Struguri – fructe dulci, zemoase, parfumate, care sunt bogate in fitonutrienti esentiali pentru buna sanatate a organismului. Afla din urmatorul articol ce contin strugurii, care sunt beneficiile consumului de struguri, dar si care sunt persoanele care nu ar trebui sa consume aceste fructe!
3. Care sunt beneficiile consumului de struguri?
5. Retete sanatoase cu struguri
6. Strugurii la copii si bebelusi
8. Cine nu ar trebui sa consume struguri?
Strugurii sunt printre cele mai populare fructe din intreaga lume, iar acest lucru se datoreaza gustului, texturii, aromei si a varietatii in care ii putem gasi. Pe langa faptul ca strugurii contin o multime de nutrienti importanti pentru organism, samburii acestora sunt benefici, de asemenea, pentru sanatate, deoarece ajuta la reducerea inflamatiilor si previn declansarea anumitor boli oculare cauzate de diabetul zaharat.
Cele mai cunoscute tipuri de struguri sunt:
Strugurii sunt o sursa excelenta de fitonutrienti, in principal de fenoli si polifenoli, dar mai contin si alte vitamine importante, precum:
Conform bazei de date a nutrientilor din SUA, strugurii sunt bogati in:
Strugurii au, de asemenea, un continut ridicat de apa, care este ajuta la mentinerea corpului hidratat. In plus, aceste fructe mai contin fibre dietetice, carbohidrati sanatosi, antioxidanti, dar si o cantitate moderata de proteine.
Strugurii au, de asemenea, un numar mare de flavonoide, care impreuna cu antioxidantii dau acestor fructe culoarea. Cele doua tipuri principale de antioxidanti din struguri sunt resveratrolul si quercetina. Acesti doi compusi neutralizeaza efectele radicalilor liberi care ameninta organismul si stimuleaza efectele nocive ale colesterolului rau (LDL) asupra arterelor. De asemenea, cele doua flavonoide antioxidante au rol detoxifiant, ajutand la filtrarea toxinelor din organism.
100 de grame
Iata care sunt beneficiile consumului frecvent de struguri:
Strugurii cresc nivelul de oxid nitric din sange, ceea ce impiedica formarea de cheaguri de sange si ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Astfel, strugurii sunt un remediu natural care ajuta in mod eficient la reducerea riscurilor de atacuri de cord.
Prin urmare, oxidul nitric joaca un rol esential pentru sanatatea cardiovasculara si s-a descoperit faptul ca intensificarea acestui oxid in sange aduce beneficii pentru:
Strugurii sunt eficienti in eliminarea constipatiei. Aceste fructe sunt clasificate ca alimente are au proprietati laxative, deoarece contin acid organic, zahar si celuloza. De asemenea, strugurii elimina constipatia cronica prin tonifierea muschilor intestinali si a stomacului. Strugurii au un continut bogat de fibre insolubile, ceea ce inseamna ca raman intacte pe masura ce se deplaseaza prin tractul digestiv. Astfel, aceste fibre ajuta la eliminarea constipatiei, insa strugurii nu trebuie consumati in exces pentru a regla sistemului digestiv.
Datorita proprietatilor teraputice, strugurii pot fi folositi ca un tratament pentru astm, reducand simptomele afectiunii pulmonare.
Flavonoidele prezente in struguri sunt antioxidanti, care pot reduce si combate daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi duc la dezvoltarea cataractei si la diverse probleme legate de varsta. Aceasta deteriorare a radicalilor liberi a fost oarecum legata de degenerarea maculara rapida. Din fericire, antioxidantii combat acesti radicali liberi si au, de asemenea, anumite calitati anti-imbatranire. Aceste flavonoide nu numai ca te ajuta sa arati mai tanar, dar te pot ajuta sa te simti mai plin de energie, evitand conditiile legate de varsta, cum ar fi cataracta.
Strugurii sunt o sursa bogata de micro-nutrienti precum cuprul , fierul si manganul, toate fiind importante in formarea si mentinerea sanatoasa a sistemului osos. Consumul moderat de struguri poate preveni aparitia unor afectiuni legate de varsta, cum ar fi osteoporoza. Manganul este un element extrem de important in organism, care ajuta la metabolismul proteinelor, la formarea colagenului si la functionarea normala a sistemului nervos.
Sucul de struguri natural este un remediu care ajuta la vindecarea migrenelor. Pentru a beneficia de beneficiile acestui suc, ar trebui sa-l consumi dimineata pe stomacul gol, dupa ce te-ai trezit. In mod ironic am putea spune, dar consumul de vin rosu este adesea considerat o cauza a durerilor de cap si a migrenelor, insa sucul de struguri si extractul de seminte de struguri sunt considerate a fi o solutie pentru aceste afectiuni.
Exista mai multe cauze ale migrenelor, cum ar fi dezechilibrele hormonale, lipsa somnului (insomnii), modificari ale vremii (schimbarea brusca de temperatura), consumul excesiv de alcool (alcoolismul) sau dietele pentru slabit (alimentatia).
Strugurii au un continut ridicat de vitamina B, riboflavina, care este necesara pentru a descompune carbohidratii in energie. Din fericire, strugurii sunt atat o sursa sanatoasa de carbohidrati, cat si de riboflavina. Astfel, daca mananci cel putin un ciorchine mediu de struguri, aceasta poate sa fie sursa ta care iti va oferi un impuls de energie, nutrienti si carbohidrati sanatosi.
Resveratrolul, un polifenol care se gaseste in struguri, este implicat in reducerea depunerilor de beta-amiloid la pacientii cu boala Alzheimer. Mai multe studii sugereaza ca strugurii pot spori sanatatea creierului si ajuta la intarzierea debutului bolilor neurodegenerative. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition, Cambridge University Press, sugereaza ca sucul natural de struguri poate chiar imbunatati functia creierului persoanelor in varsta care au prezentat deja un deficit cognitiv usor.
Strugurii rosii nu contin doar flavonoide si minerale, ci si multe vitamine! Nivelurile ridicate de vitamina C, vitamina K si vitamina A din struguri ofera un impuls sanatos multor sisteme, in special sistemului imunitar. Aceasta inseamna ca un consum moderat de struguri te va ajuta sa nu mai racesti, sa te confrunti cu gripa sau sa ai alte probleme mai grave de sanatate.
Un raport din anul 2016 in Journal of Experimental and Clinical Sciences sugereaza ca extractul de seminte de struguri este un amestec polifenolic care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii si care ajuta la vindecarea afectiunilor renale. Strugurii, cu un continut ridicat de apa, pot reduce substantial aciditatea cauzata de acidul uric prin inducerea urinarii. De asemenea, ajuta la eliminarea acidului uric din sistem, reducand astfel stresul si presiunea asupra rinichilor. Prin urmare, strugurii (in special strugurii rosii) au un efect purificator asupra organismului.
Strugurii contin un compus numit pterostilbene, care are capacitatea de a scadea nivelul colesterolului unei persoane. Pterostilbena este in stransa legatura cu resveratrolul, un antioxidant benefic si flavonoidul colorat care se gaseste si in struguri. Mai multe cercetari au aratat ca au avut un impact mare asupra nivelului de colesterol. De asemenea, se crede ca au puteri preventive asupra declinului cognitiv. Mai mult, saponinele prezente in coaja de struguri pot preveni absorbtia colesterolului.
Un raport publicat in International Journal of Nutrition dovedeste ca strugurii rosii au puternice proprietati antibacteriene si antivirale datorita carora pot proteja de infectii. Conform raportului, strugurii prezinta proprietati antivirale puternice impotriva poliovirusului si virusului herpes simplex. Studiile au aratat, de asemenea, ca sucul de struguri poate combate infectiile bacteriene din intregul organism.
Strugurii rosii pot preveni pierderea vederii si degenerarea maculara legata de inaintarea in varsta. Un raport al Departamentului de Oftalmologie de la Universitatea din Florida, care a fost publicat in Journal of Nutrition, sugereaza ca o dieta alimentara in care este inclus consumul moderat cu struguri sustine sanatatea ochilor si poate ajuta la prevenirea unor boli ale retinei care pot pune in pericol vederea. Studiile au aratat ca trei portii de struguri pe zi pot reduce riscurile de degenerescenta maculara cu peste 36%.
Atat strugurii, cat si stafidele (struguri uscati) sunt extrem de hranitori si pot ajuta la ameliorarea multor tulburari, inclusiv constipatie, acidoza, anemie, febra si disfunctii sexuale. Stafidele pot ajuta, de asemenea, oamenii sa creasca in greutate rapid si sa-si protejeze sanatatea oculara.
Cura cu struguri este ideala pentru persoanele care:
Nu, consumul de struguri nu ingrasa, ba din contra. O cura cu struguri ajuta:
Dieta cu struguri poate sa dureze aproximativ 3 sau 2 saptamani, timp in care trebuie sa consumi struguri proaspeti si bine copti.
In prima zi de cura se vor consuma 300 – 500 de grame de struguri negri. In urmatoarele zile, doza de struguri se va mari treptat pana cand se va ajunge la cantitatea de 1 – 3 kg pe zi, iar apoi va trebui sa mentineti acest consum timp de una sau 3 saptamani. Dupa ce ai terminat dieta, trebuie sa revi treptat la regimul normal de alimentatie ca sa nu te confrunti apoi cu efectul yo-yo.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Toate ingredientele se vor taia in bucatele, mai putin strugurii care trebuie sa ramana intregi si se combina cu un sos, pe care il vei prepara din:
Se amesteca toate ingredientele si sosul intr-un bol, apoi poti servi. Pofta buna!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune merisoarele la rehidratat intr-un castron cu apa plata si lasa-le peste noapte cu un capac acoperite, la temperatura camerei. Daca vei folosi merisor proaspat va trebui sa cureti bine bobitele. Apoi, se curata strugurii de pe ciorchini si prunele de samburi si amesteca fructele cu merisoarele scurse de apa intr-un blender. Daca sucul iese gros, adauga o ceasca de apa de la merisor si cativa stropi de zeama de lamaie. Sucul se va servi rece.
Strugurii sunt foarte sanatosi si nu prezinta un risc de reactii alergice, iar cei mai multi medici pediatri recomanda ca aceste fructe sa fie introduse in alimentatia copiilor de la 6 luni (insa trebuie decojiti, fara samburi si pasati sau oferiti sub forma de suc).
Poti sa-i dai celui mic o portie mica de struguri dimineata dupa micul dejun sau la gustari. Poti asocia strugurii si cu alte alimente, cum ar fi:
Consumul excesiv de struguri poate duce la accelerarea tranzitului intestinal, provocand diaree si crampe abdominale mai ales persoanelor cu intolerante alimentare. In cazul altor persoane, semintele de struguri pot provoca reactii alergice. De asemenea, semintele din struguri pot creste riscul de apendicita. Strugurii au o cantitate destul de mare de zahar, de aceea pot povoca o crestere rapida a glicemiei in randul persoanelor cu diabet.
Persoanele care nu ar trebui sa consume struguri sunt cei care sufera de:
Referinte: