUA, in 2014. Ca orice alte pesticide sau erbicide, reziduurile glifosatului raman in sol si izvoare subterane.
Numarul persoanelor diagnosticate cu intoleranta la gluten si boala celiaca a crescut in paralel cu cresterea utilizarii glifosatului in agricultura (vezi grafic).
Cei care contesta teoria potrivit careia glifosatul este implicat in „epidemia” de intoleranta la gluten afirma ca inmultirea cazurilor de boala celiaca se datoreaza metodelor recente de diagnostic. Nu este chiar asa. Un studiu recent demonstreaza ca este vorba de mai mult decat un diagnostic performant.
Cercetatorii au analizat probe de sange congelate, prelevate intre anii 1948 si 1954, pe care le-au comparat cu probe prelevate in prezent. Ca metoda de diagnostic s-a folosit depistarea anticorpilor la gluten in sange. Cu ajutorul acestui diagnostic modern, s-a descoperit o crestere de 4 ori a incidentei bolii celiace la generatia actuala comparativ cu generatiile din anii 40-50.
Pe langa contributia la declansarea bolii celiace si a intolerantei la gluten, consumul de cereale tratate cu glifosat este implicat in aparitia altor probleme de sanatate:
Specialistii recomanda limitatea consumului de cereale cu gluten (grau, orz, secara, ovaz). Iar in privinta altor cereale – porumb, orez, mei, hrisca – preferabil ar fi sa alegeti produse bio, care nu au fost tratate cu erbicide sau pesticide.
Referinte:
https://returntonow.net/were-not-gluten-intolerant-were-glyphosate-intolerant